Pirmadienis, 30 sausio, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
Advertisement
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus

Vaišingumas neturi tapti maisto švaistymu

www.alkas.lt
2022 12 03 15:30
0
Kodėl per karščius maistą tvarkyti reikia itin atsakingai?

chug.com.au nuotr.

Artėjant šventėms daugelis jų neįsivaizduoja be gausaus, skirtingais valgiais nukrauto vaišių stalo. Dažnai tai siejama su tradicijomis, vaišingumu, dėmesiu ir meile artimiesiems. Tačiau prekybos tinklo „Rimi“ atliktos apklausos duomenimis, vidutinis namų ūkis per metus Lietuvoje maisto iššvaisto už 383 eurus.

Prekybos tinklo socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo specialistas Liudvikas Aleliūnas pastebi, kad prie šio skaičiaus reikšmingai prisideda ir šventiniu laikotarpiu išmetamas maistas, o dažniausiai šiukšlių dėžėje atiduria jau paruošti valgiai, vaisiai ir daržovės, taip pat – duona, pieno gaminiai ir mėsa. Tad kaip sumažinti išmetamo maisto kiekį ir šventes pasitikti tvariau bei taupiau?

Daugiau maisto išmeta per šventes

Siekdamas išsiaiškinti, kiek maisto atliekų kas mėnesį išmeta vidutinis namų ūkis, dar vasaros pabaigoje prekybos tinklas „Rimi“ visose Baltijos šalyse atliko pirkėjų apklausą. Tyrimo duomenys atskleidė, kad per mėnesį vidutiniame namų ūkyje Lietuvoje išmetama maisto už 31,90 eurus, o per metus tai sudaro net 383 eurų sumą.

Anot „Rimi“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo specialisto Liudviko Aleliūno, gausius vaišių stalus mėgstantiems lietuviams, šventiniu laikotarpiu dažnai tenka išmesti daugiau maisto nei įprastai: „Mūsų vykdyta apklausa atskleidė, kad 55 proc. namų ūkių Lietuvoje maisto produktams per mėnesį skiria iki 400 eurų siekiantį biudžetą. Todėl per metus išmetama vidutinė mėnesio maisto atliekų suma yra labai liūdnas skaičius. Stebime, kad daugiau maisto atliekų išmeta didesni namų ūkiai, kuriuose yra vaikų, o neretai ypač daug nesuvartoto maisto į šiukšlių dėžės keliauja po švenčių. Juk įprasta, jog daugelio lietuvių Kūčių vakarienę lydi bent dvylika skirtingų patiekalų, o ne ką kuklesnės vaišės išdėliojamos ir ant Kalėdų ar Naujųjų metų stalo.“

Ekspertė pastebi, kad pagrindinės maisto išmetimo priežastys: maisto sugedimas, netinkamas jo laikymas, galiojimo termino nesekimas, paruošto maisto užmiršimas šaldytuve, o taip pat – per dideli maisto gaminimo kiekiai. „Skaičiuojama, kad maždaug 73 proc. visų išlaidų maisto atliekoms sudaro paruoštas, termiškai apdorotas maistas. Kiti 27 proc. išlaidų sudaro vaisių ir daržovių, duonos, pieno bei mėsos produktų atliekos“, – atlikto tyrimo rezultatus atskleidžia L. Aleliūnas.

Pagaminamas per didelis maisto kiekis

„Rimi“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo specialistas teigia, kad maisto švaistymas prasideda ne tik tuomet, kai pasigamintų patiekalų nebesuvalgome ir jų likučiai keliauja į šaldytuvą, bet jau ir švenčių planavimo žingsniuose.

„Nesuplanuotas šventinis apsipirkimas, neapgalvotas valgiaraštis ar tiesiog neįvertintas valgytojų skaičius – dažnai tampa viena pagrindinių priežasčių, dėl ko maisto pasigaminame per daug ir jį vėliau tenka išmesti. Tačiau šią problemą namų ūkiuose galima sumažinti, koreguojant maisto planavimo, vartojimo ir gaminimo įpročius. Jei šventes sutiksite tik artimiausių žmonių apsuptyje – galbūt nebūtina visų patiekalų gaminti dideliais kiekiais. Norint išlaikyti tradicijas, užteks jei patiekalo pagaminsite keletą porcijų, kurios bus suvalgytos iškart, tad po šventinės vakarienės nebekeliaus ir neužgrūs šaldytuvo“, – pataria L. Aleliūnas.

Be to, verta atsakingiau planuoti apsipirkimus ir atidžiau stebėti produktų galiojimo laiką: „Ilgiau negendančius produktus galima įsigyti iš anksto, o prieš pat šventes nusipirkti tik greičiau gendančių, šviežių produktų. Į parduotuvę taip pat vertėtų keliauti su pasiruoštu pirkinių sąrašu, susiplanuoti ko ir kiek reikės kiekvienam patiekalui gaminti. Išvengti eilių bei palengvinti šventinį apsipirkimą padės ir apsipirkinėjimas internetu.“

Kambario temperatūroje maistas ges greičiau

Nors Lietuvoje nuo seno puoselėjama tradicija dalį Kūčių vakarienės maistą per naktį palikti ant šventinio stalo, L. Aleliūnas atkreipia dėmesį, jog ne visi patiekalai tam tinkami.

„Žuvies gaminiai, įvairios mišrainės ar salotos – trumpiausiai galiojantys šventinio stalo produktai, todėl šiuos patiekalus reikėtų suvartoti pirmiausiai ir po vakarienės jų nepalikti ant stalo. Tuo tarpu sausi produktai – kūčiukai, kalėdaičiai ir kiti kepiniai, riešutai ar džiovinti bei švieži vaisiai – ant stalo gali būti palikti ir per naktį, – sako L. Aleliūnas ir atkreipia dėmesį, kad maisto švaistymo prevenciją padės pagerinti ir tinkamas produktų laikymas po šventinės vakarienės. – Po šventinės vakarienės pasigamintus patiekalus reikėtų suvartoti eilės tvarka – nuo greičiausiai iki lėčiausiai gendančių produktų. Be to, prailginti patiekalų galiojimo laiką padės ne tik perkeliant į šaldytuvą, bet ir užšaldant.“

„Rimi“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo specialistas priduria, kad apklausų duomenimis, šiemet beveik kas antras lietuvis artėjančias šventes sutiks kukliau, todėl maisto tausojimas  tampa dar aktualesnis. Prekybos tinklo ,,Rimi‘‘ socialinės atsakomybės komanda dalinasi patarimais, kaip Kalėdas pasitikti tvariau:

  •   Rinkitės sveikatai palankesnį maistą ir remkitės šiais principais:
  1. Mažiau druskos, cukraus ir riebalų (pvz.: pienas 1,5 % riebumo ar sultys be pridėtinio cukraus).
  2. Daugiau skaidulų (pvz.: pilno grūdo duona ar makaronai).
  3. Jokio GMO.
  4. Tik natūralūs kvapikliai.
  • Venkite maisto švaistymo, apsipirkdami ir gamindami apgalvotai:
  1. Kalėdų stalui pirkite produktus su sąrašu arba per e. parduotuvę, tokiu būdu turėsite daugiau laiko peržiūrėti prekių krepšelį, jeigu reikėtų kažką pakeisti.
  2. Gaminkite mažesnes porcijas ir išvengsite nesuvalgytų likučių.
  3. Mažiau išleisite pinigų ir išmesite maisto, jei dalį patiekalų pirksite jau pagamintus (pvz.: pirkdami porciją trims išleisite mažiau nei gamindami ir pirkdami brangius ingredientus).
  4. Važiuodami į svečius su giminaičiais susitarkite iš anksto, kas ir ką gamins, bei pasiimkite maisto dėžutes likučiams.
  • Rinkitės tvariau užaugintą ar pagamintą maistą:
  1. Ieškokite produktų su „EU Organic“ sertifikatu, nes juos pagaminti suvartota mažiau cheminių trąšų, pesticidų ir pan., o tai turi teigiamą įtaką aplinkai ir bioįvairovei.
  2. Pirkite tik sertifikuotą kavą, arbatą, šokoladą ar bananus, pažymėtus ženklais „UTZ“, „Rainforest Alliance“ arba „Fairtrade“. Taip prisidėsite prie geresnių sąlygų žaliavų augintojams bei vietinei aplinkai.
  • Rinkitės valgyti daugiau augalinio ir mažiau gyvūninės kilmės maisto:
  1. Atraskite karvės pieno produktų ir raudonos mėsos pakaitalus, pvz.: veganiški produktai ar avižų gėrimas.
  2. Pagaminti gyvulinės kilmės produktus į aplinką išskiriama daugiau nei 10 kartų daugiau CO2 emisijų, pvz.: užauginti 1 kg svogūnų į aplinką išskiriama apie 0,4 kg CO2, o užauginti 1 kg kiaulienos apie 7 kg CO2.
  • Rinkitės tvarias dovanas ir jų pakavimo būdą:
  1. Atminkite: paslauga arba patirtis geriau nei daiktas, kuris gali tapti nereikalingas ir išmestas.
  2. Padarykite dovaną pats ir nustebinkite savo aplinkinius išradingumu bei dėmesiu.
  3. Remkite vietines bendruomenes ar verslą, pasirinkdamas jų produktus ir paslaugas.
  4. Pakavimui naudokite turimas medžiagas namuose, o jeigu pirksite naujas – paprastas rudas popierius yra geriausias sprendimas.
  • Taupykite elektros energiją – sutaupysite ne tik pinigų, bet ir sumažinsite neigiamą įtaką aplinkai:
  1. Papuošimams rinkitės LED lemputes, jos naudoja mažiau elektros energijos ir veikia ilgiau.
  2. Nepalikite šventinių lempučių įjungtų per naktį, geriau naudokite automatinius laiko reguliavimo kištukus.
  3. Gaminkite išmintingai – kai maistas jau beveik iškepęs, išjunkite orkaitę ir palikite patiekalą toliau kepti orkaitėje sukauptoje šilumoje.
  • Per šventes nepamirškite būti fiziškai aktyvūs – pakilkite nuo stalo ir pajudėkite:
  1. Išbandykite „miško maudynių“ techniką ir aplankykite mišką.
  2. Per šventes laiką leidžiame su šeima ir draugais, tad pakvieskite juos pasivaikščioti pasirinktu pažintiniu taku.
  3. Nueikite apžiūrėti papuoštos miesto šventinės eglės.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  2. Kur maisto prarandama daugiausia?
  3. Prasidėjo antroji maisto kultūros šventė
  4. Ruošiantis Kaziuko mugei: pagrindiniai reikalavimai maisto saugai
  5. Penkios kryptys, kurios užkariaus maisto pasaulį 2022-aisiais: ką valgysime šiemet?
  6. Pažaislyje nusidriekė 100 m. sveiko maisto stalas (nuotraukos)
  7. Sveiko maisto šventėje pristatyti neregėti skanėstai vakarėliams (nuotraukos)
  8. Kalėdas gyventojai švęs šeimos rate
  9. Kviečiame rinkti įdomiausią Lietuvos eglę
  10. Didžiąsias žiemos šventes lietuviai ruošiasi sutikti šalies kurortuose ir pramogauti gamtoje
  11. „Gamtos ateitis“ kviečia susimąstyti: kiek, kam ir kokias dovanas perkame
  12. 5 patarimai, kaip kapus tvarkyti tvariau
  13. Susiplanuokite dabar ir Kalėdų lauksite be streso
  14. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  15. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  16. Gruodžio 20-ąją bus dalinamos nemokamos eglių šakos namams papuošti (video)
  17. Kaip sumažinti šventinių atliekų kiekį?
  18. Ir kaip gi sužinoti, ką tau padovanoti?
  19. Šukuosenos: genialumas slypi paprastume
  20. Šventiniam stalui ketinama skirti iki 100 Eur

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Fetos sūris, maistas | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Graikiškoji feta: ką pasigaminti?

2023 01 30
Atskleidė, kaip saugoti gamtą nenuskriaudžiant piniginės | pixabay.com nuotr.

Atskleidė, kaip saugoti gamtą nenuskriaudžiant piniginės

2023 01 30
Mityba, gerinanti regėjimą

Į klimato kaitą reaguoja ir mūsų kūnas

2023 01 30
Čili troškinys | pixabay.com, RitaE nuotr.

Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą

2023 01 29
Svogūnai | pexels.com nuotr.

Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų

2023 01 29
Duona | pixabay.org nuotr.

Skirtingos duonos skirtingai valgomos

2023 01 29
itshungarian.com nuotr.

Žiemą sušildys žuvienė ant laužo

2023 01 28
Kuo naudingi Pomi-T papildai? | pexels.com, Badulescu nuotr.

Kuo naudingi Pomi-T papildai?

2023 01 27
PAGT | pagd.lrv.lt nuotr.

Sukčiai apsimeta ir PAGD darbuotojais

2023 01 23
Maistas, rabarbarų pyragas | pixabay.com nuotr.

Pyragų dieną sutikime skaniai ir nebrangiai

2023 01 23
Rodyti daugiau

Naujienos

Policija | policija.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Daliai vairuotojų saugumas vis dar nerūpi

2023 01 30
„Palangos stinta“ | palanga.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

„Palangos stinta“ stebins naujais skoniais

2023 01 30
Vilniaus istorinis statinys | Igno Nefo nuotr.
Lietuvoje

Vilnius kviečia dalyvauti tyrėjų varžytuvėse

2023 01 30
Elektrinis autobusas | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Lietuvos regionuose daugėja elektrinių autobusų

2023 01 30
Vėjo jėgainės | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Aptarti galimi vėjo energetikos iššūkiai

2023 01 30
Maskoliai bus sutriuškinti | www.facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Šolco pagaliai į NATO ratus

2023 01 30
Traukinys | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Ribojant traukinių eismą daugės autobusų

2023 01 30
NATO pagaliau supranta, kad Rusijos „ambicijos“ peržengia Ukrainos ribas ir yra pasirengęs karui
Ukrainos balsas

NATO pagaliau supranta, kad Rusijos „ambicijos“ peržengia Ukrainos ribas ir yra pasirengęs karui

2023 01 29
Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • A co to? apie Dirbtinis protas – jau sąmoningas?
  • Gustavas apie Č. Iškauskas. Ar grąžinsime baltiškuosius pavadinimus?
  • T0mas J. apie NATO pagaliau supranta, kad Rusijos „ambicijos“ peržengia Ukrainos ribas ir yra pasirengęs karui
  • Žemyna apie A. Bajor. Asmenvardis – tautinės tapatybės atspindys

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • M. Kundrotas. Landsbergiai ir Brazauskai: nei sąjungininkai, nei oponentai
  • Daliai vairuotojų saugumas vis dar nerūpi
  • „Palangos stinta“ stebins naujais skoniais
  • Vilnius kviečia dalyvauti tyrėjų varžytuvėse
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Graikiškoji feta: ką pasigaminti?

by Ditė Česėkaitė
2023 01 30
0
Fetos sūris, maistas | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Tarp daugybės Graikijos gėrybių neabejotinai rikiuojasi ir šalies kulinarinis paveldas, o kalbai pasisukus apie maistą, bet kuris graikas visuomet paminės...

Skaityti toliau

Atskleidė, kaip saugoti gamtą nenuskriaudžiant piniginės

by daiva
2023 01 30
0
Atskleidė, kaip saugoti gamtą nenuskriaudžiant piniginės | pixabay.com nuotr.

Vidutiniškai kiekvienas žmogus išmeta beveik 37 kg drabužių per metus, rodo JAV atliktas tyrimas. Greitoji mada palieka didelį taršos pėdsaką...

Skaityti toliau

Į klimato kaitą reaguoja ir mūsų kūnas

by Ditė Česėkaitė
2023 01 30
0
Mityba, gerinanti regėjimą

Šaltasis metų periodas priverčia dažniau susirūpinti sveikata. Ji, tiesa, neretai linkusi sušlubuoti būtent žiemą. Kodėl? Žmogaus organizmas reaguoja į kintančias...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • A co to? apie Dirbtinis protas – jau sąmoningas?
  • Gustavas apie Č. Iškauskas. Ar grąžinsime baltiškuosius pavadinimus?
  • T0mas J. apie NATO pagaliau supranta, kad Rusijos „ambicijos“ peržengia Ukrainos ribas ir yra pasirengęs karui
  • Žemyna apie A. Bajor. Asmenvardis – tautinės tapatybės atspindys
  • Kažin apie A. Bajor. Asmenvardis – tautinės tapatybės atspindys

Kitas straipsnis
Ką daryti, kad Jūsų automobilio nesugraužtų rūdys

Kelių barstymas ir automobilių priežiūra

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | Žūklės reikmenys internetu | Darbo skelbimai | kemi.lt | Šalikai | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai