Penktadienis, 1 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Kuo ypatingi ryžiai, kuriuos valgo pusė pasaulio?

www.alkas.lt
2022-03-26 12:56:37
0
Kokios rūšies ryžius rinktis?

Maistas, ryžiai | pixabay.com nuotr.

Jie auginami visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą, o nevirti ir tinkamai laikomi gali būti vartojami net 30 metų. Tai – vos keli faktai apie ryžius, kurie, kaip manoma, yra pagrindinis maistas daugiau nei pusei pasaulio gyventojų.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos žinovai sako – šios kruopos išties turtingos savo istorija, savybėmis ir gastronominiu panaudojimu. Kulinarijos meistrai pasakoja, kuo ryžiai tokie ypatingi bei kaip iš jų pasigaminti netgi desertus.

Suteikia energijos ir sutvirtina sienas 

Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako – šių kruopų populiarumas yra visiškai suprantamas. Ryžiai, tikina ji, yra gausūs angliavandenių, kurie organizmą aprūpina energija. Be to, anot B. Baratinskaitės, šios kruopos suteikia sotumo, turi daug naudingų medžiagų, vitaminų, mineralų, o kartu yra ir draugiškos piniginei.

„Svarbu ir tai, kad ryžiai ilgai negenda. Tinkamai laikomi, jie išlieka švieži bei gali būti vartojami nuo 10 iki 30 metų. Ne veltui ryžiai, kilę iš Kinijos, auginami ir valgomi jau daugmaž 9 tūkst. metų. Jie paplitę po visą pasaulį. Iš Kinijos ryžių kultūrą perėmė Šri Lanka bei Indija, vėliau kruopos pasiekė Europą, o iš pastarosios nukeliavo į Ameriką. Dabar jos neauginamos tik Antarktidoje.

Tačiau įdomus ne tik ryžių paplitimo kelias. Štai jais sulipdyta Didžioji kinų siena. Visi, kas bandė nuo puodo dugno nugramdyti prilipusius ryžius, žino, kokie lipnūs ir stiprūs pastarieji gali būti. Tuo ir pasinaudojo Mingų dinastijos, stačiusios minėtą sieną, atstovai. Jie liepė skiedinį sienos akmenims sumaišyti su ryžių koše“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Dalinasi originaliais receptais

„Pasaulyje skaičiuojama apie 40 tūkst. ryžių veislių. Jos skirstomos į grupes, pogrupius, atsižvelgiant į grūdų dydį ir formą. Todėl yra ilgieji bei trumpieji ryžiai. Taip pat šiuos kruopos skirstomos pagal išlukštento grūdo spalvą – rudieji, gelsvieji, žalsvieji, raudonieji. Kartu ir kvapumą: kvapieji, bekvapiai. Kvalifikuojami ir pagal kitus požymius. Štai Basmati, indų kalboje reiškiantys kvapų karalienę, dominuoja Indijos bei Pakistano virtuvėje. Patiekalams jie suteikia malonų riešutų aromatą. Jasmine populiariausi Tailande ir pasižymi gėlių poskoniais. Tuo metu vidutinio grūdo naudojami Japonijos virtuvėje – pavyzdžiui, sušių gamybai. Šiuos ryžius mėgstama valgyti ir vienus arba sudėti į ispaniškąją paeliją“, – kalba kulinarijos ekspertė.

Minėti šių kruopų panaudojimo virtuvėje būdai, anot pašnekovės, tik dalis viso jų gastronominio žavesio. Norėdama tai įrodyti, B. Baratinskaitė dalinasi netradicinių ryžių patiekalų gamybos idėjomis.

Ryžių blyneliai su parmezanu ir batatais

Reikės: 200 g ryžių, 300 g saldžiųjų bulvių, 150 parmezano sūrio, poros kiaušinių, 100 g miltų, 50 ml grietinėlės, 50 g sviesto, žiupsnelio druskos bei pipirų.

Pirmiausia, išvirkite ryžius. Taip, kaip nurodyta ant pakuotės, įdėkite šiek tiek sviesto, uždenkite puodą dangčiu ir palikite, kad atvėstų. Tada paruoškite bulves, išvirkite, sutrinkite ir sumaišykite su ryžiu koše. Į ryžių bei bulvių masę įmuškite nuplautus kiaušinius, viską gerai išplakite plaktuvu. Tuomet įmaišykite miltus, parmezaną, įberkite druskos ir pipirų, dar kartą gerai išmaišykite. Iš paruoštos tešlos suformuokite nedidelius blynelius, naudodami sviestą apkepkite juos iš abiejų pusių keptuvėje.

Japoniškieji „Dango“: švelnūs, saldūs ir rožiniai

Reikės: 160 g ryžių miltų, 120 g lipnių ryžių miltų, 100 g cukraus, stiklinės karšto vandens, pusės arbatinio šaukštelio vyšninių maisto dažų, iešmelių.

Pirmiausia, dubenyje sumaišykite miltus ir cukrų. Tada supilkite karštą vandenį. Viską gerai išmaišykite, rankomis suminkykite masę iki vientiso, minkšto rutulio. Jei tešla nesulimpa, įpilkite dar šiek tiek karšto vandens. Tada dubenį uždenkite lėkšte, įdėkite trims minutėms į mikrobangų krosnelę. Tuomet karštą tešlą atsargiai išimkite iš indo, padalinkite į tris dalis. Į visas įminkykite vyšnių miltelius, iki kol spalva bus vientisa. Tada padalinkite tešlos rutulėlius į 10 dalių, šlapiomis rankomis suformuokite rutuliukus. Puode užvirkite vandenį, į jį sudėkite rutuliukus. Kai šie iškyla į paviršių, iškart išgriebkite ir dėkite į dubenį su lediniu vandeniu, kad nustotų virti. Išvirusius rutuliukus verkite ant iešmelių, ragaukite!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  2. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  3. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  4. Želė tortas – sveika ir puošnu
  5. Klaidų gaminant patiekalą pirmą kartą galima išvengti
  6. Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms
  7. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  8. Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai
  9. Sriubos – greitas būdas praturtinti valgiaraštį
  10. Kokios rūšies ryžius rinktis?
  11. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  12. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  13. Kodėl gi ne varškėčiai? Ne tik klasika
  14. Šventė ant jūsų stalo
  15. Šventės – proga prisiminti ir virtuvės tradicijas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Putinas, Kremlius, žemė veriasi po kojomis
Ukrainos balsas

A. Navys, M. Sėjūnas. Putino režimas kabo ant plauko

2025 07 31
Naikintuvai
Lietuvoje

NATO oro policijos misiją perėmė Vengrija ir Ispanija

2025 07 31
D. Trampas davė 10 dienų V. Putinui
Užsienyje

Trampo ultimatumo laikrodis tiksi – ką darys Rusija?

2025 07 31
Autobusas
Lietuvoje

Susisiekimo ministerija atvėrė duomenis apie viešąjį transportą

2025 07 31
Medininkų žudynių minėjimas
Lietuvoje

Prezidentas pagerbė Medininkų žudynių aukas

2025 07 31
FNTT | fntt.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

G. Palucko brolienės įmonėje atliktos kratos, sulaikytas jos direktorius

2025 07 31
Kelias
Lietuvoje

Iki rudens bus atnaujinta beveik 30 km blogiausios būklės kelių

2025 07 31
Ligoninė
Lietuvoje

Ligoninės užtikrins sąlygas oriai atsisveikinti su mirštančiuoju

2025 07 31

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Michailas Pavlivas apie G. Palucko brolienės įmonėje atliktos kratos, sulaikytas jos direktorius
  • Aleksandras Dubinskis apie Trampo ultimatumo laikrodis tiksi – ką darys Rusija?
  • Draudžiamą turinį skaitot? apie A. Navys, M. Sėjūnas. Putino režimas kabo ant plauko
  • Globalistas apie Gintautas Paluckas traukiasi iš pareigų

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • A. Navys, M. Sėjūnas. Putino režimas kabo ant plauko
  • NATO oro policijos misiją perėmė Vengrija ir Ispanija
  • Trampo ultimatumo laikrodis tiksi – ką darys Rusija?
  • Susisiekimo ministerija atvėrė duomenis apie viešąjį transportą

Kiti Straipsniai

Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27
Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27
Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Vaistai

Atostogaujantiems nelikti be vaistų padės nuotolinė prekyba

2025 07 15
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13

Skaitytojų nuomonės:

  • Michailas Pavlivas apie G. Palucko brolienės įmonėje atliktos kratos, sulaikytas jos direktorius
  • Aleksandras Dubinskis apie Trampo ultimatumo laikrodis tiksi – ką darys Rusija?
  • Draudžiamą turinį skaitot? apie A. Navys, M. Sėjūnas. Putino režimas kabo ant plauko
  • Globalistas apie Gintautas Paluckas traukiasi iš pareigų
  • (Ne)sureikšminkime? apie Gintautas Paluckas traukiasi iš pareigų
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Darbas | vi.lt nuotr.

Didėja sezoninių darbų pasirinkimas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai