Pirmadienis, 8 kovo, 2021
  • Apie Alkas.lt
  • Saulės arkliukai
    • Naujienos
    • Diskusijos
    • Kultūros teorijų labirintai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip išsirinkti kokybiškas ir maistingas daržoves žiemą?

www.alkas.lt
2019 02 05 11:25
2
Kaip išsirinkti kokybiškas ir maistingas daržoves žiemą?

kitchentrotter.com nuotr.

kitchentrotter.com nuotr.
kitchentrotter.com nuotr.

Įpusėjus žiemai šviežių daržovių asortimentas parduotuvėse akį džiugina vis rečiau, tad norint gauti visų naudingųjų medžiagų tenka žvalgytis į sveikas alternatyvas. Sertifikuota mitybos specialistė Vaida Kurpienė tam pasiruošusi – jos šaldiklyje visada yra šaldytų, o spintelėje – konservuotų daržovių.
 
Ji paaiškina, kad šaldymas yra geriausias konservavimo būdas, o sezono metu pataria rinktis kuo šviežesnes daržoves. O kad apsipirkti būtų dar lengviau, specialistė paneigia tris dažniausius pramanus, stabdančius nuo teisingo (ir maistingo) sprendimo.
Pirmas pramanas. Šaldytos daržovės visada yra blogesnis pasirinkimas nei šviežios
 
V. Kurpienės šaldiklyje ir dabar yra nemažai šaldytų daržovių. Mitybos specialistė paaiškina, kad šviežių daržovių nepakeis niekas, tačiau jų šaldymas padeda išskirtinai šaltuoju metu mėgautis sveikais vasaros prisiminimais.
 
„Nesutikčiau su teiginiu, kad šviežios daržovės visada naudingesnės už šaldytas. Tai priklauso nuo sezono, nuo to, kiek laiko šviežios daržovės guli lentynose ir panašiai. Šaldytos daržovės, nuėmus derlių, apdorojamos sezono metu, t. y. tada, kai jos turi daugiausiai maistingųjų medžiagų. Šaldymas kol kas yra efektyviausias konservavimo būdas, išsaugantis vertingąsias daržovių medžiagas. Tačiau ir namų sąlygomis visada rekomenduoju tiems, kurie turi sodą, dalį derliaus tiesiog užšaldyti žiemai“, – dėstė pašnekovė.
 
V. Kurpienės šeima žiemą mėgsta sriubas, tad šaldiklyje greta žaliųjų žirnelių visada bus įvairių šaldytų daržovių mišinių.

„Aš vakarais dažnai vedu seminarus, tad grįžusi neturiu daug laiko maisto ruošai. Kadangi prieš miegą prisivalgyti daug yra prastas pasirinkimas, sutrikdantis kokybišką poilsį, o alkana eiti miegoti nenoriu, į puodą suberiu šaldytų daržovių mišinį, kokybiško sultinio, užverdu, išjungiu ir per keletą minučių turiu sveiką lengvą vakarienę“, – nesudėtinga gudrybe dalijosi mitybos specialistė.
 
Trumpai vandenyje keptuvėje pašildytos šaldytos daržovės gali būti puikus garnyras prie žuvies ar kito patiekalo. Tiesa, moteris pabrėžia, kad tokios daržovės yra blanširuotos – termiškai jau apdorotos – tad jas ruošti reikia labai trumpai (pavyzdžiui, garuose ar keptuvėje vandeny).
 
Antras pramanas. Šaldytos daržovės yra praradusios visas naudingas savybes
 
Svarbu suprasti, kad ką tik nuskintos daržovės, pavyzdžiui, žalieji žirneliai, naudingųjų medžiagų, tokių kaip vitaminas C, didelę dalį praranda per 48 val. Todėl, V. Kurpienės teigimu, labai svarbu, kad šviežios daržovės būtų iškart apdorojamos.
 
„Jei paimsime šviežią brokolį iš parduotuvės ir jį ilgai virsime, natūralu, kad jis taip neteks vertingų medžiagų. Ir atvirkščiai, jeigu šaldytos daržovės, kaip pavyzdžiui „Bonduelle“ yra užšaldomos per kelias valandas po derliaus nuėmimo. Be to, užšaldoma žaibiškai, kas neįmanoma namų sąlygomis, ir tokiu būdu puikiai užkonservuojamos vertingos medžiagos. Taigi galime būti tikri, kad šie gaminiai išlaiko didžiąją dalį šviežių daržovių maistinės vertes ir skonį“, – kalbėjo moteris.
 
Mūsų mityba turi būti įvairi, o ypač vasarį, kovą šviežių daržovių pasiūla tampa skurdi ir tenka dažniau prasukti pro šaldytų daržovių šaldytuvus. V. Kurpienė paaiškina, kad tokių daržovių išvaizda tiesiogiai susijusi su jų kokybe, todėl atkreipkite dėmesį ne tik į prekės skonį, bet ir išvaizdą.
 
„Jei atšildytos daržovės, pavyzdžiui, brokoliai, subliūkšta, tokių geriau nepirkti. Rinkitės tokias, kurios išlaiko savo spalvą ir formą – tai parodo gaminio kokybę. Gražiai atrodančios daržovės yra vertingesnės. Be to, prieš pirkdami rankose patikrinkite įpakavimą – ar daržovės nėra „sušokusios“ į gabalus. Tai gali reikšti neteisingą jų transportavimą arba laikymą parduotuvėje“, – patarė mitybos specialistė.
 
Ta pati taisyklė taikytina ir namie – atšildytų daržovių pakartotinai užšaldyti nederėtų. Kiekvienam patiekalui iš maišelio įsiberkite tiek daržovių, kiek sunaudosite iš karto.

Trečias pramanas. Konservuotos daržovės pilnos konservantų
 
Pasak V. Kurpienė, šis prasimanymas teisingas tik iš dalies, nes daržovių kokybė priklauso nuo konservavimo būdo ir sudėties. Mitybos specialistė paaiškina – gaminių vertę mažina konservavimui naudojami priedai – didelis druskos, cukraus kiekis, actas bei ilgas terminis apdorojimas. Neretai šie priedai nustelbia visą daržovių naudą ir, juokais sako pašnekovė, konservuotus agurkus gali vadinti greičiau desertiniu patiekalu.
 
„Google“ paieškojus marinavimo receptų galima gerokai suklysti – yra tokių „perliukų“, kur mažam kiekiui daržovių reikia stiklinės acto ir 100 g cukraus. Dabartiniai įstatymai yra palankūs vartotojui – ant pakuotės privaloma žymėti visus ingredientus, tad parduotuvėje išsirinkti konservuotas daržoves nėra sudėtinga – tereikia skaityti etiketes. Rinkitės gamintojus, kurie nepiktnaudžiauja actu, cukrumi ar kitais priedais. Atkreipkite dėmesį į tai, kaip konservuotos daržovės yra perdirbamos. Naudingesnės yra tos, kurios sterilizavimo metu yra ne verdamos, bet tik trumpai pakaitinamos arba apdorojamos garuose, bei išlaiko savo spalvą ir formą“, – aiškino sveikos mitybos specialistė.
 
Jai antrina ir Agnė Naureckienė. „Anksčiau buvusi nuomonė, kad konservuotos daržovės yra mažai kuo naudingos mūsų organizmui po truputi keičiasi. Pirkėjai ieško natūralesnio skonio ir naudingomis maistinėmis savybėmis pasižyminčių gaminių. Matome, kaip įvairios konservuotos daržovės kažkada buvusios tik garnyrų prie pagrindinių patiekalų tampa pagrindiniu ingredientu iš kurio gaminami patiekalai, pavyzdžiui iš konservuotų avinžirnių – falafeliai. Tokia tendencija ypač ryškėja pastaruosius metus, kai sveikesnė ir aktyvesnė gyvensena skatina maisto gaminius rinktis akyliau, todėl tokios naujoves, kaip bolivinė balanda, garuose ruošti lęšiai, pupelės vis dažniau atsiduria mūsų lėkštėse“.
 
V. Kurpienės teigimu, kuo etiketėje mažiau sudėtingų ir nesuprantamų žodžių, kuo sudėtis trumpesnė, tuo dažnai ir prekė geresnė.

„Konservuotas ankštines daržoves vadinu vertingesniu „greitu maistu“. Namuose dažniausiai renkuosi džiovintus ankštinius, bet virtuvės sandėliuke visada budi ir pakuotė konservuotų, neplanuotiems atvejams, kai greitai reikia pasigaminti valgyti, o tam yra vos kelios minutės. Taip pat elgiuosi ir kelionėje, kelionėje geriau valgysiu konservuotas pupeles, lęšius arba žirnelius, o ne bandelę. Tiek aš, tiek mano vaikai labai mėgstame ir šviežius, ir konservuotus kukurūzus, nes tai patogu, natūraliai saldus skonis“, – atvirai dėstė moteris.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Daržovės, vaisiai ir uogos mus saugo nuo ligų
  2. Imuniteto stiprinimas žiemą
  3. 2017-ųjų maisto apžvalga: daržovės, kruopos ir jautiena
  4. 10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis
  5. Kaip pasidaryti gerą sumuštinį pietums darbe
  6. Į darbą be pietų dėžutės: kaip mieste pavalgyti sveikai?
  7. 3 būdai, kaip greitai ir paprastai išsaugoti rudens gėrybes
  8. Moksleiviai maitinami sveikiau
  9. Rekordiškai karštą savaitgalį nepamirškime gerti vandens
  10. Penki prasimanymai apie sveiką mitybą
  11. Agronomas pataria: pirmieji pavasario darbai – nuo ko pradėti?
  12. Pagalba skaudantiems sąnariams: vitaminas C ir sveika mityba
  13. Norintiems sulieknėti valgyti duoną galima
  14. Lietuva taps nutukusių vaikų šalimi?
  15. Sveika mityba – ilgesnio gyvenimo garantas
  16. Kodėl nuolat kenčiame pilvo skausmus?
  17. Maisto ir gėrimų pramonė kerta sveiko gyvenimo metus
  18. Mokiniai, rinkdamiesi maistą, mažiausiai kreipia dėmesį į jo kainą ir sveikumą
  19. Patiekalai be mėsos – sveika, bet ar skanu?
  20. Ministras A. Veryga paragino daugiau dėmesio skirti sveikai mitybai
  21. Visame pasaulyje žinoma mitybos žinovė atskleidė, kuo maitintis, kad nesirgtume
  22. Norintiems numesti svorį – pirma mityba ir tik tada sportas
  23. Ministrai ragina rinktis maistą, užaugintą šalia
  24. Atsikračiusi 32 kg muzikantė pajuto sveiko gyvenimo prasmę
  25. 30 dienų „grikių“ iššūkis medicinai neįveikiamoms ligoms atsikratyti
  26. Pradinukams ir darželinukams – daugiau nemokamų vaisių ir daržovių
  27. Įpratinti vaiką maitintis sveikiau nesudėtinga – 5 patarimai
  28. Kokią visagrūdę duoną pasirinkti?
  29. Peršalimą įveikite greičiau: svarbus skysčių vartojimas, mityba ir vitaminai
  30. Dovanų gautus maisto papildus reikia vartoti atsakingai

ALKO TURINYS

Pastabos 2

  1. Žydrūnė says:
    2 m. ago

    Tikrai geros ir teisingos įžvalgos. Gaila, mano šeima tik žalias daržoves mėgsta, na neskaitant to,kas yra sriuboje, tad stengiuosi užšaldyti bent jau žirnelių, moliūgų, kurie užauga tikrai dideli ir net norėdamas viso prapjovus greitai nesunaudosi. O jis taip pat turi saldumo, tad labai skanu geltoni blynai kaip vaikai vadina 🙂

    Atsakyti
  2. Žydrūnė says:
    2 m. ago

    Dar norėčiau sužinoti ar dabar turguje jau parduodami švieži ridikėliai, agurkai, salotos yra pakankamai geri maistine verte, ar vis tik geriau dar valgyti pernai metų derliaus atsargas?

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Agurkai – gaivios organizmui naudingos daržovės

Agurkai – gaivios organizmui naudingos daržovės

2021 03 06
Mankštinkimės namuose pandemijos metu

Atėjus pavasariui vis daugiau susirūpinimo kelia papildomi kilogramai

2021 03 06
Karantino metu – ypatingas dėmesys vaikų mitybai

Karantino metu – ypatingas dėmesys vaikų mitybai

2021 02 28
Lietuvoje žuvys bus sekamos akustine įranga

Lašiša – puikus baltymų šaltinis

2021 02 27
Vasarą atidžiau žiūrėkite, ką valgote

Kodėl ir pavalgę kartais jaučiamės alkani?

2021 02 21
Karvė pievoje | zum.lt nuotr.

Nepelnytai pamirštas rūgpienis. Kodėl jį verta susigrąžinti ant mūsų stalo?

2021 02 06
Vasarą padidėja galimybė užsikrėsti toksokaroze

Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės

2021 02 06
Purelyinspired.com nuotr.

Maisto gaminių kainos mažėja – ar tai pajus pirkėjas?

2021 02 04
Kalcis gali nugalėti ir vėžį

Kaip maitintis sergant vėžiu?

2021 02 04
Mokyklos galės nemokamai naudotis joms sukurtais receptais

Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai

2021 01 31
Rodyti daugiau

Naujienos

Lietuvos kūrėjai prašo įdarbinti jų kūrybą (video)
Kultūra

Lietuvos kūrėjai prašo įdarbinti jų kūrybą (video)

2021 03 08
LXVI Vilniaus aukcionas budins meno rinką ir itin retomis meninėmis staigmenomis
Istorija

LXVI Vilniaus aukcionas budins meno rinką ir itin retomis meninėmis staigmenomis

2021 03 08
Už kai kurias prekes mokame gerokai brangiau
Lietuvoje

VMVT: pažeidimų prekybos nedaug, tačiau kai kur pastebimas atsipalaidavima

2021 03 07
Vilnius kviečia varžytis dėl geriausios patalpų įveiklinimo
Lietuvoje

Vilnius kviečia varžytis dėl geriausios patalpų įveiklinimo

2021 03 07
Siūloma atostogų metu dirbančius moksleivius atleisti nuo „Sodros“ mokesčių
Lietuvoje

Asmeninėse „Sodros“ paskyrose galima sužinoti apie sukauptą stažą ir taškus pensijai

2021 03 07
Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago 103-osios gimimo metinės
Istorija

Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago 103-osios gimimo metinės

2021 03 07
Vėlinamos kai kurių brandos egzaminų, įskaitų ir dešimtokų pasiekimų patikrinimų datos
Lietuvoje

Mažiau nerimo dėl egzaminų: Kauno abiturientams – nemokamos papildomos konsultacijos

2021 03 07
Sugriežtinta neįgaliesiems skirtos infrastruktūros naudojimo priežiūra
Lietuvoje

Sugriežtinta neįgaliesiems skirtos infrastruktūros naudojimo priežiūra

2021 03 07


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Gal pravers apie V. Valiušaitis. Išdrįsti atsistoti prieš Legioną
  • Astra Zeneka apie Interneto laisvė: kada ir kaip ji gali būti suvaržyta? (Pasaulinė ir Lietuvos padėtis)
  • O tai mintis? apie J.Kasperskis: internetas biuruose bus išjungtas
  • Jei viskas būtent taip ir buvo apie Nuo pirmadienio prasideda nuotolinis mokymas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Lietuvos kūrėjai prašo įdarbinti jų kūrybą (video)
  • LXVI Vilniaus aukcionas budins meno rinką ir itin retomis meninėmis staigmenomis
  • Kultūros ministras S. Kairys: Kartu su muziejų bendruomene ruošiamės atlaisvinimams
  • VMVT: pažeidimų prekybos nedaug, tačiau kai kur pastebimas atsipalaidavima

Skaitomiausi straipsniai

  • Grupė visuomenininkų reikalauja stabdyti propagandinius išpuolius priešinančius tautines mažumas ir lietuvius peržiūrėta: 1243; komentarų: 17
  • R. Karbauskis. Ar tradicinės šeimos gynimas bus pripažintas nusikaltimu? (video) peržiūrėta: 962; komentarų: 49
  • V. Valiušaitis. Išdrįsti atsistoti prieš Legioną peržiūrėta: 624; komentarų: 12
  • A. Širinskienė. Demokratijos šventės karalius nuogas arba kaip (ne)vyko TS-LKD pirmininko rinkimai peržiūrėta: 494; komentarų: 21
  • M. Kundrotas. Apie lyčių perkūrimą – šaltai, bet iš esmės peržiūrėta: Array; komentarų: 3
  • M. Kundrotas. Apie lyčių perkūrimą – šaltai, bet iš esmės peržiūrėta: Array; komentarų: 3

Artimiausi renginiai

  1. Rasos

    2021-06-23 08:00 - 2021-06-24 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Agurkai – gaivios organizmui naudingos daržovės

by Ditė Česėkaitė
2021 03 06
0
Agurkai – gaivios organizmui naudingos daržovės

Kartu su kalendoriniu pavasariu parduotuves pasiekė ir šviežias pavasarinių daržovių derlius: ridikėliai, morkos, salotos ir švieži lietuviški agurkai rikiuojasi ne...

Skaityti toliau

Atėjus pavasariui vis daugiau susirūpinimo kelia papildomi kilogramai

by Ditė Česėkaitė
2021 03 06
0
Mankštinkimės namuose pandemijos metu

Atėjęs pavasaris, lengvesni rūbai tuos, kurie žiemą leido pasyviai, mažiau dėmesio skyrė sveikai mitybai, priverčia susimąstyti apie savo figūrą. Vaistininkai...

Skaityti toliau

Karantino metu – ypatingas dėmesys vaikų mitybai

by Ditė Česėkaitė
2021 02 28
0
Karantino metu – ypatingas dėmesys vaikų mitybai

Po pirmojo karantino Vilniaus universiteto mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė augančią vaikų nutukimo problemą. Nutukimu sergantys vaikai daugiau laiko praleidžia prie...

Skaityti toliau

Naujausios pastabos

  • Gal pravers apie V. Valiušaitis. Išdrįsti atsistoti prieš Legioną
  • Astra Zeneka apie Interneto laisvė: kada ir kaip ji gali būti suvaržyta? (Pasaulinė ir Lietuvos padėtis)
  • O tai mintis? apie J.Kasperskis: internetas biuruose bus išjungtas
  • Jei viskas būtent taip ir buvo apie Nuo pirmadienio prasideda nuotolinis mokymas
  • Žemyna apie Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago 103-osios gimimo metinės
Kitas straipsnis
Eligijus Dzežulskis–Duonys | asmeninė nuotr.

E. Dzežulskis-Duonys. Kas lemia šiuolaikinių intelektualų menkumą?

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | Visi rašiniai
Pradžia

 

Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Apie Alkas.lt
  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai