Sekmadienis, 20 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Greipfrutas – naudingų medžiagų šaltinis

www.alkas.lt
2023-11-12 06:00:33
0
Greipfrutai, vaisiai | pixabay.com, Engin Akyurt nuotr.

Greipfrutai, vaisiai | pixabay.com, Engin Akyurt nuotr.

Rudeniniam vėjui vis žvarbėjant, dažno akys ir rankos, regis, savaime ieško citrusinių vaisių. Jie ne tik savo išvaizda primena vis rečiau matomą saulę, bet yra ir pigus nepamainomų vitaminų bei naudingų medžiagų šaltinis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad nors lietuviai labiausiai mėgsta mandarinus, apelsinus, citrinas, jie savo mitybą vis dažniau paįvairina ir „rojaus vaisiumi“ – greipfrutu. Baimintis jo kartumo visai neverta – tereikia pasirinkti tinkamą jo rūšį ir žinoti vieną nieko nekainuojančią gudrybę.

„Sezoniniai pokyčiai labai ryškiai atsispindi šviežių vaisių ir daržovių skyriuje. Orams vėstant, dažniau į pirkinių krepšelius dedami egzotiniai, citrusiniai vaisiai. Gaivūs skoniai bei ryškios spalvos traukia pirkėjus, kaip ir žinios apie jų naudą kūnui. Rudenį visi pradedame intensyviau rūpintis savo imuniteto stiprinimu, tad natūralia vitamino C doze esantys citrusiniai vaisiai susilaukia ypač daug dėmesio“, – sako V. Budrienė.

Sultingas, aromatingas, maloniai karstelėjantis ir rūgštele pasižymintis greipfrutas tampa nereto pirkėjo pasirinkimu. Juo labiau, kad jų yra net keletas rūšių, dėl ko šie gaivūs vaisiai skiriasi tiek skoniu, tiek spalva, tačiau pasižymi panašiomis naudingomis savybėmis. Ne be reikalo lotyniškas greipfrutų pavadinimas yra „citrus paradisi“ – rojaus vaisiai.

Kurį rinktis – raudoną ar baltą?

Greipfrutai klasifikuojami pagal spalvą – išskiriami balti, rausvi ir raudoni. Tačiau tai neatspindi jų žievės spalvos, kuri gali būti geltona, oranžinė ar net žalia. Greipfrutai skirstomi atsižvelgiant į jų minkštimo spalvą, atkreipia dėmesį „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

„Skoninės jų savybės kiek skiriasi, tačiau nauda kūnui yra panaši. Visų pirma, šviežiuose greipfrutuose gausu vitamino C. Laikoma, kad pusė vidutinio dydžio greipfruto suteikia maždaug pusę rekomenduojamos šio vitamino paros normos. Šis vaisius taip pat yra geras kalio, tiamino, vitamino B6 ir fitonutrientų šaltinis. Šviežias greipfrutas yra mažai kaloringas, be riebalų, natrio ir cholesterolio, jame yra labai mažai cukraus. Jie skanūs, gaivūs ir sveiki“, – sako J. Sabaitienė.

Tiesa, geriantiems vaistus nuo aukšto kraujospūdžio ar turint rimtų skydliaukės sutrikimų, prieš reguliariai vartojant greipfrutą vertėtų pasitarti su mediku, mat greipfrutų sultyse esantis fermentas gali sąveikauti su tam tikrais receptiniais vaistais.

Didžiausias skirtumas tarp baltųjų ir raudonųjų greipfrutų yra vitamino A kiekis. Raudonuosiuose šios naudingos medžiagos yra gerokai daugiau. Remiantis JAV žemės ūkio departamento duomenimis,  raudoname greipfrute randama net 25 kartais daugiau vitamino A nei baltame.

„Kitas skirtumas – jų skonis. Nors juose yra panašus cukraus kiekis, raudonieji greipfrutai yra gerokai saldesni už baltuosius savo brolius, tad yra ir populiaresni. Norintiems dar daugiau saldumo, verta pasižiūrėti į specialią greipfrutų veislę – „Sweetie“. Dar vadinami „Oroblanco“ – „baltuoju auksu“ – jie pasižymi ypač maloniu skoniu, be to, neturi sėklų. Lietuviams jau gerai pažįstami didieji greipfrutų pusbroliai „Pomelo“ taip pat bus visai nekartūs“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Keli triukai, jeigu greipfrutas atrodo per kartus

Gaivus kartumas – viena iš priežasčių mėgti greipfrutą. Visgi, kartais jo skonis gali pasirodyti per intensyvus. Laimei, situaciją visai nesunku pataisyti, atskleidžia „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

„Įdomiausia tai, kad kartumą sumažinantis ingredientas daugeliui pasirodys netikėtas – tai druska. Šis neįprastas derinys JAV išpopuliarėjo dar tarpukariu, o vėliau jo efektyvumą pagrindė ir mokslas. Tyrėjai nustatė, kad druska sumažina liežuvio gebėjimą justi kartumą, tuo tarpu saldumo pojūtį sustiprina. Tad greipfrutas su šiek tiek druskos būna mažiau kartus, o jo natūralus saldumas išryškėja“, – sako G. Urbonavičiūtė.

Kartumo nesumažins, tačiau jį užmaskuos ir kiti deriniai. Pavyzdžiui, galite vaisių apšlakstyti medumi, derinti jį su kitais saldesniais vaisiais salotose ar kokteilyje. Kartumas taip nesijaus ir greipfrutą valgant su pieno produktais – pavyzdžiui, varške ar jogurtu.

„Dar vienas paprastas būdas kartoką greipfrutą paversti nuodėmingai skaniu saldžiu desertu – tai jį karamelizuoti. Tereikia pusę greipfruto apibarstyti cukrumi ar aplieti medumi, taip pat galima paskaninti ir mėgstamais prieskoniais, pavyzdžiui, cinamonu, ir iškepti orkaitėje. Rezultatas – traškus ir saldus viršus, maloniai derantis su šiltu sultingu minkštimu. O geriausia – paruošite tokį skanumyną vos per 10-15 minučių“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Avižinė košė su keptais greipfrutais

Reikės: 1 raudonojo greipfruto, 1 šaukšto cukraus arba medaus, cinamono, migdolų dribsnių (nebūtina). Košei: 1 puodelio pieno, 1 šakelės rozmarino, 50 g avižinių dribsnių, 1 šaukšto maskarponės, žiupsnelio druskos, mėgstamų riešutų.

Gaminame:

  1. Kruopščiai nuplautą ir nusausintą greipfrutą perpjaukite pusiau. Perpjautą pusę apibarstykite cukrumi arba medumi, sumaišytu su cinamonu ir migdolų dribsniais. Dėkite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite kelias minutes, kol viršus karamelizuosis, o dribsniai paruduos.
  2. Užvirinkite pieną su žiupsneliu druskos, medumi ir šviežio rozmarino šakele. Pasilikite šiek tiek rozmarino papuošimui. Sudėkite avižinius dribsnius, sumažinkite ugnį ir virkite, kol dribsniai sugers visą skystį ir išbrinks (apie 6 minutes).
  3. Iš virtų avižinių dribsnių išimkite rozmarino šakelę. Sudėkite maskarponę ir gerai išmaišykite. Sudėkite į dubenį, ant košės viršaus uždėkite kepto greipfruto gabalėlius, pabarstykite riešutais ir rozmarinu.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Avokadai turi net 30 kūnui naudingų medžiagų
  2. Augalų žievelėse apstu naudingų medžiagų
  3. Spanguolės – nebrangus vertingų medžiagų užtaisas
  4. Kriaušės – rudens sveikatingumo šaltinis
  5. Kokosuose – ypatingas maistinių medžiagų derinys
  6. Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų
  7. Vitaminų šaltinis – rauginti kopūstai
  8. Antioksidantų šaltinis – pistacijos
  9. Rabarbarai – vitamino K1 šaltinis
  10. Pomidorai – antioksidantų ir vitamino C šaltinis
  11. Burokėliai – žiemos vitaminų ir mineralų šaltinis
  12. Duona – reikšmingas druskos šaltinis
  13. 5 šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis liepą
  14. Visi atsakymai apie persimonus
  15. Spalio derliui – 5 netikėti patiekalai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • taiva apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • dar apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą
  • Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?
  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?
  • Nuogas Rusijos caras

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • taiva apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • dar apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • )..( apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Termometras | sam.lt nuotr.

Karščiavimo malšinimui – ne vien vaistai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai