Sekmadienis, 3 gruodžio, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Žuvies patiekalai šventiniam stalui

www.alkas.lt
2015-12-12 14:47:11
0
Žuvies patiekalai šventiniam stalui
zuvis.rukytas karsis_alko nuotr
alko nuotr.

Artėjant šventėms ir vis dažniau pagalvojant apie šventines vaišes, naudinga sužinoti keletą patarimų apie žuvį, nes ją šventiniam stalui renkasi dažna šeimininkė.

Paprastai žuvies rekomenduojama valgyti bent 2 kartus per savaitę. Ji naudinga dėl joje esančių gyvūninės kilmės baltymų, be to, tai nekaloringas ir mažiau cholesterolio turintis produktas. Labiausiai žuvis vertinama dėl jos sudėtyje esančių polinesočiųjų omega 3 riebalų rūgščių, kurių mūsų organizmas pats negamina ir kurios būtinos žmogaus smegenims, širdžiai, kraujagyslėms bei imunitetui.

Žuvis, kaip ir kitos jūros gėrybės, taip pat turi vertingų mineralų, mikroelementų ir vitaminų. Renkantis žuvį, būtina atkreipti dėmesį į etiketę, kurioje turi būti nurodyta, žuvis dirbtinai užauginta ar sužvejota ir kur – jūrose, gėluosiuose vandenyse.

Naudingiausios riebios jūrų žuvys, kuriose daugiau omega 3 riebalų rūgščių. Mažiausiai vertingos žuvys, užaugintos pramoniniu būdu, ypač karpiai. Geriausiai rinktis šviežią žuvį, tačiau ji gali būti ir atvėsinta. Šaldyta žuvis turi mažiau maistinių medžiagų.

Štai keletas švenčių stalui tiksiančių receptų:

Burokėlių salotos su žuvimi

4 marinuoti burokėliai , 2 avokadai, 400 g karštai rūkytos skumbrės, druska, pipirai, 1 citrinos sultys, 10 g krapų, 3 šaukštai majonezo, 3 šaukštai grietinės, 1 šaukštelis krienų, 100 ml grietinėlės.

Burokėlius išimkite iš marinato, labai gerai nusausinkite, supjaustykite kubeliais ir suberkite į tris taures. Avokadus nulupkite, supjaustykite kubeliais, apšlakstykite citrinos sultimis ir suberkite ant burokėlių. Skumbrę labai gerai išdarinėkite, supjaustykite kubeliais ir sudėkite ant avokadų. Majonezą sumaišykite su grietine ir krienais, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, tada atsargiai šaukštu įmaišykite iki putų išplaktą grietinėlę. Ant salotų krėskite po kelis šaukštus puraus padažo. Tiekite su skrudinta itališkos duonos riekele.

Žuvies paštetas

300  g sterko arba kitokios baltos žuvies, 2 kiaušinių baltymai, 300 ml grietinėlės, 200 g šaldytų žirnelių ir morkų mišinio, 1 sauja prieskoninių žalumynų, druska, žiupsnelis maltos aitriosios paprikos, pipirai, 2 šaukštai sviesto.

Žuvį smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su baltymais. Suberkite prieskonius ir, įstatę į didesnį indą, trinkite, plona srovele pildami grietinėlę. Kai masė pasidarys vienalytė ir puri, suberkite šaldytas neatšildytas daržoves. Pasūdykite, pagardinkite pipirais. Paruoštą masę sukrėskite į sviestu pateptą pašteto formą, uždenkite aliuminio folijos lakštu, įstatykite į skardą su vandeniu ir apie 40 min. kepkite 190 °C temperatūros orkaitėje. Ataušinkite iki kambario temperatūros ir per naktį laikykite šaldytuve.  Prieš patiekdami išverskite iš formos ir apibarstykite žalumynais.

Jūrų gėrybių apkepas

1 pakuotė makaronų lakštų , 600 g įvairių žuvų filė, 250 g krevečių, 1 didelis svogūnas, 2 laurų lapai, 2 gvazdikėliai, 350 ml pieno (250 ml apkepui ir 100 ml užpilui), 250 ml riebios grietinėlės, 100 g sviesto (50 g apkepui ir 50 g užpilui), 2 porai, 30 g miltų, druska, pipirai, saujelė smulkintų prieskoninių žalumynų, 2 kiaušiniai, 1 sauja tarkuoto sūrio.

Makaronus išvirkite ir gerai nuvarvinkite. Nuluptą ir per pusę perpjautą svogūną, laurų lapelius ir gvazdikėlius sumeskite į puodą su pienu ir grietinėle, užvirinkite, sudėkite nuplautą ir nusausintą žuvų filė ir 4 min. pavirkite. Žuvį išgriebkite kiaurasamčiu, sultinį perkoškite per sietelį ir atvėsinkite. Porus nuvalykite, supjaustykite ir gerai paskrudinkite svieste. Kai porai suminkštės, suberkite miltus ir viską gerai išmaišykite. Tada supilkite žuvų nuovirą ir maišydami kaitinkite, kol padažas sutirštės. Sukrėskite makaronus, žuvų gabalėlius, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir žalumynais. Paruoštą masę krėskite į karščiui atsparią kepimo formą, ant viršaus išdėliokite krevetes. Ant apkepo pilkite kiaušinių trynių, sūrio ir pieno plakinį ir kepkite orkaitėje apie 20 min.

Žuvies suktinukai su avokadų salotomis

8  šviežios žuvies filė, 1 aitrioji paprika, svogūnų laiškai, 4 šaukštai smulkintų petražolių, 4 česnakų skiltelės, 1 citrinos sultys, šlakelis aliejaus, 400 g avinžirnių skardinėje, 1 avokadas, 0,5 raudonojo svogūno,  1 kiaušinis, 3 šaukštai alyvuogių aliejaus, 2 šaukštai raudonojo vyno acto, 1 šaukštas kaparėlių, druskos, pipirų.

Paruoškite salotas: į dubenį sutrupinkite kiaušinio trynį, supilkite aliejų, actą ir gerai išplakite. Sudėkite smulkiai sukapotą svogūną, sugrūstą česnaką, petražoles, kaparėlius, nuvarvintus avinžirnius ir nuluptą, kubeliais supjaustytą avokadą. Pasūdykite, pagardinkite pipirais. Aliejumi pateptą keptuvę įkaitinkite, sudėkite smulkiai sukapotą aitriąją papriką ir supjaustytus svogūnų laiškus. Trumpai pakepinkite, tada suberkite petražoles, sudėkite sugrūstus česnakus ir dar truputį pakepinkite. Kiekvieną žuvų filė pusę aptepkite aitriųjų paprikų, svogūnų, petražolių ir česnakų mišiniu, susukite į ritinėlį ir susmeikite mediniu iešmeliu. Paruoštus suktinukus sudėkite į skardą ir kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje 5–8 min. Iškepusias žuvis išimkite į lėkštę ir iš karto apšlakstykite citrinos sultimis. Į atskiras lėkštes išdėliokite salotas, o ant kauburio viršaus uždėkite po du suktinukus.

Parengta pagal valstietis.lt inf.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Penkios pagrindinės taisyklės šventiniam stalui
  2. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  3. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  4. J. Trinkūnas. Mintys žiemos saulėgrįžoje
  5. Kad didžiosios metų šventės nevirstų tik valgymu ir gėrimu prie stalo
  6. Kokius Kūčių valgius pamiršo lietuviai?
  7. G. Beresnevičius. Apie (senosios) lietuvių religijos legitimacijos galimybę (II)
  8. Rudenėjanti Ryga kviečia apsilankyti Derliaus šventės renginyje „Morkų festivalyje“
  9. Žvejiškai šventei besirengiančią Palangą papuošė gintarinė stinta
  10. Žinovai perspėja: nepirkite maisto gaminių iš neteisėtai prekiaujančių prekeivių
  11. Kūčios ir Kalėdos – mėgiamiausios jaunimo šventės
  12. Kodėl griebiamasi šiaudo: tautodailininkė M.Macijauskienė – apie lietuviškas mandalas
  13. Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimas
  14. Žuvis ir jos maistinės savybės
  15. Airijos lietuviai trumpiausią metų naktį šventė Jonines (nuotraukos)

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Užkandžių lenta | pixabay.com, RitaE nuotr.

Ar gebate atskirti jausminį ir kūnišką alkį?

2023 12 03
Cinamoniniai sausainiai | rimi.lt nuotr.

Ar visas cinamomas yra tikras?

2023 12 03
Maistas | pixabay.com nuotr.

Kai graužia rėmuo: kokių klaidų nedaryti?

2023 12 02
Klaipėdos eglė | klaipeda.lt nuotr.

Klaipėdoje – eglės įžiebimas su varpelių jūra

2023 12 02
Apelsinų sultys | pixabay.com nuotr.

Kaip atskirti saldžius ir be sėklų apelsinus?

2023 12 02
Trakai | trakai.lt nuotr.

Trakai dovanoja įsimintimas Kalėdas

2023 12 01
Kalėdos sostinėje | S. Žiūros nuotr.

Eglės įžiebimu prasideda „Kalėdos sostinėje“

2023 12 01
Maisto vartojimo įpročių žemėlapis | mantinga.lt nuotr.

Sudarytas maisto vartojimo įpročių žemėlapis

2023 11 30
Pagalba Ukrainai | lrv.lt nuotr.

Programai „Grūdai iš Ukrainos“ skirta 2 mln. eurų

2023 11 29
Persimonai, vaisiai | pixabay.com, PagArt nuotr.

Persimonai – ne tik vitamino A šaltinis

2023 11 26
Rodyti daugiau

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Putino pašalinimas: planai, prasimanymai ir tikrovė

2023 12 03
Medžiai | vilnius.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilniuje tęsiamas medžių surašymas

2023 12 03
Telefonas | pixabay.com, Niekverlaan nuotr.
Gamta ir žmogus

Gyventojai pervertina žinias apie sukčiavimą

2023 12 03
Čiuožykla | S. Žiūros nuotr.
Gamta ir žmogus

Sostinės čiuožykla atidaroma išskirtinėje vietoje

2023 12 02
Saulius Pečeliūnas | saeima.lv nuotr.
Žmonės

Mirė Kovo 11-osios akto signataras Saulius Pečeliūnas PAPILDYTA

2023 12 02
Brownscleaners.com nuotr.
Gamta ir žmogus

Šąlant orams daugėja namų gaisrų

2023 12 02
Karas Ukrainoje | Alkas.lt koliažas
Ukrainos balsas

Vakarai tiesia pagalbos ranką… Rusijai?

2023 12 02
Klaipėdos eglė | klaipeda.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Klaipėdoje – eglės įžiebimas su varpelių jūra

2023 12 02

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • ...: :( apie V. Valiušaitis. Kokio prezidento reikia Lietuvai?
  • Kažin apie V. Valiušaitis. Kokio prezidento reikia Lietuvai?
  • P.Skutas apie V. Valiušaitis. Kokio prezidento reikia Lietuvai?
  • Žodžio laisvė apie Mirė Kovo 11-osios akto signataras Saulius Pečeliūnas PAPILDYTA

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kas svarbiausia įrengiant vonios kambarį?
  • Putino pašalinimas: planai, prasimanymai ir tikrovė
  • A. Navys, M. Sėjunas. Tampame popierine valstybe
  • Sergant lūpų pūsleline būtina vengti sąlyčio
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Ar gebate atskirti jausminį ir kūnišką alkį?

by Ditė Česėkaitė
2023 12 03
0
Užkandžių lenta | pixabay.com, RitaE nuotr.

Socialiniuose tinkluose išpopuliarėjo įrašai apie intuityvųjį valgymą: džiaugiamasi, kad šis būdas veikia. Tačiau neapsirikite – vien iš pavadinimo nereikia manyti,...

Skaityti toliau

Ar visas cinamomas yra tikras?

by Ditė Česėkaitė
2023 12 03
0
Cinamoniniai sausainiai | rimi.lt nuotr.

Nuo seno žmonių mityboje gausu skirtingų prieskonių. Nors įprasta manyti, kad jie patiekalams suteikia papildomų skonių ir aromatų, tačiau sveikatai...

Skaityti toliau

Kai graužia rėmuo: kokių klaidų nedaryti?

by Ditė Česėkaitė
2023 12 02
0
Maistas | pixabay.com nuotr.

Graužimas gerklėje, skausmas už krūtinkaulio ir rūgštaus skrandžio turinio atpylimas, – visi šie požymiai gerai atpažįstami žmonėms, linkusiems į gastroezofaginį...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • ...: :( apie V. Valiušaitis. Kokio prezidento reikia Lietuvai?
  • Kažin apie V. Valiušaitis. Kokio prezidento reikia Lietuvai?
  • P.Skutas apie V. Valiušaitis. Kokio prezidento reikia Lietuvai?
  • Žodžio laisvė apie Mirė Kovo 11-osios akto signataras Saulius Pečeliūnas PAPILDYTA
  • Aleksandras Stabrauskas apie Mirė Kovo 11-osios akto signataras Saulius Pečeliūnas PAPILDYTA
Kitas straipsnis
Pristatyta sutartis, kuria siekiama sumažinti visuotinį atšilimą iki ne daugiau 2 laipsnių

Pristatyta sutartis, kuria siekiama sumažinti visuotinį atšilimą iki ne daugiau 2 laipsnių

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | kemi.lt | ATS Mods | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | ket testai | Interjero detalės

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai