Penktadienis, 1 liepos, 2022
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Mėsa: kaip išsirinkti, marinuoti ir gaminti

www.alkas.lt
2022 04 23 12:48
0
Trichineliozės pamiršti negalima

pixabay.com nuotr.

Mėsa – dažnas maistas mūsų mityboje. Jos patiekalus galime valgyti kone kasdien, nes mėsa pasižymi ne tik rūšių gausa, bet ir gamybos būdų įvairove. Vis dėlto, apie mėsą, jos savybes bei poveikį organizmui sklando daug tikrovės neatitinkančių mitų.

Todėl kviečiame išsiaiškinti, kuriais mitais neverta tikėti bei kaip pagaminti ne tik gardžius, bet ir mūsų organizmui naudingus mėsos patiekalus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad duomenys rodo, kad įvairios rūšies mėsa sutinkama kasdieniame krepšelyje, o daugiausiai nuperkama kiaulienos.

Mitai apie mėsą

„Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas sako, kad apie mėsą ir jos gaminimo būdus sklando pačių įvairiausių mitų.

Pirmasis mitas: brandinta mėsa – pasenusi. Mėsos brandinimo tikslas – sustiprinti jos skonį bei kvapą. Šio proceso metu iš mėsos pasišalina perteklinė drėgmė, todėl skonio ir kvapo koncentracija didėja, o pati mėsa – minkštėja. Pavyzdžiui, brandinta jautiena ruošiama pagal technologiją, kurios metu mėsa pereina du brandinimo etapus – brandinimą šaldytuve ir brandinimą vakuume. Taip užtikrinama, kad mėsa bus dar puresnė ir sultingesnė.

Antrasis mitas: mėsą reikia labai ilgai marinuoti. Mėsą marinuoti labai ilgai nėra būtina. Priklausomai nuo to, ką norite iš jos gaminti, kartais gali reikėti mėsą apibarstyti tik druska ir pipirais prieš pat kepimą. Plonus, nedidelius gabaliukus pakanka marinuoti apie 30 minučių, o didesnius – apie 2 valandas. Jeigu mėsą marinuojame dvi dienas ar dar ilgiau, ji gal ir bus minkštesnė, bet nebūtinai pasižymės geresniu skoniu. Be to, ji gali prarasti savo tekstūrą. Žinoma, lietuviška klasika marinatams yra česnakai, tačiau vis labiau populiarėja marinatai su įvairiomis uogomis, barbekiu padažais.

Trečiasis mitas: mėsa nėra naudinga žmogaus organizmui. Mėsoje gausu organizmui naudingų baltymų ir amino rūgščių. Tiek balta, tiek raudona mėsa yra naudinga, tačiau pastarosios rekomenduojama vartoti kiek mažiau dėl joje esančio didesnio riebalų kiekio. Mėsa nėra gyvybiškai būtina, tačiau ji labai svarbi pilnavertėje mityboje. Jei žmogus nevalgo mėsos, gaunamus iš jos baltymus turi pakeisti analogiškais baltymais iš kitų maisto šaltinių, tokių kaip pupelės, riešutai, įvairūs pieno produktai ar grūdai.

Naudingi patarimai

G. Bačkovas dalijasi ir dar keliais patarimais, kuriais vadovaudamiesi paruošite išskirtinio skonio patiekalus. Pavyzdžiui, gaminant patiekalus iš kiaulienos, jie bus daug skanesni ir sultingesni, jei naudosite tinkamas mėsos dalis. Kiaulienos nugarinę ar išpjovą reikėtų rinktis, jeigu norite įspūdingo patiekalo, kuriuo pamaitinsite daug žmonių. Nugarinė ar išpjova – be jokių lašinukų ar kaulų ir yra pati minkščiausia kiaulienos dalis. Kepdami ją gardinkite prieskoninėmis žolelėmis.

„Šašlykams, troškiniams, guliašams, dešroms ir vyniotiniams gaminti puikiai tinka kiaulienos kumpis, mentė ar sprandinė. Norėdami gaminti rūkytus kiaulienos gaminius, rinkitės šoninę. Sultingiems kepsniams rinkitės sprandinę, o šniceliams – kumpį. Maltinukams rinkitės maltą kumpinę mėsos dalį. Ruošiant jautienos patiekalus – tinkamai pasirinkti mėsos dalį yra taip pat labai svarbu.Kepsnių kepimui rinkitės brandintą jautienos antrekotą, išpjovą arbakumpį. Kepimui orkaitėje rinkitės šonkaulius, nugarinę. Kitą jautienosmėsą naudokite malimui arba lėtam (keleto valandų) kepimui“, –  sako „Iki“ mėsos technologas.

Sveikiausia mėsa bus tada, kai nedėsite jokių riebalų. G. Bačkovas rekomenduoja mėsą kepti orkaitėje savose sultyse,virti ar troškinti. Kalbėdamas apie mėsos marinavimą jis sako, kad jeigu norite, kad marinatas į mėsą įsigertų kuo geriau ir greičiau – užmerkite mėsą į sūdytą vandenį arba marinuokite mėsą įmasažuodami.

„Jeigu jums patogiau – galite naudoti sauso marinavimo metodą. Tam puikiai tiks pagrindiniai prieskoniai: druska ir malti juodieji pipirai bei kiti mėgstami pagardai. Dar vienas patarimas – mėsai marinuoti naudokite tik du rūgščius ingredientus. Mat naudojant jų daugiau, mėsos skonis bus sugadintas. Rinkitės actą, kefyrą, jogurtą, vyną, vaisius. Pridėkite adžikos, sojų padažo ar imbiero“, – teigia „Iki“ atstovas.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Smulkinta mėsa: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?
  2. Kaip išsirinkti tinkamą kepsninę?
  3. Skirtinga mėsa ruošiama skirtingai
  4. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  5. Kokią mėsą rinktis?
  6. Ar kvepia mėsa šiuolaikinėse dešrose?
  7. GMO į mėsą, pieną ar kiaušinius per pašarus nepatenka
  8. Kaip namuose išsikepti sultingą kepsnį?
  9. Kaip maistą ant laužu kepti sveikiau?
  10. Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?
  11. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  12. Kaip pasidaryti gerą sumuštinį pietums darbe
  13. Keturi etapai, kaip tinkamai pasiruošti iškylai gamtoje
  14. Avižos lietuvių virtuvėje: kaip seni papročiai virto naujais?
  15. Veršiena puikiai tiks ir sveikuoliams
  16. Pasiruošimas Kalėdoms – kepta antis
  17. Įprasti balandėliai – šiek tiek neįprastai
  18. Šventės – proga prisiminti ir virtuvės tradicijas
  19. Kuo ypatingi ryžiai, kuriuos valgo pusė pasaulio?
  20. Šventinis apsipirkimas: geriau iš anksto ir nepamirštant senųjų tradicijų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Maisto kokybei – du nauji ženklai

Maisto kokybei – du nauji ženklai

2022 06 30
Renkantis valgomojo stalą | pexels.com nuotr.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis valgomojo stalą?

2022 06 30
Svarbiausios žinios apie kiaušinių kokybę – ant pakuočių ir jų pačių

Daugiau lietuviškų gaminių pasieks taivaną

2022 06 27
Kaip išvengti susižeidimų bėgiojant?

Vasariški orai, sportas ir mityba

2022 06 26
Žuvies paruošimas turi savas taisykles

Pajūris ir rūkyta žuvis neatsiejami. Tačiau…

2022 06 25
Penkios gudrybės, kurias privalote žinoti, prasidėjus kepimo lauke laikui

Papildomi kilogramai atsiranda netikėtai

2022 06 25
Ledai | pixabay.com nuotr.

Vasaros gaiva: pagaminti ledus ilgai neužtruks

2022 06 24
Daugėja susidomėjusių pėsčiųjų žygiais

Koks maistas keliauja į žygį kartu?

2022 06 24
Naujų rinkų paieškoms Lietuvai Briuselyje skirta milijoninė parama

Lietuviški gaminiai skinasi kelią tolyn

2022 06 23
Elektros tiekėjams – įtemptas savaitgalis

Elektros tiekėjams – įtemptas savaitgalis

2022 06 23
Rodyti daugiau

Naujienos

Karas Ukrainoje | Alkas.lt nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 07 01 12:00

2022 07 01
Išrinkti geriausi jaunimo darniojo turizmo pasiūlymai
Įvairenybės

Vis dar karšta?.. Imkite baidarę

2022 07 01
Miokardo infarktas: pirmieji požymiai
Lietuvoje

Lietuviai nelinkę tikrintis sveikatos

2022 07 01
Audra | Pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Kelias dienos ir…12 tūkst. žaibo išlydžių

2022 07 01
Žemės ūkis | zum.lt nuotr.
Lietuvoje

Baigiasi žemės ūkio naudmenų deklaravimas

2022 07 01
I. Tarvydienė. Ar atėjo neįgaliųjų eilė būti pažemintiems?
Lietuvoje

Nuo liepos daugės slaugos paslaugų

2022 07 01
Europos aplinkos ministrai patvirtino kertinius susitarimus dėl klimato krizės ir miškų naikinimo stabdymo | lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Klimato krizės ir miškų naikinimo stabdymas

2022 07 01
Gamtosauginei misijai įdarbintos karvės | lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Gamtosauginei misijai įdarbintos karvės

2022 07 01


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • NUORODOS apie Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 06 30 12:02
  • Gallinago gallinago apie O. Voverienė. Kas primins Rusijai, kad Karaliaučius jai nepriklauso?
  • Gallinago gallinago apie Lietuviai nelinkę tikrintis sveikatos
  • Povilas apie Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 06 30 12:02

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 07 01 12:00
  • Vis dar karšta?.. Imkite baidarę
  • Lietuviai nelinkę tikrintis sveikatos
  • Dezinormacijai tautybė nepavaldi

Skaitomiausi straipsniai

  • T. Baranauskas. Ar Rusijai gali būti naudinga pulti Lietuvą? peržiūrėta: 2006; komentarų: 51
  • Klaipėdoje lauks išskirtinės Lauksnos ir Joninės peržiūrėta: 1057; komentarų: 0
  • M. Kundrotas. A. Rudomanskis įrodinėja Z. Šličytės teisumą? peržiūrėta: 824; komentarų: 7
  • D. Gaižauskas: Rusija grasina karu Lietuvai, valdantieji tyli… peržiūrėta: 625; komentarų: 30
  • Mirė žymus Lietuvos istorikas Algis Povilas Kasperavičius peržiūrėta: 576; komentarų: 0
  • D. Rastenienė. Apie tautiškus Simonos Rainienės aksesuarus kasdienai ir šventėms peržiūrėta: 569; komentarų: 1

Artimiausi renginiai

  1. Tradicinių šokių stovykla ŠAKIŲ r.

    2022-08-03 08:00 - 2022-08-07 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Maisto kokybei – du nauji ženklai

by Ditė Česėkaitė
2022 06 30
0
Maisto kokybei – du nauji ženklai

Gaminiai, pagaminti pagal Nacionalinę maisto kokybės sistemą, jau gali būti ženklinami dviem ženklais. Šie ir kiti taisyklių pakeitimai, įtraukiantys tvarios...

Skaityti toliau

Į ką atkreipti dėmesį renkantis valgomojo stalą?

by daiva
2022 06 30
0
Renkantis valgomojo stalą | pexels.com nuotr.

Dažnai pirkdami valgomojo stalus susiduriame su klausimu kokį stalą geriausia pasirinkti, ar koks dizainas ar spalva mums tinkamesnė. Šiai dienai...

Skaityti toliau

Daugiau lietuviškų gaminių pasieks taivaną

by Ditė Česėkaitė
2022 06 27
0
Svarbiausios žinios apie kiaušinių kokybę – ant pakuočių ir jų pačių

Jau šiais metais Taivaną turėtų pasiekti kiaušinių, pieno ir žuvininkystės gaminiai iš Lietuvos. Dėl eksporto leidimų išdavimo paspartinimo kalbėjosi Taivane...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • NUORODOS apie Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 06 30 12:02
  • Gallinago gallinago apie O. Voverienė. Kas primins Rusijai, kad Karaliaučius jai nepriklauso?
  • Gallinago gallinago apie Lietuviai nelinkę tikrintis sveikatos
  • Povilas apie Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 06 30 12:02
  • Povilas apie Seimas: V. Landsbergis buvo valstybės vadovu

Kitas straipsnis
Briedis | wikipedija.org nuotr.

Žvėrys kelią gali pastoti ir didmiesčių gatvėse

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

rašto darbai | Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai | Siuskpigiau.lt siuntos Lietuvoje | Pramogų, grožio, sveikatingumo pasiūlymai | irigatorius | vitamino c serumas | oro drekintuvas | HiMountains | iddo.lt modernūs stalai | kūno kremai | August.lt - valymo įrenginiai | fs22 mods | https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | Automobilių nuoma | drogas.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai