Pirmadienis, 7 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Kaip išgelbėti maistą nuo kelionės į šiukšliadėžę?

www.alkas.lt
2021-12-25 15:38:43
0
Lietuviška paukštiena išsiskiria ir savo kokybe, ir sauga

pixabay.com nuotr.

Per šventes, esame įpratę stalą apkrauti įvairiausiais patiekalais, kurių visų suvalgyti vienu prisėdimu prie stalo tiesiog neįmanoma. Tačiau nepaisant to, kokie alkani yra svečiai, maisto vakarienei pasibaigus vistiek lieka, o idėjų, ką daryti su įvairiais maisto ir produktų likučiais – ne.

Prekybos tinklas „Lidl“ atskuba į pagalbą ir dalijasi patarimais bei dviem greitai pagaminamų patiekalų receptais, kuriems visus reikalingus ingredientus rasite ant savo šventinio stalo.

Panaudoti, išmesti negalima

Jeigu dalis po švenčių išmetamų maisto gaminių nebėra tinkami vartoti žmonėms, daugelį jų gana nesudėtingai galima išgelbėti nuo kelionės į šiukšliadėžę.

Iš likusio bulvių garnyro, maltos mėsos ir daržovių pasigaminkite Piemenų pyragą, o iš nesuvalgytos paukštienos ar jautienos išvirkite puikų sultinį, kurį vėliau galite užšaldyti.

Įvairius gėrimų likučius panaudokite mėsos marinatams ir padažams gaminti, naudodami šakotį ar kitus saldėsius pasigaminkite tinginį, o likusį sūrį naudokite pyragėlių įdarams ar užtepėlėms.

Taip pat siekdami sumažinti išmetamų mišrainių, salotų bei pagardų kiekį, visus skirtingus ingredientus pasiruoškite iš anksto, o sumaišykite tiek, kiek tuo matu ketinate suvalgyti.

Sotūs žiemiški sumuštiniai 

Kone kiekvienuose namuose kalėdiniu laikotarpiu rasime žuvies patiekalų, o kartu ir jų skonį paįvairinančių pagardų. Marinuoti burokėliai, graikiniai riešutai, aliejuje kepintos morkos ar svogūnai puikiai dera patiekti prie silkės, tačiau pasibaigus šventėms jie neretai užpildo visą laisvą vietą šaldytuve.

Savo universalumu pasižymintys pagardai gali tapti netikėtu skonio akcentu ir visai Kalėdų neprimenančiuose patiekaluose. Karšti sumuštiniai – tai sotus, lengvai paruošiamas ir daug vietos improvizacijai paliekantis valgis. Juos gamindami galite nebijoti eksperimentuoti ir panaudodami maisto likučius sukurti dar skalsesnes sumuštinių variacijas.

Jums reikės: nedidelio gabalėlio sviesto, 2 duonos riekelių vienam sumuštiniui, įvairių rūšių sūrio, kumpio, marinuotų agurkėlių, kepintų svogūnų arba svogūnų čatnio, alyvuogių aliejaus.

Gaminimo eiga: sviestu ištepkite po vieną abiejų duonos riekelių pusę. Ant vienos sviestu išteptos riekelės sudėkite plonai pjaustytą arba tarkuotą sūrį, susmulkintą kumpį ir pjaustytus agurkėlius. Sudėkite svogūnus ir užvožkite kita duonos riekele (sviestu ištepta puse žemyn).

Į įkaitintą keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus ir atsargiai perkelkite sumuštinį. Stipriai prispauskite sumuštinį mentele, o duonos riekelei švelniai parudavus sumuštinį apverskite. Kepkite prispaudus kol ir kita duonos riekelė įgaus auksinę spalvą. Išėmus iš keptuvės perpjaukite sumuštinį į dvi trikampio formos dalis. Sumuštinius kepti galite ir specialiose sumuštinių keptuvėje.

Naujas „Panettone“ pyrago skonis

Šventėms prabėgus namuose taip pat lieka daugybė saldžių kepinių: pyragaičių, saldainių, tortų ir pyragų. Norint įveikti juos visus, saldumynus veikiausiai tektų valgyti kasdien iki pat žiemos pabaigos. Per tą laiką jie ne tik spėtų pabosti, bet ir taptų netinkamais valgyti.

Itališkas kalėdinis „Panettone“ pyragas yra tikras Kalėdų simbolis. Visgi, po itin sočios vakarienės antro pyrago gabaliuko skanauti greičiausiai nenorėsite, todėl šis skanėstas liks nesuvalgytas, sukietės ir nuspręsite jį išmesti. Vietoj to pasigaminkite saldųjį pyrago apkepą, kuris sužavės jus savo skoniu ir paprastumu.

Jums reikės: nedidelio gabalėlio sviesto, Itališko kalėdinio pyrago „Panettone“, 5 arbatinių šaukštelių likerio, 100 g šokolado, 4 didelių kiaušinių, 30 g cukraus pudros, indelio desertinės grietinėlės.

Gaminimo eiga: įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros ir sviestu ištepkite didelį karščiui atsparų indą. „Panettone“ supjaustykite riekelėmis ir išdėliokite jas inde taip, kad persidengtų. Pyrago riekeles apšlakstykite likeriu ir gausiai apibarstykite smulkintu šokoladu.

Atskirame inde suplakite kiaušinius, cukraus pudrą ir grietinėlę, o gautą masę tolygiai užpilkite ant išdėliotų „Panettone“ pyrago riekelių ir leiskite pastovėti 15-30 min. Kepkite apie 25 min. arba kol viršus lengvai apskrus. Prieš skanaudami leiskite kepiniui atvėsti ir pagardinkite jį šaukštu desertinės grietinėlės.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  2. Karpis – ne tik šventiniam stalui
  3. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  4. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  5. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  6. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  7. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  8. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  9. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  10. Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms
  11. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  12. Paprikos: nauda ir kai kas netikėto
  13. Gruodis – geras laikas išbandyti žuvį

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Frankas-Valteris Šteinmejeris ir Gintautas Paluckas
Lietuvoje

Vokietijos Prezidentas lankėsi Vyriausybėje

2025 07 07
Paspirtukas
Gamta ir žmogus

Įspėjinas dėl karščio pavojų: baterijos gali virsti sprogmenimis

2025 07 07
Lėktuvas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Aviacijos bendruomenė spaudžia Rusiją dėl GNSS signalų

2025 07 07
Nerūkymo zana
Gamta ir žmogus

Kauno rajone apie 100 nerūkymo zonų

2025 07 07
Gatvė | panevezys.lt nuotr.
Lietuvoje

Panevėžys Mažos taršos zonos planą atidėjo iki spalio

2025 07 07
Kauno Rotušės aikštė
Lietuvoje

Kaunas kviečia įvertinti pokyčius Rotušės aikštėje

2025 07 07
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Kokius tyrimus skiria šeimos gydytojas ir kada jie nemokami?

2025 07 07
XVIII PLB Seias Vilniuje
Lietuvoje

Vilniuje – XVIII Pasaulio lietuvių bendruomenės Seimas

2025 07 07

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Victor Davis Hanson apie Dievas visada sako „taip“
  • Jordan Peterson apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Rimgaudas Dilius apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Rimgaudas Dilius apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vokietijos Prezidentas lankėsi Vyriausybėje
  • Įspėjinas dėl karščio pavojų: baterijos gali virsti sprogmenimis
  • Aviacijos bendruomenė spaudžia Rusiją dėl GNSS signalų
  • Kauno rajone apie 100 nerūkymo zonų

Kiti Straipsniai

Juodkalnija

Juodkalniją reikia ne tik pamatyti, bet ir pajausti

2025 07 07
Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25

Skaitytojų nuomonės:

  • Victor Davis Hanson apie Dievas visada sako „taip“
  • Jordan Peterson apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Rimgaudas Dilius apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Rimgaudas Dilius apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Rimgaudas apie Druskininkuose – Justino Marcinkevičiaus vardu pavadintas miesto skveras
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Veterinaro pagalba jūsų naminiam gyvūnėliui: kaip pasirinkti specialistą?

Veterinaro pagalba jūsų naminiam gyvūnėliui: kaip pasirinkti specialistą?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai