Trečiadienis, 24 rugsėjo, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Šaltibarščiai išgyvena savotišką atgimimą

www.alkas.lt
2022-07-10 13:47:41
0
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Šaltibarščiai | lt.wikipedija.org

       

Vasarą dažnam sumažėja apetitas ir norisi lengvesnio maisto. Lietuvius karštomis dienomis gelbsti vėsūs ir gaivūs šaltibarščiai. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pastebi, kad jau kelerius metus šaltibarščiai išgyvena savotišką atgimimą.

Pavyzdžiui, į juos dedami įvairūs ožkos ar karvės pieno sūriai, garstyčios, krienai ir kiti netikėti pagardai, o pieno produktų nevartojantys gali pasigaminti veganišką sriubos variantą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė priduria, kad šaltibarščiai yra ir sveikatai palankus pasirinkimas, nes burokėliuose gausu kompleksinių angliavandenių bei mikroelementų.

Burokėliai – naudingų medžiagų šaltinis

Burokėliai – ne tik spalvingai lėkštėje atrodanti ar savo skoniu išskirianti daržovė, bet ir organizmui reikalingų medžiagų šaltinis. „Burokėliuose gausu sveikatai palankių kompleksinių angliavandenių ir tokių mikroelementų kaip kalis ar magnis, yra ir šiek tiek geležies. Juose taip pat daug vandenyje tirpių skaidulų, reikalingų tinkamai žarnyno veiklai palaikyti. Be to, ši daržovė yra puikus folio rūgšties šaltinis“, – vardija „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė dr. E. Gavelienė.

Pasak jos, burokėliai žmogaus mitybos racione turėtų atsidurti įvairiu pavidalu. Nors dažniausiai vartojamas jų šakniagumbis, ne ką mažiau vertingi ir burokėlių lapai. „Iš šviežių burokėlių lapų galima pasigaminti puikias ir išties maistingas salotas, jais galima gardinti ir šaltibarščius. Burokėlių lapai turi žmogaus organizmui būtinų fitochemikalų (dar vadinamų fitonutrientais), kurie ne tik suteikia daržovėms spalvą, bet ir veikia organizmą kaip antioksidantai: skatina imuninės sistemos veiklą, kovoja su bakterijomis ir virusais bei slopina uždegimus“, – sako gydytoja dietologė.

Ji priduria, kad dar vienas būdas į mitybos racioną įtraukti burokėlius – juos vartoti sulčių pavidalu: „Koncentruotos daržovių sultys turi labai daug biologiškai aktyvių medžiagų, tačiau rekomenduojama jas praskiesti vandeniu ar maišyti su morkų, salierų, obuolių, citrinų ar imbiero sultimis. Tokiu būdu organizmas gaus dar daugiau naudingų maistinių medžiagų.“

Šaltibarščius paįvairina netikėti ingredientai

Anot L. Barčaitės, kone  kiekvienas lietuvis namų virtuvėje turi skirtingą šaltibarščių receptą – vieni mėgsta skystesnę konsistenciją ir sriubą skiedžia pienu ar vandeniu, kiti kaip tik ja tirština dalį ingredientų sutrindami trintuvėje. Tarp populiarėjančių šaltibarščių ingredientų galima rasti fetos ir minkštus ožkos sūrius, garstyčias, krienus, taip pat airaną, raugintas pasukas ar net gazuotą vandenį.

„Lietuviai vis daugiau improvizuoja su šiuo legendiniu patiekalu, jam suteikdami šiuolaikišką formą. Mano mėgstamiausias variantas yra 2,5 proc. kefyrą maišyti lygiomis dalimis su pasukomis. Nors ir neįprasta, šaltibarščiuose taip pat puikiai dera tarkuota cukinija ar smulkintas ridikėlis. Aš svogūnų laiškus dažniau dedu tik kaip papuošimą patiekiant, o be šviežių krapų šią šaltą sriubą sunku įsivaizduoti“, – sako L. Barčaitė.

Maisto technologė tikina, kad lygiai tokius pačius skanius šaltibarščius skanauti gali ir laktozės netoleruojantys ar gyvulinės kilmės maisto produktų nevartojantys žmonės. Keli paprasti triukai padės pasigaminti puikius veganiškus šaltibarščius: „Veganiško kefyro labai paprastai galima pasigaminti namuose – tereiks į sojų pieną įspausti citrinos sulčių, kurios jį sutirštins ir suteiks kefyrui būdingo rūgštumo. Rekomenduoju gaminant dėti visus ingredientus šaltus, kad sriubos nereikėtų vėsinti papildomai. Be to, ryškesnio skonio šaltibarščiai bus tuomet, jei naudosite burokėlius marinuotus su actu.“ 

Veganiški šaltibarščiai

Reikės: 

1 l nesaldinto sojų pieno;

1 vnt citrinos;

0,5 l. marinuotų burokėlių obuolių sultyse;

250 g šviežių agurkų;

150 g  ridikėlių;

svogūnų laiškų;

krapų;

druskos (pagal skonį);

maltų juodųjų pipirų (pagal skonį).

Gaminimo eiga: 

Į indą supilkite sojos pieną, įspauskite citrinos sultis ir palikite pastovėti 10 minučių. Dėkite druską, išmaišykite ir palikite, kol pienas sutirštės. Sudėkite burokėlius su visu marinatu, kubeliais supjaustytus agurkus, supjaustytus ridikėlius ir suberkite susmulkintus svogūnų laiškus bei krapus. Pagardinkite pagal skonį druska ir pipirais. Išmaišykite. Patiekite su virtomis bulvėmis. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  2. Net ir parudavusių bananų išmesti neverta
  3. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  4. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  5. Bulvė: palanki ir naudinga sveikatai
  6. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  7. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  8. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  9. Kaip išgelbėti maistą nuo kelionės į šiukšliadėžę?
  10. Varškės sūreliais piktnaudžiauti nereikėtų
  11. Kokių maisto gaminių šaldyti nepatariama?
  12. Kaip naudoti kepinių kildinimo medžiagas?
  13. Nauji ir nesudėtingi kiaušinių marginimo būdai
  14. Avokadas – kaulavaisis, daržovė ar uoga?
  15. Naminis jogurtas – tai tikrai įmanoma

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Vilnius
Lietuvoje

Prisiregistravusiems gyventojams Vilnius siūlys iki 1000 Eur per dvejus metus

2025 09 24
Margarita Robles Fernandes ir Dovilė Šakalienė
Lietuvoje

Šiauliuose lankosi Ispanijos gynybos ministrė

2025 09 24
Ukrainos vėliava
Lietuvoje

Laikinoji apsauga ukrainiečiams pratęsta iki 2027 m. kovo 4 d.

2025 09 24
Česlovo Radzinausko tiltas
Lietuvoje

Nuo šiandien tęsiami darbai ant Č. Radzinausko tilto

2025 09 24
Vyriausybė
Lietuvoje

Vyriausybė pritarė lankstesnėms scenos meno kūrėjų darbo sutartims

2025 09 24
Kultūros ministerija
Lietuvoje

A. Zuokas siūlo „išpirkti“ kultūros ministro postą iš „Nemuno aušros“

2025 09 24
Lėktuvas
Lietuvoje

„Norwegian“ lėktuvai skraidys tarp Palangos oro uosto ir Bergeno

2025 09 24
Vaikai
Lietuvoje

Ką žinoti, jei už vaiko būrelį norite mokėti mažiau?

2025 09 24

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Skirmantas apie K. Urba. Mezolito baltai (II)
  • +++ apie Prezidentas kreipėsi į pasaulio lyderius
  • skt. apie K. Urba. Mezolito baltai (II)
  • skt. apie K. Urba. Mezolito baltai (II)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prisiregistravusiems gyventojams Vilnius siūlys iki 1000 Eur per dvejus metus
  • Šiauliuose lankosi Ispanijos gynybos ministrė
  • Laikinoji apsauga ukrainiečiams pratęsta iki 2027 m. kovo 4 d.
  • Nuo šiandien tęsiami darbai ant Č. Radzinausko tilto

Kiti Straipsniai

Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21
Daržovės

Nuspalvinkite lėkštes rudens gėrybėmis

2025 09 20
Šalies poreikiams morkų pakaks

Morkų derlius: ūkininkas pataria, kaip jas laikyti ir ką gaminti

2025 09 20
Kiaušiniai

Ar kiaušiniai pyrage tokie pat naudingi, kaip virti?

2025 09 14
Maistas, žuvis

Kaip iš lašišos gauti didžiausią naudą?

2025 09 14
Uogienė

Uogienę pavyks išvirti ir be cukraus

2025 09 13
Virtuvė

Studentiška virtuvė: kaip protingai ir patogiai ją įsirengti

2025 09 08
Daržovės, cukinijos

Jei pritrūksta idėjų, ką daryti su cukinijomis

2025 09 07
Šaldytos uogos

Ką ir kaip geriausia užšaldyti žiemos atsargoms?

2025 09 07

Skaitytojų nuomonės:

  • Skirmantas apie K. Urba. Mezolito baltai (II)
  • +++ apie Prezidentas kreipėsi į pasaulio lyderius
  • skt. apie K. Urba. Mezolito baltai (II)
  • skt. apie K. Urba. Mezolito baltai (II)
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Mezolito baltai (II)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Pasaulio lietuvių žaidynės | lietuviuzaidynes.lt nuotr.

Pasaulio lietuvių žaidynėms – pašto ženklas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai