Šeštadienis, 19 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pasaulio sveikatos organizacija pataria valgyti mažiau transriebalų

www.alkas.lt
2012-05-24 05:00:18
3
efoto.lt | D.Ružinskij nuotr.

efoto.lt | D.Ružinskij nuotr.

efoto.lt | D.Ružinskij nuotr.
efoto.lt | D.Ružinskij nuotr.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nurodo, kad daugėja mokslinių įrodymų, kad transriebalų, susidariusių iš dalies hidrinant aliejų, vartojimas neigiamai veikia daugelį kardiovaskulinės (širdies kraujagyslių) rizikos faktorių ir didina koronarinės širdies ligos riziką. PSO Mitybos, fizinio aktyvumo ir sveikatos strategijoje, skirtoje dviem pagrindiniams neinfekcinių ligų rizikos faktoriams – mitybai ir fiziniam aktyvumui – pažymima, kad turėtų būti mažinamas iš riebalų gaunamas energijos kiekis, vietoje sočiųjų riebalų reikėtų vartoti nesočiuosius ir siekti eliminuoti iš mitybos transriebalus.

Kas yra transriebalai?

Transriebalai (transriebalų rūgštys) yra pavojingiausi maisto riebalai. Nedideli transriebalų kiekiai natūraliai aptinkami kai kuriuose mėsos ir pieno produktuose. Vis dėlto kenksmingesni yra perdirbtuose maisto produktuose esantys dirbtiniai transriebalai. Dirbtiniai transriebalai susidaro cheminiu būdu iš dalies hidrinant augalinį aliejų. Hidrinimo proceso metu augalinis aliejus paverčiamas pusiau kietais riebalais, naudojamais margarinuose ir komerciniam maisto ruošimui. Iš dalies hidrinti augaliniai riebalai arba transriebalai yra patrauklūs maisto pramonei, kadangi pasižymi ilga tinkamumo vartoti trukme, yra stabilūs gruzdinant maisto produktus, jų pusiau kieta konsistencija tinkama kepinių, saldumynų ir greitai paruošiamo maisto gamyboje.

Koks transriebalų neigiamas poveikis sveikatai?

• Transriebalų vartojimas gali sukelti reikšmingą žalą sveikatai ir neturi jokių naudingų savybių.
• Transriebalai didina žemo tankio lipidų (arba blogojo cholesterolio) ir mažina didelio tankio lipidų (arba gerojo cholesterolio) kiekį.
• Transriebalai daugiau nei bet kuri kita maistinė medžiaga didina koronarinės širdies ligos riziką.
• Transriebalai siejami su staigiomis mirtimis nuo širdies ligų ir padidinta diabeto rizika.

Kokiame maiste yra daugiausia transriebalų?

Daugiausia dirbtinių transriebalų turintys maisto produktai – margarinas, kulinariniai riebalai, dauguma gruzdintų maisto produktų, dauguma greito maisto, krekeriai ir dauguma parduotuvėse pirktų keptų maisto produktų ir supakuotų užkandžių. Pavyzdžiui, daug transriebalų yra glazūruotose spurgose, spragėsiuose, gruzdintose bulvytėse, gruzdintoje džiūvėsėliuose apvoliotoje vištienoje.

Kaip sumažinti suvartojamą transriebalų kiekį?

• Valgyti kaip galima mažiau transriebalų. Rekomenduojama vidutiniškai per dieną suvartoti mažiau nei 2 gramus transriebalų.
• Pasirinkti „gerus“ riebalus (mononesočiuosius riebalus ir polinesočiuosius riebalus, kurių yra aliejuje, riešutuose, alyvuogėse, avokaduose, žuvyse ir jūros gėrybėse).
• Vengti gruzdinto maisto, nes jis dažniausiai turi transriebalų.
• Valgyti mažiau greito maisto.
• Skaityti maisto etiketes (kartais jose pateikiama informacija apie transriebalų kiekį).
• Valgyti vaisius, daržoves ir visų grūdo dalių turinčius maisto produktus.

Pasaulio sveikatos organizacija pažymi, kad remiantis naujausiomis mokslo žiniomis apie transriebalų poveikį sveikatai, viešojo maitinimo įstaigos ir maisto gamintojai turėtų vengti naudoti maisto produktų gamyboje pramoniniu būdu susidarančių transriebalų. Didesnė nauda sveikatai tikėtina pakeitus iš dalies hidrintą aliejų įprastu aliejumi.

Nacionalinės maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto informacija

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Tuberkuliozė išlieka viena pavojingiausių užkrečiamųjų ligų
  2. Dėl nuovargio kaltas… pavasaris
  3. Koks druskos poveikis mūsų sveikatai?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 3

  1. Virgilijus says:
    13 metų ago

    Hidrintų riebalų pilna sūriuose, svieste, net duonos gaminiuose (meduoliuose, sausainiuose) jau nekalbant apie margarinus ir t.t. Todėl mielieji valgytojai žiūrėkit ką valgot, pirkit kuo daugiau iš kaimo žmonių produktų nuo to bus tik visiems geriau, gaminkit maistą namuose, auginkit savo ir t.t., nes šiuolaikinė maisto priežiūros kontrolė tokia, kad galima į maistą dėti bet kokius nuodus, tik tai moksliniu pavadinimu ir mažomis raidytėmis reikia parašyti etiketėje:)

    Atsakyti
  2. Lietuvė says:
    13 metų ago

    Ačiū už patarimą. Kas yra “pataria mažiau valgyti”? Nuodytis po truputį, kaip kalio cianidu? Tokių patarimų nereikia. VISAI nevalgyti jokio chlamo, gausiai siūlomo vien pelno siekiančių gamintojų, JOKIO, apriboti vartojimą kiek įmanoma, remiant žemdirbius tiesiogiai, ir tuo pačiu žlugdyti nedorus gamintojus bei prekybininkus. Amen.

    Atsakyti
  3. salotų sėklos says:
    8 metai ago

    Patartina mažiau valgyti riebalų nes tai neatitinka sveikos mitybos.Daugiausiai turėtume valgyti daržovių ir vaisių.

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18
Dviračių saugykla
Gamta ir žmogus

Per 2 metus sostinėje atsiras per 100 dviračių saugyklų

2025 07 18
Birštonas. Vytauto parkas | voruta.lt nuotr.
Lietuvoje

Ministerija siūlo atnaujinti kurortinio statuso reikalavimus

2025 07 18
Automobilis BMW
Gamta ir žmogus

Greičio mėgėjų įpročiai nesikeičia

2025 07 18
Saulės elektrinė
Energetika

Saulės energija galima naudotis ir bute

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie Z. Vaišvila. VRK – robotai ar žmonės?
  • Straipsnis +laida apie Karštis ir sveikata: kaip apsisaugoti karštomis vasaros dienomis?
  • Be Puaro neapsieisime? apie NeRedaguota: Ką nuslėpė nuo Lietuvos? Saulius Poderis
  • Budweiser apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Z. Vaišvila. VRK – robotai ar žmonės?
  • Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų
  • Smiltynės perkėlos laukia pertvarka
  • A. Juodpusis. Šaknys. Medžio ir Žmogaus…

Kiti Straipsniai

Sveikata

Sveikatos paslaugų apmokėjimo pakeitimus tirs teismas

2025 07 16
Vaikai

Atostogos vaikams – vasaros iššūkis tėvams

2025 07 14
Alergija

Alergijos vis labiau jaunėja ir dažnėja

2025 07 14
Sveikata

Auga nutukimu sergančių vaikų hipertenzijos banga

2025 07 13
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Veidas, oda

Kas labiausiai kenkia mūsų apsauginiam odos sluoksniui?

2025 07 12
Vanduo | newsgroup.org.uk nuotr.

Kas išduoda skysčių trūkumą ir kaip sau padėti?

2025 07 12
Pinigai, biudžetas | pixabay.com, Bru-nO nuotr.

SAM: medikų algos per 9 metus išaugo tris kartus

2025 07 11
Karštis | vdi.lt nuotr.

Karštis ir sveikata: kaip apsisaugoti karštomis vasaros dienomis?

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie Z. Vaišvila. VRK – robotai ar žmonės?
  • Straipsnis +laida apie Karštis ir sveikata: kaip apsisaugoti karštomis vasaros dienomis?
  • Be Puaro neapsieisime? apie NeRedaguota: Ką nuslėpė nuo Lietuvos? Saulius Poderis
  • Budweiser apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • +++ apie D. Kuolys. Nusiginklavimas (IV)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
efoto.lt | Aušros nuotr.

Elektromagnetinės spinduliuotės poveikis sveikatai – mitas ar tikrovė?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai