Trečiadienis, 3 kovo, 2021
  • Apie Alkas.lt
  • Saulės arkliukai
    • Naujienos
    • Diskusijos
    • Kultūros teorijų labirintai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms

www.alkas.lt
2019 06 22 14:22
0
Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms

sam.lt nuotr.

sam.lt nuotr.
sam.lt nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA), vienijančia virtuvės šefus ir kitus maisto gamybos profesionalus, pristatė patiekalus, pagamintus pagal atnaujintus receptus. Šiais ir dauguma kitų receptų bei gamybos aprašymų nemokamai gali naudotis visos mūsų šalies ugdymo ir gydymo įstaigos, taip užtikrindamos sveiką ir skanią vaikų bei ligonių mitybą.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, mitybos įpročiai nesikeičia per vieną dieną, sukurti sveikus ir skanius receptus, savo sudėtimi ir skoniu tinkančius vaikams bei ligoniams ir atitinkančius realias įstaigų finansines galimybes, užtrunka.

„Tobulumui ribų nėra – tai yra nuolatinis procesas. Džiaugiamės, kad pokyčiai vyksta. Mums labai svarbus grįžtamasis ryšys iš tų, kurie jau ragavo patiekalų, pagamintų pagal teiktus receptus. Esu įsitikinęs, skanus ir sveikas – toks turi būti maistas, kurį gauna vaikai ugdymo įstaigose, o pacientai – ligoninėse. Atnaujinti patiekalų receptai, tikiu, maloniai nustebins“, – sako ministras A. Veryga.

Ministras paragino ugdymo ir gydymo įstaigas naudotis nemokama galimybe įtraukti siūlomus receptus į savo valgiaraščius. Juolab, kad dabar iki šiol gamintus patiekalus naujaisiais receptais galima keisti be derinimo su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

Taip pat ministras A. Veryga padėkojo LRVVKA atstovams už parodytą didžiulę iniciatyvą ir neatlygintinai parengtus patiekalų receptus bei gamybos aprašymus. Patobulintas patiekalų receptūras galima rasti SAM interneto svetainėje.

Sveikatos apsaugos viceministro Algirdo Šešelgio teigimu, sveikas ir skanus maistas ugdymo bei gydymo įstaigose turėtų tapti norma.

„Puikiai suprantame, kad pakeisti mitybos įpročius sudėtinga. Tai nuoseklus, kantrybės ir motyvacijos reikalaujantis procesas. Manau, kad geriausia motyvacija – puikus skonis ir žinojimas, kad produktas ar patiekalas palankus sveikatai. Anksčiau sukurti receptai buvo bandomi Lietuvos mokyklose, sulaukta įvairių pasiūlymų, tad buvo patobulinti ir dabar pristatomi atnaujinti. Tikimės, kad tai bus gera įžanga ir galimybė toliau dirbti, siekiant įdiegti sveikesnį, kokybiškesnį maitinimą ne tik mokyklose ir darželiuose, bet ir ligoninėse“, – sako viceministras.

Pristatymo valgiaraštį sudarė vištienos sultinys su viso grūdo makaronais, kesadilija su daržovėmis, šamų filė kepsniukai su šakninėmis daržovėmis, jautienos maltiniai su grikiais ir burokėlių salotomis, varškėčiai su jogurtiniu uogų užpilu, avižinė košė su džiovintais abrikosais ir duonos trupiniais. Patiekalams paskaninti skirtas pomidorų pagardas, medaus-garstyčių užpilas, bešamelio padažas. Siūlyta paskanauti morkų kremo ir braškių glotnučio. Kaip sveiki užkandžiai patiekti obuoliai skiltelėmis, taip pat pjaustytos morkos, agurkai ir brokoliai, o atsigaivinti – vandens su mėta.

SAM yra parengusi ir paskelbusi savo svetainėje švediško stalo principo diegimo ir maisto švaistymo mažinimo priemonių įgyvendinimo rekomendacijas bei kreipusis į savivaldybes ir jų visuomenės sveikatos biurus, kviesdama skatinti jų įgyvendinimą. Šios rekomendacijos taip pat puikiai dera su šiandien pristatyta naujų patiekalų idėja.

LRVVKA atstovės Aidos Matulevičiūtės įsitikinimu, kartu su naujaisiais receptais ugdymo įstaigose turėtų prigyti ir švediško stalo kultūra. Ji įžvelgia ekologinę, ekonominę, socialinę naudas.

„Pirmiausia, taip tiekiant maistą jo atliekų sumažėja nuo 50 iki 90 procentų. O atsisakius standartinių privalomų kiekių bus sutaupomas ir virėjų laikas, ir įmonės kaštai – sumažės maisto švaistymas, nebereikės mokėti už išmetamas maisto atliekas, o sutaupytos lėšos keliautų maisto kokybei ir ruošos planavimui gerinti. Kitas svarbus aspektas – nebeliks diskriminacijos ir socialinės atskirties tarp vaikų, kai valstybės paramą gaunantys mokiniai negali savarankiškai rinktis, ką valgyti“, – teigia A. Matulevičiūtė.

Pasak jos, susidomėjimas siūlomais receptais Lietuvoje didelis, gaunama daug užklausų, siekiant pradėti pokyčius ateinančiais mokslo metais. A. Matulevičiūtės nuomone, teigiami atnaujintos mitybos rezultatai turėtų būti akivaizdūs jau po pirmųjų mokslo metų, vertinant vaikų sveikatos rodiklius.

Pažymėtina, kad SAM yra atsakinga už bendrųjų taisyklių mitybai organizuoti tobulinimą ir koordinavimą, o viešuosius pirkimus dėl vaikų ar pacientų maitinimo rengia savivaldybės arba pačios įstaigos. Jos ir sprendžia, ar įstaigos mokinius ir pacientus maitins pačios, ar paslaugą pirks iš šalies.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  2. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  3. Ministras A. Veryga paragino daugiau dėmesio skirti sveikai mitybai
  4. Mobili ekspertų komisija tikrins ligoninių maistą
  5. Mokyklos galės nemokamai naudotis joms sukurtais receptais
  6. Vaistų gamintojai bus skatinami labiau konkuruoti
  7. Vyriausybė pritarė siūlymui reglamentuoti alternatyviąją mediciną
  8. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  9. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  10. Asvejos regioninis parkas kviečia į knygos sutiktuves
  11. Neišnaudoti pievų lobiai
  12. Parodoje „Žalioji savaitė“ Berlyne Lietuva pristatys gaminius, kurių daugelio receptūros paveldėtos iš senolių
  13. 5 patarimai kuo pakeisti saldumynus?
  14. Kokią mėsą rinktis?

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Smulkinta mėsa: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?

Smulkinta mėsa: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?

2021 02 27
Lietuvoje žuvys bus sekamos akustine įranga

Lašiša – puikus baltymų šaltinis

2021 02 27
Vasarą atidžiau žiūrėkite, ką valgote

Kodėl ir pavalgę kartais jaučiamės alkani?

2021 02 21
Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę

Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę

2021 02 16
Besilaukiančioms moterims patariama vengti ant grotelių keptos mėsos

Kaip namuose išsikepti sultingą kepsnį?

2021 02 14
Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai

Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai

2021 02 07
Vasarą padidėja galimybė užsikrėsti toksokaroze

Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės

2021 02 06
Mokyklos galės nemokamai naudotis joms sukurtais receptais

Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai

2021 01 31
Žuvyje yra daug cinko | „Facebook“ nuotr.

Karpis – ne tik šventiniam stalui

2021 01 30
Subalansuota mityba gyvūnams ne mažiau svarbi nei jų šeimininkams

Žiemą nusilpęs augintinių imunitetas gali tapti rimtų ligų priežastimi

2021 01 30
Rodyti daugiau

Naujienos

VMI nuotr.
Lietuvoje

Deklaruoti turtą ir pajamas šiemet gyventojai gali anksčiau

2021 03 03
Koronavirusas | sam.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Į Lietuvą – tik su neigiamu COVID-19 tyrimo atsakymu

2021 03 03
Vairavimo egzaminas | regitra.lt nuotr.
Lietuvoje

Švelnėja karantinas lauke, bus galima laikyti vairavimo egzaminus

2021 03 03
Lietuvos ir Estijos vadovai sutarė stiprinti regioninį bendradarbiavimą
Lietuvoje

Lietuvos ir Estijos vadovai sutarė stiprinti regioninį bendradarbiavimą

2021 03 03
EP siūlo naujas priemones kovoti su pinigų plovimu
Lietuvoje

Kovai su korupcija pasitelkiamos naujos priemonės

2021 03 03
Pirmą kartą Lietuvoje vyks Nacionalinis ekonomikos egzaminas
Lietuvoje

Pagalbai abiturientams ruošiantis egzaminams – 390 tūkst. eurų

2021 03 03
Lietuvos respublikos vyriausybė | lrkm.lt nuotr.
Lietuvoje

Vyriausybė skelbia programos nuostatų įgyvendinimo planą

2021 03 03
Mažinami mokesčiai už paveldimą ar dovanojamą turtą
Lietuvoje

Nuo kovo 8 dienos – vienkartinės išmokos ir turgaus prekeiviams

2021 03 03


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie A. Širinskienė. Demokratijos šventės karalius nuogas arba kaip (ne)vyko TS-LKD pirmininko rinkimai
  • Dainius Razauskas apie V. Valiušaitis. Išdrįsti atsistoti prieš Legioną
  • Pajūrietis apie K. Driskius: Baltarusijoje Lietuvos daugiau nei Lietuvoje (nuotraukos)
  • Pajūrietis apie A. Širinskienė. Demokratijos šventės karalius nuogas arba kaip (ne)vyko TS-LKD pirmininko rinkimai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Deklaruoti turtą ir pajamas šiemet gyventojai gali anksčiau
  • Į Lietuvą – tik su neigiamu COVID-19 tyrimo atsakymu
  • Seimas ruošiasi Pavasario sesijai – numatoma surengti 50 posėdžių
  • Švelnėja karantinas lauke, bus galima laikyti vairavimo egzaminus

Skaitomiausi straipsniai

  • Č. Iškauskas. Žydai – bolševikų tarnyboje peržiūrėta: 1169; komentarų: 14
  • Grupė visuomenininkų reikalauja stabdyti propagandinius išpuolius priešinančius tautines mažumas ir lietuvius peržiūrėta: 1053; komentarų: 17
  • R. Karbauskis. Ar tradicinės šeimos gynimas bus pripažintas nusikaltimu? (video) peržiūrėta: 879; komentarų: 49
  • Būti mitologu – su širdimi ir iš širdies peržiūrėta: 872; komentarų: 19
  • LVŽ šešėlinėje vyriausybėje bus aptartas ir 365 tūkst. visuomenės parašų surinkęs pareiškimas (tiesioginė transliacija) peržiūrėta: 759; komentarų: 10
  • Prezidento A. Smetonos tragiškas gyvenimas JAV 1941–1944 metais peržiūrėta: 570; komentarų: 8

Artimiausi renginiai

  1. Rasos

    2021-06-23 08:00 - 2021-06-24 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Smulkinta mėsa: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?

by Ditė Česėkaitė
2021 02 27
0
Smulkinta mėsa: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?

Smulkinta mėsa – universalus produktas, pamėgtas daugelio namuose. Iš jos dažniausiai esame pripratę gaminti kotletus ar naudoti kaip įdarą cepelinams,...

Skaityti toliau

Lašiša – puikus baltymų šaltinis

by Ditė Česėkaitė
2021 02 27
3
Lietuvoje žuvys bus sekamos akustine įranga

Lašiša – viena iš labiausiai pamėgtų žuvų, naudojama daugelio pasaulio virtuvių. Ji – ne tik skani, lengvai pagaminama, bet ir pasižyminti...

Skaityti toliau

Kodėl ir pavalgę kartais jaučiamės alkani?

by Ditė Česėkaitė
2021 02 21
2
Vasarą atidžiau žiūrėkite, ką valgote

Per karantiną daugiausia laiko leidžiant namuose įprantame nuolat užkandžiauti, nors alkio ir nejaučiame. Vis dėlto artėjant pavasariui dažniau susirūpiname savo...

Skaityti toliau

Naujausios pastabos

  • Rimgaudas apie A. Širinskienė. Demokratijos šventės karalius nuogas arba kaip (ne)vyko TS-LKD pirmininko rinkimai
  • Dainius Razauskas apie V. Valiušaitis. Išdrįsti atsistoti prieš Legioną
  • Pajūrietis apie K. Driskius: Baltarusijoje Lietuvos daugiau nei Lietuvoje (nuotraukos)
  • Pajūrietis apie A. Širinskienė. Demokratijos šventės karalius nuogas arba kaip (ne)vyko TS-LKD pirmininko rinkimai
  • Rimgaudas apie A. Širinskienė. Demokratijos šventės karalius nuogas arba kaip (ne)vyko TS-LKD pirmininko rinkimai
Kitas straipsnis
Vitalijus Balkus | Alkas.lt ekrano nuotr.

„Iš savo varpinės“: Skvernelis lipa ant Šimonytės „grėblio“ (video)

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | Visi rašiniai
Pradžia

 

Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Apie Alkas.lt
  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai