Trečiadienis, 6 liepos, 2022
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus

Apie miltus ir jų kokybę

www.alkas.lt
2019 03 05 13:05
0
Apie miltus ir jų kokybę

pixabay.org nuotr.

pixabay.org nuotr.
pixabay.org nuotr.

Užgavėnės – seniausių apeigų ir žaidimų tradicija, šventė, kurios svarbiausias patiekalas – blynai. Todėl vartotojams reikėtų daugiau žinoti apie miltus ir jų kokybę.

Miltų yra pačių įvairiausių rūšių: kvietiniai, kvietrugių, ruginiai, kietųjų kviečių miltai, kietųjų kviečių kruopmilčiai, kietųjų kviečių sėlenų kruopmilčiai, ryžių, grikių, kukurūzų, žirnių, sorų, avižiniai, miežiniai miltai. Miltai vertingi dėl jų sudėtyje esančių maistingųjų ir mineralinių medžiagų, baltymų, riebalų ir vitaminų (B1, B2, PP, E).

Vertingesni yra viso grūdo miltai, nes juose randama daugiau vitaminų, mineralinių ir skaidulinių medžiagų. Dažniausiai kepiniams naudojami kvietiniai miltai. Iš viso grūdo ruginių miltų iškepti blynai mažiau kaloringi, turi daugiau skaidulinių medžiagų bei B grupės vitaminų. Ne ką prastesni ir avižų miltai, iš kurių puikiai galima iškepti blynus net nemaišant su kitomis rūšimis. Vertėtų nepamiršti ir žirnių miltų – juose gausu baltymų, o iškepti blynai būna ryškesnio gelsvo atspalvio.

Žmonės, kurie alergiški glitimui, gali rinktis grikių miltus, kuriuose šio baltymų mišinio nėra. Grikių miltai itin maistingi, turtingi baltymais, riebalais, mineralinėmis medžiagomis, B grupės vitaminais, tačiau ruošiant tešlą blynams, reikėtų įmaišyti ir kvietinių, nes be jų blynai bus labai trapūs. Tokiomis pačiomis savybėmis pasižymi ir kukurūzų bei ryžių miltai, tačiau jie mažiau maistingi, nei grikių.

Apie miltų kokybę galima spręsti pagal jų spalvą, kvapą, skonį, drėgnumą, rūgštingumą, pelenų  ir baltymų kiekį sausojoje medžiagoje. Spalva priklauso nuo miltų dalelių stambumo. Kuo smulkesnės dalelės, tuo jie būna šviesesni. Aukščiausios rūšies miltai yra balti, kiek gelsvi, žemesnių rūšių – tamsesni, pilko atspalvio. Miltų kvapas turi būti toks, kaip ir grūdų, o sausų miltų jis beveik nejuntamas.

Taip pat svarbus kokybės rodiklis yra drėgnumas, kurį galima nustatyti spaudžiant miltus saujoje – jei jie sausi, tuomet atgniaužtoje saujoje tuoj pat subyra. Jei miltai drėgnesni, nei nurodyta reikalavimuose, t.y., daugiau kaip 14,5 %, jie greitai genda, tešloje mažiau brinksta.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. 7 mitai apie maisto papildus
  2. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  3. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  4. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  5. Pasikeitusi riešutų įvairovė: ką pasirinkti?
  6. Lietuviai po truputį atranda moliūgus
  7. Kokius lašinius ir kaip išsirinkti?
  8. Į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis duoną?
  9. Jodo trūkumas – svarbi, bet lengvai įveikiama sveikatos bėda
  10. Kuo skiriasi laisvėje, ant kraiko ir narvuose laikomų vištų kiaušiniai?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Kaip sumažinti cukraus vartojimą ir pasirinkti sveikesnius gaminius?

Medus: nuo LDK laikų iki dabar

2022 07 06
Valstybės dieną – tradiciniai kepsnių receptai

Valstybės dieną – tradiciniai kepsnių receptai

2022 07 06
Lietuviai apsiperka ilgiausiai, estai – pažangiausiai

Apsipirkti lietuviai vėl suka į Lenkiją

2022 07 03
Triušiena – viena vertingiausių mėsos rūšių

Triušiena – viena vertingiausių mėsos rūšių

2022 07 03
Maisto kokybei – du nauji ženklai

Maisto kokybei – du nauji ženklai

2022 06 30
Svarbiausios žinios apie kiaušinių kokybę – ant pakuočių ir jų pačių

Daugiau lietuviškų gaminių pasieks taivaną

2022 06 27
Kaip išvengti susižeidimų bėgiojant?

Vasariški orai, sportas ir mityba

2022 06 26
Žuvies paruošimas turi savas taisykles

Pajūris ir rūkyta žuvis neatsiejami. Tačiau…

2022 06 25
Penkios gudrybės, kurias privalote žinoti, prasidėjus kepimo lauke laikui

Papildomi kilogramai atsiranda netikėtai

2022 06 25
Ledai | pixabay.com nuotr.

Vasaros gaiva: pagaminti ledus ilgai neužtruks

2022 06 24
Rodyti daugiau

Naujienos

Lietuva rems Moldovos eurointegraciją
Lietuvoje

Lietuva rems Moldovos eurointegraciją

2022 07 06
Nerimo dėl mobiliojo ryšio bazinių stočių veiklos vis mažiau
Įvairenybės

Keliautojams į pagalbą – 5 prgramėlės

2022 07 06
Tarnybą baigęs „Sūduvis“ lauks lankytojų
Įvairenybės

Tarnybą baigęs „Sūduvis“ lauks lankytojų

2022 07 06
Kaip sumažinti cukraus vartojimą ir pasirinkti sveikesnius gaminius?
Įvairenybės

Medus: nuo LDK laikų iki dabar

2022 07 06
Rusijos invazija. Karas Ukrainoje | Alkas.lt nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 07 06 12:01

2022 07 06
Pasirodžius žaliam vandeniu – skambutis šilumininkams
Lietuvoje

Pigiausia šiluma tarp didžiųjų miestų – Kaune

2022 07 06
Prezidentūroje įteikti valstybės apdovanojimai
Lietuvoje

Prezidentūroje įteikti valstybės apdovanojimai

2022 07 06
Valstybės dieną – tradiciniai kepsnių receptai
Įvairenybės

Valstybės dieną – tradiciniai kepsnių receptai

2022 07 06


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Astronomas, geofizikas hidrologas inž. Romualdas Zubinas apie Pasiekimas! Užsienyje bus išleistos dar 46 Lietuvos autorių knygos
  • Vidmantas apie Lietuvos valdžia raginama istoriniams Lietuvos valdovams sugrąžinti karališkuosius titulus
  • Vidmantas apie Lietuvos valdžia raginama istoriniams Lietuvos valdovams sugrąžinti karališkuosius titulus
  • 1991-01-13 apie V. Radžvilas. Grumtynių dėl istorinės tiesos spektaklis

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Lietuva rems Moldovos eurointegraciją
  • Keliautojams į pagalbą – 5 prgramėlės
  • Tarnybą baigęs „Sūduvis“ lauks lankytojų
  • Medus: nuo LDK laikų iki dabar

Skaitomiausi straipsniai

  • A. V. Rakšnys, A. Guogis, V. Smalskys. Centrinės ir Rytų Europos viešojo administravimo raidos tyrimai: Lietuvos atvejis peržiūrėta: 1147; komentarų: 2
  • Lietuvos valdžia raginama istoriniams Lietuvos valdovams sugrąžinti karališkuosius titulus peržiūrėta: 1121; komentarų: 16
  • S. Buškevičius. Karaliaučiaus tranzitas – uždelsto veikimo bomba peržiūrėta: 796; komentarų: 30
  • Mirė žymus Lietuvos istorikas Algis Povilas Kasperavičius peržiūrėta: 683; komentarų: 0
  • Seimas: V. Landsbergis buvo valstybės vadovu peržiūrėta: 592; komentarų: 33
  • M. Kundrotas. Sužvėrėjimo paslaptis peržiūrėta: 567; komentarų: 27

Artimiausi renginiai

  1. Tradicinių šokių stovykla ŠAKIŲ r.

    2022-08-03 08:00 - 2022-08-07 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Medus: nuo LDK laikų iki dabar

by Ditė Česėkaitė
2022 07 06
0
Kaip sumažinti cukraus vartojimą ir pasirinkti sveikesnius gaminius?

Mindaugo įkurtoje Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje medus buvo vienas iš svarbiausių eksporto prekių. Tad nenuostabu, kad medus yra neatsiejama LDK kulinarijos...

Skaityti toliau

Valstybės dieną – tradiciniai kepsnių receptai

by Ditė Česėkaitė
2022 07 06
0
Valstybės dieną – tradiciniai kepsnių receptai

Pastaraisiais dešimtmečiais Lietuvoje kaip niekad išpopuliarėjo įvairūs kepsninių patiekalai, tačiau jais lietuviai mėgavosi ir prieš šimtus metų. Minint Lietuvos karaliaus...

Skaityti toliau

Apsipirkti lietuviai vėl suka į Lenkiją

by Ditė Česėkaitė
2022 07 03
0
Lietuviai apsiperka ilgiausiai, estai – pažangiausiai

Maisto prekės ir paslaugos Lietuvoje brango bene labiausiai visoje Europos Sąjungoje (ES). Ekonomistai skaičiuoja, kad beveik pusė visų gyventojų yra...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Astronomas, geofizikas hidrologas inž. Romualdas Zubinas apie Pasiekimas! Užsienyje bus išleistos dar 46 Lietuvos autorių knygos
  • Vidmantas apie Lietuvos valdžia raginama istoriniams Lietuvos valdovams sugrąžinti karališkuosius titulus
  • Vidmantas apie Lietuvos valdžia raginama istoriniams Lietuvos valdovams sugrąžinti karališkuosius titulus
  • 1991-01-13 apie V. Radžvilas. Grumtynių dėl istorinės tiesos spektaklis
  • Global-Kapitalistas apie Romo Kalantos mokytoja: Jo poelgiui nepritariau…

Kitas straipsnis
Oskierkų rūmų atstatymas: pirmenybė paveldui ar nekilnojamam turtui?

Oskierkų rūmų atstatymas: pirmenybė paveldui ar nekilnojamam turtui?

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

rašto darbai | Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai | Siuskpigiau.lt siuntos Lietuvoje | Pramogų, grožio, sveikatingumo pasiūlymai | irigatorius | vitamino c serumas | oro drekintuvas | HiMountains | iddo.lt modernūs stalai | kūno kremai | August.lt - valymo įrenginiai | fs22 mods | https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | Automobilių nuoma | drogas.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai