Šeštadienis, 26 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Aguročiai išsiskiria gerųjų savybių gausa

www.alkas.lt
2022-09-03 15:19:13
0
Aguročiai išsiskiria gerųjų savybių gausa

Maistas | pixabay.com, Bru-nO nuotr.

Aguročiai – unikalaus skonio, naudinga sveikatai, tačiau kiek primiršta daržovė. Ir visai be reikalo. Aguročius universaliai galime panaudoti virtuvėje: gardinti troškinius, sriubas, kepti blynus, konservuoti. Ši nepaprasto skonio daržovė itin mėgstama ir saulėtoje Italijoje.

Pasižymi gerųjų savybių gausa

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad aguročiai – moliūginių daržovių šeimos atstovai.

„Aguročiai iš išvaizdos primena cukinijų ir agurkų hibridą. Šią daržovę verta įtraukti į savo racioną, mat jie pasižymi didele nauda sveikatai. Aguročiuose yra vitaminų A ir C, kalio, kalcio, geležies, magnio ir kitų naudingų medžiagų. Be to, juose randama ir labai mažai kalorijų“, – pasakoja J. Sabaitienė.

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja sako, kad aguročiai kilę iš Italijos, todėl nenuostabu, kad ši daržovė toje šalyje itin populiari. Aguročiai dažniausiai būna gana trumpi, pailgi arba apvalaini. Paprastai jie būna žalsvos, baltos arba gelsvos spalvos ir užauga iki 2–4 kilogramų. 

Kaip juos valgo italai?

Aguročiai mėgstami Italijoje. Ir nors jų yra pačių įvairiausių rūšių, italai ypač mėgsta Barattiere aguročių rūšį. Šie aguročiai išvaizda primena žalios spalvos melioną, o skoniu – meliono bei agurko hibridą. Šios rūšies aguročiai dažniausiai auginami pietų Italijoje ir Tunise. Italijoje šios daržovės mėgstamos iki galo neprinokusios. Jos valgomos vienos, kaip užkandis. Dėl subtilaus ir šiek tiek saldaus skonio aguročiai taip pat dažnai naudojami ir salotoms, jais gardinami makaronų patiekalai.

„Kadangi Barattiere aguročiai pasižymi itin gaiviu skoniu, Italijoje jais dažniausiai gardinamos salotos. Jų labai paprastai galima pasigaminti ir namuose. Tereiks mėgstamų lapinių salotų, pomidorų, aguročio, svogūnų laiškų, saulėje džiovintų pomidorų, mocarelos. Visi ingredientai yra susmulkinami, sumaišomi dideliame dubenyje. Tokias salotas galima pagardinti kokybiško alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto padažu“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Aguročiais taip pat gardinami ir makaronai, ypač pietų Italijoje – tai yra itin mėgstamas patiekalas. Makaronams su aguročiais pasigaminti tereiks vos kelių ingredientų: spagečių, sviesto, aguročių, pomidorų pastos, parmezano sūrio, grietinėlės bei citrinos sulčių. Pirmiausia yra išverdami makaronai, tuomet svieste pakepinami aguročiai. Kai aguročiai iškepa, gausiai pagardinami druska bei pipirais. Galiausiai į tą pačią keptuvę ant aguročių yra pilamas samtis vandens, kuriame virė makaronai, dedami spagečiai, pomidorų pasta, citrinų sultys, grietinėlė. Viskas patroškinama ir patiekiama su tarkuotu parmezanu.

J. Sabaitienė dalijasi ir dar keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite aguročius.

Gaivios salotos su aguročiais

Jums reikės:

Aguročio

Paprikos

Kelių slyvinių pomidorų

Pusės puodelio konservuotų kukurūzų

Šaukštelio raudonojo vyno acto

Šaukštelio džiovinto čiobrelio

Šaukštelio čili dribsnių

Druskos

Alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Daržoves susmulkiname ir sumaišome dideliame dubenyje. Nedideliame indelyje sumaišome aliejų ir prieskonius. Užpilame ant daržovių, išmaišome ir patiekiame.

Makaronai su aguročiais

Jums reikės:

Aguročio

Svogūno

Česnako

Parmezano sūrio

Alyvuogių aliejaus

Druskos

Pipirų

Bazilikų

Gaminame: 

Agurotį supjaustome plonais griežinėliais. Česnako skilteles ir  svogūną nulupame, susmulkiname. Pagal instrukcijas nurodytas ant pakelio išverdame makaronus. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apkepame visas daržoves, išskyrus česnaką. Iškepusias daržoves sudedame į lėkštę. Keptuvėje pakaitiname dar šiek tiek aliejaus, sudedame smulkintą česnaką ir trumpai pakepame. Tuomet į keptuvę beriame paruoštas daržoves, makaronus, įberiame druskos, pipirų, prieš patiekdami apibarstome parmezanu ir šviežiais bazilikais. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  2. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  3. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  4. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  5. Rudeninį derlių galima panaudoti išmaniai
  6. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  7. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  8. Skoniu gali stebinti ir svogūnai
  9. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  10. 2017-ųjų maisto apžvalga: daržovės, kruopos ir jautiena
  11. Kiek pomidorų rūšių atsiduria ant jūsų stalo?
  12. Rugpjūtis – aviečių ir gervuogių metas
  13. Minint veganų dieną – pažintis su kalafioru
  14. Žvarbiam rudens vakarui – trinta sriuba
  15. Daržovių naudą lems tinkamas paruošimas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
Architektūra

Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes

2025 07 26
Lietuva stiprina vaidmenį kosmoso technologijose | Alkas.lt nuotr.
Astronomija ir kosmonautika

„Melius Futurum“ jungiasi prie Lietuvos Kosmoso pramonės

2025 07 26
Pranzcūzija pripažino Palestiną
Užsienyje

Prancūzija pripažins Palestinos valstybę? Izraelis tai vadina „apdovanojimu terorizmui“

2025 07 25
Elektrinis laivas | vvt.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilniuje prasideda kelionės elektriniu laivu Nerimi

2025 07 25
Gelbėjimosi ratas
Gamta ir žmogus

Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?

2025 07 25
Aplinkos apsaugos departamento logotipas | aad.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Iš pareigų traukiasi AAD direktorius

2025 07 25
Sunkvežimiai „Renault D“
Lietuvoje

Lietuvos kariuomenę pasiekė „Renault“ sunkvežimiai

2025 07 25
Elektra
Energetika

II ketvirtį elektros pagaminta 50 proc. daugiau, nei tuo pat metu pernai

2025 07 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Marija apie Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
  • Marija apie Širvintos mini 550 metų sukaktį – kviečia visą Lietuvą į išskirtinę miesto šventę
  • Marija apie Prancūzija pripažins Palestinos valstybę? Izraelis tai vadina „apdovanojimu terorizmui“
  • Marija apie R. Grigas. Lietuvio kryžkelė: dvasinė ar tik geografinė Tėvynė?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kleboniškių muziejuje atidaryta paroda „Veltinio laikas: paveldas ir kūryba“
  • Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
  • Kaip gelbėti odą nudegus saulėje?
  • Po didingais Albatroso sparnais padėkota gyvenimą jūrai ir uostui paskyrusiems

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Vaistai

Atostogaujantiems nelikti be vaistų padės nuotolinė prekyba

2025 07 15
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11

Skaitytojų nuomonės:

  • Marija apie Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
  • Marija apie Širvintos mini 550 metų sukaktį – kviečia visą Lietuvą į išskirtinę miesto šventę
  • Marija apie Prancūzija pripažins Palestinos valstybę? Izraelis tai vadina „apdovanojimu terorizmui“
  • Marija apie R. Grigas. Lietuvio kryžkelė: dvasinė ar tik geografinė Tėvynė?
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Vilnius siūlo namų darbus studentams

Vilnius siūlo namų darbus studentams

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai