Kasmet Palangoje vykstanti „Stintų šventė“ pritraukia tūkstančius dalyvių iš visos Lietuvos. Susirinkusieji ragauja įvairiais būdais paruoštas, agurkais kvepiančias stintas: kas valgo keptas ar marinuotas, o kas susigundo paragauti išskirtinės žuvienės. Neretai stintos ar kitos rūšies žuvys atsiduria ir ant kasdienio stalo.
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad valgant žuvį galima gauti itin naudingų omega-3 riebalų rūgščių, tik svarbu atsižvelgti į jos gaminimo būdą.
Geriausia žuvį valgyti šviežią
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad įvairiose žuvies gaminiuose yra daug naudingųjų maisto medžiagų, stiprinančių mūsų kūną. „Žuvis – gyvūninės kilmės maistas, kuriame randamas visas spektras naudingų maistinių medžiagų, visaverčių baltymų, omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų A, D ir E. Ją reikėtų valgyti bent du kartus per savaitę, o per abu valgymus suvartoti apie 300 gramų. Tokiu atveju bus gaunama maksimali nauda iš žuvies ir kartu racionas taps pakankamai įvairus“, – sako gydytoja dietologė.
Tiesa, labai svarbus ir žuvies gaminimo būdas. Jei žuvis ruošiama nesilaikant kepimo higienos, pasak dr. Editos Gavelienės, jos maistinė vertė krenta. „Termiškai apdorojant naudingos medžiagos žuvyje mažėja, o kuo daugiau pridedama įvairių ingredientų, tuo žuvies maistinė vertė tampa prastesnė.
Pavyzdžiui, jeigu žuvis apvoliojama miltuose ir kepama dideliame riebalų kiekyje, joje ne tik, kad mažėja naudingųjų medžiagų, bet ir susidaro sveikatai nepalankių: trans riebalų (jei aliejus nekeičiamas), akrilamidų. Sveikatai palankiausia, kai žuvies terminis apruošimas – trumpas, o prieš termiškai apdorojant nevoliojama į miltus“, – sako dr. Edita Gavelienė.
Visgi reikėtų prisiminti, kad žuvį naudingiausia žuvis – šviežia. Pasak gydytojos dietologės, ką tik pagauta žuvis turi didžiausią naudą sveikatai: „Kad ir kokios rūšies bebūtų žuvis, puiku, jei galime ją skanauti šviežią, mat tokia ji palankiausia mūsų sveikatai, nes išsaugo daugiausia naudingų maistinių medžiagų. Jei renkamasi šaldyta žuvis, reiktų atminti, jog vieną sykį atšildžius, daugiau šaldyti nereiktų. Taip darant mažėja maistingumas, didėja infekcijos rizika.“
Kaip išsirinkti ir laikyti žuvį?
Kaip ir kiekviena prie jūros gyvenanti tauta, lietuviai mėgsta žuvį jau nuo seno, o laikui bėgant ji atsirado ir didžiųjų kunigaikščių valgiaraščiuose. Iš archyvinių šaltinių matyti, kad dar XVI a. įvairios žuvys buvo labai mėgstamos Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto. Visgi, jo kasdieniame racione dominavo sūdyta žuvis. Šiuolaikinių lietuvių įpročiai skiriasi, mat daugiausia valgome šviežią žuvį.
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovės Anos Aleksiukienės, renkantis žuvį prekybos centre, reikėtų atkreipti dėmesį į „MSC“ ir „ASC“ sertifikavimo logotipus, kurie padės išsirinkti žuvų gaminius, pagamintus kuo mažiau kenkiant aplinkai ir ištekliams.
Įsigijus žuvies geriausia ją laikyti 0–2 laipsnius siekiančioje temperatūroje, o žuvies filė, priklausomai nuo gamintojo nurodytų reikalavimų, galima laikyti ir kiek aukštesnėje temperatūroje. Tokiu būdu žuvį pavyks išlaikyti šviežią ir užtikrinti jos nepriekaištingą kokybę.
Svarbiausia gaminant žuvį – jos nepersūdyti
Norint išlaikyti natūralų žuvies skonį, „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria ją gaminant nenaudoti daug riebalų ar apsunkinančių padažų. „Taip pat namuose ruošiant žuvį nenaudokite daug prieskonių, kad išliktų tikras, natūralus jos skonis. Žuvį galite patiekti su įvairiais garnyrais, tačiau valgant vakare geriausia šalia rinktis daržoves ar šviežias salotas“, – pataria L. Barčaitė.