Trečiadienis, 29 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Varškės sūreliais piktnaudžiauti nereikėtų

www.alkas.lt
2022-02-05 16:28:41
1
Ištirta, kokios kokybės glaistyti varškės sūreliai Lietuvos rinkoje

Varskės sūrelis | lt.wikipedija.org nuotr.

Varškės sūreliai –  ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų pamėgtas desertas, dažniausiai skanaujamas pusryčiams ar desertui tarp valgymų. Tiesa, nors sūreliai atrodo nekaltas užkandis, sveikos mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad tiek vaikams, tiek suaugusiems jų nereikėtų valgyti dažniau nei kartą ar du per savaitę.

Sveikiausi varškės sūreliai – be glaisto

Daugelis mano, kad valgyti sūrelius nėra nieko blogo, nes jų sudėtyje yra varškės. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, varškėje gausu žmogaus organizmui reikalingų baltymų ir mineralų, todėl ją rekomenduojama įtraukti į kasdienį mitybos racioną. Visgi, sūreliai yra antrinis varškės produktas, tad jų sudėtyje gali būti sveikatai ne itin palankių priedų.

„Kalbant apie varškę, joje gausu kalcio, riebaluose tirpių vitaminų A ir D bei B grupės vitaminų. Varškė yra labai maistingas produktas, kuris gali praturtinti žmogaus mitybos racioną, todėl ją rekomenduojama valgyti bent 2–3 kartus per savaitę. Visgi, varškės sūreliai yra antrinis varškės gaminys.

Todėl jie turėtų būti skanaujami kaip desertas ir vartojami saikingai. Kaip žinia, desertai ant stalo gali atsirasti 1–2 kartus per savaitę, tad retkarčiais varškės sūreliai gali būti vienas iš deserto pasirinkimų, tačiau  neturėtų tapti pagrindiniu pusryčių patiekalu ar dažnu užkandžiu“, – įspėja gydytoja dietologė.

Gydytoja taip pat atkreipia dėmesį, kad perkant varškės sūrelius prekybos vietose geriausia juos rinktis be šokoladinio glaisto ir saldžių priedų: „Renkantis varškės sūrelį svarbu atkreipti dėmesį, kad jame būtų kuo mažiau pridėtinių medžiagų. Sūrelių sudėtyje turėtų būti kuo daugiau natūralių produktų, didesnis varškės kiekis. Naudingiau sūrelį būtų rinktis be glaisto, nes būtent jame randama daugiau žmogaus organizmui nevertingų medžiagų, pavyzdžiui, cukraus ar riebalų.“

Rekomenduoja atidžiai panagrinėti produktų etiketes

Jei vis dėlto prekių krepšelyje atsiduria varškės sūreliai su glaistu – svarbu atidžiai paskaityti jų pakuotės sudėtį ir rinktis tokius, kuriuose nėra kokosų ar palmių aliejaus, daug pridėtinio cukraus ir transriebalų.

„Renkantis sūrelius, kaip ir kitus produktus, galioja ta pati taisyklė – kuo sudėtinių dalių sąrašas pakuotės eilutėje trumpesnis, tuo produktas palankesnis sveikatai. Įprastai, vardinant iš ko pagamintas produktas, ženklinimo eilutėje yra pradedama nuo to produkto, kurio tame gaminyje yra daugiausia. Jei tai varškės sūrelis – varškės jo sudėtyje ir turėtume rasti didžiausią dalį“, – aiškina E. Gavelienė.

Ji priduria, kad varškės sūrelius gali skanauti ir vaikai. „Tik reikėtų prisiminti, jog vaikams dažniau pasireiškia įvairios alergijos. Vadinasi, reikėtų dar labiau atkreipti dėmesį į pasirinktų sūrelių priedus. Pavyzdžiui, vengti tokių produktų, kuriuose yra želė arba saldainių gabalėlių“, – patarimais dalijasi gydytoja dietologė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  2. Žiemos valgiaraštyje morkos tiesiog būtinos
  3. Mokiniams trūksta ekologiškų jogurtų, sūrelių, o žiemą – įvairesnių vaisių, ypač kriaušių
  4. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  5. Pasaulinę maisto dieną – pamąstymai apie sveiką mitybą
  6. Atėjus pavasariui vis daugiau susirūpinimo kelia papildomi kilogramai
  7. Kuo papildyti pavasarinį stalą?
  8. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  9. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  10. Prie šventinio stalo svarbu nepamesti saiko
  11. Net ir parudavusių bananų išmesti neverta
  12. Šaldytus gaminius svarbu tinkamai atšildyti
  13. Lietuviai per mažai domisi vartojamu maistu
  14. Šauktinių mityba: ko galime pasimokyti? (nuotraukos)
  15. 2017-ųjų maisto apžvalga: daržovės, kruopos ir jautiena

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Pajūrietis says:
    1 metai ago

    Yra ten varškės?

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

2023 03 26
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

2023 03 26
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

2023 03 26
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Cukinijos tiks net ir vafliams

2023 03 25
Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Rodyti daugiau

Naujienos

Aukštojo mokslo studijos šiemet numatomos pagal specialistų poreikį | Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr.
Lietuvoje

Pirmakursių studijoms – 14,1 mln. eurų

2023 03 29
Oro tarša | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Į orą išmetama vis dar daug teršalų

2023 03 29
Mokslas | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Suaugusiems siekti mokslų bus paprasčiau

2023 03 29
Pinigai | zum.lt nuotr.
Lietuvoje

Verslo paskoloms – papildomas milijardas

2023 03 29
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Apsilankant pas gydytoją – daugiau paslaugų

2023 03 29
Ingrida Šimonytė | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Dedamos pastangos dezinformacijos užkardymui

2023 03 29
Autobusas | S. Žiūros nuotr.
Lietuvoje

Naujo bilietų žymėjimo Vilniuje nebus

2023 03 29
Šiaulių Bankas | įmonės nuotr.
Lietuvoje

„Global Finance“: Šiaulių bankas – geriausias 2022 metų bankas Lietuvoje

2023 03 29
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Antanas (1) apie V. Vasiliauskas. Euforijos pabaiga: Eurazija už vartų
  • ar pakankamai apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • lygybė apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • Jonas Vaiškūnas apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pirmakursių studijoms – 14,1 mln. eurų
  • Į orą išmetama vis dar daug teršalų
  • Suaugusiems siekti mokslų bus paprasčiau
  • Verslo paskoloms – papildomas milijardas
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Prekybos centruose svogūnų laiškų galima rasti ištisus metus, tačiau pavasario pradžioje laukiame šviežio jų derliaus. Nors yra aitroko skonio ir...

Skaityti toliau

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Šiuo metu galime išbandyti daugybę aliejaus rūšių: nuo visame pasaulyje populiaraus alyvuogių, iki mūsų šalyje labiau įprasto saulėgrąžų ar rapsų...

Skaityti toliau

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Apsinuodijimas maistu – itin dažnai pasitaikantis reiškinys. Statistika rodo, kad tokius požymius kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas suvalgius maisto yra patyręs...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Antanas (1) apie V. Vasiliauskas. Euforijos pabaiga: Eurazija už vartų
  • ar pakankamai apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • lygybė apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • Jonas Vaiškūnas apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • Socialistas apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
Kitas straipsnis
Dėvint apsaugos priemones atstumas tarp žiūrovų varžybose gali būti mažesnis

Vilniaus savivaldybė sportui skyrė 21 mln. eurų.

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai