Šeštadienis, 31 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais

www.alkas.lt
2021-08-14 11:41:43
0
Ką reikėtų žinoti apie valgomuosius ledus?

thegoodshoppingguide.com nuotr.

Atgaivinti per karščius, pasaldinti širdį ir nustebinti pačiais įvairiausiais skoniais. Visu tuo daugelį džiugina pagrindinis vasaros desertas – ledai.

Tuo metu ieškantiems naujų kulinarinių idėjų, kaip vasaros dieną papuošti savo vaišių stalą ir palepinti prie jo susėdusius draugus ir šeimą, siūloma išbandyti ledų tortą.

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė nesistebi šio deserto populiarumu, tik siūlo jo skanauti išties originaliai.

Vienas tokių būdų – naminio ledų torto gamyba. Jam, pasak pašnekovės, puikiai tinka įvairiausi pagardai – uogos, želė, šokoladas, vaisiai, saldainiai, o ypatingu skoniu kiekvieną smaližių nustebins specialiai iškeptas biskvitinis pagrindas.

„Ledų tortui svarbios ir kelios kulinarinės gudrybės. Šį skanėstą pagaminus, jį reikia laikyti šaldiklyje, tačiau pjaustyti bus lengviau prieš valgant išėmus bei palaikius 10-20 minučių kambario temperatūroje.

Taip tortas ir suminkštės, be to, peilis nesugadins deserto struktūros. Kartu svarbios ir kelios pjaustymo paslaptys. Ledų tortą geriausia raikyti ilgu, dantytu peiliu, tuo metu jį palaikius keletą akimirkų šiltame vandenyje, gabaliukus atpjauti pavyks tolygiai bei gražiai.

Tuomet belieka desertą ragauti, o nesuvalgytą dalį vertėtų įdėti į orui nepralaidų indą ir vėl paslėpti šaldiklyje. Tokiu būdu laikomas ledų tortas nepasidengs šerkšnu“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Todėl, atskleidusi deserto valgymo gudrybes, maisto ekspertė dalijasi jo gamybos kulinarinėmis idėjomis.

Dvigubas malonumas: ledų tortas ir tinginys viename

Reikės: pakelio mėgstamų sausainių, 250 g šviežių braškių ir tiek pat aviečių, šaukštelio vanilinio cukraus, 2 šaukštų medaus, citrinos žievelės, 1 didelio banano, 200 g grietinėlės, 200 g mėgstamų ledų, saujos šilauogių įdarui.

Sutrupinkite sausainius, smulkintuve susmulkinkite braškes ir avietes, suberkite vanilinį cukrų, sudėkite medų, įtarkuokite citrinos žievelės. Taip pat įdėkite bananą, prieš tai jį sulaužę į kelias dalis.

Viską sutrinkite, tuomet supilkite grietinėlę, išmaišykite. Į formą sudėkite ledus, tada sluoksnį trintų uogų, viską atidžiai paskleiskite, dėkite pusę sausainių, šilauoges, trintų uogų mišinį, suberkite likusius sausainius, suformuokite pyrago pagrindą. Jį dėkite į šaldiklį 24 valandoms, o prieš valgymą palaikykite 10-20 minučių ištraukę.

„Šiam ledų tortui uogos tinka tiek šviežios, tiek šaldytos. Tačiau dabar – pats jų sezonas, todėl tikrai verta mėgautis tik ką nuskintomis gėrybėmis. Be to, vietoje banano gamybai galima naudoti ir mangą.

Koks bebūtų pasirinkimas, toks ledų tortas išties nustebins pačiais įvairiausiais poskoniais bei puikiai papuoš tiek mažųjų šventę, tiek ir nustebins didžiuosius smaližius“, – pažada B. Baratinskaitė.

Vasariškai gaivus: biskvitinis ledų tortas su vyšniomis

Reikės: 250 g trapių avižinių sausainių su šokoladu, pakelio sviesto, 2 valgomųjų šaukštų stevijos, stiklinės maltų mėgstamų riešutų, 800 ml vanilinių ledų, 250 g grietinėlės, 2 stiklinių vyšnių be kauliukų, 1 valgomojo šaukšto klevų sirupo, 100 g juodojo šokolado.

Sausainius sutrupinkite, trupinius sumaišykite su lydytu sviestu, riešutais, stevija. Masę paskirstykite apvalioje kepimo formoje, suspauskite, apdenkite folija ir 7–8 min. pašaukite į karštą orkaitę. Ištraukite bei palikite atvėsti. Ledus apie 15 min. palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų ir būtų lengviau išplakami.

Stiklinę vyšnių sumaišykite su klevų sirupu ir iki standžių putų išplakta grietinėle, sudėkite ledus. Viską išplakite, tada užpilkite ant kepto sausainių pagrindo, uždėkite likusias vyšnias, užliekite ištirpdytą šokoladą. Leiskite atvėsti ir dėkite į šaldiklį. Palaikę apie 3 valandas, galėsite mėgautis.

„Toks skanėstas ruošiamas jau kitaip. Jam reikia pagaminti biskvitinį pagrindą, tačiau šis įdirbis tikrai pasiteisina, nes desertas primena tradicinį tortą, tik jį dar papildo ledai. Kartu – saldumą praturtinantis vyšnių rūgštumas ir taip turime tobulą gaivinantį derinį karštą vasaros dieną“, – sako maisto ekspertė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Specialistai užtikrina – valgomųjų ledų sezonui pasiruošta
  2. Ledais mėgautis reikėtų saikingai
  3. Po pakeitimo vartotojai galės lengviau išsirinkti kokybiškus valgomuosius ledus
  4. Karpis – ne tik šventiniam stalui
  5. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  6. Sriubos – greitas būdas praturtinti valgiaraštį
  7. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  8. 5 patarimai kuo pakeisti saldumynus?
  9. Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms
  10. Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai
  11. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  12. Naminiai ledai – paprasta ir sveika
  13. Parodoje „Žalioji savaitė“ Berlyne Lietuva pristatys gaminius, kurių daugelio receptūros paveldėtos iš senolių
  14. Ką reikėtų žinoti apie valgomuosius ledus?
  15. Kiek pomidorų rūšių atsiduria ant jūsų stalo?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Sūduviai
Etninė kultūra

Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo

2025 05 31
Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31
Liuteronų sodas | M. Avik nuotr.
Architektūra

Vilniaus viešosios erdvės – tarp geriausių Lietuvoje: įvertintos Nacionaliniuose architektūros apdovanojimuose

2025 05 31
„Stasys Museum“ | V. Garlos nuotr.
Gamta ir ekologija

„Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“

2025 05 31
V. Zelenskio ir D. Trampo susitikimas Ovaliajame kabinete
Ukrainos balsas

V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis

2025 05 30
Mitingas prieš nekilnojamojo turto mokestį
Pilietinė visuomenė

Birželio 10 d. – antrasis mitingas prieš NT mokestį

2025 05 30
Andrius Kubilius ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas su EK nariu A. Kubiliumi aptarė gynybos stiprinimą

2025 05 30
Prezidentas apdovanojo tėvus ir globėjus
Lietuvoje

Prezidentas apdovanojo nusipelniusius tėvus ir globėjus

2025 05 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • LTV pranešė apie Teismas priėmė nagrinėti skundą dėl VRK atsisakymo registruoti referendumą dėl piliečių nuosavybės apsaugos
  • Rimvydas apie Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo
  • Kita tema apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • Rimgaudas apie Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Lietuvos banko rūmai Kaune kviečia į nemokamas ekskursijas ir šeštadieniais
  • D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • Už kiek šiemet galima pailsėti Palangoje, Turkijoje ir Ispanijoje?
  • Augalai daugiabučiuose: svarbu ne tik grožis, bet ir saugumas

Kiti Straipsniai

Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Audra, namas

Draudikai ragina pasiruošti vasaros netikėtumams

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Vasara artėja: rinkitės atsakingai – pirkite keliones tik iš leidimą turinčių įmonių | vvtat.lrv.lt nuotr.

Vasara artėja: rinkitės atsakingai – pirkite keliones tik iš teisėtai dirbančių įmonių

2025 05 19
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17
„Meridianas“

Klaipėdos „Meridianas“ pakels bures į vasarą

2025 05 14

Skaitytojų nuomonės:

  • LTV pranešė apie Teismas priėmė nagrinėti skundą dėl VRK atsisakymo registruoti referendumą dėl piliečių nuosavybės apsaugos
  • Rimvydas apie Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo
  • Kita tema apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • Rimgaudas apie Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda
  • Rimgaudas apie Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Moksleiviai įprato plauti rankas, bet neramina pavojingos bakterijos ant kompiuterio klaviatūros

Gyventojai pritartų elektroniniam balsavimui

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai