Per pastaruosius keletą metų avokadai smarkiai išpopuliarėjo. Ir ne tik dėl to, kad yra skanūs ir tinka su įvairiausiais patiekalais, bet ir dėl maistingų bei vertingų medžiagų gausos. Avokaduose yra gerųjų riebalų ir kitų organizmui naudingų medžiagų, tokių kaip kalio bei magnio.
Daugiau nei 100 rūšių
„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad avokadai yra populiarūs ypač tarp kokybiška mityba besirūpinančių žmonių, o ir panagrinėjus jų maistinę vertę toks faktas neturėtų stebinti – avokaduose yra gausu gerųjų riebalų, baltymų, kalio, magnio, vitaminų C, K, E, B6 ir daugelio kitų gerųjų medžiagų.
„Nuostabą gali kelti tai, kad šių, iš Meksikos platumų kilusių gėrybių aptinkama daugiau nei 100 rūšių. Tiesa, daugelį jų sunkiai atskirtume vienas nuo kitų, nes pagrindinis skirtingų avokadų ypatumas – odelės žalumo atspalvis. Kita vertus, visų rūšių avokadų maistinės savybės panašios, tad šiuo klausimu tikrai neverta sukti galvos – mėgaukitės bet kuriais avokadais, kurie tik pakliūva į jūsų rankas“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Pasak „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos, kadangi avokadų skonis neutralus, jie gerai dera su bet kokiu maistu. Be to, visada galima pasimėgauti garsiuoju gvakamolės padažu, tinkančiu su tortilijų traškučiais ar kaip užtepėlė ant duonos.
Plonas avokado riekeles galite naudoti sumuštiniams, supjaustytą kubeliais – salotoms. O jei mėgstate Rytų virtuvę, avokadais praturtinkite sušius. Taip pat labai skanu orkaitėje keptas avokadas: į kauliuko duobutę įmuškite kiaušinį ir iškepkite.
Kaip atskirti tobulą avokadą?
J. Sabaitienė pasidalijo ir keliais praktiniais patarimais, kurie padės atskirti sunokusius avokadus. Jeigu avokadas pasižymi šviežiai žalia spalva ir yra kietas spaudžiant – jis valgyti nėra tinkamas ir greičiausiai sunoks tik po 4–5 dienų. Jeigu avokadas yra tamsiai žalias ir gana tvirtas spaudžiant – jis sunoks po 1–2 dienų.
Anot jos, tamsiai žalias ir minkštokas spaudžiant avokadas yra tobulai sunokęs, o rudas ir tižus yra jau pernokęs, todėl nevalgomas. Tam, kad avokadas iki galo prinoktų, juos reikėtų laikyti kambario temperatūroje. O jeigu norite, kad jie sunoktų itin greitai – juos geriausia laikyti popieriniame maišelyje, į maišelį dar galima įdėti ir bananą.
„Kai sunoksta, avokado žievelė tampa tamsiai žalia, net šiek tiek ruda, o pats vaisius gana minkštas. Jei nesate tikri, ar avokadas prinokęs, paimkite jį visu delnu ir švelniai spustelėkite. Jeigu vaisius minkštas, o ant jo nelieka spaudimo žymių, galite valgyti.
Jei žymės ant avokado vis dėlto lieka, o prapjovę pamatote, kad avokadas parudavęs, nevalgykite jo – pernokęs. Jeigu prapjautą avokadą norite pasilikti vėlesniam laikui, išimkite kauliuką, prapjautą vietą apšlakstykite citrinų sultinis ir laikykite šaldytuve“, – pataria J. Sabaitienė ir dalijasi net trimis receptais, kuriuose išradingai panaudosite avokadus.