Ketvirtadienis, 30 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Vengti maisto švaistymo padeda ir technologijos

www.alkas.lt
2022-01-15 10:13:13
0
Šaldytuvas | pixabay.com nuotr.

Šaldytuvas | pixabay.com nuotr.

Ar jūsų šaldytuve dar rikiuojasi šventinio laikotarpio maisto likučiai? O gal jau papildėte statistiką, liudijančią, kad net trečdalis pasaulyje pagaminamo maisto yra išmetama arba iššvaistoma? Norint išvengti žalos aplinkai ir elgtis tvariau, ekspertai siūlo atsakingiau žiūrėti į šią problemą.

Nustebsite, tačiau, siekiant teigiamo pokyčio, pakeisti gali tekti ne tik įpročius, bet ir buitinę techniką, mat kai kurie išmanūs virtuvės įrenginiai geba prailginti produktų vertę ir netgi prikelti juos antram gyvenimui.

Išmetame dažnai dar gerą, tačiau estetinę išvaizdą praradusį maistą

Nors pastaraisiais metais visuomenė raginama ne tik per šventes, o ir kasdien pirkti tiek maisto, kiek realiai pajėgu sunaudoti tuosyk, patarlė liudija, jog sotus alkano neužjaučia.

Tenka pripažinti, kad apskaičiuoti reikiamo produktų kiekio įvairioms gyvenimo situacijoms vis dar mokomės, spintelėse, duoninėse, šaldytuvuose ir šaldikliuose palikdami galybę „atsargų“.

Tiesa, nesilaikant tam tikrų taisyklių, produktai nejučia ima pelyti, džiūti ar vysti, o praradę estetinę išvaizdą, dažnai dar būdami tinkamo galiojimo atsiduria šiukšlių dėžėje. Šią opią problemą derėtų spręsti ne tik atidžiau planuojant pirkinių sąrašą bei kasdienį meniu, bet ir permąstant laikymo ar gamybos įpročius.

Šviežumui bei skoniui išlaikyti – šiuolaikiniai vakuumavimo sprendimai

Pasak „Electrolux“ grupės mokymų vadovo ir buitinės technikos eksperto Igno Bernoto, kiekvienas žmogus, kuriam asmeninis komfortas neatsiejamas nuo tokių globalių problemų kaip maisto švaistymas ar aplinkos tarša, savo virtuvėje turėtų turėti maisto vakuumatorių, suderinamą su daugkartinio naudojimo vakuumavimo maišeliais ir dėžutėmis.

Šis prietaisas išsiurbia orą iš specialios pakuotės – maišelio ar indelio – taip sustabdydamas ar sulėtindamas procesus, kurie veikia bet kokį šviežią maistą. Jo dėka vakuumuoti produktai ilgiau išlaiko savo kvapą, skonį, galiojimo terminą ir, žinoma, estetiški patrauklų, skanų vaizdą.

Paprastai vakuumavimas daugiausia naudojamas mėsai, pieno produktams ir žuviai pakuoti, tačiau tokiu būdu galima ruošti bei laikyti ir skystus produktus: košes, tyres, sriubas. Vasaros metu vakuumavimas tampa tikru pagalbininku, siekiant ilgiau išlaikyti šviežias daržoves, vaisius ir uogas.

„Kalbant apie maisto švaistymą, svarbu pažymėti, jog kai kuriuose kartu su prietaisais komplektuojamuose indeliuose yra datos nustatymo funkcija. Tokiu būdu jūs galite visuomet stebėti saugomą maistą ir būti tikri, ar jis nesuges ir jo neteks išmesti.

Be to, vakuumavimo procesas yra labai paprastas: prietaisas uždedamas ant specialios talpos ir vienu spustelėjimu įjungiamas, o pasiekus tinkamą vakuumavimo lygį, įrenginys automatiškaiišsijungia. Mokyklinio amžiaus vaikai patys nesunkiai valdo ir vakuumuoja savo maisto pasirinkimus“, – pasakoja I. Bernotas, pridurdamas, jog vakuumatoriaus dėka maistas išlieka šviežias net iki 5 kartų ilgiau.

Garų funkcija vakarykščiams patiekalams suteikia naujo skonio

Jei šaldytuve ar kitoje virtuvės kertėje randate nebe pirmos dienos patiekalą, kurį jūs ar šeiminykščiai jau buvote pradėję valgyti, o vėliau tarytum primiršote – neskubėkite likučio mesti lauk. Puikiausias būdas prikelti tokį maistą antram gyvenimui – garinė orkaitė. Anot I. Bernoto, didysis tokių orkaičių privalumas slypi pačiuose garuose, mat jų dėka maistas ne tik greitai pašyla, bet ir nesausta, taip ne tik išsaugant, bet ir sustiprinant jo skonines savybes.

„Kai kurios garinės orkaitės turi specialią programą būtent šildymui – tai tikrai puikus ir patogus sprendimas, išvengiant maisto švaistymo. Tiesa, šildant dera atkreipti dėmesį į skirtingas garų funkcijas, pavyzdžiui, vidutinis drėgmės garas puikiai tiks įvairiems kepiniams, pyragams ar kišams šildyti – jie taps maloniai drėgni, bet ne šlapi, šilti, todėl atsiskleis jų aromatas.

O štai pilną garą naudokite produktams, kurie šaldytuve linkę daugiau išsausėti, pavyzdžiui, makaronams, bulvėms, ryžiams. Toks garų intensyvumas puikiai tinka šiems produktams „atgaivinti“ ir nustebinti savo skoniu“, – pataria buitinės technikos ekspertas.

Na, o jei iš šildyto kelių dienų patiekalo vis dėlto pasigendate skonio, I. Bernotas primena, jog garinės orkaitės patiekalus taip pat leidžia virti, pusiau ar pilnai kepti ir netgi skrudinti.

Tai reiškia, jog dalis patiekalų, pavyzdžiui, virti cepelinai, balandėliai ar koldūnai, gali nesunkiai būti apkepinti ir taip atgimti visiškai naujame amplua.

I. Bernoto teigimu, ateityje buitinių inovacijų dėka elgtis tvariau bus dar paprasčiau, tačiau naujus tvarumo įgūdžius galima pradėti ugdyti jau dabar.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Per mėnesį išmetama iki 5 kilogramų maisto
  2. Tyrimas: pagrindinė maisto išmetimo priežastis − perdėtas lietuvių vaišingumas
  3. Lietuvos mokslininkų sukurtos veikliosios pakuotės padeda išlaikyti maistą šviežią ir natūraliai suyra gamtoje
  4. Per metus Europoje išmetama 88 mln. tonų maisto: kur panaudoti suvytusias morkas? (video)
  5. Eksperimentiniai ūkiai nori būti įdomūs ir studentams, ir ūkininkams
  6. Gerai daryk – maistą taupyk!

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

2023 03 26
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

2023 03 26
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

2023 03 26
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Cukinijos tiks net ir vafliams

2023 03 25
Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Kaune Vilniaus universitetas pirmasis Lietuvoje rengs kibernetinio saugumo bakalaurus

Klaida manyti, kad kibernetinis pavojus negresia

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Rodyti daugiau

Naujienos

Ukrainos prezidents V. Zelenskis apkasuose su kariais | president.gov.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos biudžetas turi būti – iki trijų dolerių žmogui/dienai

2023 03 29
Kristoferis Kavolis ir Gitanas Nausėda | R. Dačkaus nuotr.
Lietuvoje

Prezidentas: didžiuojamės, kad esame NATO nariai

2023 03 29
Aukštojo mokslo studijos šiemet numatomos pagal specialistų poreikį | Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr.
Lietuvoje

Pirmakursių studijoms – 14,1 mln. eurų

2023 03 29
Oro tarša | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Į orą išmetama vis dar daug teršalų

2023 03 29
Mokslas | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Suaugusiems siekti mokslų bus paprasčiau

2023 03 29
Pinigai | zum.lt nuotr.
Lietuvoje

Verslo paskoloms – papildomas milijardas

2023 03 29
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Apsilankant pas gydytoją – daugiau paslaugų

2023 03 29
Ingrida Šimonytė | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Dedamos pastangos dezinformacijos užkardymui

2023 03 29
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • kai kurių komentatorių išprusimas apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • Nuoroda apie S. Buškevičius, R. Girinskas, L. Astra. Lukiškių aikštėje turi stovėti paminklas Vytautui Didžiajam
  • Nuoroda apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • Manau apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Rusijos biudžetas turi būti – iki trijų dolerių žmogui/dienai
  • Prezidentas: didžiuojamės, kad esame NATO nariai
  • Pirmakursių studijoms – 14,1 mln. eurų
  • Į orą išmetama vis dar daug teršalų
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Prekybos centruose svogūnų laiškų galima rasti ištisus metus, tačiau pavasario pradžioje laukiame šviežio jų derliaus. Nors yra aitroko skonio ir...

Skaityti toliau

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Šiuo metu galime išbandyti daugybę aliejaus rūšių: nuo visame pasaulyje populiaraus alyvuogių, iki mūsų šalyje labiau įprasto saulėgrąžų ar rapsų...

Skaityti toliau

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Apsinuodijimas maistu – itin dažnai pasitaikantis reiškinys. Statistika rodo, kad tokius požymius kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas suvalgius maisto yra patyręs...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • kai kurių komentatorių išprusimas apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • Nuoroda apie S. Buškevičius, R. Girinskas, L. Astra. Lukiškių aikštėje turi stovėti paminklas Vytautui Didžiajam
  • Nuoroda apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • Manau apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • Žemyna apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
Kitas straipsnis
Ką būtina žinoti apie senas skolas?

Vaikai turi suprasti, kad pinigai nėra begaliniai

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai