Palengva artėjant Kalėdoms, regis, laikas tirpte tirpsta, tačiau kokios gi būtų šventės be gardžių kalėdinių desertų? Cinamonu, vanile, imbieru kvepiantys sausainiai, aguoniniai ar varškės pyragai yra visų laukiami, tačiau juos paruošti trunka laiko. Kad šventėms pasiruošti būtų paprasčiau, prekybos tinklo „Iki“ konditeris Thierry Lauvray dalijasi paprastais patarimais. Visų pirma – tai kada gi tinkamas laikas pradėti kepti sausainius?
Vieno gaminio pardavimai išaugo 17 kartų
„Kasmet matome, kad lietuviai gražiausioms metų šventėms pradeda ruoštis vis anksčiau. Taip galima ilgiau pasidžiaugti dekoracijomis namuose, „pasirepetuoti“ šventinius valgius, daugiau laiko skirti sau ir artimiesiems, o švenčių laukti ramiau, be papildomo streso. Be to, pradėjus apie pirkinius galvoti iš anksto, galima pasinaudoti įvairiomis akcijomis, nuolaidomis – juk kiekvienam aktualu sutaupyti artėjant Kalėdoms“, – sako Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Kad lietuviai ypač atidžiai seka akcijas, atskleidžia pirkimų statistika. Pasinaudodami nuolaidomis, pirkėjai nepraleidžia progos anksčiau apsirūpinti ilgiau negendančiais gaminiais, kurių tikrai prireiks per šventes: prieskoniais, gėrimais, konservuotais, marinuotais gaminiais.
Sausainius jau galite kepti
Paskutinės dienos prieš Kalėdas dažnai gali būti gana įtemptos. Todėl prieššventinį pasiruošimą vertėtų gerai suplanuoti, kad paskutinei minutei liktų kuo mažiau reikalų, o šventine nuotaika būtų galima mėgautis su mažiau streso. Viena iš išeičių – dalį desertų išsikepti anksčiau.
Kada geriausias metas pradėti kepti sausainius? Geriausia – niekada ir nesustoti, šypsosi Th. Lauvray. Dažnas įvairiausius sausainius pradeda kepti dar gruodžio pradžioje, norėdamas atrasti skaniausią receptą. Ir, pasak konditerio, neprašauna – imbierinių, trapios tešlos kalėdinių sausainių skonis geriausiai atsiskleidžia po kelių savaičių.
„Visgi, kad jie iki švenčių išlaikytų skonį, aromatą ir malonią tekstūrą, svarbu žinoti kelias jų laikymo taisykles. Visų pirma, prieš perkeliant kalėdinius sausainius į indą, labai svarbu leisti jiems visiškai atvėsti. Be to, sausainių papuošimai, pavyzdžiui, glajus ar šokoladas, jau turėtų būti pakankamai išdžiūvę, kad sausainiai inde nesuliptų vienas prie kito ir vis dar gražiai atrodytų kaip tik per Kalėdas“, – pataria Th. Lauvray.
Į indą įdėkite obuolio skiltelę
Kaip laikyti skanumynus, priklauso nuo jų rūšies. Kad iš trapios tešlos pagaminti sausainiai ilgai išsilaikytų, atvėsę jie turėtų būti laikomi gerai uždarytame metaliniame arba plastikiniame inde tamsioje ir vėsioje vietoje, primena konditeris. Jie išliks švieži iki keturių savaičių.
Meduolinius, minkštus imbierinius sausainius prieš sudedant į indą vertėtų dar vieną dieną palaikyti atvirai. Taip jie įgaus geriausią aromatą ir taps malonios tekstūros. Tuomet juos tinka laikyti metalinėje ar plastikinėje dėžutėje.
„Konditerių žinoma gudrybė – jeigu kepate minkštus sausainius, į indą su jais įdėkite skiltelę obuolio ir keiskite ją kas antrą dieną. Taip skanėstai ilgiau išlaikys drėgmę, bus minkštesni“, – patarimu dalijasi Th. Lauvray.
Naminių sausainių nereikėtų laikyti šiltose patalpose, tačiau pakanka šiek tiek vėsesnės vietos ar kambario temperatūros – į šaldytuvą jų dėti nereikia. Tačiau atminkite, kad jų neturėtų pasiekti šviesa.
Jei norite, kad sausainiai išsilaikytų kuo ilgiau, kiekvieną sausainių rūšį laikykite atskirame inde arba derinkite bent jau pagal ingredientų panašumą ir kiekvieną rūšį atskirkite kepimo popieriumi. Tuomet vieno sausainio ingredientai ir skonis neprasiskverbs į kitus kalėdinius sausainius.
Tiesa, Th. Lauvray pabrėžia, kad jeigu kepate sausainius su įdaru ar kremu, ankstintis nederėtų. Tokie sausainiai išsilaiko tik maždaug savaitę, tad jų gamybą pasilikite prieš šventes.
Jeigu ruošiatės kepti pyragą
Ne tik sausainiai, bet ir pyragai, tortai lydi Kalėdas. Pasak Th. Lauvray, jeigu ketinate kepti tortą, pyragą su įdaru – teks šiam darbui nusimatyti laiko paskutinei dienai. Iškepti, pavyzdžiui, dieną prieš Kūčias, jie antrąją Kalėdų dieną jau gali būti pasenę.
Tačiau iš anksto galima išsikepti kitų saldėsių. Visų pirma, žinoma, puikiai išsilaiko brandinti džiovintų vaisių pyragai, kurie paprastai ruošiami likus netgi daugiau nei mėnesiui iki švenčių. Taip pat greitai nesudžius ir senovinis lietuviškas meduolinis pyragas. Iškeptą anksčiau tuomet tik teliks prieš pat šventę papuošti glajumi, ištirpintu šokoladu, smulkintais riešutais ar uogiene.
„Įvairūs keksai yra kalėdinė klasika, kurių ruošimo imtis galima likus maždaug 5–7 dienoms iki švenčių. Šaldytuve ar vėsioje vietoje (palėpėje ar rūsyje) jie nesunkiai išsilaikys visą savaitę. Tačiau nepamirškite kekso per anksti nepuošti glajumi – tai darykite dieną prieš Kūčių vakarą arba prieš pat patiekdami pyragą ant šventinio stalo“, – pataria konditeris.
Aguonų pyragas – dar vienas gardėsis, kuris saugiai išsilaikys vėsioje vietoje kelias dienas. Tačiau nepamirškite, kad, kaip ir kitus pyragus, aguonų pyragą geriausia glaistyti tik šventės dieną. Taip aguonų pyragas nesuminkštės, o glajus visą laiką išliks šviežias.
Sūrio pyragai sulaukia vis daugiau gerbėjų Lietuvoje. Purus kepinys puikiai tinka prie kavos, arbatos, taip pat žiemos gėrimų, o jį originaliai papuošus pyragas taps viso desertų stalo pažiba. Tačiau tai nėra labai ilgai išstovintis pyragas, atkreipia dėmesį Th. Lauvray. Klasikinį sūrio pyragą kepkite likus ne daugiau kaip 3 dienoms iki Kalėdų. Šaldytuve jis išstovės iki 5 dienų.