
Artėjant šventėms ir vis dažniau pagalvojant apie šventines vaišes, naudinga sužinoti keletą patarimų apie žuvį, nes ją šventiniam stalui renkasi dažna šeimininkė.
Paprastai žuvies rekomenduojama valgyti bent 2 kartus per savaitę. Ji naudinga dėl joje esančių gyvūninės kilmės baltymų, be to, tai nekaloringas ir mažiau cholesterolio turintis produktas. Labiausiai žuvis vertinama dėl jos sudėtyje esančių polinesočiųjų omega 3 riebalų rūgščių, kurių mūsų organizmas pats negamina ir kurios būtinos žmogaus smegenims, širdžiai, kraujagyslėms bei imunitetui.
Žuvis, kaip ir kitos jūros gėrybės, taip pat turi vertingų mineralų, mikroelementų ir vitaminų. Renkantis žuvį, būtina atkreipti dėmesį į etiketę, kurioje turi būti nurodyta, žuvis dirbtinai užauginta ar sužvejota ir kur – jūrose, gėluosiuose vandenyse.
Naudingiausios riebios jūrų žuvys, kuriose daugiau omega 3 riebalų rūgščių. Mažiausiai vertingos žuvys, užaugintos pramoniniu būdu, ypač karpiai. Geriausiai rinktis šviežią žuvį, tačiau ji gali būti ir atvėsinta. Šaldyta žuvis turi mažiau maistinių medžiagų.
Štai keletas švenčių stalui tiksiančių receptų:
Burokėlių salotos su žuvimi
4 marinuoti burokėliai , 2 avokadai, 400 g karštai rūkytos skumbrės, druska, pipirai, 1 citrinos sultys, 10 g krapų, 3 šaukštai majonezo, 3 šaukštai grietinės, 1 šaukštelis krienų, 100 ml grietinėlės.
Burokėlius išimkite iš marinato, labai gerai nusausinkite, supjaustykite kubeliais ir suberkite į tris taures. Avokadus nulupkite, supjaustykite kubeliais, apšlakstykite citrinos sultimis ir suberkite ant burokėlių. Skumbrę labai gerai išdarinėkite, supjaustykite kubeliais ir sudėkite ant avokadų. Majonezą sumaišykite su grietine ir krienais, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, tada atsargiai šaukštu įmaišykite iki putų išplaktą grietinėlę. Ant salotų krėskite po kelis šaukštus puraus padažo. Tiekite su skrudinta itališkos duonos riekele.
Žuvies paštetas
300 g sterko arba kitokios baltos žuvies, 2 kiaušinių baltymai, 300 ml grietinėlės, 200 g šaldytų žirnelių ir morkų mišinio, 1 sauja prieskoninių žalumynų, druska, žiupsnelis maltos aitriosios paprikos, pipirai, 2 šaukštai sviesto.
Žuvį smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su baltymais. Suberkite prieskonius ir, įstatę į didesnį indą, trinkite, plona srovele pildami grietinėlę. Kai masė pasidarys vienalytė ir puri, suberkite šaldytas neatšildytas daržoves. Pasūdykite, pagardinkite pipirais. Paruoštą masę sukrėskite į sviestu pateptą pašteto formą, uždenkite aliuminio folijos lakštu, įstatykite į skardą su vandeniu ir apie 40 min. kepkite 190 °C temperatūros orkaitėje. Ataušinkite iki kambario temperatūros ir per naktį laikykite šaldytuve. Prieš patiekdami išverskite iš formos ir apibarstykite žalumynais.
Jūrų gėrybių apkepas
1 pakuotė makaronų lakštų , 600 g įvairių žuvų filė, 250 g krevečių, 1 didelis svogūnas, 2 laurų lapai, 2 gvazdikėliai, 350 ml pieno (250 ml apkepui ir 100 ml užpilui), 250 ml riebios grietinėlės, 100 g sviesto (50 g apkepui ir 50 g užpilui), 2 porai, 30 g miltų, druska, pipirai, saujelė smulkintų prieskoninių žalumynų, 2 kiaušiniai, 1 sauja tarkuoto sūrio.
Makaronus išvirkite ir gerai nuvarvinkite. Nuluptą ir per pusę perpjautą svogūną, laurų lapelius ir gvazdikėlius sumeskite į puodą su pienu ir grietinėle, užvirinkite, sudėkite nuplautą ir nusausintą žuvų filė ir 4 min. pavirkite. Žuvį išgriebkite kiaurasamčiu, sultinį perkoškite per sietelį ir atvėsinkite. Porus nuvalykite, supjaustykite ir gerai paskrudinkite svieste. Kai porai suminkštės, suberkite miltus ir viską gerai išmaišykite. Tada supilkite žuvų nuovirą ir maišydami kaitinkite, kol padažas sutirštės. Sukrėskite makaronus, žuvų gabalėlius, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir žalumynais. Paruoštą masę krėskite į karščiui atsparią kepimo formą, ant viršaus išdėliokite krevetes. Ant apkepo pilkite kiaušinių trynių, sūrio ir pieno plakinį ir kepkite orkaitėje apie 20 min.
Žuvies suktinukai su avokadų salotomis
8 šviežios žuvies filė, 1 aitrioji paprika, svogūnų laiškai, 4 šaukštai smulkintų petražolių, 4 česnakų skiltelės, 1 citrinos sultys, šlakelis aliejaus, 400 g avinžirnių skardinėje, 1 avokadas, 0,5 raudonojo svogūno, 1 kiaušinis, 3 šaukštai alyvuogių aliejaus, 2 šaukštai raudonojo vyno acto, 1 šaukštas kaparėlių, druskos, pipirų.
Paruoškite salotas: į dubenį sutrupinkite kiaušinio trynį, supilkite aliejų, actą ir gerai išplakite. Sudėkite smulkiai sukapotą svogūną, sugrūstą česnaką, petražoles, kaparėlius, nuvarvintus avinžirnius ir nuluptą, kubeliais supjaustytą avokadą. Pasūdykite, pagardinkite pipirais. Aliejumi pateptą keptuvę įkaitinkite, sudėkite smulkiai sukapotą aitriąją papriką ir supjaustytus svogūnų laiškus. Trumpai pakepinkite, tada suberkite petražoles, sudėkite sugrūstus česnakus ir dar truputį pakepinkite. Kiekvieną žuvų filė pusę aptepkite aitriųjų paprikų, svogūnų, petražolių ir česnakų mišiniu, susukite į ritinėlį ir susmeikite mediniu iešmeliu. Paruoštus suktinukus sudėkite į skardą ir kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje 5–8 min. Iškepusias žuvis išimkite į lėkštę ir iš karto apšlakstykite citrinos sultimis. Į atskiras lėkštes išdėliokite salotas, o ant kauburio viršaus uždėkite po du suktinukus.
Parengta pagal valstietis.lt inf.