Antradienis, 6 birželio, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Lietuviško daržo pažiba burokas – kuo ypatingas?

www.alkas.lt
2020-02-24 07:00:55
0
Lietuviško daržo pažiba burokas – kuo ypatingas?
Burokėliai | Rengėjų nuotr.
Burokėliai | Rengėjų nuotr.

Lietuvių pamėgtas burokas – tikrai galinga daržovė. Ir labai lietuviška. Ją tautiečiai deda visur: į sriubą, salotas, sviestą, saldainius ir net į sausainius. Nuo Viduržemio jūros krantų pasiekęs lietuviškas žemes, jis čia gerai prigijo, o šeimininkės ir virėjai pamėgo nestipraus skonio, ryškios spalvos daržovę, kuri puikiausiai atlaikydavo šaltas žiemas vėsiame rūsyje ar uždengta šiaudais lauke, po žemėmis. Visgi su burokėlių sultimis elgtis reikėtų atsargiau, sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė.

Burokėlis – tikras mūsų daržo karalius. Juk jodo jame daugiau nei kitose daržovėse, vitamino C kiekiu jis dvigubai lenkia morką, stimuliuoja ląstelių augimą, stipriną odą, nagus ir plaukus. Senovės graikai burokėlius pirmiausia naudojo medicinoje, tik tuomet sugalvojo išbandyti maiste, taigi šios daržovės nauda sveikatai neabejokite.

„Ryškiaspalvis šakniavaisis savo šaknyje ir lapuose slepia nepaprastai daug mineralinių medžiagų. Tačiau su sultimis būkite atsargūs – jas gali gerti ne visi. Sultys netinka sergantiems osteoporoze, nes burokėlis apsunkina kalcio pasisavinimą. Ši daržovė kartais dirgina virškinamąjį traktą, todėl atsargiai burokėlių sultis turėtų vartoti turintys virškinimo sutrikimų. Mišiniuose burokėlių sulčių turi būti ne daugiau kaip trečdalis“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Ji priduria, kad burokėlių būna įvairių spalvų – primenančių vyšnią, raudonų, violetinių, ryškiai geltonų, baltų. O jų lapai – ne mažiau naudingi nei šaknys. Švieži jauni lapeliai puikiai tinka salotoms ruošti, iš virtų lapų ruošiama batvinių sriuba, o marinuoti lapeliai pagardins mūsų vasarą mėgstamus šaltibarščius.

Sumuštinis su burokėlių užtepėle ir kanapių sėklomis

JUMS REIKĖS:

200 g virtų burokėlių;
šlakelio obuolių acto;
valgomojo šaukšto citrinos sulčių;
druskos pagal skonį;
pipirų pagal skonį;
saujos kepintų kanapių sėklų;
saujos lazdyno riešutų;
4 riekelių juodos duonos;
prieskoninių žolelių patiekti;
alyvuogių aliejaus patiekti.

Virtuviniu kombainu susmulkinkite riešutus, sudėkite virtus burokėlius, įpilkite citrinų sulčių, acto, suberkite prieskonius. Viską susmulkinkite iki vientisos masės, jei bus per tiršta – įpilkite porą šaukštų vandens. Sausoje įkaitintoje keptuvėje pakepinkite duonos riekeles iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Sausoje įkaitintoje keptuvėje keletą minučių paskrudinkite kanapių sėklas, kol jos apskrus.

„Šią užtepėlę siūlau tepti ant duonos riekelių, įpilti alyvuogių aliejaus šlakelį, apibarstyti kanapių sėklomis, papuošti smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Artimuosius nustebinsite skaniu ir sveiku užkandžiu“, – receptu dalijasi B. Baratinskaitė.

Gaivusis mišinys su burokais

JUMS REIKĖS:

nedidelio burokėlio;
pusės meliono;
1 kilogramo morkų;
1 kilogramo kriaušių;
2 kilogramų obuolių.

Šiam gėrimui pagaminti jums tereikės sulčiaspaudės. Į ją sudėkite visus anksčiau minėtus vaisius bei daržoves ir sveikomis sultimis vaišinkite visą šeimą.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Valgydami daugiau kalio turinčių maisto gaminių galime sumažinti kraujospūdį
  2. Velykų stalą turi puošti ne tik margučiai, bet ir įvairiaspalvės daržovės
  3. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  4. 7 mitai apie maisto papildus
  5. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  6. L. Slušnys: Vaikų pažintis su sveika mityba turi prasidėti ūkiuose
  7. Maisto pasirinkimas: daugiau ar kokybiškiau?
  8. Vitamino D šaltiniai – saulės spinduliai ir žuvies produktai
  9. Moksleiviai maitinami sveikiau
  10. Šiandien minima Europos sveikos mitybos diena
  11. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  12. Daržovės iš prekybos centrų: vitaminai jos ar nuodai?
  13. Daržovių ir vaisių vartojimas žiemą: karaliauja citrusiniai vaisiai, bulvės ir kopūstai
  14. Ministrai ragina rinktis maistą, užaugintą šalia
  15. Jodo trūkumas – svarbi, bet lengvai įveikiama sveikatos bėda

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

VMVT | VMVT logo

VMVT tęsia tyrimą dėl maisto klastočių

2023 06 05
Kaip stiprinti imunitetą vasarą, kad rudenį nebūtų bėdų?

Braškės tiks ir užkandžiui, ir gaiviam desertui

2023 06 04
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami

2023 06 04
Kepenų ligos: nesukeliančios skausmo ir klastingos

Kepenų ligos ir kaip nuo jų apsisaugoti

2023 06 03
Svogūnai | pexels.com nuotr.

Kelios svogūnų marinavimo taisyklės

2023 06 03
Maistas ant grotelių | rimibaltic.com nuotr.

Ką gardaus gamtoje paruošti vaikams?

2023 05 29
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Pomidorų rūšys lemia ne tik skonį

2023 05 28
Laistymas | „Fiskars“ nuotr.

Augalų laistymą paverskite malonumu

2023 05 28
Kepsninė | pixabay.com nuotr.

Kepsnių vakarėlis: kiek ir ko pirkti?

2023 05 28
fanpop.com nuotr.

Renkantis ledus svarbiausia – jų sudėtis

2023 05 27
Rodyti daugiau

Naujienos

Nužievintas ąžuolas | kurjeris.lt, V. Karaliūnaitės nuotr.
Gamta ir žmogus

Šimtamečius ąžuolus vandalai pasmerkė myriop

2023 06 06
Artėja Lietuvos vakarų krašto dainų šventė | N. Jankausko nuotr.
Kultūra

Artėja Lietuvos vakarų krašto dainų šventė

2023 06 06
Vadavietė | Partizano Juozo Jakavonio-Tigro labdaros ir paramos fondo nuotr.
Istorija

Pirmojoje Pietų Lietuvos partizanų vadavietėje vyks „Gyvosios istorijos savaitgalis Kasčiūnuose“

2023 06 06
Naktinių taikiklių įteisinimui priešinasi gamtininkai ir patys medžiotojai | Baltijos aplinkos forumo nuotr.
Gamta ir ekologija

Naktinių taikiklių įteisinimui priešinasi gamtininkai ir patys medžiotojai

2023 06 06
VDU kviečia į susitikimą su prof. Birute Galdikas | mokslolietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

VDU kviečia į susitikimą su prof. Birute Galdikas

2023 06 06
Valdo Adamkaus gamtosauginės premijos įteikimo iškilmės | vdu.lt nuotr.
Lietuvoje

Įteikta Valdo Adamkaus gamtosauginė premija

2023 06 05
Eismo ribojimai | lakd.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Nakčiai uždaroma Sargėnų sankryžos estakada

2023 06 05
VMVT | VMVT logo
Lietuvoje

VMVT tęsia tyrimą dėl maisto klastočių

2023 06 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie D. Razauskas. Sovietmetis sugrįžo
  • Virgilijus apie D. Razauskas. Sovietmetis sugrįžo
  • Janina Vaitkevicius apie D. Razauskas. Sovietmetis sugrįžo
  • Rimgaudas apie E. Drungytė. Sąjūdžio žmonės: galimybių brėžiniai, realybės skivytai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Šimtamečius ąžuolus vandalai pasmerkė myriop
  • Didės aukštojo mokslo prieinamumas stojantiesiems iš socialiai jautrios aplinkos
  • Artėja Lietuvos vakarų krašto dainų šventė
  • Pirmojoje Pietų Lietuvos partizanų vadavietėje vyks „Gyvosios istorijos savaitgalis Kasčiūnuose“
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

VMVT tęsia tyrimą dėl maisto klastočių

by Ditė Česėkaitė
2023 06 05
0
VMVT | VMVT logo

Tęsiant tyrimą maisto klastočių byloje, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai jau atliko daugiau kaip 50 patikrinimų didmenine, mažmenine...

Skaityti toliau

Braškės tiks ir užkandžiui, ir gaiviam desertui

by Ditė Česėkaitė
2023 06 04
0
Kaip stiprinti imunitetą vasarą, kad rudenį nebūtų bėdų?

Nenuginčysi, kad pirmosios lietuviškos braškės skaniausios – vienos pačios, be jokių priedų. Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, gegužės mėnesį...

Skaityti toliau

Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami

by Ditė Česėkaitė
2023 06 04
0
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Gūžiniai kopūstai ir kitos jų rūšys: brokoliai, Briuselio, žiediniai, Kale, Savojos ar ropiniai – ne tik naudingi, bet ir greitai...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie D. Razauskas. Sovietmetis sugrįžo
  • Virgilijus apie D. Razauskas. Sovietmetis sugrįžo
  • Janina Vaitkevicius apie D. Razauskas. Sovietmetis sugrįžo
  • Rimgaudas apie E. Drungytė. Sąjūdžio žmonės: galimybių brėžiniai, realybės skivytai
  • Išgamos darbuojasi apie Senieji ąžuolai – labiausiai gerbiami Lietuvos medžiai
Kitas straipsnis
Jau greitai prasidės 19-oji Japonijos kino šventė (video)

Jau greitai prasidės 19-oji Japonijos kino šventė (video)

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Rašto darbai | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | Pirčių pasaulis

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai