Pirmadienis, 27 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Daugumą patiekalų galima paversti sveikesniais

www.alkas.lt
2022-12-10 18:55:21
0
chicagomag.com nuotr.

chicagomag.com nuotr.

Maisto pramonei mažinant gaminių kokybės standartus ir didinant gamybos apsukas, skanaus greitojo maisto pasiūla vis didėja. Deja, dažnai būtent toks maistas daro didžiausią žalą žmogui. 33 valstybėse surinkti duomenys rodo, kad 4 iš 10 žmonių vargina virškinamojo trakto negalavimai, tokie kaip padidėjęs rūgštingumas, vidurių užkietėjimas, dirgliosios žarnos sindromas ir gastroezofaginis refliuksas. Tai dažniausiai yra prastos, nesubalansuotos mitybos rezultatas.

Apie greitojo maisto poveikį sveikatai ir būdus mėgstamus patiekalus paversti sveikesniais pasakoja Šveicarijos supermaisto startuolio „Alver“ dietologas Edvardas Grišinas.

Tamsioji skanaus greitojo maisto pusė

Dietologas E. Grišinas pastebi, kad, nors didėja visuomenės supratimas apie sveiką mitybą, perdirbtų ir aukštu glikemijos indeksu pasižyminčių maisto gaminių, kuriuose gausu sočiųjų riebalų, vartojimas nemažėja. Ypač daug nesveiko maisto suvartojama šventiniu metu – kai žmonės skuba ir turi vis mažiau laiko pasirūpinti savo mityba.

Pasak gydytojo, per didelis sočiųjų riebalų vartojimas turi tiesioginę sąsają su kardiovaskulinių ir neurodegeneracinių ligų atsiradimu bei mirtingumu.

„Daugelis vis dar suvalgo per mažai daržovių bei vaisių. Šiuose gaminius gausu skaidulų ir vitaminų, juose yra oksidacinį stresą mažinančių polifenolių, todėl jie labai svarbūs. Taip pat per mažai suvartojama grūdinių kultūrų, kuriose yra daug polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-3. Pirmenybė vis dar teikiama gyvulinės kilmės maistui arba pramoniniu būdu pagamintam maistui, kuris dažnai yra sveikatą žalojantis“, – įžvalgomis dalijasi „Alver“ dietologas.

Pasak jo, nuolat vartojant apdorotus ir stiprų poveikį gliukozės svyravimams turinčius angliavandenius ar iš angliavandenių ir riebalų sudarytus sudėtinius produktus, laikui bėgant sutrikdoma medžiagų apykaitos, virškinimo, storojo žarnyno mikrofloros pusiausvyra, o tai veda prie metabolinių sutrikimų.

Tačiau dietologas pabrėžia – tai nereiškia, kad reikia visiškai atsisakyti nesveiko maisto. Visiškai jo atsisakę prarastume dalį įspūdžių ir kulinarinės įvairovės džiaugsmų. Svarbiausia tokiu maistu mėgautis saikingai – tai ypač svarbu atsiminti dabar, kai artėja didžiosios metų šventės ir joms ruošiantis kils noras nesveikai, bet greitai užkandžiauti. „Gera žinia yra tai, kad kai kuriuos ne itin sveikatai palankius užkandžius galima nesunkiai paversti sveikesniais pakeičiant vos kelis ingredientus“, – pabrėžia E. Grišinas.

Tie patys pamėgti patiekalai, tik sveikesni

Dietologas pateikia keletą gudrybių, kaip pamėgtus patiekalus ir produktus paversti sveikatai palankesniais.

  • Sveikesni sumuštiniai. Gamindami sumuštinius, „daktarišką“ dešrą pakeiskite liesos mėsos riekelėmis, o baltą kvietinę duoną – visų grūdo dalių duonos rieke. Rinkitės viso grūdo duoną, pagardintą sėklomis ar daržovėmis, pavyzdžiui, burokėliais. Viso grūdo duona yra geras skaidulų, B grupės vitaminų ir mineralų šaltinis. Šalia sumuštinių galite rinktis šviežių daržovių salotas, tuomet tai bus visavertis pusryčių arba pietų patiekalas.
  • Mikrodumbliai, pavyzdžiui, auksinės chlorelės (Golden Chlorella) – viena iš lengviausiai kasdienėje mityboje pritaikomų mikrodumblių rūšių. Šiais mikrodumbliais galima gardinti tiek pusryčių jogurtus, granolą, blynelius, tiek įsidėti į greituosius vaisių glotnučius. Šie dumbliai yra neutralaus skonio ir kvapo, taip pat labai maistingi – juose gausu amino ir omega-3 riebalų rūgščių, skaidulų, mineralų, vitaminų B1, B2 ir B6. Jais ypač naudinga papildyti mitybą, norint gauti daugiau baltymų – auksinėse chlorelėse yra per 30 proc. baltymų, o tai daugiau negu mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose ar sojų gaminiuose. Be to, mikrodumbliai gali padėti kompensuoti geležies, magnio ir vitamino B trūkumą.
  • Gėrimai. Skubant kartais norisi išgerti sulčių, tačiau vietoje sulčių geriau rinkitės vandenį, o vitaminų gaukite iš šviežių vaisių – juose daugiau skaidulų, vandens, vitaminų ir antioksidantų. Taip pat į rankinę įsimestas obuolys ar kitas vaisius gali kuriam laikui nugalėti staiga užėjusį alkį.
  • Batonėliai – nebūtinai nesveiki. Visiems pažįstamas jausmas, kai po kelių valandų parduotuvėje, praleistų renkant dovanas, prie kasos akis užkliūva už šokoladinių batonėlių. To išvengti galima, jei visada rankinėje nešiositės baltyminį batonėlį. Jis ne tik numalšins saldumynų poreikį, bet ir suteiks kūnui labai reikalingų ir ilgalaikę energiją užtikrinančių baltymų.
  • Bulvių traškučių alternatyva. Mėgstantiems bulvių traškučius patariama rinktis spragėsius – juose gausu maisto medžiagų ir skaidulų. Svarbu atkreipti dėmesį į spragėsių sudėtį – parduotuvėse esančiuose spragėsiuose dažnai gausu riebalų, todėl verčiau spraginti juos namuose arba rinktis geresnės sudėties gaminį parduotuvėse.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Sveikatai palankesnių gaminių pasiūla auga, tačiau dauguma lietuvių jų ženklinimo neatpažįsta
  2. Kaip Kaziuko mugėje išsirinkti kokybiškus ir šviežius maisto gaminius?
  3. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  4. Šaltuoju metu mityba ypač svarbi
  5. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  6. Tyrimas: Lietuvos gyventojai grūdinio maisto vartoja per mažai
  7. Penkios pagrindinės taisyklės šventiniam stalui
  8. Kovo pradžia – geriausias laikas pradėti mesti svorį
  9. Kaip palaikyti tvarką šaldytuve?
  10. Antioksidantų šaltinis – pistacijos
  11. Svarbiausia žinoti, kiek ir ko suvalgyti
  12. Kalėdas gyventojai švęs šeimos rate
  13. VMVT: kaip pasirinkti sveiką maistą?
  14. Tvarka šaldytuve – nauda sveikatai ir piniginei
  15. Pagardai – šventiniam stalui ir dovanai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

2023 03 26
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

2023 03 26
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

2023 03 26
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Cukinijos tiks net ir vafliams

2023 03 25
Omega-3 | ginseng.com nuotr.

Daugeliui trūksta omega-3 riebalų rūgščių, nors to nė nejaučiame

2023 03 22
Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Fejerverkai | pixabay.org nuotr.

Žengtas žingsnis link fejerverkų mažinimo

2023 03 15
Rodyti daugiau

Naujienos

Ukraina - didvyrių tėvynė | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijos branduolinis šantažas yra korta, ant kurios pastatytas Ukrainos likimas

2023 03 27
Eismas Šiauliuose | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Šiauliuose tęsiamas kariuomenei svarbus projektas

2023 03 27
einmin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Ieškoma Registrų centro vadovo

2023 03 27
Netradicinis knygos „Mokytojas“ pristatymas | Rengėjų nuotr.
Kultūra

Neįprastu būdu bus pristatyta knyga „Mokytojas“

2023 03 27
Automobilio žibintai | pixabay.com, AutoPhotography nuotr.
Gamta ir žmogus

Sukčiai nesnaudžia ir automobilių prekyboje

2023 03 27
Kviečia teikti paraiškas LR Prezidentų vardinėms stipendijoms gauti | Lietuvos mokslų akademijos nuotr.
Lietuvoje

Kviečia teikti paraiškas LR Prezidentų vardinėms stipendijoms gauti

2023 03 27
Už mieste turėtą žemę galės būti atlyginama mišku | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Už mieste turėtą žemę galės būti atlyginama mišku

2023 03 27
Ukrainos gynėjai | https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Ukrainos ginkluotosios pajėgos kol kas negali pradėti kontrpuolimo

2023 03 26
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Nuorodos apie Rusijos branduolinis šantažas yra korta, ant kurios pastatytas Ukrainos likimas
  • jo apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • tamsta apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • Saulės Vilna apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (IV)
  • Rusijos branduolinis šantažas yra korta, ant kurios pastatytas Ukrainos likimas
  • D. Urbanavičienė. „Etninė kultūra – tautos būties, išlikimo ir tvirtumo esmė“: siekiai ir esama padėtis
  • Šiauliuose tęsiamas kariuomenei svarbus projektas
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Prekybos centruose svogūnų laiškų galima rasti ištisus metus, tačiau pavasario pradžioje laukiame šviežio jų derliaus. Nors yra aitroko skonio ir...

Skaityti toliau

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Šiuo metu galime išbandyti daugybę aliejaus rūšių: nuo visame pasaulyje populiaraus alyvuogių, iki mūsų šalyje labiau įprasto saulėgrąžų ar rapsų...

Skaityti toliau

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Apsinuodijimas maistu – itin dažnai pasitaikantis reiškinys. Statistika rodo, kad tokius požymius kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas suvalgius maisto yra patyręs...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Nuorodos apie Rusijos branduolinis šantažas yra korta, ant kurios pastatytas Ukrainos likimas
  • jo apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • tamsta apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • Saulės Vilna apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Mickėyus Mouseas apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
Kitas straipsnis
Suomijos Nepriklausomybės ir Vėliavos diena paminėta Vyžuonose | rengėjų nuotr.

Suomijos Nepriklausomybės ir Vėliavos diena paminėta Vyžuonose

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai