Sekmadienis, 26 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Nesuvalgytas maistas gali virsti gardžiu desertu

www.alkas.lt
2022-12-24 06:00:30
0
Kūčiukų tortas | birzuduona.lt nuotr.

Kūčiukų tortas | birzuduona.lt nuotr.

Ruošdamiesi didžiosioms metų šventėms žmonės pasirūpina gausiu, vaišėmis nukrautu stalu, ant kurio puikuojasi įvairūs kalėdiniai kepiniai ir kiti gaminiai. Tačiau prabėgus šventėms didelė dalis gaminių yra išmetama. Statistika bauginanti – skaičiuojama, kad pasaulyje išmetama apie trečdalis pagaminto maisto, o didelė jo dalis iššvaistoma būtent po švenčių. „Biržų duonos“ technologė Eglė Punytė primena, kad svarbu atsakingai susiplanuoti šventinį racioną, o jei vis tik liktų kepinių likučių, jų neišmesti, o panaudoti įvairių patiekalų gamybai.

Planavimas yra vienas kertinių aspektų, norint išvengti maisto švaistymo. Ruošiant šventinį stalą reikėtų įvertinti, kiek artimųjų laukiama, ir neįsigyti per daug kepinių bei kitų produktų. Taip pat verta laikytis numatyto pirkinių sąrašo.

Planuojant kepinius galima vadovautis tokiomis preliminariomis gairėmis vienam asmeniui: 2–4 riekelės šviesios, 1–2 riekelės tamsios duonos (neskaitant kiekio, kuris bus naudojamas vieno kąsnio sumuštinukams ar kitokiems patiekalams gaminti). Šventinės vakarienės metu žmogus dažniausiai suvalgo 100–150 g pyrago ar torto bei 2–4 kąsnio dydžio papildomus desertukus. Kepinius galima planuoti ir su minimaliu rezervu, kadangi tortas kartais pjaustomas skirtingomis porcijomis, o kai kurie svečiai suvalgo didesnį kiekį kepinių.

Ne mažiau svarbus nei planavimas yra tinkamas pagamintų ar įsigytų kepinių laikymas ir saugojimas. Anot technologės, reikėtų atkreipti dėmesį, kad duonos ir kiti kepiniai paprastai turėtų būti laikomi sausoje ir vėsioje patalpoje. Siekiant kuo ilgiau išlaikyti šviežius gaminius, būtina atsižvelgti į gamintojo nurodymus etiketėje. Tokie kepiniai kaip sausainiai ar kūčiukai yra sausesni ir ilgesnio galiojimo, tačiau pradarius pakuotę minkšti kūčiukai pradeda džiūti, kietėja, o traškūs kūčiukai pradeda minkštėti. Kepiniai pasidaro ne tokie gardūs, todėl reikia ieškoti būdų, kaip tvariai juos suvartoti.

„Iš duonos galima galima pagaminti skrebučius – tereikia ją plonai suraikyti, pašlakstyti aliejumi ar mėgstamais prieskoniais ir paskrudinti aukštoje temperatūroje. Tai bus puikus salotų pagardas ar užkandis šventėms bei kasdienai. Imbieriniai sausainiai gali tapti netikėtu sūrio pyrago pagrindu. O štai sudžiūvusius ar suminkštėjusius kūčiukus, sausainius verta sutrupinti ir naudoti kaip pabarstukus ar dekoracijas tortui. Taigi šventinių gaminių panaudojimas yra labai platus ir priklauso tik nuo žmogaus fantazijos. Nebijokime eksperimentuoti“, – teigia maisto technologė.

Sluoksniuotas desertas su meduoliais

Kai švenčių vaišės beveik pasibaigusios, o netikėtų svečių vis dar pasirodo – šiuo paprastai pagaminamu, vaikystę primenančiu desertu tikrai juos nustebinsite.

2 porcijoms reikės: 6 vnt. meduolių, 300 g jogurto, pusės apelsino ir citrinos, banano.

Gaminimas: jogurtą išmaišykite su citrinos ir apelsinų sultimis. Į dvi stiklines sluoksniuokite po trupintą meduolį, kelias banano riekutes ir užpilkite keliais šaukštais pagamintu jogurto kremu. Taip sluoksniuokite 3 sluoksnius, pabaigdami jogurtiniu sluoksniu. Dėkite kelioms valandoms ar nakčiai į šaldytuvą. Per tą laiką ingredientai susigulės, meduolių trupiniai sudrėks. Šį desertą lygiai taip pat galima sluoksniuoti didelėje torto formoje, tik produktų kiekius reikėtų patrigubinti.

Imbierinių meduolių kremas

Iš po švenčių likusių meduolių ar sausainių pasigaminkite šį kremą ir naujai atraskite jau mylimus skonius.

Reikės: 150 g imbierinių meduolių,  150–200 ml pieno (tiks augalinis), cinamono (nebūtina), klevų sirupo arba medaus (nebūtina), 1 v. š. kokosų aliejus.

Gaminimas: sausainius sutrupinkite, užpilkite pienu. Kaitinkite prikaistuvyje kelias minutes, kol sausainiai visiškai ištirps. Pasaldinkite ar pagardinkite cinamonu. Jeigu masė labai tiršta, papildomai įpilkite pieno. Išjungus kaitrą įmaišykite kokosų aliejaus ir išsukite iki vientisos masės. Sudėkite į stiklainiuką ir skanaukite su obuolio riekelėmis, skrebučiais ar pan.

Greitas kūčiukų tortas

Jei per šventes pabos kramsnoti kūčiukus ar jų tebebus likę, išbandykite šį kūčiukų torto receptą.

Reikės: 500–700 g grietinės (liesesnės, puikiai tiks jogurtinė), 200 g mini kūčiukų, cukraus arba cukraus pudros (gali būti ir kitoks saldiklis), citrinos arba apelsinų sulčių, šokolado plytelės, kelių šaukštų sviesto, pieno (nebūtina), 18 cm skersmens torto formos nusegamais kraštais.

Gaminimas: kūčiukus sutrinkite iki rupių trupinių, dalį palikite netrupintų. Grietinę išmaišykite su citrusų sultimis ir cukrumi, kol ištirps. Sumaišykite kūčiukus su grietine ir dėkite į torto formą. Šokoladą išlydykite dubenėlyje virš karšto vandens, dėkite sviestą, išsukite. Jeigu glajus labai tirštas, praskieskite pienu. Apliekite torto paviršių ir dėkite į šaldytuvą nakčiai.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  2. Kalėdas gyventojai švęs šeimos rate
  3. Imbiero kvapas kuria šventinią nuotaiką
  4. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  5. Į ką atkreipti dėmesį renkantis žuvį?
  6. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  7. Vaišingumas neturi tapti maisto švaistymu
  8. Daugumą patiekalų galima paversti sveikesniais
  9. Pagardai – šventiniam stalui ir dovanai
  10. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  11. Kur skypi mielinės tešlos paslaptis?
  12. Vilniaus Kalėdų miestelis laukia lankytojų
  13. Sutrikęs virškinimas – dažnas švenčių palydovas
  14. Didžiąsias šventes pasitikime sąmoningiau
  15. VMVT: šventinį stalą ruoškime saugiai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Cukinijos tiks net ir vafliams

2023 03 25
Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Fejerverkai | pixabay.org nuotr.

Žengtas žingsnis link fejerverkų mažinimo

2023 03 15
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų

2023 03 11
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai

2023 03 11
Rodyti daugiau

Naujienos

Suoliukai | vilnius.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje atsiras tūkstantis naujų suoliukų

2023 03 25
Dariaus ir Girėno stadiono futbolo stadionas | kaunas.lt nuotr.
Lietuvoje

Dariaus ir Girėno stadionas „žadins“ veją

2023 03 25
Karas Ukrainoje | www.facebook.com/MinistryofDefence.UA nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijoje nerimas dėl laukiamo Ukrainos kontrpuolimo

2023 03 25
Gintaras | gamta.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Kaip pasirūpinti oda naudojant gintarą, vaistažoles ir medų

2023 03 25
Galima stebėti grįžtančius gandrus! | „Unsplash“ nuotr.
Gamta ir ekologija

Galima stebėti grįžtančius gandrus!

2023 03 25
Kokią žinią perduoda griūvantys tiltai Lietuvoje? | JP.lt nuotr.
Architektūra

Kokią žinią siunčia griūvantys tiltai?

2023 03 25
Lietuvos literatūros ir meno archyvui perduoti V. Kernagio dokumentai | archyvai.lt nuotr.
Kultūra

Lietuvos literatūros ir meno archyvui perduoti V. Kernagio dokumentai

2023 03 25
Ukraina ginasi | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Kijevui atsiveria galimybė surengti kontrsmūgį

2023 03 24
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Raminamieji, tskant: apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (III)
  • Gerai - apie Galima stebėti grįžtančius gandrus!
  • Herbicidas apie Kokią žinią siunčia griūvantys tiltai?
  • Herbicidas apie Kokią žinią siunčia griūvantys tiltai?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vilniuje atsiras tūkstantis naujų suoliukų
  • Apie ką derėtų pagalvoti naujakuriams?
  • Dariaus ir Girėno stadionas „žadins“ veją
  • Migrena ar paprasčiausias galvos skausmas?
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Cukinijos tiks net ir vafliams

by Ditė Česėkaitė
2023 03 25
0
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Nors vafliai mums nuo vaikystės asocijuojasi su desertu, kuris kepamas iš saldžios ir riebios tešlos, visada galima rasti maistingesnę bei...

Skaityti toliau

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

by Ditė Česėkaitė
2023 03 20
0
Salotos | pexels. nuotr.

Daugelio lietuvių maitinimosi įpročiai kinta į gerą – įvairių salotų nuperkama žymiai daugiau nei prieš penkerius metus. Prasidėjęs pavasaris šią...

Skaityti toliau

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

by Ditė Česėkaitė
2023 03 19
0
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Jei pavasarį ilgitės žalumynų ir vitaminų, atraskite šviežias prieskonines žoleles.  Bazilikas, rozmarinas, čiobrelis, mėta ar kiti prieskoniai ne tik pagardina...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Raminamieji, tskant: apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (III)
  • Gerai - apie Galima stebėti grįžtančius gandrus!
  • Herbicidas apie Kokią žinią siunčia griūvantys tiltai?
  • Herbicidas apie Kokią žinią siunčia griūvantys tiltai?
  • Taigi apie Kokią žinią siunčia griūvantys tiltai?
Kitas straipsnis
Degustacija | Ilzenbergo dvaro nuotr.

Įdomūs senoviniai receptai Kūčių ir Kalėdų stalui

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://www.zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai