Penktadienis, 31 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Šaltibarščiai išgyvena savotišką atgimimą

www.alkas.lt
2022-07-10 13:47:41
0
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Šaltibarščiai | lt.wikipedija.org

Vasarą dažnam sumažėja apetitas ir norisi lengvesnio maisto. Lietuvius karštomis dienomis gelbsti vėsūs ir gaivūs šaltibarščiai. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pastebi, kad jau kelerius metus šaltibarščiai išgyvena savotišką atgimimą.

Pavyzdžiui, į juos dedami įvairūs ožkos ar karvės pieno sūriai, garstyčios, krienai ir kiti netikėti pagardai, o pieno produktų nevartojantys gali pasigaminti veganišką sriubos variantą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė priduria, kad šaltibarščiai yra ir sveikatai palankus pasirinkimas, nes burokėliuose gausu kompleksinių angliavandenių bei mikroelementų.

Burokėliai – naudingų medžiagų šaltinis

Burokėliai – ne tik spalvingai lėkštėje atrodanti ar savo skoniu išskirianti daržovė, bet ir organizmui reikalingų medžiagų šaltinis. „Burokėliuose gausu sveikatai palankių kompleksinių angliavandenių ir tokių mikroelementų kaip kalis ar magnis, yra ir šiek tiek geležies. Juose taip pat daug vandenyje tirpių skaidulų, reikalingų tinkamai žarnyno veiklai palaikyti. Be to, ši daržovė yra puikus folio rūgšties šaltinis“, – vardija „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė dr. E. Gavelienė.

Pasak jos, burokėliai žmogaus mitybos racione turėtų atsidurti įvairiu pavidalu. Nors dažniausiai vartojamas jų šakniagumbis, ne ką mažiau vertingi ir burokėlių lapai. „Iš šviežių burokėlių lapų galima pasigaminti puikias ir išties maistingas salotas, jais galima gardinti ir šaltibarščius. Burokėlių lapai turi žmogaus organizmui būtinų fitochemikalų (dar vadinamų fitonutrientais), kurie ne tik suteikia daržovėms spalvą, bet ir veikia organizmą kaip antioksidantai: skatina imuninės sistemos veiklą, kovoja su bakterijomis ir virusais bei slopina uždegimus“, – sako gydytoja dietologė.

Ji priduria, kad dar vienas būdas į mitybos racioną įtraukti burokėlius – juos vartoti sulčių pavidalu: „Koncentruotos daržovių sultys turi labai daug biologiškai aktyvių medžiagų, tačiau rekomenduojama jas praskiesti vandeniu ar maišyti su morkų, salierų, obuolių, citrinų ar imbiero sultimis. Tokiu būdu organizmas gaus dar daugiau naudingų maistinių medžiagų.“

Šaltibarščius paįvairina netikėti ingredientai

Anot L. Barčaitės, kone  kiekvienas lietuvis namų virtuvėje turi skirtingą šaltibarščių receptą – vieni mėgsta skystesnę konsistenciją ir sriubą skiedžia pienu ar vandeniu, kiti kaip tik ja tirština dalį ingredientų sutrindami trintuvėje. Tarp populiarėjančių šaltibarščių ingredientų galima rasti fetos ir minkštus ožkos sūrius, garstyčias, krienus, taip pat airaną, raugintas pasukas ar net gazuotą vandenį.

„Lietuviai vis daugiau improvizuoja su šiuo legendiniu patiekalu, jam suteikdami šiuolaikišką formą. Mano mėgstamiausias variantas yra 2,5 proc. kefyrą maišyti lygiomis dalimis su pasukomis. Nors ir neįprasta, šaltibarščiuose taip pat puikiai dera tarkuota cukinija ar smulkintas ridikėlis. Aš svogūnų laiškus dažniau dedu tik kaip papuošimą patiekiant, o be šviežių krapų šią šaltą sriubą sunku įsivaizduoti“, – sako L. Barčaitė.

Maisto technologė tikina, kad lygiai tokius pačius skanius šaltibarščius skanauti gali ir laktozės netoleruojantys ar gyvulinės kilmės maisto produktų nevartojantys žmonės. Keli paprasti triukai padės pasigaminti puikius veganiškus šaltibarščius: „Veganiško kefyro labai paprastai galima pasigaminti namuose – tereiks į sojų pieną įspausti citrinos sulčių, kurios jį sutirštins ir suteiks kefyrui būdingo rūgštumo. Rekomenduoju gaminant dėti visus ingredientus šaltus, kad sriubos nereikėtų vėsinti papildomai. Be to, ryškesnio skonio šaltibarščiai bus tuomet, jei naudosite burokėlius marinuotus su actu.“ 

Veganiški šaltibarščiai

Reikės: 

1 l nesaldinto sojų pieno;

1 vnt citrinos;

0,5 l. marinuotų burokėlių obuolių sultyse;

250 g šviežių agurkų;

150 g  ridikėlių;

svogūnų laiškų;

krapų;

druskos (pagal skonį);

maltų juodųjų pipirų (pagal skonį).

Gaminimo eiga: 

Į indą supilkite sojos pieną, įspauskite citrinos sultis ir palikite pastovėti 10 minučių. Dėkite druską, išmaišykite ir palikite, kol pienas sutirštės. Sudėkite burokėlius su visu marinatu, kubeliais supjaustytus agurkus, supjaustytus ridikėlius ir suberkite susmulkintus svogūnų laiškus bei krapus. Pagardinkite pagal skonį druska ir pipirais. Išmaišykite. Patiekite su virtomis bulvėmis. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  2. Net ir parudavusių bananų išmesti neverta
  3. Karpis – ne tik šventiniam stalui
  4. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  5. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  6. Varškė – kūnui reikalingų baltymų šaltinis
  7. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  8. Prie šventinio stalo svarbu nepamesti saiko
  9. Želė tortas – sveika ir puošnu
  10. Žiemos valgiaraštyje morkos tiesiog būtinos
  11. Gardžiam šniceliui daug laiko neprireiks
  12. Šaldytus gaminius svarbu tinkamai atšildyti
  13. Artėjant cepelinų dienai – ir naujovių paieškos
  14. Rabarbarai – vitamino K1 šaltinis
  15. Triušiena – viena vertingiausių mėsos rūšių

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

2023 03 26
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

2023 03 26
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

2023 03 26
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Cukinijos tiks net ir vafliams

2023 03 25
Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Rodyti daugiau

Naujienos

Memorandumo pasirašymas | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Lietuva ir Ukraina plėtos naujus maršrutus

2023 03 30
VMI nuotr.
Lietuvoje

Būtina deklaruoti ir užsienyje gautas pajamas

2023 03 30
ltou.lt vizualizacija
Lietuvoje

Kauno oro uosto laukia pokyčiai

2023 03 30
Sporto aikštynai | vilnius.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje bus atnaujintas 21 stadionas

2023 03 30
Morgana Danielė | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Morgana Danielė išsaugojo kėdę Seime

2023 03 30
Seimas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Griežtinama atsakomybė už sankcijų pažeidimus

2023 03 30
Moksleiviai įprato plauti rankas, bet neramina pavojingos bakterijos ant kompiuterio klaviatūros
Lietuvoje

Pataisos padės kovoti su internetiniais sukčiais

2023 03 30
Autobusas | sumin.lt nuotr.
Lietuvoje

Prezidentas patvirtino pakyčius keleivių vežėjams

2023 03 30
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Jonas Vaiškūnas apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Herbicidas apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Pajūrietis apie Kai kurie vaikai nėra buvę miške
  • Pala - apie Kai kurie vaikai nėra buvę miške

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • R. Šarknickas: Ginsime valstybinę kalbą kaip gina save gerbiančios valstybės
  • M. Kundrotas. Skirtingų kartų dešinieji: sąjunga įmanoma?
  • „Aktualioji istorija“: Dainava prieš 770 metų ir dabar – ar galima tapatinti?
  • Lietuva ir Ukraina plėtos naujus maršrutus
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Prekybos centruose svogūnų laiškų galima rasti ištisus metus, tačiau pavasario pradžioje laukiame šviežio jų derliaus. Nors yra aitroko skonio ir...

Skaityti toliau

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Šiuo metu galime išbandyti daugybę aliejaus rūšių: nuo visame pasaulyje populiaraus alyvuogių, iki mūsų šalyje labiau įprasto saulėgrąžų ar rapsų...

Skaityti toliau

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Apsinuodijimas maistu – itin dažnai pasitaikantis reiškinys. Statistika rodo, kad tokius požymius kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas suvalgius maisto yra patyręs...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Jonas Vaiškūnas apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Herbicidas apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Pajūrietis apie Kai kurie vaikai nėra buvę miške
  • Pala - apie Kai kurie vaikai nėra buvę miške
  • Pajūrietis apie Kai kurie vaikai nėra buvę miške
Kitas straipsnis
Pasaulio lietuvių žaidynės | lietuviuzaidynes.lt nuotr.

Pasaulio lietuvių žaidynėms – pašto ženklas

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai