Trečiadienis, 19 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą

www.alkas.lt
2021-03-28 09:34:19
1
Kodėl naudinga valgyti pusryčius?

pixabay.com nuotr.

       

Pusryčiai ne veltui yra vadinami svarbiausiu dienos patiekalu. Maistas ryte suteikia galių, kuri mus lydi pirmąją dienos dalį. Kai kurie žmonės dėl laiko stokos ar kitų priežasčių pusryčių nevalgo, tačiau maisto ekspertė sako, kad maistas rytais – tėra įpročio reikalas ir nors pusryčiauti smagiausia lėtai, užkąsti ryte galima ir per 10 minučių.

„Daugelis tyrimų įrodė pusryčių valgymo naudą sveikatai. Anot specialistų, maistas ryte padidina jūsų galias, darbingumą, gebėjimą susikoncentruoti, taip pat sumažina širdies ligų, diabeto riziką. Subalansuotų pusryčių valgymas ilgainiui padeda reguliuoti svorį, bendrą savijautą ir netgi pagerina nuotaiką. Atsižvelgiant į fizinį aktyvumą ir asmeninius duomenis, per pusryčius derėtų suvartoti apie 20–25 proc. visos dienos kalorijų normos“, – pasakoja Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.

Kiekvienos pasaulio šalies gyventojai per pusryčius mėgaujasi skirtingais patiekalais: Lietuvoje pusryčiams žmonės paprastai valgo įvairias košes, kiaušinius arba sumuštinius. Prancūzijoje rytais populiaru valgyti skrudintą duoną su džemu, sviestu ir kava. Australijoje žmonės mėgsta avokado skrebučius su įvairiais priedais: pomidorais, feta ar kiaušiniais, amerikiečiai mėgsta įvairius blynus su saldžiais arba sūriais priedais, anglai – kiaušinius su pupelėmis.

V. Juodkazienė teigia, kad patiekalai, kuriuos vartojame ryte nebūtinai turi būti sudėtingai paruošiami. Anot jos, pusryčiams puikiai tiks švieži vaisiai, avižų košė su priedais, įvairiais būdais ruošti kiaušiniai ar viso grūdo duonos sumuštiniai – šiuos patiekalus nėra sunku paruošti, jie yra sveiki bei maistingi. Tačiau tiems, kurie mano, kad pusryčių pavalgyti rytais nespės – V. Juodkazienė pataria maistą pasiruošti iš vakaro.

„Prieš naktį galite užmerkti avižas ar brinkinti grikius, taip pat iš vakaro galite pasiruošti ir chia sėklų pudingą į kurį ryte teliks prisipjaustyti vaisių arba išsivirti kiaušinių. Iš anksto paruoštus pusryčius galite nusivežti ir į darbą. Tačiau labiausiai rekomenduojama įprasti ryte atsikelti 10–15 minučių anksčiau ir neskubant maistą suvalgyti namuose, taip susikuriant šiokį tokį ritualą“, – sako maisto ekspertė.

V. Juodkazienė įvardija ir dar kelias priežastis, kodėl turėtume valgyti pusryčius:

Mažina tikimybę persivalgyti ir kontroliuoja svorį

Valgymas ryte mažina tikimybę stipriai išalkti dienos metu ir per daug persivalgyti ar nuolat užkandžiauti. Pastebėta, kad tie, kurie atsisako pusryčių, dažniau dienos metu valgo saldumynų, geria gazuotų gėrimų ir pan.

Suteikia energijos

Valgant pusryčius padidėja energijos lygis ir atkuriamas glikogeno kiekis, kurį praradome per naktį. Tyrimai rodo, kad tie, kurie valgo pusryčius pirmoje dienos pusėje būna fiziškai aktyvesni nei tie, kurie jų nevalgo. Be to, pusryčius valgantys žmonės dažniausiai būna geresnės nuotaikos.

Aprūpina organizmą maistinėmis medžiagomis ir vitaminais

Subalansuotų pusryčių maiste turėtų būti gausu pagrindinių maistinių medžiagų, tokių kaip kalcis, geležis, B grupės vitaminai ir skaidulos. Anot specialistų, žmonės, kurie valgo pusryčius, yra labiau linkę pasiekti rekomenduojamą vitaminų ir mineralų kiekį per dieną nei žmonės, kurie to nedaro.

Pagerina smegenų veiklą

Jei nepusryčiaujate, galite jaustis šiek tiek vangus. Taip yra todėl, kad jūsų smegenys negavo energijos (gliukozės), reikalingos norint dieną pradėti kupiniems jėgų. Tyrimai rodo, kad pusryčiavimas įtaką daro ir jūsų protinei veiklai, įskaitant dėmesio sukoncentravimą, gebėjimui susikaupti ir atminčiai.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip paprastai ir veiksmingai pagerinti darbingumą
  2. Pusryčiai Vilniuje
  3. Kaip pasiklosi, taip išmiegosi: kaip namų mikroklimatas veikia jūsų darbingumą?
  4. Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai
  5. Pasaulinę maisto dieną – pamąstymai apie sveiką mitybą
  6. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  7. Kodėl ir pavalgę kartais jaučiamės alkani?
  8. Lašiša – puikus baltymų šaltinis
  9. Norint tinkamai maitintis – svarbiausia įvairovė
  10. 5 priežastys valgyti pusryčius
  11. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  12. Gastroenterologas V. Urbonas pataria: ką daryti, jei vaikas nevalgo?
  13. Gydytoja pataria: siekite kasdien būti gyvybingi, o ne vaikykitės trumpalaikių skatintojų
  14. Naudingieji daigai: tarp maisto ir vaisto
  15. Agurkai – naudingos daržovės

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Tikrai taip! says:
    5 metai ago

    Pvz., aš po pusryčių iš viso spėko skuodžiu į lovą ir labai darbščiai knarkiu.

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Simonas Kairys
Lietuvoje

Seimas pritarė paveldo reformai

2025 11 18
Kibernetinis saugumas | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Steigiami 44 saugumo operacijų centrai

2025 11 18
Kad nepasikartotų Medininkų tragedija
Lietuvoje

Laisvės premija skirta Medininkų žudynes išgyvenusiam Tomui Šernui

2025 11 18
A. Rusteika. Balionų isterija – priedanga politinei aferai
Lietuvoje

VGT – siūlymai dėl oro erdvės gynybos

2025 11 18
Kelio darbai
Lietuvoje

Pradedamas tvarkyti tiltas per Šyšą Šilutėje

2025 11 18
Antanas Nedzinskas
Lietuvoje

Generalinė prokurorė kreipėsi į Seimą dėl A. Nedzinsko neliečiamybės

2025 11 18
Traukinys
Lietuvoje

Atnaujinti traukinių tvarkaraščiai

2025 11 18
Lotomatai
Gamta ir žmogus

Naujovė Baltijos šalyse – lotomatai

2025 11 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Eugenijus Murajevas apie Korupcijos skandalas Zelenskio aplinkoje: ar karas pateisina dvejopus standartus?
  • +++ apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • Budweiser apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • +++ apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • V. Kavaliauskas. Kaip „revoliucijos lyderis“ dalijo Tautos turtą
  • Seimas pritarė paveldo reformai
  • Bėgimo takeliai: ką verta rinktis 2026 m.?
  • Steigiami 44 saugumo operacijų centrai

Kiti Straipsniai

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Kodėl kokosų aliejus turėtų atsirasi kiekvienuose namuose?

2025 11 16
Pistacijos, riešutai

Su pistacijomis – ne tik Dubajaus šokoladas: tiks ir su lašiša

2025 11 16
Bulvių plokštainis

Sotūs ir taupūs bulvių apkepo receptai, kurie pavyks kiekvienam

2025 11 15
Šildymas

Prasidėjęs šildymo metas: kaip mažinti vartojimą ir sąskaitas

2025 11 15
Kepsniai, šnicelis

Skaniai ir taupiai: kiaulienos mentės troškinys su kopūstais ir šnicelis

2025 11 15
Mėsa, maistas

Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 11 13
Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Kava, cukrus, pienas,

Kodėl gerosios žarnyno bakterijos rinktųsi puodelį espreso?

2025 11 09
Maistas, mėsa

Kiaulienos patiekalai – be didelių išlaidų

2025 11 08
Vitaminas D

Vitamino D daugeliui trūksta ištisus metus

2025 11 08

Skaitytojų nuomonės:

  • Eugenijus Murajevas apie Korupcijos skandalas Zelenskio aplinkoje: ar karas pateisina dvejopus standartus?
  • +++ apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • Budweiser apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • +++ apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • +++ apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Lėktuvas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Balandį keliautojai galės rinktis naujas skrydžių kryptis

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai