Pirmadienis, 21 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Žiemos mityba: tiesa ir įsitikinimai

www.alkas.lt
2023-11-19 10:50:23
0
Maistas | pixabay.com, Vivienviv0 nuotr.

Maistas | pixabay.com, Vivienviv0 nuotr.

Kiek kartų esate girdėję, kad sužvarbus orams salotomis sotus nebūsi, tad maitintis reikėtų riebiau? Gydytojas dietologas Edvardas Grišinas, „Maximos“ funkcinės mitybos partneris, sako, kad šią teoriją dažnas aiškina netinkamai, todėl priauga nereikalingų kilogramų ir tik pasiblogina savo savijautą. Gydytojas sklaido įsitikinimus apie „žiemos mitybą“ ir pataria, koks maistas bei įpročiai iš tiesų gali sustiprinti fiziškai bei emociškai.

„Dažnai tenka susidurti su įsitikinimu, kad atšalus orams valgant sočiau ar riebiau galima išvengti peršalimo ligų, slogos. Šaltuoju metu mitybą iš tiesų verta pakoreguoti, o teisingai pasirinktas maistas gali padėti sustiprinti imunitetą. Tačiau žiemą daugelis sieja su kaloringais patiekalais, gausiais sočiųjų riebalų bei greitųjų angliavandenių, keptais miltiniais, bulviniais patiekalais ir tik retas pagalvoja į savaitės meniu dažniau įtraukti, pavyzdžiui, riebią žuvį ar kiaušinių. O čia ir slypi didžiausia visos ,,sočiau ir riebiau“ hipotezės spraga: žmogus paverčia bet kokį patarimą jam palankesniu“, – pasakoja gydytojas dietologas E. Grišinas.

Jis atkreipia dėmesį, kad kalbos apie sotesnį valgymą, riebesnį maistą vejasi mūsų dienas pasakojimais, paremtais ankstesniųjų kartų patirtimi, su kuria mūsų dienomis mažai kas besusiduria – tai fiziškai sunkus darbas lauke, aršios žiemos, reikalaujančios didesnių energijos sąnaudų ir atsargų. Šių dienų visuomenėje kasdienybė visai kitokia: žmonės gyvena ir dirba gerai šildomose patalpose, fizinio darbo krūviai yra ženkliai sumažėję, transporto priemonės keičia vaikščiojimą.

„Tačiau sotesnio maisto poreikis, šildančio ne tik kūną, bet ir emocijas, išliko toks pat didelis, o gal ir didesnis. Tad kyla klausimas – kiek tai yra natūralūs mūsų kūno poreikiai, o kiek kultūrinis paveldas, kuris šių laikų visuomenėje, gyvenančioje visiškai kitokiame pasaulyje, nedera ir net yra žalingas“, – kalba E. Grišinas.

Kalorijomis malšinti nepatogumą – prasta strategija

Gydytojas dietologas įsitikinęs, kad kaloringesnio maisto poreikis tampa emociniu įpročiu, kuriuo siekiama kompensuoti nemalonius pojūčius. Juk šaltasis sezonas keičia žmonių savijautą: vėsus oras, vitamino D deficitas dėl saulės spindulių stokos, ilgas buvimas uždarose patalpose bei gryno oro trūkumas sukelia nepatogumą, didina streso lygį, ką neretai mėginama kompensuoti maistu.

„Tačiau vadinamasis emocinis persivalgymas lemia tik nereikalingų kilogramų kaupimą, o tai turi tiesioginės neigiamos įtakos ne tik tam, kaip žmogus jaučiasi, bet ir jo imuninės sistemos veiklai. Nutukimas skatina ląsteles žeidžiantį uždegiminį procesą bei trikdo virškinimo veiklą. Verta pabrėžti, kad būtent mūsų virškinamajame trakte yra virš 70 proc. imuninės sistemos ląstelių. Todėl atsakydamas į klausimą, ar žiemą reikia valgyti sočiau, riebiau ir priaugti keletą kilogramų, drįsčiau teigti – ne. O jeigu atšalus orams nuolat kankina alkis, pravartu susimąstyti, ar mityboje pakanka baltymų – jie pasižymi vienu didžiausių sotumo pojūtį suteikiančiu efektu bei teigiamu poveikiu imuninei sistemai“, – kalba E. Grišinas.

Svarbiausios žiemos mitybos taisyklės

Pirmiausia E. Grišinas primena pagrindinius mitybos principus, kuriais derėtų vadovautis nuolatos –  nepriklausomai nuo metų laiko, kiekvienas žmogus privalo suvartoti nors 300-400 g daržovių per dieną ir vadovautis sezoniškumu – rinktis tam laikotarpiui būdingus gaminius: šaltuoju sezonu valgyti daugiau šakninių daržovių, moliūgų, raugintų produktų, o šiltuoju metu rinktis uogas, pomidorus, agurkus, salotas.

Pritaikant mitybą šaltajam metuo, E. Grišinas pataria susitelkti į imuniteto stiprinimą bei vardija, kokiomis priešuždegiminėmis bei imunitetą saugančiomis medžiagomis ir produktais derėtų papildyti savo kasdienį racioną.

„Pirmiausiai atkreipčiau dėmesį į gaminius, turtingus omega-3, omega-9 riebalų rūgštimis bei vitaminu D – tai riebi žuvis, kiaušiniai, avokadai, alyvuogių aliejus. Eikozapentaeno bei dokozaheaksaeno omega-3 riebiosios rūgštys yra vienos svarbiausių uždegimą mažinančių molekulių žmogaus kūne, tad 200 g riebios žuvies valgymas nors 2-3 kartus per savaitę būtų išties nemenka pagalba kontroliuojant uždegiminius procesus, vykstančius žmogaus kūne“, – aiškina gydytojas dietologas.

Jis taip pat pataria praturtinti mitybą ir antioksidantais, iš kurių pagrindiniai yra vitaminas C bei polifenoliai, kaip pavyzdžiui, resveratrolis. Pastarasis yra stiprus laisvųjų radikalų „nukenksmintojas“, turintis tiesioginį poveikį imuninės sistemos stiprinimui. Puikiu resveratrolio šaltiniu yra tamsios uogos, vynuogės, pistacijų riešutai.

Riešutus bei sėklas mitybos specialistas išskiria kaip produktų grupę, kurią į mitybos racioną vertėtų įtraukti kasdien, mat tai yra ląstelienos, cinko, geležies, vitamino E, kalcio šaltinis ir puikiai tinka palaikant širdies sveikatą. Pavyzdžiui, moliūgų sėklos yra geras magnio šaltinis, o šio esminio mineralo daugeliui iš mūsų trūksta.

Pataria nebijoti raudonos mėsos

E. Grišinas įsitikinęs, kad visavalgiams nereikėtų baimintis vartoti raudoną mėsą, nes ji yra svarbus cinko bei geležies šaltinis.

„Jei žmogaus organizmui trūksta geležies, jis serga anemija – gali būti sutrikę visi iki vieno metaboliniai organizmo procesai. Geležis yra vienas svarbiausių mikroelementų, reikalingų tinkamai deguonies pernašai mūsų organizme. Tad raudona mėsa yra svarbi raciono dalis – tiesiog atkreipkite dėmesį, kokia tai mėsa ir kaip ją komponuojate lėkštėje. Kiaulienos kepsnys su bulvių koše nėra geriausiais pasirinkimas, o štai kokybiškos jautienos kepsnys su sezoninių daržovių salotomis, pagardintomis citrinos sultimis bei tyru alyvuogių aliejumi – tinkamas pasirinkimas“, – pataria gydytojas dietologas.

Jis primena, kad cinko galima gauti ir valgant migdolų riešutus, sezamo ar moliūgų sėklas, austres, špinatus, o lęšiai ir žalios lapinės daržovės yra geras geležies šaltinis.

Reikia ir šildančio maisto, ir skanėsto

Gydytojas dietologas teigia, kad vėlų rudenį ir žiemą nereikėtų ignoruoti šalčio pojūčio ir su juo atsirandančio šildančio maisto poreikio – jis gali reikšmingai pagerinti savijautą.

„Aplinkos veiksniai daro neišvengiamą įtaką kūno poreikiams, tad žiemą patiekalų struktūra turėtų būti kitokia nei vasarą: šviežias daržoves reikėtų keisti daržovių troškiniais, tradicinius žolelių pagardus pakeisti pikantiškais, aitrumo turinčiais prieskonių mišiniais. Tokie maži pokyčiai gaminimo procese gali suteikti neapsakomo komforto norint palaikyti savo fizinės ir emocinės sveikatos būklę“, – sako E. Grišinas ir priduria, kad tą patį principą verta pritaikyti ir gėrimams.

Imbieru, gvazdikėliais ar cinamonu praturtinta ryto kava ar popietės arbata suteiks komfortiško šilumos pojūčio. Šaltuoju sezonu išties teigiamą įtaką žmogaus sveikatai turės ir kaulų sultinys, virtas bent 4-5 valandas.

E. Grišinas atkreipia dėmesį, kad tamsiuoju periodu, kai daugelis susiduria su slogia nuotaika bei padidėjusiu streso pojūčiu, nenaudinga pasiduoti dabar vyraujančiai angliavandenių fobijai.

„Nebijokite prie kavos puodelio pasimėgauti skania kanele ar kitu pasitenkinimo hormoną dopaminą išskiriančiu skanėstu. Juk jeigu nebus dopamino, nebus ir motyvacijos keisti kai kurių netinkamų įpročių, o vienas geidžiamas skanėstas tikrai nepadarys žalos sveikatai“, – teigia gydytojas dietologas, pabrėždamas, kad teigiamų emocijų reikėtų užsitikrinti ne vien maistu, bet ir kasdieniais ritualais, tokiais kaip rytine mankšta ar maloniu pokalbiu prie kavos puodelio.

„Bet kokie – net ir maži, fizinei bei emocinei sveikatai palankūs intarpai į kasdienybę pilkomis šaltojo sezono dienomis gali duoti didelės naudos savijautai ir bendrai kūno sveikatai“, – teigia E. Grišinas.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. 6 klaidingi įsitikinimai apie makaronus
  2. Šaltuoju metu mityba ypač svarbi
  3. Miego kokybei įtaką daro ir mityba
  4. Sveiką mitybą ir saldumynus galima suderinti
  5. Tinkama mityba – kelias į gyvūno sveikatą
  6. Pasaulinę maisto dieną – pamąstymai apie sveiką mitybą
  7. Sultys: kas prasimanymai, o kas tiesa?
  8. Vasariški orai, sportas ir mityba
  9. Tinkama vaikų mityba – sveikatos pagrindas
  10. Šauktinių mityba: ko galime pasimokyti? (nuotraukos)
  11. Mityba svarbi ir sveikiems, ir sergantiems vaikams
  12. Kaip mityba susijusi su jaučiamu skausmu?
  13. D. Kunčienė: Mityba pagal metų laikus – pagrindas sveikatai
  14. Norintiems numesti svorį – pirma mityba ir tik tada sportas
  15. Žiemos valgiaraštyje morkos tiesiog būtinos

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Agnė Bilotaitė
Lietuvoje

Dėl ministro veiksmų A. Bilotautė kreipėsi į STT ir prokuratūrą

2025 07 21
Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Naivus klausimas apie L. Kalėdienė. Žalgiris šiandien
  • juras apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Marija apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Rimvydas apie Saulės energija galima naudotis ir bute

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Dėl ministro veiksmų A. Bilotautė kreipėsi į STT ir prokuratūrą
  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą
  • Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?
  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Naivus klausimas apie L. Kalėdienė. Žalgiris šiandien
  • juras apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Marija apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Rimvydas apie Saulės energija galima naudotis ir bute
  • Rimvydas apie A. Medalinskas. D. Trampo pažadai: viltys, rūkas ir ir leidimas dar 50 dienų daužyti Ukrainą?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Siūloma susitarti dėl dirbtinio proto (DI) skaidrumo standarto | lzs.lt nuotr.

Siūloma susitarti dėl dirbtinio proto skaidrumo standarto

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai