Penktadienis, 11 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios

www.alkas.lt
2023-03-05 12:40:18
0
Stinta | „Wikipedia“ nuotr.

Stinta | „Wikipedia“ nuotr.

Stintų metas įsibėgėjo ir šios agurkais kvepiančios žuvies jau galima rasti ir parduotuvių lentynose. Stintos yra tikras žiemos laikotarpio delikatesas, kuris Lietuvoje skanaujamas iki  pat ankstyvo pavasario.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad paruošti stintas  yra labai nesudėtinga. Šią žuvį tereikia pagardinti druska, pipirais ir kepti aliejuje tol, kol įgaus auksinį atspalvį.

„Tokiu būdu paruoštos stintos atsiskleis natūraliausią savo skonį. Žinoma, jas galima kepti svieste ir prieš tai apvoliojus džiūvėsėliuose, sumaišytuose su druska ir pipirais. Arba – skrudinti aliejuje apvoliotas tešloje, tiesa, toks stintų patiekalas jau bus kiek riebesnis“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Pasak jos, stintų kepimui geriausia rinktis saulėgrąžų, rapsų ar sezamų aliejų – šios jų rūšys nesvyla net ir gaminant labai aukštoje temperatūroje.

„Jeigu norite, kad stintos taptų ypač traškios, pavoliokite jas miltuose, sumaišytuose su krakmolu. Krakmolas sugeria drėgmę, todėl jis stintas pavers itin traškiomis, suteiks gražų auksinį atspalvį. Beje, ryškesnį skonį ši žuvis įgaus, jei į miltų bei krakmolo mišinį įmaišysite ne tik druskos ir pipirų, bet ir česnakų, svogūnų miltelių, rūkytos paprikos“, – pataria „Iki“ atstovė.

Išbandykite su padažais

Nors stintos dažniausiai yra patiekiamos paprasčiausiai apšlakstytos citrinos sultimis, tačiau  prie jų dera ir įvairūs naminiai padažai.

„Prie šio patiekalo ypač tinka tartaro padažas. Jis gaminamas labai paprastai. Tereikia indelyje sumaišyti majonezą, smulkintus marinuotus agurkėlius, kaparėlius, įvairiausias smulkintas šviežias žoleles, pavyzdžiui, krapus ar petražoles. Viską pagardinti citrinos sultimis, druska, pipirais ir išmaišyti. Jeigu norite netikėtesnio varianto – galite pasigaminti aštraus padažo su actu, kuris itin mėgstamas Azijoje. Tereikia indelyje sumaišyti su arbatinius šaukštelius acto, vieną smulkintą česnako skiltelę, įdėti kelis šaukštus mėgstamo aštraus padažo ir viską išmaišyti“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi ypatingai traškių stintų receptu. 

Traškios keptos stintos

Jums reikės: 

½  kilogramo šviežių stintų

2 puodelių rapsų aliejaus

¼ puodelio miltų

½ šaukšto krakmolo

¼ arbatinio šaukštelio česnako miltelių

¼ arbatinio šaukštelio svogūnų miltelių

¼ arbatinio šaukštelio paprikos

druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminame:

Į didelę keptuvę supilkite aliejų ir palaukite, kol šis įkais (apie 5–6 min.). Į plastikinį maišelį su užsegimu suberkite miltus, krakmolą, česnako, taip pat svogūnų miltelius, papriką, druską ir pipirus, uždarykite maišelį ir papurtykite, kad visi ingredientai susimaišytų. Stintas nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, tuomet sudėkite į maišelį, užsekite ir papurtykite. Kai žuvis tolygiai pasidengs prieskonių, krakmolo ir miltų mišiniu, išberkite ją į lėkštę, pašalinkite miltų perteklių ir dėkite į įkaitintą aliejų. Nuolat vartydami, kepkite 3–5 minutes. Kai stintos įgaus auksinę spalvą, jas nusausinkite virtuviniu popieriumi ir patiekite su mėgstamu padažu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  2. Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?
  3. Kaip taisyklingai atšildyti žuvį?
  4. Apsinuodijimas maistu. Kaip sau padėti?
  5. Kaip atšviežinti padžiūvusią duoną?
  6. Mėsa: kaip išsirinkti, marinuoti ir gaminti
  7. Riebalai, druska, cukrus: kiek ir kaip vartoti?
  8. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  9. Avižos lietuvių virtuvėje: kaip seni papročiai virto naujais?
  10. Žiemą sušildys žuvienė ant laužo
  11. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  12. Į pagalbą pavargusioms akims – maisto produktai
  13. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  14. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  15. Valgiaraštį praturtins ir šaldyta žuvis

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Michaelas Martinas ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su Airijos Ministru Pirmininku

2025 07 11
Istorinio Lietuvos partizanų pasiuntinių į Vakarus susitikimo vieta – restoranas „Berns“, Berzelii park, Stokholmas
Kultūra

Ar žinote, kur Švedijoje slypi Lietuvos istorijos pėdsakai?

2025 07 11
Abiturientai
Lietuvoje

Abiturientams, norintiems pradėti karjerą iškart po studijų, siūloma rinktis kolegijas

2025 07 11
Žvejyba
Lietuvoje

Svarbūs pokyčiai žvejybos sektoriuje: atnaujintas Žuvininkystės įstatymas

2025 07 11
Lietus
Gamta ir žmogus

Lietūs tikrina kelininkų budrumą

2025 07 10
Kultūros ministerija
Lietuvoje

Ministerija parengė tvarką dėl Sovietų karių palaikų perkėlimo

2025 07 10
Valstybės kontrolė
Lietuvoje

Valstybės kontrolė: pilietinio pasipriešinimo mokymai turi būti prieinamesni

2025 07 10
Andrius Vyšniauskas
Lietuvoje

Buvęs Seimo narys A. Vyšniauskas pripažintas kaltu dėl korupcinių nusikaltimų

2025 07 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • P.Skutas apie Druskininkuose atidengta skulptūra J. Marcinkevičiui – nuolat žmonių apsuptyje
  • Jonas apie Įsibėgėja darbai kelyje Vilnius–Utena
  • Jonas apie Nacionalinis susivienijimas: Čekiukų skandalas – Prezidento principingumo testas
  • Rimgaudas apie Archeologiniai radiniai pildo Zapyškio istorijos dėlionę

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prezidentas susitiko su Airijos Ministru Pirmininku
  • LNM Istorijų namuose – šeimų savaitgalis: nuo karūnų gaminimo užsiėmimų iki dvaro šokių
  • Ar žinote, kur Švedijoje slypi Lietuvos istorijos pėdsakai?
  • Abiturientams, norintiems pradėti karjerą iškart po studijų, siūloma rinktis kolegijas

Kiti Straipsniai

Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09
Juodkalnija

Juodkalniją reikia ne tik pamatyti, bet ir pajausti

2025 07 07
Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28

Skaitytojų nuomonės:

  • P.Skutas apie Druskininkuose atidengta skulptūra J. Marcinkevičiui – nuolat žmonių apsuptyje
  • Jonas apie Įsibėgėja darbai kelyje Vilnius–Utena
  • Jonas apie Nacionalinis susivienijimas: Čekiukų skandalas – Prezidento principingumo testas
  • Rimgaudas apie Archeologiniai radiniai pildo Zapyškio istorijos dėlionę
  • Jonas apie Teismui perduota byla dėl A. Ramanauskui–Vanagui atminti skirto paminklo išniekinimo
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Shutterstock nuotr.

Šiltąjį metą pasitikime kupini jėgų

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai