Pirmadienis, 2 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Visos skardos patiekalų užteks ir kaimynams

www.alkas.lt
2023-05-26 12:15:35
0
Visos skardos patiekalai | iki.lt nuotr.

Visos skardos patiekalai | iki.lt nuotr.

Penktadienį – Europinė kaimynų diena. Kaip ir į antrosios pusės, taip ir į kaimynų širdis kelias dažnai driekiasi per skrandį. Vaišės būriui žmonių gali gąsdinti dažną šeimininką, tačiau yra išeitis – paprasti visos skardos patiekalai. Jų paruošimas – minučių klausimas, o nebrangūs gaminiai nevargins ir kišenės.

Vienos skardos patiekalų pliusai

Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė pastebi, kad vienos skardos patiekalai ypač populiarūs tarp skubančių arba nenorinčių daug laiko virtuvėje leisti žmonių.

„Šitaip pietų, vakarienės, užkandžių ar net deserto paruošimo laikas yra minimalus – tereikia sudėti ingredientus į skardą, o orkaitė atlieka visą darbą. Didelis pliusas ir tai, kad susitvarkymas taip pat neužims daug laiko – nes maisto gamybai nesunaudosite daug indų“, – sako maisto žinovė.

Visos skardos patiekalai savo gerbėjų ratą turi ne tik dėl paprastumo, bet ir dėl to, kad juos lengva adaptuoti pagal savo skonį, mitybos režimą ar kišenę.

„Lengva ir paprasta nebūtinai turi būti nuobodu. Kombinacijų yra begalė, todėl drąsiai galima siūlomą receptą keisti pagal tai, kokių daržovių turite, kokią mėsą mėgstate, taip pat šis variantas puikiai tinka panaudoti mėsos ar produktų likučius – nieko neišmesite ir sutaupysite. Be to, kepant skardoje lengvai galima pasiruošti ypač sveiką vakarienę. Galite naudoti daugiau daržovių, o riebių padažų nereikės, nes pakaks šlakelio kokybiško aliejaus“, – teigia V. Juodkazienė.

Patarimai, kaip paruošti tobulą pagrindinį patiekalą skardoje

Nuspręskite, kas taps pagrindine dalimi. Skardoje labai lengvai galima paruošti tiek vištieną, tiek jautieną ar kiaulieną. Puikus pasirinkimas yra ir lašiša ar krevetės. Jei prioritetą teikiate augalinės kilmės baltymams, išbandykite tofu arba avinžirnius.

Likusią skardos dalį užpildykite daržovėmis. Tiks viskas, ką turite namuose: brokoliai, morkos, žiediniai kopūstai, bulvės, paprikos, šparaginės pupelės. Patogiausia naudoti tokias daržoves, kurių kepimo laikas yra panašus.

Marinatui – paprasčiausi ingredientai. Prieš šaunant skardą į orkaitę, reikėtų viską aplieti marinatu. Tai gali būti laiko patikrintas naminis įmantrus receptas, bet kuo puikiausiai tiks tiesiog aliejus su šiek tiek citrinų sulčių ir, pavyzdžiui, česnaku ar garstyčiomis. Nepamirškite ir prieskonių – šiek tiek druskos, pipirų, žolelių.

V. Juodkazienė įsitikinusi, kad paprasta ir lengva nereiškia, kad bus nuobodu. Ji dalijasi trimis idėjomis vakarėliui – skardoje galite paruošti tiek užkandį, tiek pagrindinį patiekalą, tiek desertą.

Pagrindiniam patiekalui: sveika ir sultinga vištiena su daržovėmis

Kubeliais supjaustytos vištienos krūtinėlės arba šlaunelių mėsos

Stambiai pjaustytų paprikų

Nedideliais kubeliais pjaustytų bulvių (kad greičiau iškeptų)

Šparaginių pupelių

Ketvirčiais supjaustytų pievagrybių

Pasmulkintų brokolių žiedynų

Kitų turimų daržovių

5 šaukštų aliejaus

2 a.š. čili miltelių

1 a.š. maltos paprikos

1 a.š. cukraus

1 a.š. svogūnų miltelių

1 a.š. česnako miltelių

1 a.š. maltų kumino

Gaminame: Didelę skardą išklokite kepimo popieriumi. Dubenyje sumaišykite visas daržoves ir vištieną. Atskirame dubenėlyje paruoškite marinatą – sumaišykite aliejų ir prieskonius. Supilkite ant vištienos ir daržovių, gerai išmaišykite. Tolygiu sluoksniu paskleiskite mišinį ant kepimo skardos. Kepkite 10 minučių, pamaišykite ir kepkite dar 10-20 minučių, arba kol vištiena bus iškepusi, o daržovės pakankamai minkštos. Patiekite su ryžiais, salotomis arba šviežiomis daržovėmis.

Desertą sumaišysite vos per 5 minutes: ananasų pyragas

Reikės:

2 skardinių pjaustytų ananasų

1 pakuotės pyrago mišinio

120 g sviesto, ištirpinto

75 g rudojo cukraus

Gaminame: Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių temperatūros ir gausiai ištepkite sviestu arba išpurkškite aliejumi kepimo formą (idealiai tinka 23×33 cm dydžio). Ant dugno dėkite 2 skardines nusausintų ananasų gabaliukų ir juos tolygiai paskleiskite. Pasilikite sulčių iš vienos skardinės! Pagal instrukciją paruoškite tešlą pyragui ir ja apipilkite ananasus. Viršų apšlakstykite pasiliktomis ananasų sultimis, tada supilkite ištirpintą sviestą. Stenkitės sudrėkinti kuo daugiau pyrago paviršiaus. Ant viršaus sutrupinkite rudąjį cukrų, tada kepimo indą uždenkite aliuminio folijos lakštu. Kepkite 45 minutes 175 laipsnių karščio orkaitėje, vidurinėje lentynoje. Nuimkite foliją ir kepkite dar 15 minučių. Iškepęs pyrago viršus turėtų būti auksinis ir šiek tiek traškus. Iškepusį pyragą ištraukite ir palikite šiek tiek atvėsti (apie 10 min.), tada patiekite šiltą. Puikiai derės su ledais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  2. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  3. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  4. Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai
  5. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  6. Plekšnė: mažai kalorijų – daug baltymų
  7. Antioksidantų šaltinis – pistacijos
  8. Pasiruošimas Kalėdoms – kepta antis
  9. Šventės – proga prisiminti ir virtuvės tradicijas
  10. Geriau miegoti padės ir… trešnės
  11. Košę valgyti patartina ne tik Košės dieną
  12. Verdant kiaušinius svarbi kiekviena minutė
  13. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  14. Minima Tarptautinės morkų diena
  15. Rabarbarai: kaip išsirinkti ir kada nebevalgyti

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Ukrainos dronų ataka Rusijos gilumoje | Alkas.lt koliažas
Ukrainos balsas

Rusijos „Perl Harboras“: susprogdinti bombonešiai, sąmyšis Maskvoje ir Stambulo derybų kortos

2025 06 01
Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 12 12 10:45
Ukrainos balsas

Rusiškos „derybos“: reikalavimas pasiduoti

2025 06 01
Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais | lzs.lt nuotr.
Etninė kultūra

Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais

2025 06 01
Saulės elektrinė | statybunaujienos.lt nuotr.
Energetika

Saulės elektrinių bumas Lietuvoje neslopsta – ar sugebėsime sutvarkyti jų atliekas?

2025 06 01
Bernadetos gobelenas | valdovurumai.lt nuotr.
Kultūra

Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams

2025 06 01
LNM
Architektūra

Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?

2025 06 01
Sūduviai
Etninė kultūra

Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo

2025 05 31
Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Net jeigu taip - apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Kas toliau? - apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
  • Tam mokestį naudotų? apie R. Šimaitis. 230–276 mln. eurų kasmet –nedirbantiems užsieniečiams, o lietuviams NT mokestis po kaklu?
  • +++ apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Rusijos „Perl Harboras“: susprogdinti bombonešiai, sąmyšis Maskvoje ir Stambulo derybų kortos
  • Rusiškos „derybos“: reikalavimas pasiduoti
  • Kai televizorius tampa kibernetinių atakų taikiniu
  • Tik sporto ir mitybos apsisaugoti nuo celiulito gali nepakakti

Kiti Straipsniai

Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17

Skaitytojų nuomonės:

  • Net jeigu taip - apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Kas toliau? - apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
  • Tam mokestį naudotų? apie R. Šimaitis. 230–276 mln. eurų kasmet –nedirbantiems užsieniečiams, o lietuviams NT mokestis po kaklu?
  • +++ apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
  • +++ apie Rusijos „Perl Harboras“: susprogdinti bombonešiai, sąmyšis Maskvoje ir Stambulo derybų kortos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Elektra | enmin.lrv.lt nuotr.

„Ignitis“ siunčia pranešimus dėl kainos mažinimo

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai