
Kovo 20 d., nuo 12 val., Žemės dienos proga, žalieji Vilniuje Kudirkos aikštėje rengia „GMO pietų“ akciją, pristatydami praeiviams prekybos centruose įsigytus maisto produktus, pagamintus iš genetiškai modifikuotų organizmų ir pasiūlydami jais pasivaišinti. Tęsdami praėjusių metų tradicijas Lietuvos žaliųjų organizacijos – Susivienijimas Žali.LT ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga vėl bandys atkreipti visuomenės dėmesį į vis labiau aktualėjančią genetiškai modifikuotų organizmų problemą.
„Genetiškai modifikuoti organizmai nėra naujiena šiandieniniam vartotojui. Tačiau pasaulio rinkoje GMO pasirodė prieš 18 metų. Todėl šiandien sunku pasakyti kokią įtaką šie organizmai daro ateities kartoms. Tuo tarpu mokslinės studijos pateikia vis naujesnius įrodymus apie alergijų, toksinų ar net vėžinių susirgimų grėsmes. Nežiūrint to, dienos šviesą išvysta vis naujesni ir įspūdingesnių modifikacijų tipai, kuriems duris plačiau atveria ne tik besivystančios šalys, bet ir aukštą reikalavimų kartelę iki šiol taikiusi Europos Sąjunga. O tai vis labiau jaudina ne tik žaliuosius, bet ir nemažą visuomenės dalį“, – sako Susivienijimo Žali.LT koordinatoriaus pavaduotoja Virginija Vingrienė.
Pasak jos, genetiškai modifikuotų organizmų produktų šiandien rasime ir Lietuvos prekybos centruose, blogiausia, kad apie juos visuomenė nepakankamai informuojama. Jeigu maisto produktai pagaminti iš GMO atitinkamai paženklinami, tai informacijos apie produktus, gautus naudojant GMO pašarus – nerasime.
„Jau antrus metus iš eilės žalieji vykdydami „GMO stalo“ akcijas, atkreipia visuomenės dėmesį ne tik į tai, ko prekybos lentynose nepastebime ir lengva ranka dedame į pirkinių krepšelį, bet ir plačiau papasakodami apie šių produktų keliamas grėsmes, pasiūlydami geresnes alternatyvas ir įtraukdami visuomenę į platesnę diskusiją šiuo klausimu“, – teigia susivienijimo Žali.LT koordinatorius Martynas Norbutas.
Žalieji pažymi, kad genetiškai modifikuotų organizmų pramonei vis plačiau braunantis į pasaulio rinkas, keliamos ne tik sveikatos, bet ir aplinkosauginės bei socialinės problemos. Auginant genetiškai modifikuotus organizmus didėja jų išplitimo invazinių rūšių pavidalu pavojus, tarša pesticidais, blogėja dirvos struktūra. Prisidengus bado problemos sprendimu besivystančiose šalyse, skatinamas vis didesnis vartotojiškumas turtingiausiuose regionuose, o GMO auginantys ūkininkai, susivilioję geresnių derlių ir didesnių pelnų siekiais, tampa GMO korporacijų įkaitais.
Šie ir kiti klausimai bus pristatyti praeiviams, pasiūlant kitas pasirinkimo galimybes, juo labiau, kad rinkoje GMO turintys produktai, ženklinami etiketėse.