Ketvirtadienis, 25 rugsėjo, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Natūralus sviestas ar pramonės sukurtas margarinas?

www.alkas.lt
2018-06-22 21:05:42
2
Natūralus sviestas ar pramonės sukurtas margarinas?

Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė | sveikuoliai.lt nuotr.

       
Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė | sveikuoliai.lt nuotr.
Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė | sveikuoliai.lt nuotr.

Visuomenėje įsisiūbavus diskusijai – kas sveikiau: sviestas ar margarinas, norėtųsi atidžiau pažvelgti kas yra kas ir objektyviai įvertinti riebalų vartojimą.

Sviestas pasaulyje smerkiamas jau nuo 1970 -ųjų, kuomet jis pradėtas asocijuoti su širdies ligų pavojumi. Margarinas pradėtas labai plačiai gaminti Vakarų šalyse, juo buvo patariama pakeisti sviestą.

Sakoma, kad tai dar ir susiję su tuo, kad Vakarų šalyse likdavo labai daug atliekų nuo žaliavos (medvilnės, kukurūzų), kuriuos reikėjo kažkur panaudoti.Sviestas – pavojingas sveikatai?

Sviestas smerkiamas visų pirma už aukštą jame esančių sočiųjų rūgščių santykį (apie 50% ). Tačiau šis teiginys jau ne kartą sukritikuotas naujausiais klinikiniais tyrimais. Pačių tyrimų, kuriuose sočiųjų rūgščių vartojimas yra siejamas su didesne širdies ligų rizika (17%), rezultatai yra migloti, nes nėra aišku, kokie kiti mitybos faktoriai buvo įtraukti. 2015 metaus išanalizavus 636,151 žmonių gyvenimus, įskaitant 28,271 mirties atvejus, nerasta tiesioginio ryšio tarp sviesto vartojimo, širdies ligų ir diabeto.

Kito tyrimo metu, išanalizuoti 150,000 širdies ligų atvejai ir nustatyta, kad tiriamieji nevartojo sočiųjų riebalų daugiau nei patariama.

Sviestas dar buvo kaltintas ir aukšto cholesterolio kiekiu. Cholesterolis yra būtinas mūsų organizmo funkcionavimui ir gaminasi jį pats. Tačiau dabar jau yra aišku, kad gaudamas daugiau cholesterolio su maistu, jis tiesiog jo mažiau gaminasi pats.

Sviesto privalumai

Visų pirma, sviestas yra natūralus produktas, jo gamyboje nenaudojami jokie cheminiai procesai. Kuo natūralesnis maistas, tuo jis naudingesnis mūsų organizmui ir lengviau virškinamas.

Sviestas, gaunamas iš tik žole šertų gyvulių pieno, turi ir daugiau teigiamų savybių:

  • Jame yra vitamino K. Moksliniais tyrimais įrodyta jo nauda organizmui, ypač norint išvengti vėžio, osteoporozės bei širdies ligų.
  • Svieste yra linoleino rūgšties, turinčios antivėžinių savybių ir galinčios padėti mažinti kūno riebalus.
  • Žole šertų gyvulių svieste yra Omega 3 rūgšties (skirtingai nuo grūdais šeriamų, kuomet formuojasi Omega 6). Omega 3 labai svarbi mūsų organizmui riebalų rūgštis, nes ji mažina uždegiminius procesus tuomet, kai Omega 6 sukelia chronišką uždegimą, kuomet jos yra per daug. Idealiai santykis turėtų būti 1:1, tačiau šiuolaikinėje dietoje jis 20:1, todėl Omega 6 reiktų kiek įmanoma vengti.

Margarinas – ne natūralus produktas

Margarinas pradėtas labai plačiai gaminti pradėjus smerkti sviestą. Jį mielai ėmė naudoti maisto pramonė kepiniams ir gaminiams dėl jo pigumo ir pageidaujamos struktūros.

Margarinas hidrogenizacijos būdu gaminamas iš augalinių riebalų (aliejų), dalį nesočiųjų riebalų rūgščių paverčiant sočiosiomis, siekiant, kad skysti riebalai įgautų kietą konsistenciją kambario temperatūroje. Tam naudojami cheminiai procesai, aukštos temperatūros, katalizatoriai. Dėl to susidaro dideli transriebalų kiekiai, pavojingi mūsų organizmui.

Margarinas, nuolat kritikuotas už transriebalus, imtas gaminti ir kitu būdu, kuomet transriebalai pašalinami. Nepaisant to, didžioji dalis margarino rinkoje yra vis tiek hidrogenizuota, o jo gamyba yra cheminis procesas. Šis produktas – visiškai nenatūralus. Į margariną dažnai pridedama emulsinimo druskų, kvapų, kitų maisto priedų.

Margarine yra daug Omega 6, kuri, kaip minėta, dideliais kiekiais sukelia chroniškus uždegiminius procesus, širdies ligas, nutikimą.

Susirūpinimą kelia ir tai, kad margarinas gaminamas iš sojų, kukurūzų aliejaus, kurie dažniausiai – genetiškai modifikuoti.

Moksliniai tyrimai įrodė, kad vartojant hidrintus riebalus kartu su cukrumi, jie sukelia priklausomybę, nutukimą.

Natūralus produktas visada geriau

Panašu, kad ši diskusija kas sveikiau – sviestas ar margarinas, dar netils ilgai. Oficiali medicina vis dar laikosi sviesto ir apskritai riebalų smerkimo politikos dėl kelių mokslinių tyrimų, kurių išvados nėra įtikinamos ir aiškios, visiškai ignoruodama naujausias studijas, paremtas ilgamečiais stebėjimais.

Pamirškime tyrimus, pasitelkime tiesiog sveiką protą: ar gali produktas, kuriamas laboratorijose, paveikiamas daugybe cheminių procesų, sveikesnis už tą, kuris yra visiškai natūralus ir kurį žmonės vartojo šimtus metų? Mityboje visuomet reikia vadovautis paprasta taisykle – jei jūs nesuprantate, kaip produktas pagamintas, jūsų organizmas irgi nesupras. O tai sukelia ne tik virškinimo sutrikimus – chemiškai pakeistos, natūraliai maiste neegzistuojančios medžiagos sukelia uždegimus, alergijas, lėtines ligas bei vėžinius susirgimus.

Asmeninės valdininkų nuostatos stabdo sveikatai palankios mitybos plėtrą šalyje

Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė teigia, kad sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojo, Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjo A. Kranausko, daug metų atsakingo už mitybos srities reguliavimą šalyje, veikla niekada nebuvo orientuota į rezultatą.

„Jo asmeninių nuostatų dėka vegetarinė ir veganinė mityba, kuri jau seniai vertinama civilizuotose šalyse, Lietuvoje buvo įvardijama kaip nepalanki sveikatai. Galimybė rinktis vegetarišką maistą valstybinėse ugdymo įstaigose kelią pradėjo skintis tik prieš keletą metų, o iniciatyva išleisti palankių sveikatai receptų knygą su technologinėmis kortelėmis buvo tampoma porą metų ministerijos koridoriuose, patariant sviestą pakeisti margarinu“, – sako S. Kriaučiūnienė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Koks maistas pavojingiausias širdžiai?
  2. Nešioji akinius? Reiškia, gyveni įtampoje
  3. Karalienė migrena – kaip jos atsikratyti?
  4. S. Kriaučiūnienė. „Išmokti gyventi su liga“ – nėra vienintelis kelias
  5. S. Kriaučiūnienė. Trumparegio savybės. Ar pažinsi save?
  6. Pasaulio sveikatos organizacija pataria valgyti mažiau transriebalų
  7. D. Kunčienė: Mityba pagal metų laikus – pagrindas sveikatai
  8. Sveikuolių įkvėpta mama pati išgydė vaiko žvairumą
  9. Kenksmingi sveikatai riebalai bus ribojami ir Lietuvoje
  10. Kaune vyks Lietuvos sveikuolių sąjungos finalinis konkursas
  11. Ledinį sveikuolių iššūkį priima žymūs žmonės
  12. Koks grūdinimosi būdas žiemą prieinamas kiekvienam?
  13. 30 dienų „grikių“ iššūkis medicinai neįveikiamoms ligoms atsikratyti
  14. Daigintos sėklos – neišsemiamas sveikatos šaltinis
  15. Žolynai imuninei sistemai stiprinti

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 2

  1. Žmogus says:
    7 metai ago

    Kiek klanas sumokėjo sveikatos ministrui A.Verygai ,mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjui A.Kranauskui už sviesto pakeitimą margarinu,o vaikų gastroenterologui doc.Vaidotui Urbonui, gydytojai dietologei Justei Parnarauskienei už margarino “pateisinimą” vaikų maitinimui.

    Atsakyti
  2. Dėl ,,Sviestas sviestuotas" says:
    5 metai ago

    Manyčiau, jog žmones geriau įspėtų ne tiek patys pavadinimai, kiek kažkoks bent jau Lietuvoje įteisintas ryškus, iš karto į akis krentantis įspėjimas*, kad atkreiptų dėmesį į sudėtį, nes šiam produktui gaminti naudojama kas apskritai nepatartina, arba kai kam nesveika. O sudėties sąraše tie produktai turėtų riebesniu, ar kitaip dėmesį atkreipiančiu šriftu išsiskirti. Juk kai kurių sudėties sąrašas toks ilgas…
    Įsiminti kiekvieno produkto sudėtį neįmanoma (o juk ir vaikai apsiperka!). Skaityti kiekvieno jų etiketę užima per daug laiko, be to, tai ne visada įmanoma (raidžių dydis!). Kol perskaito žmogus jas visas, kol atrenka nė vienam šeimos nariui nepakenksiančio maisto, namo jau leisgyvis grįžta… Esamas informavimo būdas prastai informuoja, ne pirkėjų patogumui tarnauja.
    Todėl daug informatyviau būtų koks iš tolo ,,rėkiantis” ženklas, Jei ne etiketėje, tai ant dangtelio, ant popieriaus, į kurį suvyniotas saldainis…
    Kita pirkėjų apsaugojimo nuo neapsižiūrėjimo priemonė – gaminius ne pagal gamintoją, o pagal sudėtį lentynose dėlioti. Jei ši lentyna grietinei, sviestui, joje negali būti siūlomas ir augalinių riebalų mišinys! Arba kartu su kefyru ir ,,bifidai” sudėti. Gal išdėliojimas pagal gamintojus patogus vadybininkams, gamintojams, bet labai apsunkina ir painioja pakeliui iš darbo apsiperkančius pavargusius pirkėjus.
    Kol bus sukurta geresnė informavimo sistema, galima bent paprastesnio būdo imtis – čia pat ant lentynų sienelių prisegti lapelius su produkto piešiniu bei perspėjimu, jog be kitų sandų (jų vardinti nebūtina), šiame produkte įdėta to, o aname – ano.
    ————————————
    * Na, nebūtinai kaukolė su sukryžiuotais kaulais Gal, pvz, etiketė turėtų baltą paraštę su dideliu riebiu raudonu šauktuku. Dizaineriai lai sugalvoja.

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Vilnius
Lietuvoje

Prisiregistravusiems gyventojams Vilnius siūlys iki 1000 Eur per dvejus metus

2025 09 24
Margarita Robles Fernandes ir Dovilė Šakalienė
Lietuvoje

Šiauliuose lankosi Ispanijos gynybos ministrė

2025 09 24
Ukrainos vėliava
Lietuvoje

Laikinoji apsauga ukrainiečiams pratęsta iki 2027 m. kovo 4 d.

2025 09 24
Česlovo Radzinausko tiltas
Lietuvoje

Nuo šiandien tęsiami darbai ant Č. Radzinausko tilto

2025 09 24
Vyriausybė
Lietuvoje

Vyriausybė pritarė lankstesnėms scenos meno kūrėjų darbo sutartims

2025 09 24
Kultūros ministerija
Lietuvoje

A. Zuokas siūlo „išpirkti“ kultūros ministro postą iš „Nemuno aušros“

2025 09 24
Lėktuvas
Lietuvoje

„Norwegian“ lėktuvai skraidys tarp Palangos oro uosto ir Bergeno

2025 09 24
Vaikai
Lietuvoje

Ką žinoti, jei už vaiko būrelį norite mokėti mažiau?

2025 09 24

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Saulės Vilna apie K. Urba. Mezolito baltai (II)
  • Mike Adams apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
  • Rimgaudas apie K. Urba. Mezolito baltai (II)
  • Manau apie Lietuvių kalbos komisija kviečia pasikalbėti nuotoliniame forume „Kalba kaip ginklas: ar esame atsparūs manipuliacijoms?“

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prisiregistravusiems gyventojams Vilnius siūlys iki 1000 Eur per dvejus metus
  • Šiauliuose lankosi Ispanijos gynybos ministrė
  • Laikinoji apsauga ukrainiečiams pratęsta iki 2027 m. kovo 4 d.
  • Nuo šiandien tęsiami darbai ant Č. Radzinausko tilto

Kiti Straipsniai

Sveikata

50 milijonų iš rezervo – sveikatos paslaugoms

2025 09 22
Liūdesys, bloga nuotaika

Trys dalykai, padėsiantys mažinti stresą, nerimą ir nuovargį

2025 09 20
Gertuvės

Mokinių kuprinėse turėtų atsirasti vietos ir vandens gertuvėms

2025 09 20
„Life Sciences Baltics 2025“

Prezidentas: Lietuva tampa regiono gyvybės mokslų naujovių lydere

2025 09 17
Draudimas nuo nelaimingų atsitikimų

Kada verta apsidrausti nuo nelaimingų atsitikimų?

2025 09 16
Vaistai

Vardiniai vaistai ligonius pasieks greičiau

2025 09 16
Magnis

Ne tik mėšlungis gali išduoti magnio trūkumą

2025 09 13
Omletas, maistas

Alergija ar jautrumas maistui: esminiai skirtumai

2025 09 13
Sveikata

Išankstinė ligonių registracija tinkamai neišnaudojama

2025 09 12
Dantų balinimas Klaipėdoje

Dantų balinimas – mėgiamiausia grožio paslauga Klaipėdoje

2025 09 11

Skaitytojų nuomonės:

  • Saulės Vilna apie K. Urba. Mezolito baltai (II)
  • Mike Adams apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
  • Rimgaudas apie K. Urba. Mezolito baltai (II)
  • Manau apie Lietuvių kalbos komisija kviečia pasikalbėti nuotoliniame forume „Kalba kaip ginklas: ar esame atsparūs manipuliacijoms?“
  • Ž. R.: Atviras pokalbis apie V. Sinica. Britams gana migracijos, maža žodžio laisvės
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Renginyje – autentiškas folkloras ir erdvinė muzika

Renginyje – autentiškas folkloras ir erdvinė muzika

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai