Penktadienis, 11 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Raugintų gaminių nauda ir… šis tas naujo

www.alkas.lt
2023-01-14 15:35:34
0
Pekino kopūstas, daržovės | pixabay.com, Allybally4b nuotr.

Nenuginčijama nauda sveikatai pasižyminčios raugintos daržovės užima garbingą vietą daugelio šalių virtuvėse. Raugintose daržovėse gausu probiotikų – gerųjų bakterijų, kurios gali sustiprinti kūno mikrobiomą, pagerinti žarnyno veiklą, o per tai ir bendrą kūno atsparumą virusams ar uždegimams.

Rauginimas yra vienas seniausių būdų išsaugoti maistingumą, tad atlikta daugybė tyrimų, kaip toks tradicijose įsišaknijęs maistas veikia sveikatą. Tokie gaminiai gali ne tik papildyti „gerųjų bakterijų“ gretas, bet ir yra svarbus maistinių medžiagų šaltinis, įskaitant baltymus, riebalų rūgštis, tirpiąsias skaidulas, mineralus, vitaminus ir kai kurias nepakeičiamas aminorūgštis.

Siekiant kuo didesnės naudos sveikatai, mitybos specialistai pataria termiškai neapdoroti raugintų daržovių ir valgyti jas dažnai, bet po nedaug – kaip savarankišką užkandį, arba po 1-2 šaukštus greta pietų ar vakarienės patiekalų.

„Pavyzdžiui, korėjiečiai fermentuotas daržoves kimči – dažniausiai tai su imbieru ir česnakais fermentuoti Pekino kopūstai, valgo kartu su kiekvienu patiekalu. Tai labai gilios tradicijos. Teigiama, kad pikantiško skonio kimči subalansuoja visų patiekalų skonius, be to – gerina virškinimą, subalansuoja cukraus kiekį organizme ir, tikima, lėtina senėjimo procesus“, – pasakoja Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė ir dalinasi nesudėtingu kimči receptu.

Reikės: 1 didesnio Pekino kopūsto, 1 baltojo ridiko, pusės puodelio stambios druskos, šaukšto trinto česnako (5-7 skiltelių), šaukšto trinto imbiero, 2 šaukštų žuvies padažo, 1-5 šaukštų čili pipirų dribsnių (kiekis priklauso nuo pageidaujamo aštrumo), 4 laiškinių svogūnų, vandens.

Gaminame: gerai nuplautą Pekino kopūstą išilgai supjaustykite ketvirčiais, išpjaukite kotą ir supjaustykite stambiomis, 3-5 cm juostomis. Kietesnes dalis pjaustykite smulkiau, minkštesnes – stambiau. Įtrinkite kopūsto gabalėlius druska ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų daržoves, išmaišykite. Uždenkite kopūstus lėkšte ar lentele ir, paslėgę kokiu sunkesniu daiktu, palikite 6 valandoms. Kopūstus pamaišykite kas kelias valandas.

„Galima daryti ir kitaip. Druską ištirpinti vandenyje,  kopūstus sudėti į maistinį plastiko maišelį, užpilti sūrymu ir užsukti. Kas porą valandų švelniai pakratyti maišelį, kad sūrymas vienodai pasiskirstytų“, – teigia B. Baratinskaitė.

Vėliau kopūstus nuplaukite po tekančiu vandeniu ir palikite nusivarvėti. Plonomis juostelėmis supjaustykite baltąjį ridiką, susmulkinkite laiškinius svogūnus ir sausame inde sumaišykite su trintu česnaku, imbieru, žuvies padažu, čili dribsniais. Į šį mišinį dėkite nusausintus kopūstus ir gerai viską išmaišykite rankomis, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.  Dėkite kopūstus į indą vis pagrūsdami, kad liktų kuo mažiau oro, o sūrymas apsemtų daržoves. Paslėkite ir 1-5 dienas (priklausomai nuo norimo rezultato) laikykite kambario temperatūroje, tamsioje vietoje. Vėliau uždenkite ir laikykite šaldytuve, kad fermentacija sulėtėtų.

„Kimči kvapas gana aitrus, tad laikyti juos laikyti sandariame inde, kurį dar galima įdėti į kitą uždaromą indą. Kimči galima valgyti kaip užkandį arba skaninti jais troškinius, sriubas. Pamėginę kimči pagaminti vieną kartą, žinosite, koks aštrumas jums patinka, taip pat galėsite eksperimentuoti pridėdami savo mylimų prieskonių, daržovių bei žalumynų“, – sako B. Baratinskaitė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  2. Paprikos: nauda ir kai kas netikėto
  3. Valgydami daugiau kalio turinčių maisto gaminių galime sumažinti kraujospūdį
  4. Kokia daržovių nauda sveikatai?
  5. Ridikėliai: nauda kūnui ir… įdomi istorija
  6. Daržovių naudą lems tinkamas paruošimas
  7. Figos: vietoj kavos ir prie mėsos
  8. Įprasti baltagūžiai kopūstai – naujai
  9. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  10. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  11. Pistacijos: ir skanios, ir naudingos sveikatai
  12. Vitaminų puokštė vienoje stiklinėje
  13. Pomidorai – maistui ir… apsaugai nuo saulės
  14. Lazdyno riešutai – vieni palankiausių sveikatai
  15. Kaip ruošti ir kiek skanauti kiaulienos?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Mopedas
Lietuvoje

Siūloma mopedų vairuotojams laikyti praktikos egzaminą

2025 07 11
„Bitė“
Lietuvoje

Laikinai neveiks kai kurios „Bitės“ paslaugos, ryšys nesutriks

2025 07 11
Raminta Popovienė
Lietuvoje

Dėl valstybinių brandos egzaminų liberalai kviečia ministrę

2025 07 11
Lėktuvo sparnas
Lietuvoje

Skrydžiai į Vilnių iš Izraelio bus vykdomi dažniau

2025 07 11
Automobilių statymas
Lietuvoje

Sotinėje – nauji atsiskaitymo už automobilių statymą būdai

2025 07 11
Mokytoja, mokiniai
Lietuvoje

Svarstoma plėsti pilietiškumo ugdymą mokyklose

2025 07 11
Parduotuvė | pixabay.com, Alexas Fotos nuotr.
Lietuvoje

Atsisakoma tam tikrų gaminių ženklinimo banderolėmis

2025 07 11
Pinigai, biudžetas | pixabay.com, Bru-nO nuotr.
Lietuvoje

SAM: medikų algos per 9 metus išaugo tris kartus

2025 07 11

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Ir dar toliau vadovaus apie PLB toliau vadovaus Dalia Henkė
  • Rimvydas apie Druskininkuose atidengta skulptūra J. Marcinkevičiui – nuolat žmonių apsuptyje
  • Bartas apie D. Trampas keičia požiūrį į karą Ukrainoje?
  • Naivus klausimas apie P. Poderskis siūlo ES imtis veiksmų prieš Rusijos šešėlinį laivyną

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Siūloma mopedų vairuotojams laikyti praktikos egzaminą
  • Laikinai neveiks kai kurios „Bitės“ paslaugos, ryšys nesutriks
  • Dėl valstybinių brandos egzaminų liberalai kviečia ministrę
  • Skrydžiai į Vilnių iš Izraelio bus vykdomi dažniau

Kiti Straipsniai

Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09
Juodkalnija

Juodkalniją reikia ne tik pamatyti, bet ir pajausti

2025 07 07
Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28

Skaitytojų nuomonės:

  • Ir dar toliau vadovaus apie PLB toliau vadovaus Dalia Henkė
  • Rimvydas apie Druskininkuose atidengta skulptūra J. Marcinkevičiui – nuolat žmonių apsuptyje
  • Bartas apie D. Trampas keičia požiūrį į karą Ukrainoje?
  • Naivus klausimas apie P. Poderskis siūlo ES imtis veiksmų prieš Rusijos šešėlinį laivyną
  • >Rimgaudas apie D. Trampas keičia požiūrį į karą Ukrainoje?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Mobilus internetas telefone

Skaitmeninė piniginė: saugu, bet saugotis reikia

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai