Sekmadienis, 26 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Burokėliai – žiemos vitaminų ir mineralų šaltinis

www.alkas.lt
2023-01-08 10:00:08
1
Burokėliai | pixabay.com, congerdesign nuotr.

Burokėliai | pixabay.com, congerdesign nuotr.

Nors daugeliui marinuoti burokėliai vasarą siejasi tik su šaltibarščiais, o žiemą – su „raudona“ mišraine ar barščiais, šią naudingą mūsų sveikatai daržovę galima panaudoti daug išradingiau. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad burokėliai iš tiesų praturtina mūsų mitybą, todėl jie įvairiais pavidalais turėtų atsidurti tiek vaikų, tiek suaugusiųjų lėkštėse.

Burokėliai – vitaminų, mikroelementų ir skaidulų šaltinis

Vasarą stengiamės valgyti įvairiaspalves daržoves, žiemą spalvų ant mūsų stalo mažiau, tad dažniau nuspalvinkime savo lėkščių turinį tamsiai raudona burokėlių spalva. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, burokėliuose gausu sveikatai palankių kompleksinių angliavandenių, folio rūgšties, tokių mikroelementų, kaip kalis ir magnis, šiek tiek geležies, taip pat vandenyje tirpių skaidulų, reikalingų tinkamai žarnyno veiklai palaikyti.

„Norintys maitintis sveikiau, dažnai be reikalo nusprendžia iš savo mitybos raciono išbraukti angliavandenius, nors jie yra būtina maistinė medžiaga. Tiesa, rafinuoti produktai (cukrus, aukščiausios rūšies kvietiniai miltai) nėra maistingi, jų racione gali ir nebūti, tačiau pilno grūdo kruopos ir jų gaminiai, taip pat vaisiai ir daržovės yra reikalingi, tik reikia atsižvelgti į suvartojamą jų kiekį“, – pataria E. Gavelienė.

Pasak dietologės, morkos, bulvės, burokėliai turi nemažai angliavandenių (kur kas daugiau nei riebalų ar baltymų), tačiau šios daržovės kartu turi ir skaidulinių medžiagų, gausybę vitaminų, mineralinių medžiagų: „Tad tokie angliavandeniai būtinai turi atsirasti mūsų racione, o burokėliai iš tiesų jį praturtina ir gerokai nuskurdintų meniu, jei šią daržovę tiesiog išbrauktume iš savo maitinimosi plano. Tik verta nepamiršti, kad net ir labai vertingas produktas negali užtikrinti visų reikiamų maistinių medžiagų, todėl maitinkimės kuo įvairiau.“

Kaip išlaikyti namie nesuvytusius ir greitai išvirti

Burokėliai – pigi ir universali daržovė, tad pasitelkus fantaziją juos galima panaudoti gaminant įvairias salotas, sumuštinius ar kepinius, kurie praturtins mūsų skonio paletę.

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė renkantis burokėlius parduotuvėje siūlo imti vidutinio dydžio šakniavaisius, nes juos galima greičiau paruošti: „Yra viena gudrybė: norint juos greičiau išvirti, reikia burokėlius užvirti puode su vandeniu, tada jį nupilti ir vėl užpilti šaltu vandeniu. Taip jie greičiau suminkštės ir geriau išlaikys spalvą. Be to, burokėlius galima kepti ir orkaitėje, tereikia prieš tai atskirai suvynioti į foliją.“

Kaip ir visi šakniavaisiai, švieži burokėliai turi daug drėgmės, tad patartina juos laikyti vėsiai ir sausai – rūsyje arba šaldytuve, nes ilgiau šilumoje laikomos daržovės greitai suglemba ir praranda traškumą: „Į šaldytuvo daržovių skyrių sudėkite nuvalytus nuo žemių burokėlius, tik jų neplaukite. Kiekvieną šakniavaisį galite įsukti į foliją ar pergamentinį popierių. Jei turite išsivirę burokėlių ir matote, kad jų tikrai nesuvartosite, susmulkintus sudėkite į šaldymo maišelius ir užšaldykite. Nepatarčiau burokėlių laikyti šiltuose sandėliukuose ar rūsiuose – norint, kad jie gerai išsilaikytų, temperatūra ten turėtų būti vos keli laipsniai šilumos, be to, patalpa turėtų būti sausa.“

RECEPTAS

Patiekalui reikės: 

500 g burokėlių;

500 g bulvių;

1 vnt. svogūno;

500 g slyvinių pomidorų;

1 šaukšto čiobrelių;

4 šaukštų sviesto ghi;

30 g fermentinio sūrio;

druskos ir pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Burokėlius kruopščiai nuplaukite, suvyniokite į foliją. Sudėkite į kepimo skardą ir kepkite orkaitėje 1 val. 20 min. Leiskite visiškai atvėsti. Tada nuimkite foliją, nuskuskite ir supjaustykite burokėlius griežinėliais.. Burokėlius galite išsikepti iš vakaro arba naudoti virtus.
  2. Svogūnus apšlakstykite 1 šaukštu sviesto ghi ir apibarstykite puse čiobrelių lapelių. Paskaninkite druska ir pipirais. Paruoštus svogūnus dėkite ant kepimo formos dugno.
  3. Ant pjaustymo lentos pasiruoškite savotiškus daržovių suvožtinukus: griežinėlis skustos bulvės, burokėlio ir pomidoro – ir taip sudėliokite visas daržoves. Paskaninkite druska ir pipirais.
  4. Kiekvieną suvožtinuką laikykite atskirai. Tuomet juos dėliokite eilute (arba ratu) paruoštoje kepimo formoje, kad jie šiek tiek gultų vienas ant kito. Apibarstykite likusiais čiobrelių lapeliais ir apšlakstykite 1 šaukštu sviesto. Sandariai uždenkite aliuminio folija. Būtų idealu, jeigu bulvės, burokėliai ir pomidorai būtų vienodo skersmens, tada daržovių griežinėliai išeitų lygūs ir būtų lengviau formuoti suvožtinukus.
  5. Kepkite 30 min. Tada atidenkite, pašlakstykite likusiais 2 šaukštais sviesto ghi. Kepkite atidengtą dar apie 35 min., kol daržovės suminkštės, o pomidorai karamelizuosis. Prieš patiekdami šiek tiek atvėsinkite.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Vitaminų šaltinis – rauginti kopūstai
  2. Apvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei švieži
  3. Burokėliai: šaknims nenusileidžia ir lapai
  4. Riešutai – vitaminų lobynas
  5. Rabarbarai – vitamino K1 šaltinis
  6. Vitaminų abėcėlė: kokius pasirinkti?
  7. Kaip papildyti vitaminų atsargas?
  8. Antioksidantų šaltinis – pistacijos
  9. Žiemos valgiaraštyje morkos tiesiog būtinos
  10. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  11. Kodėl sveikiau rinktis lietuviškus gaminius
  12. Sultys sveika, bet maišyti reikia atsargiai
  13. Lietuviai po truputį atranda moliūgus
  14. Lietuviško daržo pažiba burokas – kuo ypatingas?
  15. Ką reiškia daržovių spalvos?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Įsakymas (griežtas!) says:
    3 mėnesiai ago

    Apsirengiam, apsiaunam, ir visi žengte marš miškan:
    – ht tps://www.liaudiesismintispataria.lt/pusu-ir-egles-spygliai/ 

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

2023 03 26
Aukštaitijos metai 2023 | A.Jakšto nuotr.

Aukštaitijos metų atidarymas Švenčionyse (I)

2023 03 26
Kodėl pavasarį verta vartoti vitaminą C?

Gerai savijautai tiesiog… vitaminas C

2023 03 26
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

2023 03 26
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

2023 03 26
Lėktuvas | alkas.lt Arūno Sartanavičiaus nuot.

Oro uostai siūlys daugiau nei 80 krypčių

2023 03 26
Burbiškio dvaras ruošiasi Tulpių žydėjimo šventei | Rengėjų nuotr.

Burbiškio dvaras ruošiasi Tulpių žydėjimo šventei

2023 03 26
Dariaus ir Girėno stadiono futbolo stadionas | kaunas.lt nuotr.

Dariaus ir Girėno stadionas „žadins“ veją

2023 03 25
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Cukinijos tiks net ir vafliams

2023 03 25
Galima stebėti grįžtančius gandrus! | „Unsplash“ nuotr.

Galima stebėti grįžtančius gandrus!

2023 03 25
Rodyti daugiau

Naujienos

Ukrainos gynėjai | https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Ukrainos ginkluotosios pajėgos kol kas negali pradėti kontrpuolimo

2023 03 26
Renginio akimirka | alkas.lt Arūno Sartanavičiaus nuotr
Lietuvoje

D. Paužuolis – pasaulio čempionas! (nuotraukos)

2023 03 26
Medžių sodinimas | S. Žiūros nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilnius sužaliuos naujais medžiais ir krūmais

2023 03 26
Automobilis | pixabay.com, Jackson David nuotr.
Gamta ir žmogus

Daugelį vairuotojų erzina keleivių patarimai

2023 03 26
Lėktuvas | alkas.lt Arūno Sartanavičiaus nuot.
Lietuvoje

Oro uostai siūlys daugiau nei 80 krypčių

2023 03 26
Burbiškio dvaras ruošiasi Tulpių žydėjimo šventei | Rengėjų nuotr.
Gamta ir ekologija

Burbiškio dvaras ruošiasi Tulpių žydėjimo šventei

2023 03 26
Suoliukai | vilnius.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje atsiras tūkstantis naujų suoliukų

2023 03 25
Dariaus ir Girėno stadiono futbolo stadionas | kaunas.lt nuotr.
Lietuvoje

Dariaus ir Girėno stadionas „žadins“ veją

2023 03 25
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Atgaiva akims ir sielai apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (III)
  • man apie Oro uostai siūlys daugiau nei 80 krypčių
  • Alkui apie Oro uostai siūlys daugiau nei 80 krypčių
  • Bet apie Oro uostai siūlys daugiau nei 80 krypčių

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ukrainos ginkluotosios pajėgos kol kas negali pradėti kontrpuolimo
  • Veido kremai: ką daryti pavasarį?
  • Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien
  • Aukštaitijos metų atidarymas Švenčionyse (I)
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Prekybos centruose svogūnų laiškų galima rasti ištisus metus, tačiau pavasario pradžioje laukiame šviežio jų derliaus. Nors yra aitroko skonio ir...

Skaityti toliau

Aukštaitijos metų atidarymas Švenčionyse (I)

by Jonas Vaiškūnas
2023 03 26
0
Aukštaitijos metai 2023 | A.Jakšto nuotr.

2023 m. vasario 24 d. Švenčionių miesto kultūros centre vyko Aukštaitijos atmintinų metų atidarymo renginys ir nacionalinės Jono Basanavičiaus premijos...

Skaityti toliau

Gerai savijautai tiesiog… vitaminas C

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Kodėl pavasarį verta vartoti vitaminą C?

Kovo 20 d. minima tarptautinė laimės diena, kurios metu skatinama atkreipti dėmesį į žmonių psichologinės, fizinės ir socialinės savijautos gerinimą....

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Atgaiva akims ir sielai apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (III)
  • man apie Oro uostai siūlys daugiau nei 80 krypčių
  • Alkui apie Oro uostai siūlys daugiau nei 80 krypčių
  • Bet apie Oro uostai siūlys daugiau nei 80 krypčių
  • Vytautas apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (III)
Kitas straipsnis
www.medele.ru nuotr.

Klausa – dažniausiai pažeidžiamas mūsų pojūtis

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai