Penktadienis, 14 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip teisingai serviruoti stalą?

www.alkas.lt
2021-11-01 15:47:44
0
Indai, maitinimas | sam.lt nuotr.

Indai, maitinimas | sam.lt nuotr.

       

Stalo serviravimas yra toks pats svarbus sėkmingos vakarienės elementas kaip ir patiekiamas maistas, jo skonis bei išvaizda.

Prekybos tinklo „Maxima“ duomenys atskleidžia, kad šiemet stalo serviravimui skirtų indų, taurių bei įrankių paklausa itin didelė. Tad ko reikia bazinei kolekcijai stalui serviruoti ir koks yra stalo serviravimo etiketas?

Pasak etiketo specialistės Indrės Briedelienės, stalo serviruotei yra svarbiausias tinkamas indų, įrankių ir taurių kiekis, kurių kolekcija kiekvienuose namuose dažniausiai kaupiama pagal valgymo įpročius.

„Tačiau jeigu savo kolekcijos dar nespėjote sukaupti ir abejojate, ko reikia, tai baziniame rinkinyje turėtų būti pietų lėkštės, užkandžiams skirtos lėkštės, dubenėliai arba lėkštės sriubai, lėkštutės desertams arba duonai, šakutės ir peiliai, skirti pagrindiniam patiekalui, mažesnės ar tokio paties dydžio – užkandžiams, šaukštai sriubai, arbatiniai šaukšteliai  ir desertinės šakutės, serviravimo įrankiai – didesni šaukštai, šakutės, torto mentelė ir peilis“, – dalinasi etiketo specialistė ir priduria, kad nemažiau svarbu pasirūpinti ir tinkamomis taurėmis – didesnėmis raudonam vynui, mažesnėmis – baltam, taurėmis šampanui, stiklinėmis vandeniui, kurios gali būti naudojamos ir kitiems gėrimams.

Svarbiausios taisyklės serviruojant stalą

Dar prieš stalo serviravimą reikėtų apgalvoti jo dekoravimą – itin svarbu, kad visų dekoravimo elementų aukštis būtų žemiau akių lygio ir netrukdytų bendrauti.

Stalo serviruotėje bene svarbiausias yra tinkamas indų, įrankių ir taurių kiekis pagal tai, koks meniu yra suplanuotas. „Taip pat svarbus yra ir taisyklingas jų išdėstymas, kad kiekvienam valgančiajam būtų patogu.

Serviruojant reikėtų šakutes dėti lėkštės dešinėje pusėje, o peilius ir šaukštus – kairėje. Peilių ašmenys visuomet turi būti atsukti į lėkštę, o kiti įrankiai yra serviruojami pagal patiekalų eiliškumą – pirmajam patiekalui skirti įrankiai yra dedami toliausiai nuo lėkštės, o antram – arčiau lėkštės ir taip atitinkamai pagal patiekalų skaičių.

Išimtis desertui – jam skirti įrankiai turėtų būti serviruojami virš lėkštės arba atnešami kartu su desertu“, – teigia Indrė Briedelienė ir priduria, kad duonos lėkštutė turėtų būti serviruojama virš šakučių, medžiaginė servetėlė turi būti dedama kairėje, prie šakučių, arba centre taip įrankių

Taures galima rinktis visiškai laisvai, pagal tai, kokios formos, dydžiai ar spalvos patinka. „Bazinės taisyklės yra tik tokios, kad raudonam vynui taurės yra didesnės, o baltam – mažesnės. Visiems kitiems gėrimams taurės yra specifinių formų iš kurių kiekvienas gali laisvai pasirinkti labiausiai patinkančias.

Serviruojant stalą, taurių turėtų būti tik tiek, kiek planuojama gerti skirtingų gėrimų plius taurė vandeniui. Pavyzdžiui, jei prie vakarienės planuojama gerti du skirtingus vynus prie dviejų patiekalų, turėtų būti serviruojamos dvi taurės vynui ir viena papildoma vandeniui. Taurės turėtų būti serviruojamos virš peilių“, – dalinasi etiketo specialistė.

Kiek reikia lėkščių ir kokiu kiekiu galima užpildyti gėrimų taures?

Prieš planuojant lėkščių kiekį ant stalo labai svarbu nusimatyti ar maistas bus patiekiamas bendruose induose ar patiekalai bus patiekiami porcijomis. „Jeigu planuojate pietus ar vakarienę patiekti bendruose induose, tuomet serviruojant stalą reikėtų paruošti dvi lėkštes – didesnę pagrindiniam patiekalui ir mažesnę ant jos užkandžiui.

Paragavus užkandžių, jų lėkštes reikėtų nurinkti, kad ant stalo liktų švari lėkštė pagrindinio patiekalo valgymui. Patiekiant patiekalus porcijomis, jau įdėtomis į lėkštes, serviruojant užteks palikti tarpą tarp įrankių, kuriame būtų galima padėti medžiaginę servetėlę“, – atskleidžia etiketo specialistė I. Briedelienė.

Dar prieš pradedant valgyti galima prisipildyti taures, tik nesklidinai. Vandeniu stiklinę reikėtų pripildyti dviem trečdaliais jos, tiek pat reikėtų pilti ir putojančio gėrimo, vyno reikėtų pilti ne daugiau nei trečdalio taurės.

Kaip elgtis prie stalo?

Pagrindinė taisyklė, kuri visiems žinoma dar nuo vaikystės – nekalbėti pilna burna. Tačiau etiketo taisyklių, kaip elgtis prie stalo, yra ir daugiau. „Tik atsisėdus prie stalo, jeigu serviruotėje yra medžiaginė servetėlė, ją reikėtų pasitiesti ant kelių.

Prieš įsipilant sau gėrimo, mandagu prieš tai pasirūpinti esančiais šalia ir pasiūlyti įpilti vandens ar kitų gėrimų. Lygiai tokia pati taisyklė galioja ir su maisto įsidėjimu – pirmiausia reikėtų pasiūlyti įsidėti esantiems šalia ir tik tuomet įsidėti sau ir niekuomet nevalgyti maisto iš bendrų indų.

Alkūnes reikėtų laikyti arti kūno ir nedėti jų ant stalo – net pertraukos metu. Telefonui, akiniams nuo saulės, raktams, piniginei bei kitiems asmeniniams daiktams, ant stalo ne vieta, juos reikėtų laikyti rankinėje, kišenėje ar kitoje vietoje. Jeigu valgymo metu norite pakilti nuo stalo, užteks atsiprašyti ir pasakyti, kad netrukus grįšite, pasakoti, kur einate – nereikia.

Pertraukos metu įrankius reikėtų sudėti A raide, o pabaigus valgyti – sudėti vieną šalia kito 45 laipsnių kampu“, – atskleidžia „Modernus etiketas“ autorė I. Briedelienė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Elgesio taisyklės prie stalo: kaip valgyti vaisius ir daržoves
  2. Keturi etapai, kaip tinkamai pasiruošti iškylai gamtoje
  3. Mokiniams trūksta ekologiškų jogurtų, sūrelių, o žiemą – įvairesnių vaisių, ypač kriaušių
  4. Vilniaus senamiestyje – nauja kultūrinė erdvė „Kvartalas“
  5. 7 žygyje svarbiausi daiktai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kaliningrado tranzitas
Lietuvoje

Nauja tvarka užtikrins stipresnę Kaliningrado tranzito kontrolę

2025 11 14
Pirotechnika
Lietuvoje

Patvirtintos pirotechnikos naudojimo išimtys Neringoje

2025 11 14
Lazdynai
Lietuvoje

Sostnė rengia Lazdynų tvarkymo gaires

2025 11 14
„Via Lietuva“ nuotr.
Gamta ir žmogus

Akcija „Neužgesk“ kviečia prisiminti žuvusiuosius eismo įvykiuose

2025 11 14
Vaistai
Gamta ir žmogus

Nauji kompensuojami vaistai atvers galimybes vėžio gydymui

2025 11 14
Gyvūnų krematoriumas
Gamta ir žmogus

Prie kelio Kaunas–Vilnius statomas gyvūnų krematoriumas

2025 11 14
Elektroninė prekyba
Gamta ir žmogus

Artėjant juodajam penktadieniui pastebimas sukčių suaktyvėjimas

2025 11 14
Automobilių patikra
Gamta ir žmogus

Automobilių patikra parodė – žiemai pasiruošę ne visi

2025 11 14

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas
  • >Jomajo apie K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas
  • Tikrai apie K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas
  • Jomajo apie K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Nauja tvarka užtikrins stipresnę Kaliningrado tranzito kontrolę
  • Patvirtintos pirotechnikos naudojimo išimtys Neringoje
  • Sostnė rengia Lazdynų tvarkymo gaires
  • Akcija „Neužgesk“ kviečia prisiminti žuvusiuosius eismo įvykiuose

Kiti Straipsniai

Matepad 11.5 | integrity.lt nuotr.

Nuo sąsiuvinio iki planšetės: kaip keičiasi mokymosi įpročiai

2025 11 14
Mėsa, maistas

Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 11 13
Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Kava, cukrus, pienas,

Kodėl gerosios žarnyno bakterijos rinktųsi puodelį espreso?

2025 11 09
Maistas, mėsa

Kiaulienos patiekalai – be didelių išlaidų

2025 11 08
Vitaminas D

Vitamino D daugeliui trūksta ištisus metus

2025 11 08
Rauginti kopūstai

Atėjo metas raugti kopūstus – taip pagaminus, jų neliks iki Kalėdų

2025 11 08
Moliūgai

Moliūgai – ne tik į sriubai, bet ir į pyragui

2025 11 02
Marinuoti agurkai

Kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį?

2025 11 02
Vaisiai, granatai | pixabay. com, Pasja nuotr.

Granatų panaudojimo būdai: nuo padažo iki uogienių

2025 11 01

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas
  • >Jomajo apie K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas
  • Tikrai apie K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas
  • Jomajo apie K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas
  • Tikrai apie K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Dantys

Tvakome dantis: kuo skiriasi įvairūs nuskausminimo būdai?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai