Sekmadienis, 24 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Kuo ypatingi ryžiai, kuriuos valgo pusė pasaulio?

www.alkas.lt
2022-03-26 12:56:37
0
Kokios rūšies ryžius rinktis?

Maistas, ryžiai | pixabay.com nuotr.

Jie auginami visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą, o nevirti ir tinkamai laikomi gali būti vartojami net 30 metų. Tai – vos keli faktai apie ryžius, kurie, kaip manoma, yra pagrindinis maistas daugiau nei pusei pasaulio gyventojų.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos žinovai sako – šios kruopos išties turtingos savo istorija, savybėmis ir gastronominiu panaudojimu. Kulinarijos meistrai pasakoja, kuo ryžiai tokie ypatingi bei kaip iš jų pasigaminti netgi desertus.

Suteikia energijos ir sutvirtina sienas 

Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako – šių kruopų populiarumas yra visiškai suprantamas. Ryžiai, tikina ji, yra gausūs angliavandenių, kurie organizmą aprūpina energija. Be to, anot B. Baratinskaitės, šios kruopos suteikia sotumo, turi daug naudingų medžiagų, vitaminų, mineralų, o kartu yra ir draugiškos piniginei.

„Svarbu ir tai, kad ryžiai ilgai negenda. Tinkamai laikomi, jie išlieka švieži bei gali būti vartojami nuo 10 iki 30 metų. Ne veltui ryžiai, kilę iš Kinijos, auginami ir valgomi jau daugmaž 9 tūkst. metų. Jie paplitę po visą pasaulį. Iš Kinijos ryžių kultūrą perėmė Šri Lanka bei Indija, vėliau kruopos pasiekė Europą, o iš pastarosios nukeliavo į Ameriką. Dabar jos neauginamos tik Antarktidoje.

Tačiau įdomus ne tik ryžių paplitimo kelias. Štai jais sulipdyta Didžioji kinų siena. Visi, kas bandė nuo puodo dugno nugramdyti prilipusius ryžius, žino, kokie lipnūs ir stiprūs pastarieji gali būti. Tuo ir pasinaudojo Mingų dinastijos, stačiusios minėtą sieną, atstovai. Jie liepė skiedinį sienos akmenims sumaišyti su ryžių koše“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Dalinasi originaliais receptais

„Pasaulyje skaičiuojama apie 40 tūkst. ryžių veislių. Jos skirstomos į grupes, pogrupius, atsižvelgiant į grūdų dydį ir formą. Todėl yra ilgieji bei trumpieji ryžiai. Taip pat šiuos kruopos skirstomos pagal išlukštento grūdo spalvą – rudieji, gelsvieji, žalsvieji, raudonieji. Kartu ir kvapumą: kvapieji, bekvapiai. Kvalifikuojami ir pagal kitus požymius. Štai Basmati, indų kalboje reiškiantys kvapų karalienę, dominuoja Indijos bei Pakistano virtuvėje. Patiekalams jie suteikia malonų riešutų aromatą. Jasmine populiariausi Tailande ir pasižymi gėlių poskoniais. Tuo metu vidutinio grūdo naudojami Japonijos virtuvėje – pavyzdžiui, sušių gamybai. Šiuos ryžius mėgstama valgyti ir vienus arba sudėti į ispaniškąją paeliją“, – kalba kulinarijos ekspertė.

Minėti šių kruopų panaudojimo virtuvėje būdai, anot pašnekovės, tik dalis viso jų gastronominio žavesio. Norėdama tai įrodyti, B. Baratinskaitė dalinasi netradicinių ryžių patiekalų gamybos idėjomis.

Ryžių blyneliai su parmezanu ir batatais

Reikės: 200 g ryžių, 300 g saldžiųjų bulvių, 150 parmezano sūrio, poros kiaušinių, 100 g miltų, 50 ml grietinėlės, 50 g sviesto, žiupsnelio druskos bei pipirų.

Pirmiausia, išvirkite ryžius. Taip, kaip nurodyta ant pakuotės, įdėkite šiek tiek sviesto, uždenkite puodą dangčiu ir palikite, kad atvėstų. Tada paruoškite bulves, išvirkite, sutrinkite ir sumaišykite su ryžiu koše. Į ryžių bei bulvių masę įmuškite nuplautus kiaušinius, viską gerai išplakite plaktuvu. Tuomet įmaišykite miltus, parmezaną, įberkite druskos ir pipirų, dar kartą gerai išmaišykite. Iš paruoštos tešlos suformuokite nedidelius blynelius, naudodami sviestą apkepkite juos iš abiejų pusių keptuvėje.

Japoniškieji „Dango“: švelnūs, saldūs ir rožiniai

Reikės: 160 g ryžių miltų, 120 g lipnių ryžių miltų, 100 g cukraus, stiklinės karšto vandens, pusės arbatinio šaukštelio vyšninių maisto dažų, iešmelių.

Pirmiausia, dubenyje sumaišykite miltus ir cukrų. Tada supilkite karštą vandenį. Viską gerai išmaišykite, rankomis suminkykite masę iki vientiso, minkšto rutulio. Jei tešla nesulimpa, įpilkite dar šiek tiek karšto vandens. Tada dubenį uždenkite lėkšte, įdėkite trims minutėms į mikrobangų krosnelę. Tuomet karštą tešlą atsargiai išimkite iš indo, padalinkite į tris dalis. Į visas įminkykite vyšnių miltelius, iki kol spalva bus vientisa. Tada padalinkite tešlos rutulėlius į 10 dalių, šlapiomis rankomis suformuokite rutuliukus. Puode užvirkite vandenį, į jį sudėkite rutuliukus. Kai šie iškyla į paviršių, iškart išgriebkite ir dėkite į dubenį su lediniu vandeniu, kad nustotų virti. Išvirusius rutuliukus verkite ant iešmelių, ragaukite!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  2. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  3. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  4. Želė tortas – sveika ir puošnu
  5. Klaidų gaminant patiekalą pirmą kartą galima išvengti
  6. Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms
  7. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  8. Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai
  9. Sriubos – greitas būdas praturtinti valgiaraštį
  10. Kokios rūšies ryžius rinktis?
  11. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  12. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  13. Kodėl gi ne varškėčiai? Ne tik klasika
  14. Šventė ant jūsų stalo
  15. Šventės – proga prisiminti ir virtuvės tradicijas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Mokiniai | smsm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Išsaugotos 42 miestelių gimnazijos, kurioms grėsė pertvarka dėl per mažo mokinių skaičiaus

2025 08 23
Žemės ūkis
Lietuvoje

Ministerija ramina ūkinkus dėl galimo įsipareigojimų nevykdymo

2025 08 22
Piniginė
Lietuvoje

Ką svarbu žinoti skolininkui, susidūrusiam su sunkumais?

2025 08 22
Vaistinė
Gamta ir žmogus

Atnaujinama vaistų išrašymo ir išdavimo tvarka

2025 08 22
J. Basanavičiaus gatvė
Lietuvoje

Dėl archeologinių tyrimų keičiasi eismas J. Basanavičiaus gatvėje

2025 08 22
Klaipėdos daugiabučiai
Lietuvoje

Klaipėdoje toliau didinamas statymo vietų skaičius

2025 08 22
„Vytis“
Lietuvoje

Steigiamas gynybos ir saugumo inovacijų kūrimo centras

2025 08 22
Telefonas
Lietuvoje

„Sodra“ įspėja apie sukčių skambučius

2025 08 22

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Tomas Jakutis apie Z. Vaišvila, E. Čibirauskas, G.Ustinavičius. Kodėl VRK neregistravo referendumo, kad valstybė nefinansuotų politinių partijų?
  • to+++ apie Z. Vaišvila, E. Čibirauskas, G.Ustinavičius. Kodėl VRK neregistravo referendumo, kad valstybė nefinansuotų politinių partijų?
  • Varlinas apie M. Kundrotas. Buvusio politikėlio išpažintis
  • jo apie T. Labutienė. Tomaševskis grįžta su LVŽS pagalba?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai
  • „Google Maps“ diegia naujas DI funkcijas
  • Kad terasos netaptų čiuožykla
  • Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

Kiti Straipsniai

Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai

2025 08 24
Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Ledai

Negirdėta ledų istorija ir šiandieninis pasirinkimas

2025 08 23
Marinuoti agurkai

Kelios agurkų konservavimo paslaptys

2025 08 23
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15

Skaitytojų nuomonės:

  • Tomas Jakutis apie Z. Vaišvila, E. Čibirauskas, G.Ustinavičius. Kodėl VRK neregistravo referendumo, kad valstybė nefinansuotų politinių partijų?
  • to+++ apie Z. Vaišvila, E. Čibirauskas, G.Ustinavičius. Kodėl VRK neregistravo referendumo, kad valstybė nefinansuotų politinių partijų?
  • Varlinas apie M. Kundrotas. Buvusio politikėlio išpažintis
  • jo apie T. Labutienė. Tomaševskis grįžta su LVŽS pagalba?
  • +++ apie Z. Vaišvila, E. Čibirauskas, G.Ustinavičius. Kodėl VRK neregistravo referendumo, kad valstybė nefinansuotų politinių partijų?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Darbas | vi.lt nuotr.

Didėja sezoninių darbų pasirinkimas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai