Pirmadienis, 4 gruodžio, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Jei trūksta idėjų moksleivių pusryčiams

www.alkas.lt
2023-09-24 17:04:18
0
Ar žinote, kiek kalorijų per dieną reikia suvartoti vaikui?

pixabay.com nuotr.

Kam ryte netrūksta laiko, o ypač, kai reikia į mokyklą suruošti ir vaikus? Pagudraukite ir pusryčius pasiruoškite iš vakaro – juos pasigaminti bus labai paprasta, reikės nebrangių gaminių, o ryte turėsite daugiau laiko ramiai išgerti kavos puodelį. Prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi 3 idėjomis, kurios tikrai pavyks kiekvienam.

Sveikiau maitintis rudenį – visai nesunku

Nors rugsėjis dar lepina vasariškai šiltais orais, dažnam vis labiau norisi sotesnių patiekalų. Keičiasi ir dienos rutina: prabėgus nerūpestingų atostogų sezonui, grįžtama prie gausesnių ir ankstyvesnių pusryčių – kad energijos pakaktų dienai mokykloje ar darbe.

„Tokius pokyčius išduoda ir pirkėjų įpročiai. Štai jeigu kiaušiniai yra neatsiejama krepšelio dalis ištisus metus, tai košių, kruopų daugiau perkama prasidėjus vėsesniems orams. Įkvėpimo pirkėjai atranda ir skirtingų sezoninių gėrybių privalumuose. Pavyzdžiui, rudenį obuolių, kriaušių, slyvų pardavimai pasiekia piką – šie vaisiai būna ne tik sveikas užkandis, bet ir puikiai dera pusryčių patiekaluose“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Kad dienos pradžia užduotų tinkamą toną, pasirūpinkite, kad pirmasis dienos maistas būtų ne tik skanus, bet ir naudingas organizmui. G. Urbonavičiūtė siūlo vadovautis keliomis paprastomis taisyklėmis:

  • Venkite pusryčiams valgyti per daug rafinuoto cukraus, pavyzdžiui, pyragaičių ir sausainių.

  • Į savo mitybą įtraukite gerų angliavandenių ir skaidulinių medžiagų šaltinių, pavyzdžiui, viso grūdo duonos, avižinių dribsnių ar bolivinių balandų.

  • Įtraukite gerų baltymų šaltinių. Šaltą mėsą ir dešras pakeiskite kiaušiniais, jogurtu, pienu, rikota, varške ir šviežiu sūriu.

  • Įtraukite gerų riebalų šaltinių, pavyzdžiui, avokadų ir riešutų. Tai taip pat gali būti kiaušiniai arba jogurtas.

  • Išmokite gerti nesaldintą kavą, nes kuo mažiau cukraus pusryčiuose, tuo geriau. Karčios kavos skoniui pagardinti galite pridėti, pavyzdžiui, cinamono, kardamono ar vanilės.

  • Vaisių kokteiliams, blynams, jogurtams stenkitės naudoti saldžius vaisius, pavyzdžiui, bananus, papajas, braškes ir pan.

  • Valgant baltą duoną ir miltinius gaminius, į patiekalą taip pat verta įtraukti baltymų šaltinių, pavyzdžiui, baltą sūrį arba kiaušinienę.

  • Nesiteisinkite, kad neturite laiko pusryčiauti. Jogurtas su avižiniais dribsniais, „chia“ sėklomis ir šviežiais vaisiais yra tikrai greitai paruošiamas patiekalas.

  • Jei ketinate gerti sultis, rinkitės natūralias, be konservantų ir cukraus.

  • Pusryčius geriausia suvalgyti per valandą nuo prabudimo.

Valgyti ir sveikai, ir nesugaišti daug laiko ryte pusryčių paruošimui – misija tikrai įmanoma. Išbandykite kelias idėjas, kurias įvertins ir vaikai:

Naktiniai avižiniai dribsniai

„Avižiniai dribsniai – idealus sprendimas žmonėms, kurie rytais neturi laiko ar noro ruošti sveikų pusryčių. Palikti per naktį jie patys „pasiruoš“ – tokiems pusryčiams reikės minimaliai darbo, tačiau jie bus skanūs, sotūs ir subalansuoti“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Kaip juos paruošti? Paprasčiau nei paprasta: vakare viską sumaišykite ir įdėkite į šaldytuvą visai nakčiai. Ryte pusryčius teliks papildyti šviežiais priedais, tokiais kaip vaisiai ar riešutai, ir jau galėsite skanauti. Jeigu pageidaujate šiltų pusryčių, tereikės įpilti šlakelį skysčio ir pašildyti ant viryklės.

Išbandykite: „obuolių pyragą“ stiklainyje. Reikės: ½ puodelio avižinių dribsnių, 1 šaukšto „chia“ (šalavijo) sėklų, ½ puodelio vanilinio sojų pieno, 1 šaukštelio klevų sirupo arba medaus, ¼ šaukštelio cinamono, ¼ supjaustyto obuolio, 1 šaukšto smulkintų graikinių riešutų

Į nedidelį stiklainį sudėkite visus ingredientus (išskyrus riešutus) išvardyta tvarka ir įdėkite į šaldytuvą per naktį. Ryte pusryčiai jau paruošti – juos sumaišykite ir tada apibarstykite graikiniais riešutais. Jeigu norite šilto maisto, prieš dedant riešutus įpilkite dar šlakelį pieno ir stiklainio turinį pašildykite nedideliame puode.

„Chia“ (šalavijo) sėklų pudingai

Tokio pudingo principas lygiai toks pat, kaip ir naktinių avižinių dribsnių – piene pernakt išmirkusios sėklos virš minkšta malonia tekstūra, kurią teliks pagardinti pasirinktais priedais – pavyzdžiui, vaisiais, uogomis, riešutais arba šaukštu uogienės, o gal riešutų sviesto.

Išbandykite: pudingą su riešutiniu sviestu. Reikės: 1 puodelio migdolų gėrimo ar įprasto pieno, 3 šaukštų „chia“ sėklų, 1 šaukšto klevų sirupo arba medaus, 2 šaukštų žemės riešutų sviesto, ¼ arbatinio šaukštelio vanilės. Papildomai: dar šiek tiek riešutų sviesto, šokolado gabalėlių, riešutų, uogų ar banano griežinėlių.

Sumaišykite migdolų pieną, šalavijų sėklas, klevų sirupą arba medų, žemės riešutų sviestą ir vanilę. Gali pradžioje būti kiek sudėtinga, nes riešutinis sviestas linkęs sulipti, tačiau maišykite tol, kol jis pasiskirstys. Leiskite mišiniui penkias minutes pastovėti, tuomet dar kartą sumaišykite, kad pašalintumėte sėklų gumulėlius. Dėkite į šaldytuvą pernakt, kad sustingtų. Ryte pagardinkite pasirinktais priedais – ir mėgaukitės.

Fritata, kuri iškepama dar išvakarėse

Frittata – tai itališkas patiekalas iš kiaušinių, kurį galima kažkiek palyginti su omletu arba kišą be tešlos. Šis sotus gardus pusryčiams tinkantis kepinys praturtintas papildomais ingredientais, pavyzdžiui, mėsa, sūriais arba daržovėmis.

„Tokių pusryčių privalumai – net keli. Visų pirma, galite išnaudoti sezonines daržoves, kurių gausybė jau džiugina akis ir gomurį, receptą lengvai galite adaptuoti pagal tai, ką vaikas mėgsta – galbūt, pavyzdžiui, jis yra raudonųjų paprikų gerbėjas? Drąsiai dėkite ir jų į kiaušinio plakinį. Įdirbio reikės visai nedaug: visi ingredientai tiesiog sudedami į kepimo indą ir pašaunami į orkaitę. O idealu tai, kad fritatą galima pasigaminti iš anksto, tuomet atskirus kvadratėlius pašildyti mikrobangų krosnelėje. Tuo tarpu šali jie puikiai tiks ir į priešpiečių dėžutę“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Išbandykite: fritatą su špinatais, pomidorais ir feta. Reikės: sviestas kepimo indui patepti, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, kekės vyšninių pomidorų, 1 ryšulėlio plonais griežinėliais supjaustytų svogūnų laiškų, 3-4 puodelių mažųjų špinatų lapų, ½ puodelio pieno, ½ puodelio grietinės, 12 kiaušinių, druskos, pipirų, 1 puodelio trupinto fetos sūrio, 3 šaukštų smulkintų šviežių petražolių.

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Paruoškite daržoves: įkaitinkite alyvuogių aliejų didelėje keptuvėje, sudėkite pomidorus ir, dažnai maišant, kepkite 2 minutes arba kol jie suminkštės, bet dar nesubyrės. Perkelkite į atskirą indą ir atidėkite į šalį.

Tuomet į keptuvę suberkite svogūnus ir kepkite apie 1 minutę. Įmaišykite špinatus ir šiek tiek druskos. Dažnai maišydami kepkite, kol špinatai sukris. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir kelias minutes atvėsinkite. Įmaišykite sutrupintą fetos sūrį.

Suplakite kiaušinių mišinį: dideliame dubenyje pamažu suplakite pieną su grietine iki vientisos masės. Įmaišykite kiaušinius, ½ arbatinio šaukštelio druskos ir pipirų.

Į kepimo indą sudėkite špinatus, o ant viršaus supilkite kiaušinių masę. Ant kiaušinių išbarstykite pomidorus ir pabarstykite petražolėmis. Kepkite 40-45 min. arba kol kiaušiniai apskrus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Avokadai: ne tik pusryčiams, bet ir užkandžiams
  2. Blynai: pusryčiams, pietums, vakarienei
  3. Ar tinka sumuštinis pusryčiams, pietums ir vakarienei?
  4. Nuo moksleivių stalų dingo ne tik druska, bet ir pipirai
  5. Mokiniams trūksta ekologiškų jogurtų, sūrelių, o žiemą – įvairesnių vaisių, ypač kriaušių
  6. Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų
  7. Gabūs vaikai kviečiami į Nacionalinę moksleivių akademiją
  8. Per septynerius metus Lietuvoje moksleivių sumažėjo beveik trečdaliu
  9. Rekordinis moksleivių skaičius susirungė, kuris geriau rašo lietuviškai
  10. Sveikos mitybos įpročiai – nuo mažų dienų
  11. Ką dėti į mokyklinuko priešpiečių dėžutę?
  12. Kaip pakelti apetitą mažiesiems?
  13. Vasarą svarbu rinktis jaunas bulves
  14. Į iškylą nepamirškite ir arbūzo
  15. Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Užkandžių lenta | pixabay.com, RitaE nuotr.

Ar gebate atskirti jausminį ir kūnišką alkį?

2023 12 03
Cinamoniniai sausainiai | rimi.lt nuotr.

Ar visas cinamomas yra tikras?

2023 12 03
Maistas | pixabay.com nuotr.

Kai graužia rėmuo: kokių klaidų nedaryti?

2023 12 02
Apelsinų sultys | pixabay.com nuotr.

Kaip atskirti saldžius ir be sėklų apelsinus?

2023 12 02
Maisto vartojimo įpročių žemėlapis | mantinga.lt nuotr.

Sudarytas maisto vartojimo įpročių žemėlapis

2023 11 30
Pagalba Ukrainai | lrv.lt nuotr.

Programai „Grūdai iš Ukrainos“ skirta 2 mln. eurų

2023 11 29
Prezidentūroje įžiebta pagrindinė kalėdinė eglė | R. Dačkaus nuotr.

Prezidentūroje įžiebta pagrindinė kalėdinė eglė

2023 11 28
Atšvaitai | armyday.lt nuotr.

„Būk matomas“ primins atšvaitų svarbą

2023 11 28
Persimonai, vaisiai | pixabay.com, PagArt nuotr.

Persimonai – ne tik vitamino A šaltinis

2023 11 26
Kankorėžiai | iki.lt nuotr.

Daržovių skyriuje – ir kankorėžiai

2023 11 25
Rodyti daugiau

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Putino pašalinimas: planai, prasimanymai ir tikrovė

2023 12 03
Medžiai | vilnius.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilniuje tęsiamas medžių surašymas

2023 12 03
Telefonas | pixabay.com, Niekverlaan nuotr.
Gamta ir žmogus

Gyventojai pervertina žinias apie sukčiavimą

2023 12 03
Čiuožykla | S. Žiūros nuotr.
Gamta ir žmogus

Sostinės čiuožykla atidaroma išskirtinėje vietoje

2023 12 02
Saulius Pečeliūnas | saeima.lv nuotr.
Žmonės

Mirė Kovo 11-osios akto signataras Saulius Pečeliūnas PAPILDYTA

2023 12 02
Brownscleaners.com nuotr.
Gamta ir žmogus

Šąlant orams daugėja namų gaisrų

2023 12 02
Karas Ukrainoje | Alkas.lt koliažas
Ukrainos balsas

Vakarai tiesia pagalbos ranką… Rusijai?

2023 12 02
Klaipėdos eglė | klaipeda.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Klaipėdoje – eglės įžiebimas su varpelių jūra

2023 12 02

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Gintaras Šiaudinis apie J. Vaiškūnas. Ar lietuviški užrašai – grėsmė verslui?
  • Pajūrietis apie J. Vaiškūnas. Ar lietuviški užrašai – grėsmė verslui?
  • Pavyks? apie Valstybinių miškų urėdija ir sambūris „Girių spiečius“ siekia konstruktyvaus bendradarbiavimo
  • J. M. atminimui apie V. Sinica. Marcinkevičiaus „teismo“ absurdas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • J. Vaiškūnas. Ar lietuviški užrašai – grėsmė verslui?
  • Vitaminas E – naudingas ne tik grožiui
  • Kava – ir po eglute, ir į puodelį
  • Kas svarbiausia įrengiant vonios kambarį?
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Ar gebate atskirti jausminį ir kūnišką alkį?

by Ditė Česėkaitė
2023 12 03
0
Užkandžių lenta | pixabay.com, RitaE nuotr.

Socialiniuose tinkluose išpopuliarėjo įrašai apie intuityvųjį valgymą: džiaugiamasi, kad šis būdas veikia. Tačiau neapsirikite – vien iš pavadinimo nereikia manyti,...

Skaityti toliau

Ar visas cinamomas yra tikras?

by Ditė Česėkaitė
2023 12 03
0
Cinamoniniai sausainiai | rimi.lt nuotr.

Nuo seno žmonių mityboje gausu skirtingų prieskonių. Nors įprasta manyti, kad jie patiekalams suteikia papildomų skonių ir aromatų, tačiau sveikatai...

Skaityti toliau

Kai graužia rėmuo: kokių klaidų nedaryti?

by Ditė Česėkaitė
2023 12 02
0
Maistas | pixabay.com nuotr.

Graužimas gerklėje, skausmas už krūtinkaulio ir rūgštaus skrandžio turinio atpylimas, – visi šie požymiai gerai atpažįstami žmonėms, linkusiems į gastroezofaginį...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Gintaras Šiaudinis apie J. Vaiškūnas. Ar lietuviški užrašai – grėsmė verslui?
  • Pajūrietis apie J. Vaiškūnas. Ar lietuviški užrašai – grėsmė verslui?
  • Pavyks? apie Valstybinių miškų urėdija ir sambūris „Girių spiečius“ siekia konstruktyvaus bendradarbiavimo
  • J. M. atminimui apie V. Sinica. Marcinkevičiaus „teismo“ absurdas
  • Ji bus madinga? apie V. Sinica. Tikiuosi Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas nesitrauks
Kitas straipsnis
Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė. Tobiaso Konrado Loterio žemėlapyje, 1780 m. | wikipedija.org nuotr.

V. Apžvalgininkas. Lietuvai siūloma kolektyvinė šizofrenija

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | kemi.lt | ATS Mods | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | ket testai | Interjero detalės

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai