Nei vienas iš šauktinių šiemet neliks alkanas – jiems paruošti valgiaraščiai pasižymi tokiu kalorijų kiekiu, kuris beveik dvigubai viršija jaunam vyrui rekomenduojamą dienos normą. Kone kiekvieniems pusryčiams, pietums ir vakarienei kariai valgo bus tiekiama ir mėsa. Jų mityboje gausu ne tik košių, riešutų ar daržovių, bet ir baltos duonos, saldintų gėrimų.
Kokiais kriterijais remiantis sudaromi valgiaraščiai kariams ir ar jų mitybos principus įmanoma pritaikyti sportuojančiam arba eiliniam žmogui? Šiais ir kitais klausimais kalbamės su kapitonu Daugirdu Antuliu, Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos viešųjų ryšių karininku, ir treneriu, kultūristu bei vienos perkamiausių knygų „Tobulas kūnas“ autoriumi Andriumi Pauliukevičiumi.
Iš viso šiemet į 9 mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą planuojama priimti 3 tūkst. karių. Šiuo metu jau tarnauja beveik 500, kurie pirmieji tarnybą pradėjo Klaipėdoje, Dragūnų batalione. Pasak kapitono D. Antulio, per dieną karys vidutiniškai suvartoja apie 3900 kcal. Tiesa, mityba didžia dalimi priklauso nuo veiklos rūšies bei metų laiko. Šiltuoju metų laiku karių valgiaraščiuose yra daugiau šviežių vaisių ir daržovių bei jų patiekalų, o šaltuoju – daugiau konservuotų daržovių ir jų patiekalų.
Trenerio A. Pauliukevičiaus teigimu, 3900 kcal per dieną – tai dviejų vidutinio sudėjimo vyrų suvartojamas kalorijų kiekis.
„Toks aukštas kalorijų skaičius gali būti surinktas tik valgant daug angliavandenių ir riebalų, tačiau dvigubai daugiau, nei įprasta, suvartojantis karys atlieka mažiausiai 2 kartus daugiau fizinio darbo nei dažnas dirbantis vyras. 4000 kcal yra mano – šiek tiek virš 100 kg sveriančio ir profesionaliai sportuojančio asmens – valgiaraščio kaloringumas. Todėl galima teigti, kad karys valgo tiek, kiek profesionalus sportininkas“, – palygino kultūristas.
Valgiaraščiai, kai kariai kasdien maitinasi stacionariose valgyklose ir pratybų bei mokymų metu lauko sąlygomis – skiriasi. Pratybų ir mokymų metu karių mityba pasižymi didesniu kaloringumu. Tuo tarpu esant lauke, pasigaminti galima anaiptol ne visus patiekalus – dėl to skiriami sausi daviniai.
„Sausų davinių sudėtyje esantis maistas jau būna paruoštas vartojimui arba reikalauja minimalaus greito paruošimo, pašildžius ar užpylus karštu vandeniu, kurį karys gali atlikti individualiai“, – pasakojo kariuomenės Logistikos valdybos viešųjų ryšių karininkas.
Sausą davinį paprastai sudaro mėsos konservai su garnyru, traški duonelė, lazdynų arba migdolų riešutai, natūralus medus arba džemas, tirpus gėrimas (natūralių sulčių koncentratas), šokoladas ir gėrimai (arbata, tirpi kava). Visų valgiaraščių (taip pat ir sauso davinio) paros energinė vertė (kaloringumas) sudaromi atsižvelgiant į patvirtintas karių mitybos fiziologines normas.
„Sausuose daviniuose naudojama neriebi mėsa, o bet kurios ten esančios kruopos ir daržovės yra visiškai tinkamos paprastam žmogui. Tiesa, kad pastarajame netrūktų augalinės kilmės riebalų, reikėtų jį praturtinti augaliniu aliejumi, avokadu, riešutais arba riešutų ir džiovintų vaisių mišiniais, kaip, pavyzdžiui, „Studentų maistas“, – patarė treneris A. Pauliukevičius.
Kalbant apie vegetarų mitybą, kariuomenės logistikos padalinio vadovas teigė, jog iki šių metų karių, pageidaujančių maitintis vegetariškai, nebuvo. Tačiau šiuo metu yra rengiami, o iki metų pabaigos bus parengti ir įteisinti valgiaraščiai, skirti vegetarams.
Treneris A. Pauliukevičius pastebi, kad per kiekvienus pusryčius, pietus ar vakarienę kariai valgo šviežias daržoves arba daržovių salotas. Daržovės – tai vertingiausias vitaminų ir mineralų šaltinis, kurį rekomenduojama įtraukti į kasdienę kiekvieno žmogaus mitybą.
„Su kiekvienu valgymu kariai taip pat gauna mėsos arba mėsos gaminį. Tai jų bei kitų, sunkų fizinį darbą atliekančių asmenų, atveju yra visiškai teisinga, – neabejojo kultūristas. – Kariais taip pat gauna žuvies. O ypač riebi žuvis – geras riebiųjų rūgščių šaltinis“.
Sveiki iš maisto gauti riebalai leidžia organizmui deginti savo paties riebalus. Kariai naudoja visus gamtoje esančius baltymų šaltinius: kiaušinius, mėsą, žuvį, lieso pieno produktus.
Anot Pauliukevičiaus, dar vienas sveikintinas šauktinių mitybos ypatumas – tai, jog kiekvieną dieną valgomi vaisiai. Vaisiai mūsų organizmui suteikia būtinus vitaminus bei energiją. Patartina valgyti tiek šviežius, tiek džiovintus vaisius. Pagrindinis patarimas, siekiant gauti maksimalią naudą, vartoti juos kaip užkandį tarp pagrindinių valgymų.
„Daugelis besilaikančių dietos taip suspaudžia savo maisto kaloringumą, kad kūnas būna priverstas lėtinti medžiagų apykaitą ir taupyti riebalus. Tada ir valgoma mažai, o ir riebalai nedega. Kariai gauna tikrai didelį kalorijų skaičių – intensyviai sportuojant iš jų būtų galima imti puikų pavyzdį“, – sakė treneris.