Penktadienis, 25 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Šildantis ir lengvai pagaminamas kugelis

www.alkas.lt
2022-11-13 11:58:20
0
Daržovės, bulvės | pixabay.com nuotr.

Daržovės, bulvės | pixabay.com nuotr.

Sotus ir šildantis kugelis yra ne tik lietuviško kulinarinio paveldo patiekalas – jam drąsiai galime priskirti  sąvoką, apibūdinančią nuo streso atpalaiduojantį ir tarsi globojantį maistą. Be to, bulvių kugelio ruošimas – greitas ir nesudėtingas procesas, tad šis patiekalas neabejotinai vertas šiuolaikinio žmogaus dėmesio.

Pagrindinis kugelio ingredientas – bulvės, kurį laiką pravardžiuotos nesveiku maistu dėl didelio krakmolo kiekio, pastaruoju metu mitybos specialistų reabilituotos kaip maistinga daržovė, gausi vitamino C ir kalio, taip pat geležies, magnio ir gerosioms žarnyno bakterijoms naudingų medžiagų.

Mitybos specialistai sutaria, kad bulvės yra mitybai palankios, kai jos tinkamai pagamintos – jeigu maistingosios medžiagos nėra nužudomos gruzdinant bulves karštoje riebalų vonioje.

„Virtos, grūstos, keptos bulvės dažniausiai tampa garnyru prie mėsos ar žuvies patiekalų. Na, o kugelis yra puikus savarankiškas patiekalas, kuris tikrai atitinka „comfort food“ sąvoką – šildantis, lengvai pagaminamas, gausus angliavandenių, gal net keliantis nostalgiją. Beje, kugelio kaloringumą galima reguliuoti, pavyzdžiui, bulvių tarkius „praskiedžiant“ kitomis daržovėmis kaip cukinijos, morkos, moliūgai, taip pat nepridedant riebios mėsos“, – kalba Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Tiks ir kokteilių plaktuvas

B. Baratinskaitė pažymi, kad norint pasigaminti kugelį, visai nebūtina turėti specialią bulvių tarkavimo mašinėlę ar virtuvinį kombainą – gaminant nedidelį kiekį, vienam ar porai žmonių, tarkius galima pasigaminti ir naudojant elektrinį kokteilių plaktuvą.

„Jeigu plaktuvas pakankamai galingas, kad sutrintų morką, susidoros ir su bulvėmis. Tiesiog tarkiai bus viename inde su sultimis, juos reikės gerai nusunkti. Bulves pasmulkinkite ir per kelis kartus sutrinkite plaktuve – nedėkite visų iškart. Sunkimui naudokite drobinį audeklą, keletą kartų perlenktą marlę arba ploną virtuvinį medvilnės rankšluostėlį. Į jį sudėkite tarkius ir gerai išgręžkite, kad pašalintumėte kuo daugiau skysčio“, – patarimais dalijasi „Maximos“ maisto ekspertė.

Be to, kugeliui galima naudoti ir stambius tarkius, bulves sutarkuojant vadinama burokine tarka – kugelis bus kitokios tekstūros, bet dalis žmonių mėgsta būtent tokią šio patiekalo versiją.

Bulvių ir cukinijų plokštainis

Reikės: 0,5 kg bulvių, 0,5 kg cukinijų, poros nedidelių svogūnų, 2 kiaušinių, 2 šaukštų lydyto ghi sviesto, pusės šaukštelio druskos (arba pagal skonį), pusės šaukštelio pipirų.

Gaminame: bulves ir cukinijas nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka (rankomis arba virtuviniu kombainu), tarkius gerai nusunkite per drobinį ar ploną medvilnės audeklą, kad liktų kuo mažiau skysčio, tuomet pasūdykite. Nuluptus ir susmulkintus svogūnus pakepkite šaukšte ghi sviesto, kol suminkštės ir taps auksinės spalvos, tuomet supilkite į tarkius. Kiaušinius lengvai išplakite su pipirais, supilkite į tarkius ir viską išmaišykite. Masę sudėkite į likusiu sviestu išteptą kepimo indą ir kepkite maždaug valandą iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

„Cukinijas galima pakeisti smulkiai tarkuotomis morkomis arba sumaišyti su morkomis. Galima pridėti česnako, kuris labai dera su bulvių patiekalais. Svarbu žinoti, jog stambūs bulvių tarkiai išskiria mažiau krakmolo, o dar sumaišius juos su nekrakmolingomis daržovėmis, būtina naudoti kiaušinius, kad kugelis laikytų formą“, – paaiškina B. Baratinskaitė.

Klasikinis plikytas kugelis

Reikės: 1 kg bulvių, stiklinės pieno, 50 g sviesto, didelio svogūno, pusės šaukštelio (arba pagal skonį) druskos, 1 kiaušinio.

Gaminame: nuluptas bulves smulkiai sutarkuokite ir nusunkite. Pakaitinkite pieną iki pradės virti ir  plona srovele, maišant pilkite į paruoštus tarkius. Svieste pakepkite susmulkintą svogūną iki suminkštės ir viską supilkite į pienu užplikytus tarkius. Čia pat supilkite lengvai su druska suplaktą kiaušinį, gerai išmaišykite. Masę sudėkite į sviestu arba aliejumi pateptą indą ir apie valandą kepkite 180 laipsnių karščio orkaitėje.

„Kugelis labai nesudėtingas patiekalas, bet jį būtina gaminti vienu ypu – kad nuo bulvių sutarkavimo iki pašovimo į orkaitę praeitų kuo mažiau laiko. Klasikiniame recepte bulvių tarkiai užplikomi pienu arba grietinėle, siekiant išgauti auksinę spalvą, minkštumą ir purumą, bet receptą galima modifikuoti naudojant riebų augalinį pieną kaip kokosų arba migdolų. Jeigu bulvės krakmolingos, kiaušinių galima nenaudoti – krakmolas suriš visus ingredientus į vientisą apkepą. Bet, jeigu nesate dėl to tikri, dėkite kiaušinių“, – pataria  „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.

B. Baratinskaitė teigia, kad žinant pagrindinius kugelio gaminimo principus, galima eksperimentuoti su skoniais į tarkius įmaišant pakepintos šoninės, paukštienos, grybų, prieskoninių. O norint didesnės porcijos, tereikia proporcingai padidinti visų naudojamų ingredientų kiekį.

 

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  2. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  3. Keletas gudrybių gaminant cepelinus
  4. Vienodų blynų tiesiog nebūna…
  5. Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai
  6. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  7. Blynai: pusryčiams, pietums, vakarienei
  8. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  9. Kuo ypatingi ryžiai, kuriuos valgo pusė pasaulio?
  10. Vaisiai ir sūris puikiai dera kartu
  11. Medus: nuo LDK laikų iki dabar
  12. Bulvės – sveika. Tik reikia tinkamai paruošti
  13. Be kokių peilių neišsiversite virtuvėje?
  14. Verdant kiaušinius svarbi kiekviena minutė
  15. Viso grūdo miltai – ir sveika, ir sotu

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Elektrinis laivas | vvt.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilniuje prasideda kelionės elektriniu laivu Nerimi

2025 07 25
Gelbėjimosi ratas
Gamta ir žmogus

Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?

2025 07 25
Aplinkos apsaugos departamento logotipas | aad.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Iš pareigų traukiasi AAD direktorius

2025 07 25
Sunkvežimiai „Renault D“
Lietuvoje

Lietuvos kariuomenę pasiekė „Renault“ sunkvežimiai

2025 07 25
Elektra
Energetika

II ketvirtį elektros pagaminta 50 proc. daugiau, nei tuo pat metu pernai

2025 07 25
Sraigtasparnis
Lietuvoje

VSAT pristatė naujus orlaivius

2025 07 25
Baltijos jūros krantų stebėsena
Gamta ir ekologija

Paskelbti Baltijos jūros krantų pokyčių stebėsenos rezultatai

2025 07 25
Skuodo gasirinės atidarymas
Lietuvoje

Skuodo ugniagesiai įsikūrė atnaujintoje gaisrinėje

2025 07 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kas dirigentas? apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Rimgaudas apie Netekome akademiko Romualdo Grigo – tautos sąžinės ir lietuviškosios minties žadintojo
  • Jules apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vilniuje prasideda kelionės elektriniu laivu Nerimi
  • Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?
  • Iš pareigų traukiasi AAD direktorius
  • Lietuvos kariuomenę pasiekė „Renault“ sunkvežimiai

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Vaistai

Atostogaujantiems nelikti be vaistų padės nuotolinė prekyba

2025 07 15
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11

Skaitytojų nuomonės:

  • Kas dirigentas? apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Rimgaudas apie Netekome akademiko Romualdo Grigo – tautos sąžinės ir lietuviškosios minties žadintojo
  • Jules apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Algimantas Rusteika | Alkas.lt nuotr.

A. Rusteika. Valstybės atgavimas. Ką daryti?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai