Sekmadienis, 20 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Nuo švenčių likusį majonezą naudokite išradingai

www.alkas.lt
2024-01-06 12:13:24
0
Valstybės dieną – tradiciniai kepsnių receptai

Maistas | Shutterstock nuotr.

Ar silkė pataluose, ar kultinė baltoji mišrainė – kai kurie jau tradiciniais tapę patiekalai be majonezo neįsivaizduojami. Būtent per didžiąsias metų šventes – Kalėdas ir Velykas – pasiekiamas šio gaminio pardavimų pikas, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Jeigu po vaišių ruošos dar liko majonezo, reikėtų atsiminti du dalykus – kiek galima laikyti atidarytą jo stiklainį ir kur kūrybingai panaudoti jo likučius.

Majonezas yra neįtikėtinai universalus ingredientas virtuvėje. Jis yra įvairiausių mišrainių, užtepėlių, sumuštinių priedas, dažnai derinamas su kiaušinių patiekalais. Visgi, „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė primena, kad geriausia jį vartoti saikingai, laikyti jį „šventiniu“ gaminiu, o ne pagrindiniu mūsų kasdienio valgiaraščio elementu. Vartojant jo nedaug, retkarčiais, tuomet jis neturėtų atnešti nepageidaujamų pasekmių sveikatai.

Po kiek laiko turėtumėte išmesti atidaryto majonezo indelį?

Po švenčių dažnuose namuose šaldytuve liko jau atidarytas ir mišrainei naudotas majonezo stiklainis. Ant kai kurių produktų nurodoma, per kiek laiko reikėtų sunaudoti atidarytą pakuotę, tačiau tai rašoma ne ant visų etikečių. Tokių duomenų paprastai nerasite ant, pavyzdžiui, majonezo, kečupo ar marinuotų agurkų indelių.

Pasak G. Urbonavičiūtės, pati pirmoji taisyklė su tokiais gaminiais kaip majonezas, garstyčios, kečupas, konservuoti gaminiai – juos atidarius būtina laikyti šaldytuve. Sandariai uždaryti ir šaltai laikomi jie galės išstovėti nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių.

„Pavyzdžiui, atidarytą kečupą galima laikyti šešis mėnesius, panašiai yra ir su garstyčiomis. Tuo tarpu majonezo galiojimo laikas šaldytuve yra trumpesnis – paprastai laikoma, kad jį reikėtų suvartoti per mėnesį nuo atidarymo. Su konservuotais gaminiais, tokiais kaip alyvuogės, paprikos ir agurkai, turėtume atsisveikinti dar anksčiau. Tokie atidaryti konservai tinkami vartoti ne ilgiau kaip kelias savaites“, – pasakoja maisto žinovė.

Konkrečių gaminių vartojimo terminas labai priklauso nuo kelių veiksnių. Pirmasis yra temperatūra šaldytuve. Kuo ji žemesnė, tuo ilgiau gaminiai išlieka švieži. Kitas dalykas – rūgštingumo lygis ir konservantų kiekis. Didelio rūgštingumo gaminiai gali būti laikomi ilgiau.

„Tačiau atkreipkite dėmesį, kad šios rekomendacijos taikomos tik tiems produktams, kurie neturi jokių gedimo požymių, pavyzdžiui, pelėsio, pakitusios spalvos, konsistencijos ar kvapo. Jeigu tik kažką pakitusio pastebite – nedelsiant atsikratykite tokių maisto gaminių, dėl kurių kokybės nesate tikri“, – pabrėžia G. Urbonavičiūtė.

Nauja idėja, kaip panaudoti majonezą

Majonezo panaudojimo būdų virtuvėje – apstu. 2-3 šaukštus įdėjus į blynų tešlą, šie taps gerokai puresni. 1 šaukštelis majonezo kiaušinienę pavers šilkine. Labai nedaug jo pagerins ir bulvių košės skonį, apsaugos mėsainių mėsą nuo išsausėjimo, juo taip pat galima aptepti kepamą mėsą ar net pyragą. G. Urbonavičiūtė siūlo išmėginti ir orkaitėje keptus kukurūzus, kurie taps tikru vakarėlio hitu net ir tarp tų, kurie sako nesantys meksikietiškos virtuvės fanai.

Meksikietiški kepti kukurūzai

Reikės: 850 g kukurūzų (šviežių, šaldytų ar konservuotų), 1 puodelio majonezo, 1 šaukštelio maltos rūkytos paprikos, ¼ šaukštelio druskos, ¼ šaukštelio pipirų, saujos svogūnų laiškų, ½ puodelio tarkuoto kietojo sūrio, žaliosios citrinos.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Nusausinkite kukurūzus ir sumaišykite pirmuosius 5 ingredientus. Pasmulkinkite svogūnų laiškus ir didžiąją jų dalį įmaišykite į mišinį (šiek tiek pasilikite papuošimui). Jeigu mėgstate aštriau, galite įdėti ir pjaustytų aitriujų ar jelapeno paprikų. Kepimo skardą patepkite riebalais, supilkite paruoštą kukurūzų mišinį ir pabarstykite sūriu.

  2. Kepkite uždengę 20 minučių. Tuomet atidengus dar 15-20 minučių, kol apskrus ir lengvai paruduos. Pabarstykite likusiais žaliaisiais svogūnais ir patiekite su laimo skiltelėmis. Galite valgyti kaip garnyrą ar užkandį su kukurūzų traškučiais.

Majonezas – ir kepiniams

Gal kiek netikėta, bet majonezas pravers ir kepiniams, atkreipia dėmesį „Iki“ konditeris Thierry Lauvray. Majonezas yra kiaušinių, aliejaus ir acto derinys, o visi jie yra ir įprasti kepimo ingredientai.

„Įmaišius majonezo, kepiniams suteiksite sodrumo, geresnės tekstūros ir drėgmės. Jis ypač dera šokoladiniuose pyraguose, tereikia į drėgnų ingredientų mišinį įmaišyti du šaukštus majonezo. Įmaišykite kelis jo šaukštus į kišą, iškepsite jį puresnį ir labiau kreminį. Kaip majonezas pagerina pyragų tekstūrą, tą patį jis gali padaryti ir su bananų duona. Įmaišykite vieną valgomąjį šaukštą majonezo į šlapius bananų duonos recepto ingredientus, ir duona išeis drėgnesnė ir malonesnio skonio“, – išduoda konditeris.

Drėgni bananų keksiukai su šokolado gabaliukais

Reikės: 2 puodelių miltų, 1 šaukštelio kepimo sodos, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 puodelio cukraus,

3 prinokusių bananų, 1 puodelio majonezo, ½ puodelio šokolado gabaliukų kepiniams.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Ištepkite riebalais 12 keksiukų formelių arba išklokite keksiukų įdėklais.

  2. Dubenyje sumaišykite miltus, sodą, kepimo miltelius ir cukrų. Sudėkite sutrintus bananus, majonezą ir šokolado gabaliukus. Gerai išmaišykite. Išdėliokite mišinį į paruoštas formeles, kad jos būtų užpildytos maždaug iki trijų ketvirtadalių.

  3. Kepkite, kol keksiukai įgaus auksinę spalvą ir lengvai paspaudus atšoks, maždaug 20 minučių.

Greitos bandelės iš 3 ingredientų

Reikės: aliejaus, 1 puodelio savaime kylančių („self-raising“) miltų, ½ puodelio pieno, ¼ puodelio majonezo.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Ištepkite 6 dideles keksiukų formeles aliejumi.

  2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, pieną ir majonezą iki vientisos masės. Jei neturite savaime kylančių miltų, galite juos pakeisti universaliais miltais, tačiau prieš įmaišydami pieną ir majonezą, į miltus įdėkite 1 ½ šaukštelio kepimo miltelių ir truputį druskos. Mišinį išdėliokite į paruoštas keksiukų formeles.

  3. Kepkite, kol taps auksinės spalvos, apie 10 minučių.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kad persivalgymas nesugadintų švenčių nuotaikos
  2. K. Bondar: Nepainiokime švenčių su maistu ir gėrimais nukrautu stalu
  3. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  4. Jei trūksta idėjų moksleivių pusryčiams
  5. Gudrybės, padėsiančios sutirštinti sriubą
  6. 6 klaidingi įsitikinimai apie makaronus
  7. Daržovių skyriuje – ir kankorėžiai
  8. Vartojamas su saiku majonezas gali būti naudingas
  9. Sveiką mitybą ir saldumynus galima suderinti
  10. Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių
  11. Kriaušės – rudens sveikatingumo šaltinis
  12. Spalio derliui – 5 netikėti patiekalai
  13. Ar jau metas ruošti šventinius saldymunus?
  14. Ar krevetės gali pakeisti paukštieną?
  15. Raktas į skaniausią picą slypi jos pagrinde

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • taiva apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • dar apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą
  • Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?
  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?
  • Nuogas Rusijos caras

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • taiva apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • dar apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • )..( apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Doc. dr. Aldonas Pupkis | mokslolietuva.lt nuotr.

A. Valotka. Laudacija Aldonui Pupkiui 85-mečio proga

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai