Penktadienis, 14 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kokios rūšies ryžius rinktis?

www.alkas.lt
2021-06-12 12:33:21
0
Kokios rūšies ryžius rinktis?

Maistas, ryžiai | pixabay.com nuotr.

       

Noras pagaminti plovą, sušius, itališką daugiaryžį ar tiesiog išsivirti ryžių kaip garnyrą prie mėsos kepsnio, žuvies ar troškinio neretam priverčia pasukti galvą, kokios rūšies ryžius rinktis. Parduotuvėse šių kruopų įvairovė didžiulė, todėl verta atkreipti dėmesį, kad skirtingų rūšių ryžiai yra ruošiami ir gaminami skirtingai. Maisto ekspertai pataria, kaip tinkamai ruošiamam maisto patiekalui išsirinkti ryžius.

Kulinarinėse knygose netrūksta patiekalų, kurių pagrindinis ingredientas yra ryžiai. „Ryžius geriausia pirkti atsižvelgiant į tai, kokį patiekalą ruošiatės gaminti. Pavyzdžiui, apkepui puikiai tiks ilgagrūdžiai, o sušiams ar paeljai – apvalieji“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė ir kviečia atkreipti dėmesį į skirtingų rūšių ryžių savybes.

Plikyti ilgagrūdžiai ryžiai

Ryžių kruopos yra apdorojamos specialiu būdu – suslėgtais garais. Tai padidina jų maistinę vertę, nes dalis luobelėje esančių medžiagų perkeliama į grūdą. Šiuos ryžius virti reikėtų apie 20–25 minutes. Plikyti ilgagrūdžiai ryžiai nesulimpa ir išlieka birūs, todėl yra puikus garnyras prie šašlykų, mėsos kepsnio ar žuvies. Taip pat tinkami gaminti salotas ir mišraines.

Baltieji ilgagrūdžiai ryžiai

Šie ryžiai išverda vos per 10–15 minučių ir puikiai tinka tiek garnyrui, tiek kitiems patiekalams gaminti, pavyzdžiui, ruošiant balandėlius ar ryžių apkepą. Baltieji ilgagrūdžiai ryžiai pasižymi maloniu, bet neryškiu skoniu, todėl yra puiki sudėtinė dalis, nebijant, kad užgoš kitus ingredientus.

Rudieji ilgagrūdžiai ryžiai

Pasižymi ryškesniu skoniu negu baltieji ilgagrūdžiai ryžiai, todėl gali tapti kone atskiru patiekalu ar pagardinti troškinius bei daržovių apkepus. Kaip ir kiti rudieji ryžiai, jie yra menkiau apdoroti – išsaugota luobelė, kuri suteikia riešutų poskonį. Juos reikia virti ilgiau, tačiau nuo to kruopos nepraranda tekstūros ir išlieka birios.

„Basmati“ ryžiai

„Basmati“ ryžius prieš virimą rekomenduojama apie pusvalandį pamirkyti vandenyje. Užtenka sodraus padažo, kad šie ryžiai taptų pagrindiniu patiekalu. Tad, jeigu gaminate karį ar indišką troškinį, „Basmati“ ryžiai turėtų būti pirmasis pasirinkimas. Jeigu šiuos ryžius rinksitės plovui – irgi neprašausite, nes kruopos bus pakankamai birios, sugers daug skysčio ir prieskonių. Ne veltui apie 70 proc. pasaulio „Basmati“ ryžių užauginantys indai juos vadina kvapų karaliene.

Baltieji ryžiai „Jazminai“

Pailgi ir beveik permatomi „Jazminai“ yra kilę iš Tailando ir išsiskiria maloniu gėlių, vaisių aromatu. Jeigu norite, kad jie būtų birūs, prieš verdant kelis kartus perplaukite vandeniu. Tailande šie ryžiai yra tradicinis garnyras, kuris tinka prie aštrių vištienos, žuvies, jūros gėrybių patiekalų. Iš „Jazminų“ galite pasiruošti ir puikų azijietišką desertą: išvirkite ryžius kokoso piene ir valgykite su šviežio mano gabalėliais.

Apvalieji rudieji ryžiai

Apvalieji rudieji ryžiai verda apie 40-45 min. Juos galima rinktis, jeigu ketinate gaminti ispanišką paelją ar itališką daugiaryžį. Jeigu iš rudųjų ryžių gaminsite garnyrą, vertėtų žinoti, kad ryžiai bus gan kieti ir lipnoki, o jų skonis – ryškesnis.

„Arborio“ ryžiai
Maistas, ryžiai | pixabay.com nuotr.

Tai yra itališki ryžiai, kurių pavadinimas kilęs nuo Italijos miesto Arborio, kur jie ir augina. Ši ryžių rūšis yra itin krakmolinga, todėl ryžiai gerai sukimba, sugeria daug skysčio, tačiau puikiai išlaiko savo forma ir pasižymi kremine tekstūra. „Arborio“ ryžiai yra nepamainomi gaminat itališką daugiaryžį (rissoto), taip pat juos galima naudoti ir gaminant ispaniškas paelijas.

Juodieji ryžiai

Ši ryžių rūšis išsiskiria savo egzotine spalva. Juodos ryžių kruopos išvirusios tampa tamsiai purpurine spalva. Neįprastą spalvą lemia juoduose ryžiuose itin gausiai esantis antioksidantas antocianinas, kuris gali padėti apsisaugoti nuo širdies bei onkologinių ligų. Juodieji ryžiai yra patys maistingiausi ir vertingiausi, nes lyginant su kitos ryžių rūšimis juose yra žymiai daugiau baltymų bei skaidulų. Juodieji ryžiai verda kur kas ilgiau nei baltieji. Rekomenduojama juoduosius ryžius naudoti kaip garnyrą, nes jie išskirtiniai ne tik savo spalva, bet ir maloniu riešutų poskoniu.

Sušių ryžiai

Tai yra specialūs ryžiai, kurie skirti būtent sušiams gaminti. Ši ryžių rūšis yra vidutinio ilgio, o išvirti tampa lipnūs, todėl labai paprastai jais sukti sušius.

Laukiniai ryžiai

Laukiniais ryžiais yra vadinamos ne ryžių, o laukinių zizanijų sėklos. Šie žoliniai augalai daugiausia auginami Šiaurės Amerikoje. Sėklos nėra lukštenamos ir šlifuojamos, todėl išsaugo daug maistinių savybių ir medžiagų, kurios valgant praturtina organizmą. Vis dėlto net ir išvirusios kruopos yra sunkiau sukramtomos, todėl prieš verdant rekomenduojama jas kelias valandas arba per naktį pamirkyti šaltame vandenyje. Laukiniai ryžiai dažnai yra maišomi su kitų rūšių ryžiais. Tokiais mišiniais skaninamos salotos, troškiniai ar net granola.

B. Baratinskaitė pažymi, kad verdant ryžius svarbu nepagailėti vandens ir išlaikyti tinkamas proporcijas, kurios visada yra nurodomos ant pakuotės. Nuplautas ryžių kruopas geriausia supilti į ką tik užvirusį vandenį, puodą uždengti dangčiu ir sumažinti kaitrą, kad vanduo vos vos burbuliuotų.

Spausdinti 🖨

Nėra susijusių.

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kaliningrado tranzitas
Lietuvoje

Nauja tvarka užtikrins stipresnę Kaliningrado tranzito kontrolę

2025 11 14
Pirotechnika
Lietuvoje

Patvirtintos pirotechnikos naudojimo išimtys Neringoje

2025 11 14
Lazdynai
Lietuvoje

Sostnė rengia Lazdynų tvarkymo gaires

2025 11 14
„Via Lietuva“ nuotr.
Gamta ir žmogus

Akcija „Neužgesk“ kviečia prisiminti žuvusiuosius eismo įvykiuose

2025 11 14
Vaistai
Gamta ir žmogus

Nauji kompensuojami vaistai atvers galimybes vėžio gydymui

2025 11 14
Gyvūnų krematoriumas
Gamta ir žmogus

Prie kelio Kaunas–Vilnius statomas gyvūnų krematoriumas

2025 11 14
Elektroninė prekyba
Gamta ir žmogus

Artėjant juodajam penktadieniui pastebimas sukčių suaktyvėjimas

2025 11 14
Automobilių patikra
Gamta ir žmogus

Automobilių patikra parodė – žiemai pasiruošę ne visi

2025 11 14

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Jomajo apie K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas
  • Tikrai apie K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas
  • GINTARAS apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Nauja tvarka užtikrins stipresnę Kaliningrado tranzito kontrolę
  • Patvirtintos pirotechnikos naudojimo išimtys Neringoje
  • Sostnė rengia Lazdynų tvarkymo gaires
  • Akcija „Neužgesk“ kviečia prisiminti žuvusiuosius eismo įvykiuose

Kiti Straipsniai

Mėsa, maistas

Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 11 13
Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Kava, cukrus, pienas,

Kodėl gerosios žarnyno bakterijos rinktųsi puodelį espreso?

2025 11 09
Maistas, mėsa

Kiaulienos patiekalai – be didelių išlaidų

2025 11 08
Vitaminas D

Vitamino D daugeliui trūksta ištisus metus

2025 11 08
Rauginti kopūstai

Atėjo metas raugti kopūstus – taip pagaminus, jų neliks iki Kalėdų

2025 11 08
Moliūgai

Moliūgai – ne tik į sriubai, bet ir į pyragui

2025 11 02
Marinuoti agurkai

Kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį?

2025 11 02
Vaisiai, granatai | pixabay. com, Pasja nuotr.

Granatų panaudojimo būdai: nuo padažo iki uogienių

2025 11 01
Imbieras

Maistas, galintis padėti stiprinti imunitetą rudenį

2025 10 26

Skaitytojų nuomonės:

  • Jomajo apie K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas
  • Tikrai apie K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas
  • GINTARAS apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas
  • Tikrai apie K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
M. Puidokas. Ž. Pavilionis privalo trauktis prisiimdamas atsakomybę už Prezidento menkinimą ir kitas klaidas

V. Blinkevičiūtė Ž. Pavilionį ragina kuo greičiau trauktis: jis nuolat dergia Lietuvą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai