Sekmadienis, 19 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kruopos vis labiau įsitvirtina virtuvėje

www.alkas.lt
2023-01-22 15:45:33
0
Grikių kruopos | pixabay.com, P. Eliaš nuotr.

Grikių kruopos | pixabay.com, P. Eliaš nuotr.

Paminėjus košę, neretai mintimis nusikeliame į rytus, kai mama virdavo saldžią ir garuojančią avižinę košę. Ne veltui kruopos siejasi su vienais nostalgiškiausių patiekalų iš mūsų vaikystės. Tačiau šiandien šis maistas vis dažniau iš pusryčių klasikos persikelia į įdomius ir kartais net įmantrius patiekalus, kurie tinka bet kokiam paros metui.

Iš visų kruopų rūšių, praėjusiais metais labiausiai augo avižų paklausa, o pačios perkamiausios – miežinės ir perlinės kruopos.

Universalus pritaikymas

Pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorės Brigitos Baratinskaitės, maisto piramidėje kruopos – tarp pačių vertingiausių produktų. Kaip ir daržoves bei vaisius, įvairias kruopas rekomenduojama valgyti kiekvieną dieną. Didelis avižinių, miežinių ir perlinių kruopų perkamumas tikrai nėra atsitiktinis – jas galima valgyti kasdien, o vis keičiant paruošimo būdus ir ingredientus, pritaikyti ir skirtingam paros metui.

„Pirkėjų mėgstamiausiose avižose gausu baltymų, vitaminų ir ląstelienos, tad ji yra neabejotinai puikus pasirinkimas ne tik dėl skonio, bet ir gerųjų savybių. Perlinės kruopos yra tikras maistinių skaidulų šaltinis, o miežinės kruopos padeda kovoti su įvairiomis bakterijomis organizme bei praturtina jį gausiu kiekiu ląstelienos. Tačiau svarbu žinoti ne tik kokias kruopas rinktis, bet ir kaip tinkamai jas paruošti“, – papildo ekspertė.

Avižinę košę patartina gaminti iš nesmulkintų avižų, o verdant itin svarbu pasirinkti tinkamą proporciją – viena dalis košės ir trys dalys vandens. Verdant košę, būtina ją nuolatos maišyti ir užvirus pasūdyti žiupsneliu druskos.

Gaminant perlines kruopas, pirmiausiai reikėtų jas kruopščiai nuplauti ir kelias valandas pamirkyti vandenyje, taip sutrumpės virimo laikas. Perlines kruopas patartina virti uždengtu dangčiu ant vidutinės kaitros, nemirkytas – dvigubai ilgiau ir ant didelės kaitros. Skirtingai nei perlinių kruopų, miežinių mirkyti vandenyje nebūtina, tačiau privalu jas nuplauti ir palikti nuvarvėti sietelyje. Išvirusias kruopas laikykite rankšluosčiu apdengtame puode bent 15 minučių – taip gausite geriausią rezultatą.

„Kruopų pritaikymas kulinarijoje yra itin universalus – nuo visiems gerai pažįstamų pusryčių košių iki troškinių, sriubų ar vis populiarėjančių dubenėlių. Nors avižas esame įpratę naudoti saldiems pusryčių patiekalams, vis dažniau šios kruopos virtuvėje atgyja sūrių košių ar blynelių pavidalu. Ieškantys sveikesnių miltų alternatyvų avižas gali sutrinti trintuvėje ir naudoti vietoje kvietinių miltų.

Svarbu į gamybos procesą pažvelgti originaliai ir nebijoti pakeisti įprastinių kruopų maistingesnėmis ir sveikesnėmis alternatyvomis. Ryžius itališkame troškinyje risotto puikiai pakeis perlinės kruopos, o azijietiškame daržovių dubenėlyje tuos pačius ryžius galima keisti miežinėmis kruopomis“, – sako B. Baratinskaitė ir dalijasi trimis originaliais receptais.

Sūri avižų košė su špinatais

Reikės: skiltelės smulkinto česnako, 40 g avižų, 350 ml daržovių arba vištienos sultinio, 1 šaukšto sojos padažo, saujos špinatų, 1 šaukštelio sviesto, virto kiaušinio.

Gaminame: avižas, smulkintą česnaką bei sojos padažą kartu su sultiniu, sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu. Virkite apie penkias minutes, kol avižos suminkštės ir taps koše, išjungus kaitrą – įmaišykite špinatus. Virtą kiaušinį perpjaukite per pusę ir juo pagardinkite patiekalą.

„Perlotto“

Reikės: 80 g perlinių kruopų, 80 gramų pomidorų, juodųjų pipirų, saujos pjaustytų svogūnų, skiltelės česnako, pusės vidutinio dydžio cukinijos, 30 g špinatų ir saujos smulkintos kalendros.

Gaminame: kruopščiai nuplautas perlines kruopas virkite 50 minučių, tuo metu supjaustykite pomidorus, cukiniją, pipirus, česnaką kalendros lapus ir viską pašaukite į orkaitę. Daržoves nedidelėje kaitroje kepkite apie 20 minučių. Įmaišykite iškepusias daržoves į perlinių kruopų košę, kiek atvėsinkite ir įmaišykite špinatų lapus.

„Patiekdami perlotto galite apšlakstyti ypač tyru alyvuogių aliejumi arba naminiu pesto padažu, tai suteiks patiekalui sodresnio skonio. Taip pat galite pagardinti tarkuotu kietuoju sūriu, pridėti jūros gėrybių, šviežių grybų“, – priduria B. Baratinskaitė.

Budos dubenėlis su miežiais 

Reikės: pusės stiklinės miežių, 200 g vištienos šlaunelių mėsos, saujos smulkiai pjaustyto kopūsto ir vienos smulkintos morkos, pusės avokado, 1 ridikėlio ir vieno nedidelio agurko, svogūno laiškų ir sezamo sėklų.

Marinatui: šaukšto citrinos sulčių, 5 šaukštų sojos padažo, šaukštelio medaus, šaukštelio sezamų aliejaus, druskos ir šlakelio vandens, skiltelės česnako.

Gaminame: sumaišykite vištieną su puse marinato ir įmaišykite smulkintą česnaką. Apdenkite ir marinuokite šaldytuve bent kelias valandas. Išvirkite miežius, kol šie pastovės 15 minučių, kepkite marinuotą vištieną. Kepkite ant didelės kaitros po kelias minutes iš abiejų pusių. Sumažinkite ugnį, uždenkite dangčiu ir troškinkite dar 10 minučių. Taip vištiena taps sultingesnė. Į dubenėlį dėkite miežius ir ant viršaus dėliokite vištieną, kopūstus, morkas, ridikėlius, agurkus ir pjaustytą avokadą. Dubenėlį apšlakstykite likusiu padažu, o patiekdami pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais ir sezamo sėklomis.

„Recepte nurodytas daržoves galite pakeisti kitomis mėgstamomis, namie turimomis daržovėmis. Budos dubenėliui puikiai tinka edamame pupelės, įvairūs daigai, traškūs brokoliai, pakepta saldi bulvė, avinžirniai, vyšniniai pomidorai ar šviežia paprika. Nebijokite eksperimentuoti!”, – pataria „Maxima“ maisto ekspertė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kruopos: paprasta, išradinga ir naudinga
  2. Be kokių peilių neišsiversite virtuvėje?
  3. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  4. Avižos lietuvių virtuvėje: kaip seni papročiai virto naujais?
  5. Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai
  6. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  7. Kuo ypatingi ryžiai, kuriuos valgo pusė pasaulio?
  8. Vasaros gaiva: pagaminti ledus ilgai neužtruks
  9. Verdant kiaušinius svarbi kiekviena minutė
  10. Vienodų blynų tiesiog nebūna…
  11. Karšto oro gruzdintuvė – žingsnis į sveiką mitybą
  12. Šildantis ir lengvai pagaminamas kugelis
  13. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  14. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  15. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų

2023 03 11
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai

2023 03 11
Mėsos kukuliai, maistas | pixabau.com, Stina Magnus nuotr.

Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės

2023 03 09
Maisto indeliai | pixabay.com, Filmbetrachter nuotr.

Tvarka virtuvėje sutaupys laiko ir pinigų

2023 03 05
Stinta, „Wikipedia“ nuotr.

Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios

2023 03 05
Rodyti daugiau

Naujienos

Ukraina ginasi | https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Trys šimtai tūkstančių NATO karių aljanso rytiniam flangui nuo Rusijos apginti

2023 03 19
Kariai | kaunas.lt nuotr.
Lietuvoje

Kaune vyks pratybos „Stiprus vilkas 2023“

2023 03 19
Aviamodelis | D. Paužuolio nuotr.
Lietuvoje

Jonavoje – aviamodelių pasaulio čempionatas

2023 03 19
Automobilių numeriai | regitra.lt nuotr.
Lietuvoje

„Regitra“: atmetama penktadalis ženklų prašymų

2023 03 19
Kaune Vilniaus universitetas pirmasis Lietuvoje rengs kibernetinio saugumo bakalaurus
Lietuvoje

Klaida manyti, kad kibernetinis pavojus negresia

2023 03 19
Saulė | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Pavasario išbandymas vairuotojams – skaisti saulė

2023 03 19
Ukraina nugalės | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

JAV atsakas Kremliui – dar vienas dronas virš Juodosios jūros

2023 03 18
Saulės energija | pixabay.org nuotr.
Lietuvoje

Kaip paruošti „darbui“ saulės modulius?

2023 03 18
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • jo apie D. Kuolys. Ar pavyks VU palenkti bolševikinei Kapsuko dvasiai?
  • Vazektomija apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Mindaugas Gervaldas apie M. Kundrotas. LRT – antisemitų irštva?
  • Sapere aude apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip pasiruošri kelionės vaistinėlę?
  • Požeminėse aikštelėse taip pat galioja taisyklės
  • Planšetė gali tapti vaikų pagalbininku
  • Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

by Ditė Česėkaitė
2023 03 19
0
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Jei pavasarį ilgitės žalumynų ir vitaminų, atraskite šviežias prieskonines žoleles.  Bazilikas, rozmarinas, čiobrelis, mėta ar kiti prieskoniai ne tik pagardina...

Skaityti toliau

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 18
0
Duona | pixabay.org nuotr.

Norint, kad iš parduotuvės atsinešti švieži kepiniai kuo ilgiau išliktų kokybiški, svarbu tinkamai juos laikyti. Vieni tam renkasi duoninę, kiti...

Skaityti toliau

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

by Ditė Česėkaitė
2023 03 17
0
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Kovo 17-18 d. parduotuvėse vyks pavasarinis „Maisto banko“ vajus, kuri Lietuvoje organizuojama jau 34-ąjį kartą. Paremti maistu stokojančius kviečiami 70...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • jo apie D. Kuolys. Ar pavyks VU palenkti bolševikinei Kapsuko dvasiai?
  • Vazektomija apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Mindaugas Gervaldas apie M. Kundrotas. LRT – antisemitų irštva?
  • Sapere aude apie M. Kundrotas. Kaip padugnės tampa aukštuomene
  • Rimgaudas apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
Kitas straipsnis
Ukrainos gynėjas | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.

Šventas politikų naivumas ar naujų protokolų tvaikas?

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://www.zvejojam.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai