Sekmadienis, 6 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

5 rūšių sėklos, naudingos virtuvėje

www.alkas.lt
2022-03-19 15:45:14
0
Grūdai, sėklos, skaidulos | superfoodsrx.com nuotr.

superfoodsrx.com nuotr.

Rūpinantis savo mityba, į kasdienį savo valgiaraštį vertėtų įtraukti ir įvairias sėklas. Jos ne tik pagardina patiekalus, bet ir suteikia daugybę organizmui būtinų maistinių medžiagų – vitaminų, mineralų, baltymų, aukštos kokybės aliejų bei fermentų. O jei šis argumentas atrodo nepakankamai svarus – artimiau susipažinkite su penkių populiariausių ir vertingiausių sėklų nauda.

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad įvairiausios sėklos – ne tik skanios, bet ir labai maistingos.

„Sėklų įtraukimas į kasdienį racioną gali pagerinti savijautą, netgi padėti išvengti širdies ligų, diabeto, reguliuoti normalų kūno svorį. Be to, jose gausu skaidulų, antioksidantų. Sėklas įtraukti į savo valgiaraštį labai paprasta – jomis galima gardinti pusryčių košes, įvairiausius kokteilius ar glotnučius, salotas, netgi sriubas, valgyti jas su natūraliu jogurtu“, – sako J. Sabaitienė ir dalijasi keliais faktais apie 5 skirtingos rūšies sėklas.

5 populiariausių ir vertingiausių sėklų nauda

Linų sėmenys. Šios sėklos tikrai visiems gerai pažįstamos – iš jų gaminami aliejai, jomis gardinamos salotos, sriubos, jogurtai, žalieji kokteiliai, duona, pyragai ir dar daugybė patiekalų. Šiose sėklose gausu nepakeičiamų omega-3 riebalų rūgščių. Žmogaus organizmas pats jų negamina, todėl omega-3 būtina gauti su maistu. Taip pat linų sėmenys turi maistinių skaidulų, reikalingų žarnyno veiklai, o jose esantys lignanai – augalinės kilmės junginiai – turi antioksidantų bei estrogenų savybių, kurios prisideda prie vėžio rizikos mažinimo. Rekomenduojama dažniau vartoti maltus linų sėmenis, o dar geriau prieš valgant išmirkyti jas vandenyje, kad organizmas sklandžiau suvirškintų ir lengviau pasisavintų visas išvardintas medžiagas.

Saulėgrąžos. Ar žinojote, kad viena sauja paprasčiausių saulėgrąžų gali numalšinti alkį? Šiose sėklose yra daug vertingų maistinių medžiagų – folio rūgšties, folatų, skaidulų, vitaminų E ir B1, seleno ir kitų mineralų, todėl jos labai maistingos ir suteikia sotumo jausmą.

Taigi, kai norisi paužkandžiauti – saulėgrąžos yra vienas geriausių pasirinkimų. Žinoma, jomis galite gardinti ir patiekalus – kiaušinienę, tuno ar vištienos salotas, daržovių troškinius ir net padažus. Išmirkytos vandenyje, jos gali būti naudojamos net picoje, o jeigu norite išbandyti ką nors egzotiškesnio, siūlome štai tokį receptą: per naktį išmirkykite sėklas pasūdytame vandenyje, kitą dieną jas nusausinkite, sumaišykite su alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis, dviem šaukštais smulkintų česnakų laiškų ir tepkite ant mėgstamos duonelės, pavyzdžiui, čiabatos.

Sezamų sėklos. Vietą gastronomijos pasaulyje sezamų sėklos užsitarnavo tuomet, kai tapo neatsiejamu mėsainių bandelių pagardu. Šios sėklos patiekalams suteikia riešutų poskonį ir malonų traškumą, todėl jos dažnai naudojamos duonoje, salotose ir beveik visuose Azijos virtuvės patiekaluose.

Rekomenduojame pabandyti sezamų sėklas įmaišyti net ir į mėsos marinatus ar blynų tešlą, juolab kad jos papildys jūsų mitybą geraisiais riebalais, kokybiškais baltymais, skaidulomis, vitaminu B, kalciu, geležimi, magniu ir daugybe kitų mineralų.

Šalavijų sėklos. Šios sėklos dažnai vadinamos tiesiog „chia“. Jos yra švelnaus skonio, todėl jas galima derinti su bet kokiu kitu maistu, nes patiekalo skonis beveik nepasikeis. „Chia“, kaip ir linų sėmenys, tinka salotose, jogurtuose ar glotnučiuose.
Šalavijų sėklomis galima gardinti net kefyrą, vaisių sultis ar kreminius desertus, pavyzdžiui, pudingą. Rekomenduojama turėti šių sėklų po ranka ir naudoti kur papuola, nes su jomis gausite būtinų skaidulų, gerųjų riebalų, baltymų ir gausybę svarbių mineralų – kalcio, geležies, cinko, magnio, mangano bei vario.

Moliūgų sėklos. Šios sėklos, ko gero, pačios sveikiausios ir naudingiausios iš visų. Jose randama daugybė širdies ir kraujagyslių veiklai būtinų nesočiųjų riebalų rūgščių, be to, tai vienas geriausių magnio šaltinių. O dar geriau, kad moliūgų sėklas galite valgyti ir šviežias, ir džiovintas, ir kepintas, ir sūdytas, todėl savo skonio variantą ras kiekvienas.

Be to, jos idealiai pagardina sriubas, daržovių ar vaisių salotas, jogurtus, padažus, pavyzdžiui, pesto, sumuštinius ir net makaronus. O ar kada nors bandėte moliūgų sėklomis pagardinti bulves? Pabandykite. Tiesiog pakepinkite sėklas keptuvėje, sutrinkite iki miltelių, įmaišykite į aliejaus ir citrinų sulčių mišinį ir pilkite padažą tiesiai ant virtų ar keptų bulvių.

Dar siūlome pabandyti moliūgų sėklas naudoti desertuose: įmaišykite jas į naminį šokoladą, sausainius ar pyragus. Jos ypač tinka desertuose su abrikosais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kiek pomidorų rūšių atsiduria ant jūsų stalo?
  2. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  3. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  4. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  5. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  6. Skoniu gali stebinti ir svogūnai
  7. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  8. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  9. Svogūnų sodinukai jau gali papuošti palangę
  10. Žiedinis kopūstas – norintiems maitintis sveikiau
  11. Svogūnai: nuo aitrių iki saldžių
  12. Ridikėliai: nauda kūnui ir… įdomi istorija
  13. Šventės – proga prisiminti ir virtuvės tradicijas
  14. Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Globojančių šeimų festivalis | SADM nuotr.
Gamta ir žmogus

Vaikų globos savaitę užbaigė naujas Lietuvos rekordas

2025 07 06
Šiauliai
Kultūra

Šiauliai kvies jungtis į šventinę bendrystę

2025 07 05
A. Stulginskiui skirta paroda
Istorija

Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda

2025 07 05
Baltijos esperantininkų dienos Kaune | Lietuvos esperantininkų sąjungos nuotr.
Kalba

Baltijos esperantininkų dienos Kaune

2025 07 05
„Tautiška giesmė aplink pasaulį“ | Facebook nuotr.
Kultūra

„Tautiška giesmė“ sekmadienį skambės visoje Lietuvoje: skelbia giedojimo vietų sąrašą

2025 07 05
Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo ir tautiškos giesmės diena kviečia į Kernavę | Rengėjų nuotr.
Istorija

Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo ir tautiškos giesmės diena kviečia į Kernavę

2025 07 05
šiauliai„Saulės žiedas“ 2025.
Etninė kultūra

Tarptautinė folkloro šventė „Saulės žiedas“ Šiauliuose tęsiasi – miestas alsuoja pasaulio folkloro ritmais

2025 07 05
Vilniaus koncertų ir sporto rūmai | Paveldo komisijos nuotr.
Architektūra

Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo

2025 07 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas Dilius apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vasarą atraskite šaltai „užplikytą“ kavą
  • Vaikų globos savaitę užbaigė naujas Lietuvos rekordas
  • I. Giniotis. Karaliaus Vilhelmo kanalas
  • 4 dalykai, kuriuos būtina apgalvoti imant paskolą būstui

Kiti Straipsniai

Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas Dilius apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Rusų sraigtasparnis su užrašu ant borto "Na Berlin" (vėliau numuštas) | Alkas.lt ekrano nuotr.

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 03 19 14:42

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai