Šeštadienis, 28 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Petražolių šaknys nauda nenusileidžia lapams

www.alkas.lt
2022-10-29 15:46:25
0
Petražolės | pixabay.com, Pompi nuotr.

Petražolės | pixabay.com, Pompi nuotr.

Ruduo – puikiausias metas paskanauti kuo įdomesnių šakninių daržovių, ypač dabar, kai šviežių petražolių šaknų derlius jau papildė ir parduotuvių lentynas. Petražolių šaknys nėra tokios žinomos, kaip prieskoninių petražolių lapai, tačiau savo skonio ir nauda sveikatai joms nė kiek nenusileidžia.

Ką pasigaminti?

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad petražolių šaknys vidurio Europoje populiari šakninė daržovė. Petražolės šaknies išvaizda primena baltos spalvos morką, o skonis – saliero šaknies, morkos ir pastarnokų mišinį, turintį šiek tiek riešutinio prieskonio.

„Petražolių šaknys dažnai sutinkamos Šiaurės Vokietijos, Kroatijos, Bulgarijos, Lenkijos virtuvėse. Ši daržovė ne tik skanus, bet ir nebrangus ingredientas. Jos valgomos tiek žalios, tiek termiškai apdorotos. Dažniausiai petražolių šaknys naudojamos paskaninti įvairiausias sriubas ar troškinius. Žalios petražolių šaknys dažnai smulkinamos, jomis gardinamos salotos. Įdomu dar ir tai, kad petražolių šaknys dažnai derinamos su petražolių lapais ir patiekiamos kaip garnyras. Petražolių šaknys labai dera prie žuvies, jūros gėrybių, ypatingai vėžiagyvių“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Naudojamos, kaip vaistas, verdamos arbatos

Į racioną svarbu įtraukti ne tik šviežių petražolių, bet ir petražolių šaknų, kurios buvo vertinamos dar viduramžiais. Ir ne veltui, ši daržovė – ne tik skani, bet ir pasižymi naudingų sveikatai savybių gausa.

100 gramų petražolių šaknies yra vos 55 kalorijos. Jose gausu antioksidantų, vitaminų C, B9. Taip pat randama geležies, magnio, kalio, cinko. Viduržamžiais petražolių šaknimis būdavo gardinami ne tik įvairiausi patiekalai, bet ir gaminami vaistai. Mat šios daržovės vartojimas prisideda prie sklandaus kepenų, insktų darbo, padeda kovoti su uždegimais. Jų vartojimas taip pat stiprina ir imunitetą. O, iš petražolių lapų ar šaknies dažnai būvo verdama ir arbata.

„Petražolių arbatai virti naudojami gali būti ir petražolių lapai, ir šaknys. Ją pasigaminti – itin paprasta. Kelis šaukštelis šviežių petražolių lapų arba kelis šaukštelius tarkuotos šaknies reikėtų užpilti karštu vandeniu. Uždengti puodelį ir palaikyti apie  7–10 min. Galiausiai gautą arbatą perkošti ir paskaninti medumi bei citrina. Šią arbatą gerti patariama esant ausies uždegimui, ji naudinga virškinimo sistemai, striprina kraujagysles“, – pasakoja J. Sabaitienė ir dalijasi keliais paprastais ir pigiais receptais su petražolių šaknimis, kuriuos greitai pasigaminsite namuose.

Petražolių šaknies piurė

Jums reikės:

6-8 petražolių šaknų

3/4 puodelio riebios grietinėlės

Druskos ir pipirų

Smulkintų šviežių petražolių papuošimui

Gaminame:

Petražolių šaknis nulupkite, supjaustykite nedidelio dydžio gabalėliais. Ant viryklės uždėkite vidutinio dydžio puodą, pilkite grietinėlę ir dėkite petražolių šaknis. Troškininkite apie 10–15 minučių, kol šaknys suminkštės. Kai petražolių šaknys suminkštės – ją, kartu su grienėle pilkite į trintuvą, viską pagardinkite druska, pipirais ir sutrinkite. Papuoškite smulkintomis petražolėmis, patiekite, kaip garnyrą prie žuvies arba mėsos.

Keptos petražolių šaknys su balzamiko actu

Jums reikės:

2–4 petražolių šaknų

Alyvuogių aliejaus

Balzamiko acto

Mėgstamų šviežių arba džiovintų žolelių

Druskos ir pipirų

Gaminame:

Petražolių šaknis nulupkite, supjaustykite nedeliais gabalėliais ir apvirkite, kol šiek tiek suminkštės. Išimkite iš puodo. Dėkite į kepimo skardą. Apšlakstykite aliejumi ir balzamiko actu. Įberkite druskos ir pipirų, džiovintomis prieskonimės žolelėmis. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir pakepkite petražolių šaknis apie 10 min. kol jos gražiai apskrus. Pagardinkite šviežiomis žolelėmis.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Burokėliai: šaknims nenusileidžia ir lapai
  2. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  3. Paprikos: nauda ir kai kas netikėto
  4. Daržovių naudą lems tinkamas paruošimas
  5. Aviečių metas: kokią naudą turi šios uogos?
  6. Kokia daržovių nauda sveikatai?
  7. Ką reiškia daržovių spalvos?
  8. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  9. Aguročiai išsiskiria gerųjų savybių gausa
  10. Lietuviai po truputį atranda moliūgus
  11. Kaip išradingai panaudoti slyvas?
  12. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  13. Rudeninį derlių galima panaudoti išmaniai
  14. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  15. Naminiai traškučiai – ne tik iš bulvių

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Policija
Lietuvoje

Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui

2025 06 27
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus

2025 06 27
Smūgio slopintuvas
Lietuvoje

Didesniam saugumui keliuose – mobilūs smūgio slopintuvai

2025 06 27
Šuo, katė
Gamta ir žmogus

EP žengia į priekį užtikrinant naminių gyvūnų gerovę

2025 06 27
Vilniaus senamiestis
Lietuvoje

Patvirtintas Vilniaus istorinio centro valdymo planas

2025 06 27
Automobilis, kelionės
Gamta ir žmogus

GPS trikdžiai kelia nerimą keliaujant, bet ne bendraujant

2025 06 27
Troleibusas
Lietuvoje

Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji kelionių bilietai

2025 06 27
Atgimimo aikšte Klaipėdoje | klaipeda.lt nuotr.
Lietuvoje

Klaipėdos Atgimimo aikštė ruošiama išminavimo darbams

2025 06 27

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Ar juos atras? apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
  • Rimvydas apie Vilniaus elektriniai laivai jau testuojami Rygoje
  • Rimvydas apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie Vilniaus elektriniai laivai jau testuojami Rygoje

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui
  • Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus
  • Vaikystė – tai metas, kai fantazija neturi ribų, o svajonės virsta nuotykiais!
  • Ieškote žaislo, kuris lavintų jūsų vaiko kūrybiškumą, motorinius įgūdžius ir loginį mąstymą?

Kiti Straipsniai

Pomidorai

Naudingi patarimai, kaip pomidorų užsiauginti net ir balkone

2025 06 22
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

2025 06 14
Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07
Vitaminai

Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: reikšmė, pasekmės ir sprendimai

2025 06 03
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Vaisiai, kriaušė | pixabay.com, Hansbenn nuotr.

Odai, širdžiai ir energijai palankiausi vaisiai: kuriuos rinktis?

2025 04 27
Saulė | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Ką daryti, kad šį pavasarį būtume žvalesni ir sveikesni?

2025 04 20

Skaitytojų nuomonės:

  • Ar juos atras? apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
  • Rimvydas apie Vilniaus elektriniai laivai jau testuojami Rygoje
  • Rimvydas apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie Vilniaus elektriniai laivai jau testuojami Rygoje
  • +++ apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Atliekų rūšiavimas kapinėse | „Ecoservice“ nuotr.

Atliekas reikia rūšiuoti ir per Vėlines

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai