Sekmadienis, 17 rugsėjo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

5 rūšių sėklos, naudingos virtuvėje

www.alkas.lt
2022-03-19 15:45:14
0
Grūdai, sėklos, skaidulos | superfoodsrx.com nuotr.

superfoodsrx.com nuotr.

Rūpinantis savo mityba, į kasdienį savo valgiaraštį vertėtų įtraukti ir įvairias sėklas. Jos ne tik pagardina patiekalus, bet ir suteikia daugybę organizmui būtinų maistinių medžiagų – vitaminų, mineralų, baltymų, aukštos kokybės aliejų bei fermentų. O jei šis argumentas atrodo nepakankamai svarus – artimiau susipažinkite su penkių populiariausių ir vertingiausių sėklų nauda.

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad įvairiausios sėklos – ne tik skanios, bet ir labai maistingos.

„Sėklų įtraukimas į kasdienį racioną gali pagerinti savijautą, netgi padėti išvengti širdies ligų, diabeto, reguliuoti normalų kūno svorį. Be to, jose gausu skaidulų, antioksidantų. Sėklas įtraukti į savo valgiaraštį labai paprasta – jomis galima gardinti pusryčių košes, įvairiausius kokteilius ar glotnučius, salotas, netgi sriubas, valgyti jas su natūraliu jogurtu“, – sako J. Sabaitienė ir dalijasi keliais faktais apie 5 skirtingos rūšies sėklas.

5 populiariausių ir vertingiausių sėklų nauda

Linų sėmenys. Šios sėklos tikrai visiems gerai pažįstamos – iš jų gaminami aliejai, jomis gardinamos salotos, sriubos, jogurtai, žalieji kokteiliai, duona, pyragai ir dar daugybė patiekalų. Šiose sėklose gausu nepakeičiamų omega-3 riebalų rūgščių. Žmogaus organizmas pats jų negamina, todėl omega-3 būtina gauti su maistu. Taip pat linų sėmenys turi maistinių skaidulų, reikalingų žarnyno veiklai, o jose esantys lignanai – augalinės kilmės junginiai – turi antioksidantų bei estrogenų savybių, kurios prisideda prie vėžio rizikos mažinimo. Rekomenduojama dažniau vartoti maltus linų sėmenis, o dar geriau prieš valgant išmirkyti jas vandenyje, kad organizmas sklandžiau suvirškintų ir lengviau pasisavintų visas išvardintas medžiagas.

Saulėgrąžos. Ar žinojote, kad viena sauja paprasčiausių saulėgrąžų gali numalšinti alkį? Šiose sėklose yra daug vertingų maistinių medžiagų – folio rūgšties, folatų, skaidulų, vitaminų E ir B1, seleno ir kitų mineralų, todėl jos labai maistingos ir suteikia sotumo jausmą.

Taigi, kai norisi paužkandžiauti – saulėgrąžos yra vienas geriausių pasirinkimų. Žinoma, jomis galite gardinti ir patiekalus – kiaušinienę, tuno ar vištienos salotas, daržovių troškinius ir net padažus. Išmirkytos vandenyje, jos gali būti naudojamos net picoje, o jeigu norite išbandyti ką nors egzotiškesnio, siūlome štai tokį receptą: per naktį išmirkykite sėklas pasūdytame vandenyje, kitą dieną jas nusausinkite, sumaišykite su alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis, dviem šaukštais smulkintų česnakų laiškų ir tepkite ant mėgstamos duonelės, pavyzdžiui, čiabatos.

Sezamų sėklos. Vietą gastronomijos pasaulyje sezamų sėklos užsitarnavo tuomet, kai tapo neatsiejamu mėsainių bandelių pagardu. Šios sėklos patiekalams suteikia riešutų poskonį ir malonų traškumą, todėl jos dažnai naudojamos duonoje, salotose ir beveik visuose Azijos virtuvės patiekaluose.

Rekomenduojame pabandyti sezamų sėklas įmaišyti net ir į mėsos marinatus ar blynų tešlą, juolab kad jos papildys jūsų mitybą geraisiais riebalais, kokybiškais baltymais, skaidulomis, vitaminu B, kalciu, geležimi, magniu ir daugybe kitų mineralų.

Šalavijų sėklos. Šios sėklos dažnai vadinamos tiesiog „chia“. Jos yra švelnaus skonio, todėl jas galima derinti su bet kokiu kitu maistu, nes patiekalo skonis beveik nepasikeis. „Chia“, kaip ir linų sėmenys, tinka salotose, jogurtuose ar glotnučiuose.
Šalavijų sėklomis galima gardinti net kefyrą, vaisių sultis ar kreminius desertus, pavyzdžiui, pudingą. Rekomenduojama turėti šių sėklų po ranka ir naudoti kur papuola, nes su jomis gausite būtinų skaidulų, gerųjų riebalų, baltymų ir gausybę svarbių mineralų – kalcio, geležies, cinko, magnio, mangano bei vario.

Moliūgų sėklos. Šios sėklos, ko gero, pačios sveikiausios ir naudingiausios iš visų. Jose randama daugybė širdies ir kraujagyslių veiklai būtinų nesočiųjų riebalų rūgščių, be to, tai vienas geriausių magnio šaltinių. O dar geriau, kad moliūgų sėklas galite valgyti ir šviežias, ir džiovintas, ir kepintas, ir sūdytas, todėl savo skonio variantą ras kiekvienas.

Be to, jos idealiai pagardina sriubas, daržovių ar vaisių salotas, jogurtus, padažus, pavyzdžiui, pesto, sumuštinius ir net makaronus. O ar kada nors bandėte moliūgų sėklomis pagardinti bulves? Pabandykite. Tiesiog pakepinkite sėklas keptuvėje, sutrinkite iki miltelių, įmaišykite į aliejaus ir citrinų sulčių mišinį ir pilkite padažą tiesiai ant virtų ar keptų bulvių.

Dar siūlome pabandyti moliūgų sėklas naudoti desertuose: įmaišykite jas į naminį šokoladą, sausainius ar pyragus. Jos ypač tinka desertuose su abrikosais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kiek pomidorų rūšių atsiduria ant jūsų stalo?
  2. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  3. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  4. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  5. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  6. Skoniu gali stebinti ir svogūnai
  7. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  8. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  9. Svogūnų sodinukai jau gali papuošti palangę
  10. Žiedinis kopūstas – norintiems maitintis sveikiau
  11. Svogūnai: nuo aitrių iki saldžių
  12. Ridikėliai: nauda kūnui ir… įdomi istorija
  13. Šventės – proga prisiminti ir virtuvės tradicijas
  14. Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Razinos | pixabay.com nuotr.

Razinų galima pasigaminti ir namuose

2023 09 16
Šalies poreikiams morkų pakaks

Morkos svarbios ne tik mūsų regai

2023 09 16
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

2023 09 10
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

2023 09 10
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

2023 09 10
Kepsniai, šnicelis | pixabay.com nuotr.

Kaip mityba susijusi su jaučiamu skausmu?

2023 09 09
Afrikinis kiaulių maras pasiekė Joniškio rajoną

VMVT siunčia įspėjimą žvėrienos mėgėjams

2023 09 09
Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba

Ką dėti į mokyklinuko priešpiečių dėžutę?

2023 09 03
Moliūgai | pixabay.com, Anncapictures nuotr.

Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių

2023 09 03
Kiek ir kokių vynuogių valgyti?

Vynuogių ABC: rinktis šviesias ar tamsias?

2023 09 02
Rodyti daugiau

Naujienos

Naršymas internete vietoj miego: ką labiausiai nuskriaudžiame?
Gamta ir žmogus

Knarkimas ne tik pablogina gyvenimo kokybę

2023 09 16
Vaikai prie kompiuterio | pixabay.com nuotr.
Gamta ir žmogus

Vien riboti laiką prie ekranų nepakanka

2023 09 16
Žuvys, įžuvinimas | žuv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Žuvų įveisimui – papildomi 100 tūkst. eurų

2023 09 16
„TikTok“ | pixabay.com nuotr.
Gamta ir žmogus

Diskusijos dėl „TikTok“ saugumo netyla

2023 09 16
Žaliosios atliekos | aad.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Kaip teisingai tvarkyti žaliasias atliekas

2023 09 16
Fotokoliažo kairėje – Dalia Švambarytė, dešinėje – Kamilas Pecela | B. Kociumbo-Kos nuotr.
Kalba

Šv. Jeronimo premijos – vertėjams Kamilui Pecelai ir Daliai Švambarytei

2023 09 16
Politinis kalinys disidentas Artūras Flikaitis | Asmeninio albumo nuotr.
Istorija

Jo mintyse buvo tik laisva Lietuva: Artūras Flikaitis – 85 metinės

2023 09 16
Dariaus ir Girėno medaliai | vilniustech.lt nuotr.
Lietuvoje

Aviacijos mokslininkui B. Merkiui įteiktas išskirtinis apdovanojimas

2023 09 16

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Iš Belgijos apie I. Vėgėlė. Turime nutraukti GĮP lytiškumo ugdymo dalies vykdymą vaikams!
  • O jums? apie I. Vėgėlė. Turime nutraukti GĮP lytiškumo ugdymo dalies vykdymą vaikams!
  • NT verslas nerimsta apie Kaunas „imsis“ sovietinių daugiabučių
  • >apie prancūzų k. apie V. Apžvalgininkas. Gudijos opozicija pradėjo išsisukinėti dėl litvinizmo

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Knarkimas ne tik pablogina gyvenimo kokybę
  • Vien riboti laiką prie ekranų nepakanka
  • Razinų galima pasigaminti ir namuose
  • Žuvų įveisimui – papildomi 100 tūkst. eurų
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Razinų galima pasigaminti ir namuose

by Ditė Česėkaitė
2023 09 16
0
Razinos | pixabay.com nuotr.

Ruduo toli gražu nėra visų uogų sezono pabaiga – saldžiosioms vynuogėms tai pats šviežio derliaus startas. Nors dėl nemažo cukraus...

Skaityti toliau

Morkos svarbios ne tik mūsų regai

by Ditė Česėkaitė
2023 09 16
0
Šalies poreikiams morkų pakaks

Per vasarą jau tikrai atsivalgėme šaltibarščių, tad dabar atėjo metas lengvoms, spalvingoms ir aromatingoms sriuboms – juk parduotuvių lentynose pilna...

Skaityti toliau

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Nors lapiniai kopūstai šiuolaikinėje kulinarijoje išpopuliarėjo ganėtinai neseniai, jų panaudojimo istorija maisto gamyboje siekia dar senovės laikus. Lapiniai kopūstai pradėti...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Iš Belgijos apie I. Vėgėlė. Turime nutraukti GĮP lytiškumo ugdymo dalies vykdymą vaikams!
  • O jums? apie I. Vėgėlė. Turime nutraukti GĮP lytiškumo ugdymo dalies vykdymą vaikams!
  • NT verslas nerimsta apie Kaunas „imsis“ sovietinių daugiabučių
  • >apie prancūzų k. apie V. Apžvalgininkas. Gudijos opozicija pradėjo išsisukinėti dėl litvinizmo
  • Įtakingų sąrašai apie „20 dienų Mariupolyje“ – informacinis raktas sprendimų priėmėjams
Kitas straipsnis
Rusų sraigtasparnis su užrašu ant borto "Na Berlin" (vėliau numuštas) | Alkas.lt ekrano nuotr.

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 03 19 14:42

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | kemi.lt | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | ket testai | Interjero detalės

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai