Pirmadienis, 8 rugpjūčio, 2022
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus

Vasaros gaiva: pagaminti ledus ilgai neužtruks

www.alkas.lt
2022 06 24 18:29
0
Ledai | pixabay.com nuotr.

Ledai | pixabay.com nuotr.

Ledai yra vasaros sinonimas, nes temperatūrai kylant aukštyn nereikia jokios kitos progos, kai norisi jų paskanauti. Manoma, kad prieš kelis tūkstančius metų ledais mėgavosi jau Persijos imperijos gyventojai – koncentruotas vynuogių sultis užpildavo ant sniego.

Tiesa, karališkajai šeimai gaminami ledai buvo gerokai prabangesni: iš rožių vandens, šafrano, įvairių egzotinių vaisių.

Modernių ledų tėčiu vadinamas XIX a. JAV gyvenęs Augustas Džeksonas – Baltųjų rūmų virtuvės šefas. Jis pagamino pirmuosius ledus be tuo metu jiems įprasto ingrediento – kiaušinių bei pagardino juos druska.

Iš dabartinės perspektyvos stebint ledų istoriją, akivaizdu, kokį ilgą kelią jų receptas ir technologija turėjo nukeliauti, kad mes galėtume bet kada jų įsigyti nuėję į parduotuvę. Dar daugiau – turėdami šaldytuvus jų galime ir patys pasigaminti namuose. Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė pasidalijo trimis ledų receptais.

Tobula naminių ledų konsistencija

Pasak Brigitos Baratinskaitės, prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos departamento vadovės, ledus kiekvienas gali pasigaminti namuose – tam nereikia specialaus aparato. Gerai atrinkti produktai ir keli gamybos triukai leis mėgautis geru skoniu ir tobula ledų konsistencija.

„Klasikiniuose ledų receptuose dažniausiai naudojama grietinėlė, grietinė ir kiti pieno produktai, kurie suteikia kreminę konsistenciją. Trinti šaldyti bananai – puiki alternatyva gaminant veganiškus ledus. Nors dauguma šaldytų vaisių trintuvėje tampa skysta mase, bananai yra išimtis.

Juose gausu cukraus, tad suplakus jie virsta „riebia“ mase, kuri itin primena pieniškus ledus. Norint išgauti tinkamą konsistenciją, svarbus ne tik produktų pasirinkimas, bet ir gamyba. Ledams naudojamus produktus reikia kruopščiai sutrinti iki vientisos masės, prieš dedant į šaldiklį, uždengti plastikine plėvele, kad nesusidarytų nepageidaujami ledo kristalai,” – sako B. Baratinskaitė.

Maisto ekspertė pataria ledus gardinti mėgstamais vaisiais bei uogomis, kurių šiuo metu gausu parduotuvėse – būtent jie ledams suteiks ypatingo gaivumo.

„Į jau pagamintą ledų masę galima įmaišyti braškių, sunokusio banano gabalėlių ar kubeliais pjaustyto mango. Naminius ledus puikiai pagardins ir šokolado gabalėliai, sausainiai, mėtų lapeliai ar riešutai. Pasirinkus mėgstamus ingredientus, ledai gausis tokie skanūs, kad ilgai neužsilaikys šaldiklyje”, – teigia maisto ekspertė ir kviečia šią vasarą išbandyti tris naminių ledų receptus.

Avokado ir bananų ledai

Reikės: keturių gerai prinokusių bananų, dviejų gerai prinokusių avokadų ir dviejų šaukštų citrinos sulčių.

Gaminame: bananus supjaustykite griežinėliais ir paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos lėkštės arba skardos. Užšaldykite kameroje, geriausia per naktį, kad bananai taptų tvirti. Elektriniu trintuvu arba šakute sutrinkite avokadus kartu su citrinų sultimis iki vientisos masės. Vėliau į dubenį su avokadų mase sudėkite šaldytus bananus ir trinkite, kol ledai taps kreminės tekstūros.

Ledus gardinkite mėgstamais priedais – šokolado gabaliukais, pistacijomis ar vaisiais.

Kai norisi įdomiau – saldžių bulvių ledai

Reikės: vienos didelės saldžios bulvės, pusės puodelio klevų sirupo, dviejų puodelių nesaldinto avižų pieno, vieno šaukštelio vanilės ekstrakto ir vieno šaukštelio moliūgų pyrago prieskonių. Šį prieskonių mišinį galite pasigaminti patys: sumaišykite po du šaukštelius malto cinamono bei muskato ir po vieną šaukštelį imbiero miltelių bei maltų gvazdikėlių.

Gaminame: saldžią bulvę švariai nuplaukite, subadykite šakute, užpilkite klevų sirupą ir susukite į foliją. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį, kol bulvė suminkštės.

Į elektrinį plaktuvą dėkite atvėsintą ir susmulkintą saldžiąją bulvę, supilkite avižų pieną, vanilės ekstraktą ir suberkite moliūgų pyrago prieskonius. Ingredientus išmaišykite iki vientisos tirštos masės, perdėkite į indą ir palikite šaldytuve bent 6 valandoms. Prieš ragaujant, ant ledų galite užpilti klevų sirupo.

Kavos ledai su šokolado gabaliukais

Reikės: 300 ml riebios grietinėlės, vieno indelio saldaus sutirštinto pieno, dviejų arbatinių šaukštelių tirpios kavos miltelių, 50 g. pieniško šokolado ir pusės puodelio kapotų, kepintų lazdyno riešutų.

Gaminame: į didelį dubenį sudėkite visus produktus, išskyrus šokoladą ir lazdyno riešutus, viską išplakite iki vientisos, standžios masės. Šokoladą susmulkinkite mažais gabalėliais ir įmaišykite į ledų masę. Supilkite paruoštą masę į sandarų indą. Paviršių apibarstykite kepintais kapotais lazdyno riešutais ir uždengtą indą dėkite į šaldiklį. Po 6 valandų galite ragauti.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Ką reikėtų žinoti apie valgomuosius ledus?
  2. Kaip išsirinkti tikrai kokybiškus ledus?
  3. Po pakeitimo vartotojai galės lengviau išsirinkti kokybiškus valgomuosius ledus
  4. Ar perkate kokybiškus ledus?
  5. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  6. Naminiai ledai – paprasta ir sveika
  7. Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai
  8. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  9. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  10. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  11. Sriubos – greitas būdas praturtinti valgiaraštį
  12. Ledais mėgautis reikėtų saikingai
  13. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  14. Kiek pomidorų rūšių atsiduria ant jūsų stalo?
  15. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  16. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  17. Blynai: pusryčiams, pietums, vakarienei
  18. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  19. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  20. Vaisiai ir sūris puikiai dera kartu

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Vietoj priešpiečių dėžutės – lengvai paruošiamos salotos indelyje

Maistas turi įtakos ir mūsų grožiui

2022 08 07
Ledai | pixabay.com nuotr.

Daugiausiai ledų atkeliauja iš Ukrainos

2022 08 07
Paspirtukas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Vasarą gerokai daugėja vaikų nelaimių

2022 08 07
Žieminius drabužius metas ruošti kitai žiemai

Karštis veikia ir mūsų drabužius

2022 08 07
latinasypunto.wordpress.com nuotr.

Maistas svarbus prieš, per ir po žygio

2022 08 07
Ar žinojote, kad svogūnai – skatina plaukų augimą ir net gerina nuotaiką

Svogūną pjaustyti galima be ašarų

2022 08 06
Už kai kurias prekes mokame gerokai brangiau

Žadama, kad maisto kainos augs, bet lėčiau

2022 08 05
Vasaros pramogų priešas – mėšlungis

Vasaros pramogų priešas – mėšlungis

2022 08 04
Kiek ir kokių vynuogių valgyti?

Ko dar nežinote apie vynuoges?

2022 07 31
Kaip išsaugoti gerąsias voveraičių savybes?

Kaip išsaugoti gerąsias voveraičių savybes?

2022 07 30
Rodyti daugiau

Naujienos

Moterys prie motociklo vairo – ne išimtis
Lietuvoje

Perkant mokociklą klysta net patyrę

2022 08 08
pexels.com, A. Piakuadio nuotr.
Sveikata

Naujiena Lietuvoje – draudimas nuo vėžio

2022 08 07
„Logitech MX Keys“ belaidė šviečianti klaviatūra | logitech.com nuotr.
Technika ir technologijos

„Logitech MX Keys“ belaidė šviečianti klaviatūra

2022 08 07
Karas Ukrainoje | Alkas.lt ekrano nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 08 07 10:49

2022 08 07
Panevėžys | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Panevėžyje prasideda dvejos pratybos

2022 08 07
Vietoj priešpiečių dėžutės – lengvai paruošiamos salotos indelyje
Lietuvoje

Maistas turi įtakos ir mūsų grožiui

2022 08 07
Ledai | pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Daugiausiai ledų atkeliauja iš Ukrainos

2022 08 07
Sodų kraitė – ne visiems gausi
Įvairenybės

Šaldome sodų uogas – serbentus ir agrastus

2022 08 07


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • kodėl nenurodomi apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 08 05 14:30
  • kokia skurdžia apie Technologija, padėsianti kelių saugumui
  • jo apie V. Valiušaitis. Tik dabar supratau kodėl Putino pakalikai taip nekenčia Stepano Banderos
  • Antulis apie V. Valiušaitis. Tik dabar supratau kodėl Putino pakalikai taip nekenčia Stepano Banderos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Perkant mokociklą klysta net patyrę
  • L. Kasčiūnas. „Amnesty International” ataskaitą – į šiukšlių dėžę!
  • Naujiena Lietuvoje – draudimas nuo vėžio
  • „Logitech MX Keys“ belaidė šviečianti klaviatūra

Skaitomiausi straipsniai

  • Bus įamžintas 1863–1864 m. sukilimo dalyvių atminimas peržiūrėta: 595; komentarų: 12
  • Sovietiniu ilgesiu serga tie, kurie buvo prisitaikę prie režimo peržiūrėta: Array; komentarų: 29
  • Sovietiniu ilgesiu serga tie, kurie buvo prisitaikę prie režimo peržiūrėta: Array; komentarų: 29
  • Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022-07-30 12:10 peržiūrėta: 465; komentarų: 21
  • Valstybės archyvas nuolat papildomas dokumentais peržiūrėta: 457; komentarų: 0
  • Kaip išsaugoti gerąsias voveraičių savybes? peržiūrėta: 456; komentarų: 1

Kiti Straipsniai

Maistas turi įtakos ir mūsų grožiui

by Ditė Česėkaitė
2022 08 07
0
Vietoj priešpiečių dėžutės – lengvai paruošiamos salotos indelyje

Subalansuota mityba – ne tik geros savijautos, bet ir gražios išvaizdos dalis. Kosmetologė Irena Baubinienė, sako, kad maistas, kurį valgome,...

Skaityti toliau

Daugiausiai ledų atkeliauja iš Ukrainos

by Ditė Česėkaitė
2022 08 07
0
Ledai | pixabay.com nuotr.

Ukraina išlieka pagrindine Lietuvos importuojamų valgomųjų ledų tiekėja. Daugiausiai įvežama pieniškos kilmės plombyro, grietininių bei vaisinių ledų. Valstybinės maisto ir...

Skaityti toliau

Vasarą gerokai daugėja vaikų nelaimių

by Ditė Česėkaitė
2022 08 07
0
Paspirtukas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Vasara vaikams dovanoja daug malonių pramogų ir begales žaidimų. Tačiau svarbu nepamiršti, kad nelaimių skaičius šiltuoju metų sezonu taip pat...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • kodėl nenurodomi apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 08 05 14:30
  • kokia skurdžia apie Technologija, padėsianti kelių saugumui
  • jo apie V. Valiušaitis. Tik dabar supratau kodėl Putino pakalikai taip nekenčia Stepano Banderos
  • Antulis apie V. Valiušaitis. Tik dabar supratau kodėl Putino pakalikai taip nekenčia Stepano Banderos
  • Valdas apie Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 08 06 12:29

Kitas straipsnis
Tomas Baranauskas | Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr.

T. Baranauskas. Ar Rusijai gali būti naudinga pulti Lietuvą?

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

rašto darbai | Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai | Pramogų, grožio, sveikatingumo pasiūlymai | irigatorius | vitamino c serumas | oro drekintuvas | HiMountains | iddo.lt modernūs stalai | kūno kremai | August.lt - valymo įrenginiai | fs22 mods | https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | Automobilių nuoma | drogas.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | Žūklės reikmenys internetu | Darbo skelbimai | kemi.lt | Šalikai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai