Penktadienis, 31 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kruopos vis labiau įsitvirtina virtuvėje

www.alkas.lt
2023-01-22 15:45:33
0
Grikių kruopos | pixabay.com, P. Eliaš nuotr.

Grikių kruopos | pixabay.com, P. Eliaš nuotr.

Paminėjus košę, neretai mintimis nusikeliame į rytus, kai mama virdavo saldžią ir garuojančią avižinę košę. Ne veltui kruopos siejasi su vienais nostalgiškiausių patiekalų iš mūsų vaikystės. Tačiau šiandien šis maistas vis dažniau iš pusryčių klasikos persikelia į įdomius ir kartais net įmantrius patiekalus, kurie tinka bet kokiam paros metui.

Iš visų kruopų rūšių, praėjusiais metais labiausiai augo avižų paklausa, o pačios perkamiausios – miežinės ir perlinės kruopos.

Universalus pritaikymas

Pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorės Brigitos Baratinskaitės, maisto piramidėje kruopos – tarp pačių vertingiausių produktų. Kaip ir daržoves bei vaisius, įvairias kruopas rekomenduojama valgyti kiekvieną dieną. Didelis avižinių, miežinių ir perlinių kruopų perkamumas tikrai nėra atsitiktinis – jas galima valgyti kasdien, o vis keičiant paruošimo būdus ir ingredientus, pritaikyti ir skirtingam paros metui.

„Pirkėjų mėgstamiausiose avižose gausu baltymų, vitaminų ir ląstelienos, tad ji yra neabejotinai puikus pasirinkimas ne tik dėl skonio, bet ir gerųjų savybių. Perlinės kruopos yra tikras maistinių skaidulų šaltinis, o miežinės kruopos padeda kovoti su įvairiomis bakterijomis organizme bei praturtina jį gausiu kiekiu ląstelienos. Tačiau svarbu žinoti ne tik kokias kruopas rinktis, bet ir kaip tinkamai jas paruošti“, – papildo ekspertė.

Avižinę košę patartina gaminti iš nesmulkintų avižų, o verdant itin svarbu pasirinkti tinkamą proporciją – viena dalis košės ir trys dalys vandens. Verdant košę, būtina ją nuolatos maišyti ir užvirus pasūdyti žiupsneliu druskos.

Gaminant perlines kruopas, pirmiausiai reikėtų jas kruopščiai nuplauti ir kelias valandas pamirkyti vandenyje, taip sutrumpės virimo laikas. Perlines kruopas patartina virti uždengtu dangčiu ant vidutinės kaitros, nemirkytas – dvigubai ilgiau ir ant didelės kaitros. Skirtingai nei perlinių kruopų, miežinių mirkyti vandenyje nebūtina, tačiau privalu jas nuplauti ir palikti nuvarvėti sietelyje. Išvirusias kruopas laikykite rankšluosčiu apdengtame puode bent 15 minučių – taip gausite geriausią rezultatą.

„Kruopų pritaikymas kulinarijoje yra itin universalus – nuo visiems gerai pažįstamų pusryčių košių iki troškinių, sriubų ar vis populiarėjančių dubenėlių. Nors avižas esame įpratę naudoti saldiems pusryčių patiekalams, vis dažniau šios kruopos virtuvėje atgyja sūrių košių ar blynelių pavidalu. Ieškantys sveikesnių miltų alternatyvų avižas gali sutrinti trintuvėje ir naudoti vietoje kvietinių miltų.

Svarbu į gamybos procesą pažvelgti originaliai ir nebijoti pakeisti įprastinių kruopų maistingesnėmis ir sveikesnėmis alternatyvomis. Ryžius itališkame troškinyje risotto puikiai pakeis perlinės kruopos, o azijietiškame daržovių dubenėlyje tuos pačius ryžius galima keisti miežinėmis kruopomis“, – sako B. Baratinskaitė ir dalijasi trimis originaliais receptais.

Sūri avižų košė su špinatais

Reikės: skiltelės smulkinto česnako, 40 g avižų, 350 ml daržovių arba vištienos sultinio, 1 šaukšto sojos padažo, saujos špinatų, 1 šaukštelio sviesto, virto kiaušinio.

Gaminame: avižas, smulkintą česnaką bei sojos padažą kartu su sultiniu, sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu. Virkite apie penkias minutes, kol avižos suminkštės ir taps koše, išjungus kaitrą – įmaišykite špinatus. Virtą kiaušinį perpjaukite per pusę ir juo pagardinkite patiekalą.

„Perlotto“

Reikės: 80 g perlinių kruopų, 80 gramų pomidorų, juodųjų pipirų, saujos pjaustytų svogūnų, skiltelės česnako, pusės vidutinio dydžio cukinijos, 30 g špinatų ir saujos smulkintos kalendros.

Gaminame: kruopščiai nuplautas perlines kruopas virkite 50 minučių, tuo metu supjaustykite pomidorus, cukiniją, pipirus, česnaką kalendros lapus ir viską pašaukite į orkaitę. Daržoves nedidelėje kaitroje kepkite apie 20 minučių. Įmaišykite iškepusias daržoves į perlinių kruopų košę, kiek atvėsinkite ir įmaišykite špinatų lapus.

„Patiekdami perlotto galite apšlakstyti ypač tyru alyvuogių aliejumi arba naminiu pesto padažu, tai suteiks patiekalui sodresnio skonio. Taip pat galite pagardinti tarkuotu kietuoju sūriu, pridėti jūros gėrybių, šviežių grybų“, – priduria B. Baratinskaitė.

Budos dubenėlis su miežiais 

Reikės: pusės stiklinės miežių, 200 g vištienos šlaunelių mėsos, saujos smulkiai pjaustyto kopūsto ir vienos smulkintos morkos, pusės avokado, 1 ridikėlio ir vieno nedidelio agurko, svogūno laiškų ir sezamo sėklų.

Marinatui: šaukšto citrinos sulčių, 5 šaukštų sojos padažo, šaukštelio medaus, šaukštelio sezamų aliejaus, druskos ir šlakelio vandens, skiltelės česnako.

Gaminame: sumaišykite vištieną su puse marinato ir įmaišykite smulkintą česnaką. Apdenkite ir marinuokite šaldytuve bent kelias valandas. Išvirkite miežius, kol šie pastovės 15 minučių, kepkite marinuotą vištieną. Kepkite ant didelės kaitros po kelias minutes iš abiejų pusių. Sumažinkite ugnį, uždenkite dangčiu ir troškinkite dar 10 minučių. Taip vištiena taps sultingesnė. Į dubenėlį dėkite miežius ir ant viršaus dėliokite vištieną, kopūstus, morkas, ridikėlius, agurkus ir pjaustytą avokadą. Dubenėlį apšlakstykite likusiu padažu, o patiekdami pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais ir sezamo sėklomis.

„Recepte nurodytas daržoves galite pakeisti kitomis mėgstamomis, namie turimomis daržovėmis. Budos dubenėliui puikiai tinka edamame pupelės, įvairūs daigai, traškūs brokoliai, pakepta saldi bulvė, avinžirniai, vyšniniai pomidorai ar šviežia paprika. Nebijokite eksperimentuoti!”, – pataria „Maxima“ maisto ekspertė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kruopos: paprasta, išradinga ir naudinga
  2. Be kokių peilių neišsiversite virtuvėje?
  3. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  4. Avižos lietuvių virtuvėje: kaip seni papročiai virto naujais?
  5. Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai
  6. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  7. Kuo ypatingi ryžiai, kuriuos valgo pusė pasaulio?
  8. Vasaros gaiva: pagaminti ledus ilgai neužtruks
  9. Verdant kiaušinius svarbi kiekviena minutė
  10. Vienodų blynų tiesiog nebūna…
  11. Karšto oro gruzdintuvė – žingsnis į sveiką mitybą
  12. Šildantis ir lengvai pagaminamas kugelis
  13. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  14. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  15. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

2023 03 26
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

2023 03 26
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

2023 03 26
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Cukinijos tiks net ir vafliams

2023 03 25
Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Rodyti daugiau

Naujienos

Dvi kultūros paveldo vertybės Vilniuje paskelbtos valstybės saugomomis | lrkm.lrv.lt nuotr.
Architektūra

Dvi kultūros paveldo vertybės Vilniuje paskelbtos valstybės saugomomis

2023 03 31
Keturračiai niokoja gražiausius gamtos kampelius! | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Keturračiai niokoja gražiausius gamtos kampelius!

2023 03 31
Memorandumo pasirašymas | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Lietuva ir Ukraina plėtos naujus maršrutus

2023 03 30
VMI nuotr.
Lietuvoje

Būtina deklaruoti ir užsienyje gautas pajamas

2023 03 30
ltou.lt vizualizacija
Lietuvoje

Kauno oro uosto laukia pokyčiai

2023 03 30
Sporto aikštynai | vilnius.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje bus atnaujintas 21 stadionas

2023 03 30
Morgana Danielė | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Morgana Danielė išsaugojo kėdę Seime

2023 03 30
Seimas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Griežtinama atsakomybė už sankcijų pažeidimus

2023 03 30
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Vajetau apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Jonas Vaiškūnas apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Herbicidas apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Pajūrietis apie Kai kurie vaikai nėra buvę miške

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Dvi kultūros paveldo vertybės Vilniuje paskelbtos valstybės saugomomis
  • Keturračiai niokoja gražiausius gamtos kampelius!
  • R. Šarknickas: Ginsime valstybinę kalbą kaip gina save gerbiančios valstybės
  • M. Kundrotas. Skirtingų kartų dešinieji: sąjunga įmanoma?
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Prekybos centruose svogūnų laiškų galima rasti ištisus metus, tačiau pavasario pradžioje laukiame šviežio jų derliaus. Nors yra aitroko skonio ir...

Skaityti toliau

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Šiuo metu galime išbandyti daugybę aliejaus rūšių: nuo visame pasaulyje populiaraus alyvuogių, iki mūsų šalyje labiau įprasto saulėgrąžų ar rapsų...

Skaityti toliau

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Apsinuodijimas maistu – itin dažnai pasitaikantis reiškinys. Statistika rodo, kad tokius požymius kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas suvalgius maisto yra patyręs...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Vajetau apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Jonas Vaiškūnas apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Herbicidas apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
  • Pajūrietis apie Kai kurie vaikai nėra buvę miške
  • Pala - apie Kai kurie vaikai nėra buvę miške
Kitas straipsnis
Ukrainos gynėjas | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.

Šventas politikų naivumas ar naujų protokolų tvaikas?

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai