Sekmadienis, 2 balandžio, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Naujienos Lietuvoje

Klaidų gaminant patiekalą pirmą kartą galima išvengti

www.alkas.lt
2022-01-29 15:04:25
0
Tuno kepsniai: ne tiks sveika, bet ir gardu

Maistas, tuno kepsnys | pixabay.com nuotr.

Kasdien ruošdami pietus ar vakarienę, dažnai pritrūkstame minčių ar idėjų, ką gaminti. Dėl to į pagalbą pasitelkiame internetą ar kulinarijos knygas, kuriose detaliai aprašyti įvairiausi receptai.

Tačiau kartais gaminimas vadovaujantis receptu gali tapti tikru galvos skausmu, pavyzdžiui, kai jau įpusėjus procesą paaiškėja, kad gaminius marinuoti ar laikyti šaldytuve reikės visą parą.

Todėl verta žinoti, kaip teisingai skaityti receptus ir pasiruošti gamybos procesui. Maisto gamybos ekspertė dalinasi keliais patarimais, kurie padės virtuvėje įgyti daugiau pasitikėjimo savo jėgomis ir pagaminti dar gardesnių patiekalų.

Kad neliktų mįslių

„Gaminant vadovaujantis receptu, žmonėms neretai tenka nusivilti, kad procesas gali būti gerokai ilgesnis bei sunkesnis, nei tikėtasi. Pradėjus gaminti gali paaiškėti, jog ryžius patiekalui vandenyje reikėjo mirkyti valandą ar tešlą pyragui palikti iškilti per naktį.

Tad labai svarbu vadovautis tam tikromis taisyklėmis, kuomet ruošiatės gaminti pagal vieną ar kitą receptą“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Net jei patiekalas atrodo labai paprastas, prieš pradedant gaminti svarbu perskaityti receptą nuo pradžios iki galo. Taip įsitikinsite, kad turite visus reikiamus ingredientus ir įrankius, taip pat aiškiai žinosite, kaip atlikti kiekvieną žingsnį. Kai kuriuose receptuose išvardyti ingredientai, kuriuos iš pradžių reikia padalinti ir kurių porcijas reikia naudoti atskirais gaminimo proceso etapais.

Todėl perskaitę receptą iki galo, būsite tikri, kad gamindami nesuklysite. Ši pirminė peržiūra taip pat suteikia galimybę pasidomėti nesuprantamais terminais, kad gaminimas vyktų sklandžiai.

Taigi, įdėmiai perskaitykite visą receptą nuo pradžios iki pabaigos dar prieš eidami į parduotuvę įsigyti reikiamų produktų. „Atkreipkite dėmesį į viską, kas gali prailginti pasiruošimo laiką, pavyzdžiui, kad sviestas, kiaušiniai ar mėsa turėtų būti kambario temperatūros.

Dažnai dalis receptų susidaro iš dviejų dalių – viena skirta pasiruošimui, o kita – patiekalo gamybai. Būna, kad pasiruošimas reikalauja ilgesnio laiko, tarkime, marinuotą mėsą šaldytuve reikia palaikyti per naktį.

Šiuo atveju, pasiruošimo procesą reiktų pradėti dieną prieš suplanuotą patiekalą. Taip pat perskaičius visą receptą galima išsiaiškinti, ką galima pradėti virti, kepti ar troškinti, kol baigsite ruošti ar pjaustyti kitus ingredientus“, – pataria maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.

Rezultatas dažnai priklauso nuo mažų detalių

Galbūt gali pasirodyti, kad kai kurie terminai receptuose nedaug skiriasi vienas nuo kito, bet visada rekomenduojama atkreipti dėmesį į tam tikrus raktažodžius, kurie receptą padės atkartoti tobulai.

Virimas ant mažos ir didelės kaitros. Virimas ant mažos kaitros ugnies reiškia, kad oro burbulai turi į skysčio paviršių kilti pamažu, nesukeldami daug purslų ir papildomo garso. Virimas ant didelės kaitros turėtų atrodyti atvirkščiai – burbuliukai į skysčio paviršių kyla greitai, yra didesni ir sukelia nemažai papildomo triukšmo. Atskirti šiuos du virimo būdus yra ypač svarbu norint išvengti, kad tam tikri produktai neprisviltų ar išeitų norimos konsistencijos.

Lydytas ir kambario temperatūros produktas. Jei recepte nurodoma, jog reikės lydyto sviesto, ištirpinkite jį mikrobangų krosnelėje arba puode ant viryklės. Kambario temperatūros sviestas neturėtų būti skystas ir išlaikyti savo formą, bet turi būti lengvai minkomas bei formuojamas.

Taip pat recepte dažnai nurodoma, kad patiekalui reikės smulkintų, kapotų, kubeliais pjaustytų ar tarkuotų ingredientų. Prieš pradedant patiekalo ruošimą, vertėtų visus reikiamus ingredientus nuskusti, susipjaustyti ar susismulkinti iš anksto ir atsidėti į šalį, kol ateis laikas dėti į patiekalą. Tokiu būdų būsite tikri, kad gamybos procesas vyks sklandžiai ir keptuvėje ar puode niekas nepridegs, kol pjaustysite reikiamą produktą.

300 laipsnių?! Patikrinkite matavimo vienetus

Dažnai susiviliojame socialiniuose tinkluose itin gardžiai atrodančiais patiekalais, kurių receptai pateikiami anglų kalba. Tad susiruošus gaminti pagal angliškai užrašytą receptą, vertėtų atkreipti dėmesį ne tik į kepimo orkaitėje temperatūrą, tačiau ir į ingredientų kiekio matavimo vienetus. Pavyzdžiui, JAV vadovaujasi ne Celsijaus, o Farenheito skale, todėl pamačius, kad pyragą reikia kepti 360 laipsnių temperatūroje, jokiu būdu nepagalvokite, jog tokią temperatūrą reiktų nustatyti ir savo orkaitėje.

Paprasčiausia būtų pasinaudoti internete esančiais konvertavimo puslapiais, kur įrašius skaičių Farenheito skalėje jis iškart konvertuojamas į Celsijaus. Pavyzdžiui, 360 Farenheito laipsnių yra maždaug 180 laipsnių pagal Celsijų.

Taip pat dažnai užsienio literatūroje kiekiai nurodomi ne gramais ar miligramais, kaip mums įprasta, tačiau puodeliais ar uncijomis. „Tokiu atveju taip pat vertėtų pasitikrinti ir kiekius konvertuoti pasinaudojus internetu. Paprastai vienas puodelis yra nepilni 240 ml, o 1 uncija – 28 gramai“, – sako maisto gamybos ekspertė.

Receptuose reikiami ingredientai dažniausiai būna nurodomi gramais ar miligramais. Tačiau neretai šios proporcijos gali sukelti papildomų sunkumų, jeigu namuose neturite svarstyklių ar matavimo indų.

Matuojant skysčius mililitrais, geriausia pasitelkti valgomąjį šaukštą. Standartinis valgomojo šaukšto tūris yra 15 ml, tad, jeigu jūsų receptui reikia 60 ml pieno, tiesiog įpilkite jo 4 valgomuosius šaukštus. Birius produktus taip pat galite išmatuoti šaukštais – vienas valgomasis šaukštas yra maždaug 12 gramų, taigi jeigu jums reikia 100 g miltų, dėkite 8 kupinus šaukštus.

Taip pat nepamirškite vadovautis ir proporcijomis, nurodytomis ant produktų pakuočių. Jeigu jums reikia 100 g sviesto, o visas sviesto pakelis yra 180 gramų – atpjaukite didesnę pusę.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Keletas gudrybių gaminant cepelinus
  2. Sultis galima panaudoti ir ruošiant maistą
  3. Rudeninį derlių galima panaudoti išmaniai
  4. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  5. Parodoje „Žalioji savaitė“ Berlyne Lietuva pristatys gaminius, kurių daugelio receptūros paveldėtos iš senolių
  6. Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms
  7. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  8. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  9. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  10. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  11. Želė tortas – sveika ir puošnu
  12. Antioksidantų šaltinis – pistacijos
  13. Blynai: pusryčiams, pietums, vakarienei
  14. Kaip išgelbėti maistą nuo kelionės į šiukšliadėžę?
  15. Pabodo iš mėsos? Rinkitės žuvį

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Šuo | pixabay.com nuotr.

Augintiniams šeimininkai išlaidų negaili

2023 04 01
Vaisiai, slyvos | pixabay.com nuotr.

Slyvos – geresniam virškinimui ir savijautai

2023 04 01
Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

2023 03 26
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

2023 03 26
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

2023 03 26
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Cukinijos tiks net ir vafliams

2023 03 25
Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Rodyti daugiau

Naujienos

Agrodronas | „Agrokoncerno“ nuotr.
Lietuvoje

Žemės ūkio parodoje – dirbtinis protas ir dėmesys aplinkosaugai

2023 04 02
Nemunas | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Baigiamas atnaujinti laivybos kelias Nemunu

2023 04 02
Pirmą kartą įteikta Karolio Dineikos premija | Nacionalinės Sanatorijų ir Reabilitacijos Įstaigų Asociacijos nuotr.
Lietuvoje

Pirmą kartą įteikta Karolio Dineikos premija

2023 04 02
Atidaryta virtuali paroda, skirta A. Statkevičiaus 100-osioms gimimo metinėms | Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr.
Istorija

Atidaryta virtuali paroda, skirta A. Statkevičiaus 100-osioms gimimo metinėms

2023 04 02
Motociklai | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Pavasaris atneša ir naujų iššūkių vairuotojams

2023 04 01
Ukrainos gynėjai | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Papildoma JAV karinė įranga – puolimui pradėti

2023 04 01
Didysis NAA prizas | am.lt nuotr.
Architektūra

Nacionaliniai architektūros apdovanojimai sujungia gamtą ir architektūrą

2023 04 01
Kaune bus pristatytas knyga „Tradicinės Velykos. Šiuolaikiniai margučiai“ | knygos.lt nuotr.
Etninė kultūra

Kaune bus pristatytas knyga „Tradicinės Velykos. Šiuolaikiniai margučiai“

2023 04 01
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • deja apie Baigiamas atnaujinti laivybos kelias Nemunu
  • Nepatogu apie Nacionaliniai architektūros apdovanojimai sujungia gamtą ir architektūrą
  • Katė apie LKI Mokslo taryba: Valstybinės kalbos konstitucinis įstatymas ne taisytinas, o rengtinas iš naujo
  • Katė apie LKI Mokslo taryba: Valstybinės kalbos konstitucinis įstatymas ne taisytinas, o rengtinas iš naujo

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Žemės ūkio parodoje – dirbtinis protas ir dėmesys aplinkosaugai
  • Baigiamas atnaujinti laivybos kelias Nemunu
  • Pirmą kartą įteikta Karolio Dineikos premija
  • Atidaryta virtuali paroda, skirta A. Statkevičiaus 100-osioms gimimo metinėms
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Augintiniams šeimininkai išlaidų negaili

by Ditė Česėkaitė
2023 04 01
0
Šuo | pixabay.com nuotr.

Keturkojų šeimininkai savo augintiniams išleidžia vis daugiau – mėgsta juos palepinti kokybišku maistu bei skanėstais, o kur dar higienos priemonės...

Skaityti toliau

Slyvos – geresniam virškinimui ir savijautai

by Ditė Česėkaitė
2023 04 01
0
Vaisiai, slyvos | pixabay.com nuotr.

Pajutus nemalonius vidurių užkietėjimo požymius dažniausiai sulaukiama patarimų suvalgyti slyvų ar išgerti jų sulčių. Vis dėlto, šie kaulavaisiai pasižymi ne...

Skaityti toliau

Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Svogūnai, daržovės | pixabay.com, Armbrust Anna nuotr.

Prekybos centruose svogūnų laiškų galima rasti ištisus metus, tačiau pavasario pradžioje laukiame šviežio jų derliaus. Nors yra aitroko skonio ir...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • deja apie Baigiamas atnaujinti laivybos kelias Nemunu
  • Nepatogu apie Nacionaliniai architektūros apdovanojimai sujungia gamtą ir architektūrą
  • Katė apie LKI Mokslo taryba: Valstybinės kalbos konstitucinis įstatymas ne taisytinas, o rengtinas iš naujo
  • Katė apie LKI Mokslo taryba: Valstybinės kalbos konstitucinis įstatymas ne taisytinas, o rengtinas iš naujo
  • Katė apie LKI Mokslo taryba: Valstybinės kalbos konstitucinis įstatymas ne taisytinas, o rengtinas iš naujo
Kitas straipsnis
Marius Kundrotas | asmeninė nuotr.

M. Kundrotas. Lietuvos tarptautinė politika: vertybinė ar vaidybinė?

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai