Šeštadienis, 25 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kiek pomidorų rūšių atsiduria ant jūsų stalo?

www.alkas.lt
2021-06-05 13:37:44
0
Kiek pomidorų rūšių atsiduria ant jūsų stalo?

Pomidorai | pixabay.com nuotr.

Pomidorai – viena labiausiai pamėgtų daržovių pasaulyje. Be jų neįsivaizduojamos salotos, troškiniai, įvairiausios sriubos, užtepėlės ar pica: ši daržovė naudojama bene visose pasaulio virtuvėse. Pomidorai – viena iš labiausiai lietuvių pamėgtų daržovių: populiariausių daržovių sąraše jie užima net antrąją vietą.

Tūkstančiai pomidorų rūšių

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, pasakoja, kad pomidorai pirkėjų krepšeliuose atsiduria tiek žiemą, tiek vasarą. Vis dėlto šiltuoju metų laiku jų parduodama daugiau dėl pirkėjų įpročio valgyti daugiau šviežių daržovių. Vasarą pomidorai valgomi su salotomis ar patiekiami kaip garnyras prie įvairiausių mėsos ar žuvies patiekalų. Taip pat atšilus orams, gyventojai gamina įvairiausias pomidorų salsas, vėsią, ispanišką gaspačo sriubą arba kepa pomidorus ant grilio.

Nors dažniausiai esame pripratę prie didelių apvalių raudonųjų pomidorų, egzistuoja pačių įvairiausių, šio iš Pietų Amerikos kilusio vaisiaus rūšių: geltonų, oranžinių, žalių ir violetinių, juodų, slyvinių ar vyšninių, skirtingų formų ar skonių. Pasaulyje egzistuoja daugiau nei 7 tūkstančiai skirtingų pomidorų rūšių. Vis dėlto, pasak J. Sabaitienės, mūsų šalyje populiariausi išlieka raudonieji pomidorai, tačiau gyventojai vis drąsiau ragauja ir kitų rūšių pomidorus.

„Pastebime, kad gyventojai vis labiau leidžiasi į eksperimentus virtuvėse ir patiekalus gardina ne tik raudonais, bet ir geltonaisiais pomidorais. Taip pat sparčiai populiarėja ir vynuoginiai pomidorai – jie ypač tinka įvairioms vasariškoms salotoms“, – sako vaisių ir daržovių ekspertė.

Pomidorai Europoje, o ypač Senojo Žemyno pietuose yra itin mėgstami daržovė. Jie valgomi ne tik žali, bet ir virti, troškinti ar džiovinti saulėje. Tačiau įdomu yra tai, kad pasaulyje daugiausiai pomidorų suvartoja visai ne pietų europiečiai, o kinai.

Naudingi sveikatai

Kaip pasakoja vaisių ir daržovių ekspertė, dėl gausaus naudingų medžiagų kiekio pomidorai turėtų būti neatsiejama kasdienės virtuvės dalis. Pomidorai yra pagrindinis antioksidanto likopeno, kuris padeda mažinti širdies ligų ir vėžio riziką šaltinis. Pomidoruose taip pat yra gausu vitamino C ir K bei kalio. O, pavyzdžiui, raudonuosiuose pomidoruose gausiai aptinkami pigmentiniai antioksidantai gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ar net sumažinti išeminės širdies ligos ir insulto riziką. Be to, šios daržovės vartojimas mažina organizme besikaupiančių ir lėtinių, onkologinių ligų riziką didinančių laisvųjų radikalų kiekį.

Pomidorai gali būti puiki profilaktinė priemonė ne tik nuo vėžinių susirgimų, bet ir nuo atminties susilpnėjimo. Nors šviežiuose pomidoruose yra labai daug naudingų medžiagų, ekspertė pasakoja, kad valgant termiškai apdorotus pomidorus organizmas dar geriau pasisavina vitaminus. Iš virtų, keptų, troškintų ar ant grilio pakepintų pomidorų lengviau pasisavinamas antioksidantas likopenas, kuris mažina organizmo oksidacinį stresą ir gali padėti apsisaugoti nuo įvairiausių susirgimų.

Vaisių ir daržovių ekspertė siūlo ir šiltai dienai puikiai tiksiantį vėsios pomidorų sriubos gaspačo receptą.

Pomidorų gaspačo

Jums reikės:
Kilogramo prinokusių raudonųjų pomidorų
Paprikos
Agurko
Svogūno
Kelių skiltelių česnako
Kelių arbatinių šaukštelių mėgstamo acto
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio pipirų
Lašelio aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus

Pagaminimas:

Pirmiausia į trintuvą sudėkite supjaustytus pomidorus, papriką, agurkus, svogūną ir česnaką – viską gerai sutrinkite. Tuomet į tą patį trintuvą suberkite žiupsnelį druskos, pipirų, įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus bei acto – vėl viską sutrinkite. Galiausiai gautą masę perkoškite koštuvu. Jeigu sriuba išėjo per tiršta – ją galite atskiesti šaltu vandeniu. Patiekite su mėgstamais žalumynais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Svarbiausia žinoti, kiek ir ko suvalgyti
  2. Ar sveikai maitinsis jūsų mokyklinukai?
  3. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  4. Lietuvos moterys restoranuose nori valgyti skaniai, o vyrai – pigiai
  5. Kuo egzotiškas maistas gali būti naudingas mūsų organizmui?
  6. Lietuviai po truputį atranda moliūgus
  7. Į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis duoną?
  8. Dovanų gautus maisto papildus reikia vartoti atsakingai
  9. Kuo skiriasi laisvėje, ant kraiko ir narvuose laikomų vištų kiaušiniai?
  10. Apie miltus ir jų kokybę
  11. Lietuviško daržo pažiba burokas – kuo ypatingas?
  12. Kiaušiniai mini savo pasaulinę šventę
  13. Kaip taisyklingai atšildyti žuvį?
  14. Antioksidantų šaltinis – pistacijos
  15. Žuvies paruošimas turi savas taisykles

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų

2023 03 11
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai

2023 03 11
Mėsos kukuliai, maistas | pixabau.com, Stina Magnus nuotr.

Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės

2023 03 09
Maisto indeliai | pixabay.com, Filmbetrachter nuotr.

Tvarka virtuvėje sutaupys laiko ir pinigų

2023 03 05
Rodyti daugiau

Naujienos

Gintaras | gamta.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Kaip pasirūpinti oda naudojant gintarą, vaistažoles ir medų

2023 03 25
Galima stebėti grįžtančius gandrus! | „Unsplash“ nuotr.
Gamta ir ekologija

Galima stebėti grįžtančius gandrus!

2023 03 25
Kokią žinią perduoda griūvantys tiltai Lietuvoje? | JP.lt nuotr.
Architektūra

Kokią žinią siunčia griūvantys tiltai?

2023 03 25
Lietuvos literatūros ir meno archyvui perduoti V. Kernagio dokumentai | archyvai.lt nuotr.
Kultūra

Lietuvos literatūros ir meno archyvui perduoti V. Kernagio dokumentai

2023 03 25
Ukraina ginasi | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Kijevui atsiveria galimybė surengti kontrsmūgį

2023 03 24
Raimundas Lopata | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Siūloma, kad žvalgyba praneštų apie sekimą

2023 03 24
Eglutės | vilnius.lt nuotr.
Lietuvoje

Šventinės eglutės sugrįš į Kalėdų mišką

2023 03 24
Laukiama pasiūlymų „Via Baltica“ projektams
Lietuvoje

Tvarkomas viadukas nuo Vilniaus į Trakus

2023 03 24
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Ar taip? apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (III)
  • ... :( apie L. Kalėdienė. Ministrė Armonaitė apžiojo ES lietuvių kalbai skirtus 35 milijonus
  • Be įtampos įmanoma, apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (III)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip pasirūpinti oda naudojant gintarą, vaistažoles ir medų
  • Galima stebėti grįžtančius gandrus!
  • Kokią žinią siunčia griūvantys tiltai?
  • Lietuvos literatūros ir meno archyvui perduoti V. Kernagio dokumentai
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

by Ditė Česėkaitė
2023 03 20
0
Salotos | pexels. nuotr.

Daugelio lietuvių maitinimosi įpročiai kinta į gerą – įvairių salotų nuperkama žymiai daugiau nei prieš penkerius metus. Prasidėjęs pavasaris šią...

Skaityti toliau

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

by Ditė Česėkaitė
2023 03 19
0
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Jei pavasarį ilgitės žalumynų ir vitaminų, atraskite šviežias prieskonines žoleles.  Bazilikas, rozmarinas, čiobrelis, mėta ar kiti prieskoniai ne tik pagardina...

Skaityti toliau

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 18
0
Duona | pixabay.org nuotr.

Norint, kad iš parduotuvės atsinešti švieži kepiniai kuo ilgiau išliktų kokybiški, svarbu tinkamai juos laikyti. Vieni tam renkasi duoninę, kiti...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Ar taip? apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (III)
  • ... :( apie L. Kalėdienė. Ministrė Armonaitė apžiojo ES lietuvių kalbai skirtus 35 milijonus
  • Be įtampos įmanoma, apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (III)
  • Žemyna apie Kijevui atsiveria galimybė surengti kontrsmūgį
Kitas straipsnis

V. Valiušaitis. Taikinys valstybingumo ženklai

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://www.zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai