Trečiadienis, 18 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Daržovių skyriuje – ir kankorėžiai

www.alkas.lt
2023-11-25 17:11:44
0
Kankorėžiai | iki.lt nuotr.

Kankorėžiai | iki.lt nuotr.

Lietuviškoje maisto gaminimo grupėje „Facebook“ pasirodė nuotrauka – kodėl kankorėžiai siūlomi parduotuvės daržovių skyriuje? Šie kankorėžiai iš Italijos – ne lietuviams įprasti, kurie dažnai naudojami dekoracijoms. Itališkuose glūdi itin gurmanų vertinamos pinijos, kurios pagardins įvairius patiekalus. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, jau ne pirmus metus siūlomi kankorėžiai sulaukia vis daugiau dėmesio.

„Kankorėžiai kol kas dar nemažam būriui pirkėjų yra naujiena, tad juos pastebėję parduotuvėje pasiteirauja ir mūsų darbuotojų, kaip ir kam juos galima naudoti. Kankorėžius į savo sezoninį rudens asortimentą įtraukėme dar prieš kelerius metus, siekdami pateisinti pirkėjų lūkesčius – matome, kad jie šviežių daržovių, vaisių skyriuose vis ieško naujovių, kurios ilgainiui tampa įprastu pasirinkimu. Juk kadaise ir moliūgai, aitriosios paprikos, kukurūzai, persimonai, pasifloros taip pat buvo naujienos, tačiau dabar yra pirkėjų pamėgti“, – sako V. Budrienė.

Tereikės pašildyti orkaitėje

Iš pirmo žvilgsnio sunku pasakyti, tačiau itališkuose kankorėžiuose slypi sėklos – pinijos. Tai valgomosios sėklos, paslėptos persidengiančiose pušies kankorėžių žvyneliuose. Taip pušis saugo savo sėklas nuo žemos temperatūros, žvėrių ir drėgmės.

Ne visų pušų sėklos yra valgomos, atkreipia dėmesį „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Tokių priskaičiuojama bent dvi dešimtys, tačiau skiriasi jų skoninės savybės, tekstūra, taip pat – dydis. Kai kurios yra pernelyg mažos, kad jas būtų verta naudoti maisto tikslais. Būtent itališkos akmens pušies sėklos pasižymi maloniu skoniu, jos ne tokios karčios kaip, pavyzdžiui, kininės pušies.

„Įdomu tai, kad pušies sėklomis nuo neatmenamų laikų mėgavosi dar graikai ir romėnai. Pavyzdžiui, romėnų legionai į ilgas keliones kaip atsargas veždavosi pušies kankorėžius. Jų sėklos yra geras energijos šaltinis, išsiskiriantis baltymų kiekiu, širdžiai naudingais riebalais, tokiais vitaminais ir mineralais kaip vitaminai E ir K, fosforas, magnis. Be to, jos, kaip ir kitos sėklos, riešutai, gali padėti slopinti apetitą“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Kad iš nusipirktų kankorėžių visai nesunkiai išimtumėte sėklas, juos reikia tiesiog pašildyti orkaitėje. Namai prisipildys malonaus aromato, kankorėžis išsiskleis, tuomet sėklas teliks išlukštenti. O pats kankorėžis bus originali ir jauki puošmena namuose.

Ir padažams, ir kepiniams

Mažos ir galingos – taip galima pasakyti apie pinijas, kurios neatsiejamos nuo legendinių itališkos virtuvės šedevrų. Itališkų pušų kankorėžiuose slypinčios mažos, sodrios tekstūros sėklos ypač vertinamos dėl savo skonio savybių, sako „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

„Visų pirma, pinijos yra esminis autentiško pesto padažo ingredientas. Šios sėklos kartu su šviežiu baziliku, parmezano sūriu ir alyvuogių aliejumi sukuria nuostabią skonio harmoniją, kuri dera pačiuose įvairiausiuose patiekaluose – makaronuose, salotose, sumuštiniuose, juo gardinama kepta vištiena, žuvis ar kita mėsa, grilintos daržovės, rytinė kiaušinienė. Kankorėžių sėklos taip pat naudojamos pyragų, sausainių, pyragaičių gamyboje, jos idealiai tinka gardinti salotas, įmaišyti į užtepėles ar tiesiog skanauti vienas“, – pasakoja maisto žinovė.

Tam, kad sėklos pasižymėtų sodresniu, stipresniu skoniu ir traškesne tekstūra, jas rekomenduojama paskrudinti. Tą galite padaryti sausoje keptuvėje, orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje. O kur jas tuomet panaudoti? G. Urbonavičiūtė dalijasi trimis idėjomis, kurias skaniais užkandžiais paversite visai greitai ir paprastai – pavyks net ir retai gaminantiems virtuvėje.

Parmezano, raudonėlių ir pinijų traškučiai

Reikės: 200 g šviežiai tarkuoto parmezano sūrio, 1 šaukšto miltų, ½ šaukštelio raudonėlių, 1 šaukšto kankorėžio sėklų.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Dvi dideles kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Dideliame dubenyje sumaišykite parmezaną, miltus ir raudonėlį.

  2. Ant paruoštos kepimo skardos dėkite apvalią sausainių formelę. Atsargiai į ją sukrėskite šaukštą sūrio mišinio, išlyginkite paviršių ir nuimkite formelę. Kartokite su likusiu mišiniu, kiekvieną traškutį pabarstykite sėklomis.

  3. Kepkite orkaitėje 5-7 minutes arba kol taps šviesiai auksinės spalvos. Perkelkite ant grotelių, kad atvėstų.

Fetos, burokėlių ir kankorėžio sėklų salotos

Reikės: 1 didelio virto burokėlio, 5-6 salotų lapų, 1 saujos pinijų, svogūnų laiškų, petražolių, alyvuogių aliejaus, 20 g fetos, druskos, pipirų, balzaminio acto.

Gaminame:

  1. Burokėlį supjaustykite griežinėliais arba kubeliais. Salotų lapus suplėšykite.

  2. Įkaitinkite keptuvę ant didelės ugnies ir pakepinkite sėklas, kad lengvai paskrustų.

  3. Sudėkite salotas ir burokėlius į dubenį. Ant viršaus sutrupinkite fetą, suberkite sėklas, pjaustytus svogūnų laiškus ir petražoles. Pagardinkite druska ir pipirais.

  4. Galiausiai apšlakstykite 2-3 šaukštais alyvuogių aliejaus ir 1-2 šaukštais balzaminio acto.

Kepti kalafiorų griežinėliai su pinijomis

Reikės: ½ žiedinio kopūsto galvos, 5-6 skiltelių česnako (su odele), 1-2 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, 1 šaukšto kankorėžio sėklų, petražolių, aitriųjų paprikų dribsnių, šviežių citrinos sulčių.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Kalafioro žiedynus supjaustykite gan stambiais griežinėliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir paprikų dribsniais. Švelniai išmaišykite, kad kalafiorai tolygiai pasidengtų prieskoniais. Žiedinį kopūstą kartu su česnako skiltelėmis paskleiskite ant kepimo skardos. Kepkite 10-12 minučių arba kol taps auksinės spalvos.

  2. Atsargiai apverskite žiedinio kopūsto gabalėlius ir kepkite dar 5-7 minutes arba kol jie taps auksinės spalvos ir minkšti.

  3. Išimkite iš orkaitės. Nuimkite česnako skilteles nuo kepimo skardos ir, prieš nuimdami odelę, leiskite joms minutę atvėsti.

  4. Supjaustykite česnaką griežinėliais ir pabarstykite ant žiedinių kopūstų. Pridėkite skrudintų kankorėžių sėklų ir šviežių petražolių. Pagal skonį išspauskite šviežių citrinos sulčių ir iš karto patiekite.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kur keliauja surinkti kankorėžiai?
  2. Daržovių blyneliai – sveikai ir pigiai vakarienei
  3. Ką reiškia daržovių spalvos?
  4. Daržovių sriubos – ir atsparumui didinti
  5. Špinatai – vertingiausių daržovių dešimtuke
  6. Lietuviškų vaisių ir daržovių rinkai neužtenka
  7. Dietologė: žiemą nepamirškite daržovių ir žuvies
  8. Daržovių naudą lems tinkamas paruošimas
  9. Europiečių valgiaraštyje daugėja vaisių ir daržovių
  10. Daržovių augintojai randa naujų būdų derliui gausinti (video)
  11. Per pirmąjį šių metų pusmetį patikrinta daugiau nei 100 tūkst. tonų vaisių ir daržovių
  12. Gudrybės, padėsiančios sutirštinti sriubą
  13. Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių
  14. Spalio derliui – 5 netikėti patiekalai
  15. Šviežių gėrybių nepamirškite ir lapkritį

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Mokytojų apklausa: ruošiantis brandos egzaminams gelbsti skaitmeninės mokymosi priemonės | Asociatyvi nuotr.
Lietuvoje

Naujovės švietime: ko reikia, kad kiekvienas mokinys pasiektų sėkmę?

2025 06 18
Joninių Garsovaizdžiai Rumšiškėse | R. Žaltausko nuotr.
Etninė kultūra

Joninių naktis Rumšiškėse: kai šnabžda žolynai, tyvuliuoja vanduo ir šoka ugnis

2025 06 18
Programos bendraįkūrėjos Eglė Pranckūnienė ir Marina Vildžiūnienė | renkuosimokyti.lt nuotr.
Lietuvoje

Dvi kartos, viena misija: „Renkuosi mokyti!“ renginyje – padėkos ir nauja pradžia

2025 06 18
LATGA 35-asis gimtadienis: apdovanojimai ir uždegantys pasirodymai | latga.lt nuotr.
Kultūra

LATGA 35-asis gimtadienis: apdovanojimai ir uždegantys pasirodymai

2025 06 18
Civilinės saugos forumas
Lietuvoje

Raudondvaryje – apie civilinės gynybos iššūkius

2025 06 17
Prezidentas susitiko su ES ambasadoriais
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su ES ambasadoriais

2025 06 17
Rudoji meška | wikimedia.org nuotr.
Gamta ir žmogus

Lokys jau keliauja miškais Pabradės kryptimi

2025 06 17
Žemės ūkis
Lietuvoje

Ūkininkams – draudimo mokesčio lengvatos

2025 06 17

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Tuoj - 09:05 apie Visuomenininkai reikalauja sustabdyti puolimą prieš K. Škirpą: Desovietizacijos komisijos veiksmai vertinami kaip politizuoti ir teisiškai ydingi
  • Naivus klausimas apie E. Musteikis. Vytauto Didžiojo drąsos gijos sujungia Anykščius ir Ukrainą
  • Vilnai apie E. Musteikis. Vytauto Didžiojo drąsos gijos sujungia Anykščius ir Ukrainą
  • 1 apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Naujovės švietime: ko reikia, kad kiekvienas mokinys pasiektų sėkmę?
  • Joninių naktis Rumšiškėse: kai šnabžda žolynai, tyvuliuoja vanduo ir šoka ugnis
  • Žmogaus teisių komitetas: Seime bus pristatyta 2024 m. žmogaus teisių padėties Lietuvoje stebėsenos ataskaita
  • Dvi kartos, viena misija: „Renkuosi mokyti!“ renginyje – padėkos ir nauja pradžia

Kiti Straipsniai

Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15
Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Specialistai įvardijo, kas svarbiausia norint mėgautis tikrai aukštos kokybės sultimis

Naminį padažą makaronams pakeis slaptas priedas

2025 06 08
Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07
5 veiksmingi būdai sulėtinti odos senėjimo procesus

5 veiksmingi būdai sulėtinti odos senėjimui

2025 06 04
Vitaminai

Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: reikšmė, pasekmės ir sprendimai

2025 06 03
Bėgimas

Tik sporto ir mitybos apsisaugoti nuo celiulito gali nepakakti

2025 06 01
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01

Skaitytojų nuomonės:

  • Tuoj - 09:05 apie Visuomenininkai reikalauja sustabdyti puolimą prieš K. Škirpą: Desovietizacijos komisijos veiksmai vertinami kaip politizuoti ir teisiškai ydingi
  • Naivus klausimas apie E. Musteikis. Vytauto Didžiojo drąsos gijos sujungia Anykščius ir Ukrainą
  • Vilnai apie E. Musteikis. Vytauto Didžiojo drąsos gijos sujungia Anykščius ir Ukrainą
  • 1 apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • 1 apie Pelno mokestis didės iki 17 proc.
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Dulkių siurblys | pexels nuotr.

Kad dulkių siurblys tarnautų kuo ilgiau

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai