Trečiadienis, 29 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai

www.alkas.lt
2021-01-31 18:36:17
0
Mokyklos galės nemokamai naudotis joms sukurtais receptais

sam.lt nuotr.

Sveiki, nekaloringi, maistingi, naudingi sveikatai. Vertingųjų sultinių savybių sąrašą galima būtų tęsti ir tęsti: ne veltui šis maistas neabejotinai vadinamas laiko patikrintu, energijos suteikiančiu, organizmo veiklą gerinančiu ir žiemą sušildančiu patiekalu. Jį ypač lengva, greita ir itin ekonomiška pasigaminti. Todėl kulinarijos ekspertė, pabrėždama visapusišką sultinių naudą, siūlo išbandyti tris gardžių sultinių  receptus.

„Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako,kad į savo kasdienę mitybą įtraukti sultinius – išties racionalus ir pasvertas sprendimas. Šis maistas, pasak kulinarijos ekspertės, organizmui suteikia  būtinųjų skysčių.

„Šilti skysčiai palengvina nosies ir gerklės paburkimą, pastarosios skausmą ir dirginimą, kosulį. Tačiau pasigirsta nuomonių, jog sveikatai naudingi tik natūralūs, pačių pasigaminti sultiniai iš kaulų. Visgi parduotuvėse galima rasti ekologiškus produktus, kuriuos paprasčiau paruošti, o jų gerosios savybės tikrai nenusileidžia minėtiems gaminiams. Todėl toks kokybiškas sultinys yra svarbiausias gardžios sriubos ingredientas. Tik norint išlaikyti pačią geriausią šio produkto kokybę, reiktų nepamiršti jį laikyti sausoje vietoje kambario temperatūroje. Drėgmė ir šaltis gali pakenkti“, – sako B. Baratinskaitė.

Skanus ir aromatingas: kietojo sūrio sultinys

Reikės: 250 g kietojo sūrio, 1,5 l vandens, vieno didesnio svogūno, 3 česnako skiltelių, žiupsnelio juodųjų pipirų, ryšulėlio petražolių lapelių su stiebais, šiek tiek druskos.

Svogūną nulupkite ir perpjaukite ketvirčiais. Puode užvirkite vandenį ir sudėkite visus produktus. Virkite ant silpnos ugnies pamaišydami apie valandą. Baigiant virti, pasūdykite ir viską nukoškite per sietelį. Rezultatas: 1-1,2 litro gelsvo ir aromatingo sultinio.

„Šis receptas – netradicinis. Kietojo sūrio sultinys pasižymi tiek išskirtiniu skoniu bei aromatu, tiek skirtingų panaudojimo būdų gausa. Jame galima išvirti daržovių sriubą, pagardinti kitus patiekalus, pavyzdžiui, rizotą. Tačiau jis puikiai tinka valgyti ir vienas: šis sultinys nustebins visus, norinčius gurmaniškų bei neįprastų potyrių“, – žada B. Baratinskaitė.

Lengvas, bet išraiškingas: džiovintų baravykų sultinys

Reikės: 1 l vandens, 1 kubelio sultinio, 100 g džiovintų baravykų, saujos perlinių kruopų.

Džiovintus grybus išvirkite vandenyje, pastarąjį nupilkite, o į nuovirą sudėkite sultinio kubelį ir kruopas. Virkite apie pusvalandį, valgykite karštą arba šaltą.

„Šis sultinio receptas – tradicinis, autentiškas ir lietuviškas. Jį be galo paprasta paruošti, gardu valgyti, verta panaudoti kitų patiekalų gamybai. Tokį sultinį netgi galima supilstyti į indelius ir užšaldyti bei mėgautis vėliau. Džiovinti baravykai patiekalui suteikia ypatingą ir išraiškingą skonį“, – tikina kulinarijos ekspertė.

Klasikinis ir laiko patikrintas: daržovių sultinys

Reikės: poros didesnių morkų, stiebelio petražolių, 1 svogūno, 1 saliero, 4 česnako skiltelių, 1 poro, žiupsnelio druskos ir kvapiųjų pipirų, 1 lauro lapo, 2 l vandens.

Į puodą sudėkite nuplautas, nuvalytas ir stambiai supjaustytas daržoves. Užpilkite jas šaltu vandeniu bei virkite iki 40 minučių ant silpnos ugnies. Baigiant gaminti, į sultinį suberkite druską, pipirus, sudėkite lauro lapelius. Išvirus, leiskite 15 minučių nusistovėti. Vėliau perkoškite skystį per sietelį ir ragaukite.

„Šį receptą galima vadinti tikra klasika be rūpesčių. Daržovių sultinys yra ypač greitai bei lengvai paruošiama tokio patiekalo forma – jis, kaip ir kitos minėtos kulinarinės idėjos, tinka gardinti kitas sriubas. Be to, jo sudedamąsias dalis galima pateikti kaip garnyrą. Tačiau, svarbiausia, šis daržovių sultinys yra be galo maistingas ir naudingas, neapsunkinantis organizmo, jį sušildantis, suteikiantis jėgų“, – tvirtina B. Baratinskaitė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Karpis – ne tik šventiniam stalui
  2. 5 patarimai kuo pakeisti saldumynus?
  3. Naudingieji daigai: tarp maisto ir vaisto
  4. Pasaulinę maisto dieną – pamąstymai apie sveiką mitybą
  5. Varškė – ir greitiems užkandžiams ir smaližiams

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

2023 03 26
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

2023 03 26
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

2023 03 26
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Cukinijos tiks net ir vafliams

2023 03 25
Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Rodyti daugiau

Naujienos

Ukrainos prezidents V. Zelenskis apkasuose su kariais | president.gov.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos biudžetas turi būti – iki trijų dolerių žmogui/dienai

2023 03 29
Kristoferis Kavolis ir Gitanas Nausėda | R. Dačkaus nuotr.
Lietuvoje

Prezidentas: didžiuojamės, kad esame NATO nariai

2023 03 29
Aukštojo mokslo studijos šiemet numatomos pagal specialistų poreikį | Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr.
Lietuvoje

Pirmakursių studijoms – 14,1 mln. eurų

2023 03 29
Oro tarša | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Į orą išmetama vis dar daug teršalų

2023 03 29
Mokslas | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Suaugusiems siekti mokslų bus paprasčiau

2023 03 29
Pinigai | zum.lt nuotr.
Lietuvoje

Verslo paskoloms – papildomas milijardas

2023 03 29
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Apsilankant pas gydytoją – daugiau paslaugų

2023 03 29
Ingrida Šimonytė | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Dedamos pastangos dezinformacijos užkardymui

2023 03 29
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Žemyna apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • nuomonė apie Prezidentas ragino mažinti regioninę nelygybę
  • nuomonė apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • s.m. apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Rusijos biudžetas turi būti – iki trijų dolerių žmogui/dienai
  • Prezidentas: didžiuojamės, kad esame NATO nariai
  • Pirmakursių studijoms – 14,1 mln. eurų
  • Į orą išmetama vis dar daug teršalų
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Prekybos centruose svogūnų laiškų galima rasti ištisus metus, tačiau pavasario pradžioje laukiame šviežio jų derliaus. Nors yra aitroko skonio ir...

Skaityti toliau

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Šiuo metu galime išbandyti daugybę aliejaus rūšių: nuo visame pasaulyje populiaraus alyvuogių, iki mūsų šalyje labiau įprasto saulėgrąžų ar rapsų...

Skaityti toliau

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Apsinuodijimas maistu – itin dažnai pasitaikantis reiškinys. Statistika rodo, kad tokius požymius kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas suvalgius maisto yra patyręs...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Žemyna apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • nuomonė apie Prezidentas ragino mažinti regioninę nelygybę
  • nuomonė apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • s.m. apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • s.m. apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
Kitas straipsnis
airBaltic | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Per 2020 metus Latvijos oro vežėjas Lietuvoje perskraidino 195 tūkst. keleivių

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai