Pirmadienis, 7 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Imbiero kvapas kuria šventinią nuotaiką

www.alkas.lt
2022-12-18 17:18:10
0
Kalėdos, sausainiai | pixabay.com, Annika 1707 nuotr.

Kai namai pakvimpa viliojančiu imbiero aromatu, apima pakili kalėdinė nuotaika. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi jų receptu su cinamonu. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad aitraus skonio imbieras yra naudingas savo savybėmis: jis praverčia turintiems virškinimo problemų ir tradiciškai tokiu metų laiku vartojamas peršalus, kartu su medumi bei citrina.

Imbieras gelbsti ne tik nuo peršalimo

Imbieras įvairioms tautoms pažįstamas tūkstančius metų ir, nors pradėtas vartoti pietryčių Azijoje, dėl savo teikiamų naudų bei išskirtinio skonio paplito daugelyje šalių. Tai ir maisto prieskonis, suteikiantis pikantiškesnį skonį įvairiems patiekalams, ir pagalbinė priemonė peršalus ar pykinant. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė tikina, kad imbieras ypatingas būtent tuo, jog nuo seno dažniau vartojamas medicininiais nei skonio gerinimo tikslais.

„Imbiere yra kalcio, geležies, kalio, C, B1, B6, kitų B grupės vitaminų. Nuo seno jų šaknys buvo dažniau vartojamas ne kaip maisto pagardas, o kaip savijautos gerinimo priemonė. Dėl šaknyje esančių bioaktyvių medžiagų, įvairių fenolių, antioksidantų ir antiuždegiminių medžiagų, imbieras padeda esant pilvo, menstruacijų skausmams. Taip pat tai puiki priemonė, jei žmogų vargina pykinimas, todėl tinka nėščiosioms, žmonėms, varginamiems jūros ligos ar tiems, kuriems taikoma chemoterapija“, – teigia gydytoja dietologė.

E. Gavelienė pažymi, kad dėl savo antiuždegiminių savybių imbieras tinkamas ir peršalus. „Imbierą galima vartoti tiek profilaktiškai, tiek pajutus peršalimo simptomus. Aitresnis imbiero skonis skatina virškinimo sulčių išskyrimą ir gali padėti žmonėms turintiems virškinimo sutrikimų. Beje, rėmens kamuojami žmonės turėtų atkreipti dėmesį, kad didesnis imbiero kiekis gali šiek tiek paaštrinti negalavimo simptomus. Nepaisant visų imbierų teikiamų naudų, reikėtų nepamiršti, kad tai nėra vaistas, o tik papildoma pagalbinė priemonė“, – pastebi dietologė.

Kepkite sausainius su vaikais

Anot Linos Barčaitės, imbieriniai sausainiai gali būti jauki ir gardi dovana draugams bei artimiesiems. O kepti juos smagu su visa šeima, įtraukiant ir vaikus – tegul tai tampa bendra laisvos popietės pramoga.

„Pasigaminti imbierinius sausainius  tikrai nėra sunku, tačiau pasiruošimas gali šiek tiek užtrukti, nes tešlą reikia per naktį palaikyti šaldytuve: tada ji tampa tvirtesnė, o kepami sausainiai išlaiko formą. Jei skubėdami šaldymo etapą nuspręstumėte praleisti, tikėtina, kad sausainių forma nuviltų – kepdami jie išskystų. Iškepusius juos galima dekoruoti įvairių spalvų glajais, pabarstukais ar kitais dekoracijoms tinkamais priedais – tuo itin mėgsta užsiimti mažieji šeimos nariai. Gražiai supakuoti tokie sausainiai bus puiki dovana Kalėdoms jums svarbiems žmonėms: nuoširdus savo rankomis kurti gardūs siurprizai visada pradžiugina, tad skirkite laiko tokiems maloniems darbams“, – pataria L. Barčaitė.

Imbieriniai sausainiai

Sausainiams reikės:

250 g rudojo cukraus;

75 ml sirupo;

75 ml vandens;

150 g sviesto;

1 šaukšto malto cinamono;

1 šaukšto malto imbiero;

1 šaukšto maltų kvapniųjų gvazdikėlių;

360 g kvietinių miltų (ir dar šiek tiek sausainių formavimui);

1 šaukštelio kepimo miltelių.

Gaminimo eiga:

Sausainiai:

  1. Puode sumaišykite rudąjį cukrų, sirupą ir vandenį, mišinį užvirinkite.
  2. Įdėkite sviestą, jį ištirpinkite. Suberkite prieskonius. Palikite masę atvėst, jos nemaišydami.
  3. Įmaišykite kepimo miltelius ir miltus. Įvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir šaldytuve pernaktį. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros. Išminkykite tešlą ant miltais pabarstyto stalo, kol ji nelips prie pirštų. Iškepkite bandomąjį sausainį, kad įvertintumėte, ar tešla gera: jei sausainis išsipučia, įmaišykite į tešlą dar šiek tiek miltų.
  4. Plonai iškočiokite tešlą ir formelėmis išspauskite sausainius. Sudėkite juos ant riebalais išteptos skardos arba ant kepimo popieriaus. Kepkite sausainius orkaitės viduriniame lygyje 175 °C temperatūroje 6–8 minutes. Palikite sausainius atvėsti skardoje. Laikykite inde kambario temperatūroje arba šaldiklyje.

Glajus:

  1. Baltu glajumi ant meduolio nupieškite ištirpusį sniego senio kūną.
  2. Kol glajus nespėjo iki galo sudžiūti uždėkite zefyrą (jei reikia, perpjaukite per pusę).
  3. Kitos spalvos glajumi nupieškite sniego seniui veidą, rankas ir sagas.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Šventinę nuotaiką padės sukurti papuošimai
  2. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  3. Kalėdas gyventojai švęs šeimos rate
  4. Šaltibarščiai išgyvena savotišką atgimimą
  5. Viso grūdo miltai – ir sveika, ir sotu
  6. Vaišingumas neturi tapti maisto švaistymu
  7. Pagardai – šventiniam stalui ir dovanai
  8. „Gamtos ateitis“ kviečia susimąstyti: kiek, kam ir kokias dovanas perkame
  9. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  10. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  11. Prie šventinio stalo svarbu nepamesti saiko
  12. Aguročiai išsiskiria gerųjų savybių gausa
  13. Prisirpusios kriaušės – į desertus ir į salotas
  14. Lazdyno riešutai – vieni palankiausių sveikatai
  15. Atkeliauja rudeniniai skanėstai – persimonai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

5 d. uždarymas | linesa.lt nuotr.
Lietuvoje

Lietuvos mokinių pergalės Europos šalių geografijos olimpiadoje – susižėrė net 13 medalių

2025 07 07
Kultūra

Lietuviški filmai Karlovi Varų kino šventėje

2025 07 07
Maskirovka
Ukrainos balsas

Maskvos maskirovka

2025 07 06
Frankas-Valteris Šteinmejeris ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

G. Nausėda susitiko su Vokietijos Prezidentu

2025 07 06
Apdovanojimų įteikimas Prezidentūroje
Lietuvoje

Valstybės dienos proga Prezidentas įteikė valstybės apdovanojimus

2025 07 06
Globojančių šeimų festivalis | SADM nuotr.
Gamta ir žmogus

Vaikų globos savaitę užbaigė naujas Lietuvos rekordas

2025 07 06
Valdovų rūmų muziejus | M. Kaminsko nuotr.
Istorija

Valstybės dieną Valdovų rūmuose – šventinių renginių programa

2025 07 06
Šiauliai
Kultūra

Šiauliai kvies jungtis į šventinę bendrystę

2025 07 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • Klausimėlis: apie Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai
  • Jutiklį išrado apie „Sengirės fondo“ globoje – rekordinis sklypas Trakų r.
  • Nerimsta darbštuoliai apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Lietuvos mokinių pergalės Europos šalių geografijos olimpiadoje – susižėrė net 13 medalių
  • Akademiko V. Stanio skaitymai apie augalus ir tvarumą
  • Lietuviški filmai Karlovi Varų kino šventėje
  • Juodkalniją reikia ne tik pamatyti, bet ir pajausti

Kiti Straipsniai

Juodkalnija

Juodkalniją reikia ne tik pamatyti, bet ir pajausti

2025 07 07
Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • Klausimėlis: apie Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai
  • Jutiklį išrado apie „Sengirės fondo“ globoje – rekordinis sklypas Trakų r.
  • Nerimsta darbštuoliai apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Aistis apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Paukščiai | Lietuvos zoologijos sodo nuotr

Paukščius skaičiuoti padeda technologijos

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai