Vasarą į savo mitybą vis dažniau įtraukiame šviežius vaisius bei daržoves, tačiau kartais parsinešę iš parduotuvės nespėjame jų suvalgyti arba nesuprantame, kodėl jie ima gesti ir galiausiai atsiduria šiukšliadėžėje, net jei buvo laikomi šaldytuve. Prekybos tinklo „Rimi“ kokybės ekspertė Aurelija Choružaja sako, kad to priežastis dažnai būna netinkamas daržovių bei vaisių laikymas ir dalijasi patarimais, kurie padės iš parduotuvės parsineštas daržoves bei vaisius išlaikyti šviežius ir tinkamus vartoti žymiai ilgesnį laiką.
Skirtingos laikymo sąlygos
Įvairios vaisių bei daržovių rūšys reikalauja ir skirtingų laikymo sąlygų. Vienus geriausia laikyti šaldytuve, kitus – kambario temperatūroje, o trečius – ten, kur nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai, yra vėsu ir sausa. Todėl norėdami kuo ilgiau išlaikyti iš parduotuvės parsineštus vaisius bei daržoves šviežius ir tinkamus vartoti – privalome žinoti, kokiomis sąlygomis turėtume juos laikyti.
Anot A. Choružajos, kaip laikyti daržoves ir vaisius pasufleruoja jų išdėstymas parduotuvėse. „Jeigu prekybos centre perkate temperatūrinio rėžimo reikalaujančias daržoves ir vaisius, tai būtų gerai ir namie juos kuo greičiau patalpinti į šaldytuvą. Jeigu matote, kad parduotuvėse maisto gaminiai sudėti į paprastas lentynas – tokiu atveju ir namuose, greičiausiai, juos laikyti geriausia bus kambario temperatūroje“, – sako ekspertė.
Tačiau specialistė atkreipia dėmesį, kad kai kurių vaisių ir daržovių laikymo sąlygos prekybos vietose ir namuose gali šiek tiek skirtis.
„Parduotuvėse trumpavaisiai agurkai yra laikomi salės temperatūroje, kad pirkėjai galėtų kuo greičiau jų pasirinkti, tačiau parsinešus į namus trumpavaisius agurkus patarčiau laikyti šaldytuve, kad išlaikytumėte jų traškumą ir šviežumą. Kambario temperatūroje šios daržovės daug greičiau vysta“, – pasakoja A. Choružaja.
Kaip laikyti iš parduotuvės parsineštas daržoves?
Vienas svarbiausių dalykų, anot kokybės ekspertės, yra nelaikyti kai kurių vaisių ir daržovių kartu, nes dalis vaisių nokdami išskiria didelį etileno dujų kiekį, kuris gali paskatinti šalia esančių daržovių nokimą, bet tuo pačiu ir greitesnį jų gedimą. Pasak specialistės, yra nemažai daržovių, kurių geriau nelaikyti šalia vienas kitų, pavyzdžiui, pomidorų ir „Iceberg“ salotų.
„Nokdami pomidorai išskiria daug etileno dujų. Žinoma, jeigu jie yra sandariai supakuoti – įtaka bus mažesnė, tačiau jei juos laikysime atvirai – nokdami pomidorai gadins salotas ir šios pradės ruduoti“, – teigia A. Choružaja.
Ne tik „Iceberg“ , bet ir kitų rūšių salotas specialistė pataria laikyti toliau nuo pomidorų. „Geriausios sąlygos salotų laikymui – vėsesnė temperatūra. Taip pat patariu iš parduotuvės parsinešus salotas išpakuoti iš plastikinių pakuočių, apvynioti popieriniu rankšluosčiu ar servetėle ir tada įdėti jas į šaldytuvą – taip salotos ilgiau išlaikys savo traškumą“, – patarimais dalijasi specialistė.
Anot ekspertės, iš parduotuvės parsineštus pomidorus geriausia laikyti kambario temperatūroje, nes jie puikiai noks ir toliau sirps. Bulves, morkas ir svogūnus taip pat patariama laikyti ne šaldytuve, tačiau šioms daržovėms reikia vėsesnės temperatūros. Kad šios daržovės nevystų ir nežaliuotų patariama laikyti jas tamsesnėje ir sausesnėje vietoje.
Kaip laikyti iš parduotuvės parsineštus vaisius ir uogas?
Šiuo sezono metu populiarias uogas – braškes, šilauoges ir trešnes – „Rimi“ kokybės ekspertė pataria laikyti šaldytuve. „Šilumoje uogos greičiau pūva ir atsiranda įvairūs pelėsiai, todėl laikant jas šaldytuve pavyks ilgiau išlaikyti šviežias“, – sako A. Choružaja. Tiesa, uogas geriausia palikti dėžutėse, kuriose jos buvo įsigytos, o nuplauti – tik prieš valgant.
„Bananų nereikia laikyti šaltai. Parduotuvėse jie yra laikomi salės temperatūroje, taip pat – atsižvelgiama į tai, kokio sunokimo jie atkeliauja į prekybos centrus. Tam naudojame specialią spalvų skalę. Jeigu bananai atkeliavo labai sunokę – prekybos centro darbuotojai žino, kad reikia atidaryti dėžes tam, kad viduje vykstantis nokimo procesas būtų lėtesnis.
Jeigu bananai atkeliavo žalesni – darbuotojai palieka dėžes uždaras ir pastato jas tam tikru kampu, kad bananai greičiau noktų“, – pasakoja ekspertė. Anot jos, optimaliausia bananų laikymo temperatūra yra nuo 13 iki 17 laipsnių, o padėjus bananus į šaldytuvą didėja tikimybė, kad jiems bus per šalta ir jie papilkės.
Visus iki galo nesunokusius vaisius patariama laikyti kambario temperatūroje, o jų nokimo procesą gali paspartinti paprasčiausias popierinis maišelis. „Jeigu norite kuo greičiau sunokinti avokadą – įdėkite jį į popierinį maišelį kartu su bananu ar obuoliu“, – patarimu dalijasi specialistė. Ši taisyklė galioja vaisiams, kurie išskiria etileno dujas ir vieni kitus nokina: mangai, kiviai, persikai, abrikosai ar slyvas ir daugelis kitų, o jiems prinokus – galima vaisius įdėti į šaldytuvą ir dar ilgiau mėgautis puikiais skoniais.
Svarbu įvertinti namuose turimas vaisių ir daržovių laikymo sąlygas
Anot ekspertės, reikėtų atkreipti dėmesį į vaisių bei daržovių laikymo sąlygas, kurias kiekvienas turime savo namuose ir jas įsivertinti. Viskas priklauso ir nuo sezoniškumo: „Esant tokiems šiltiems orams svarbu pirkti šiek tiek mažesniais kiekiais, nes viskas labai greitai vysta. Jeigu neturime tinkamų sąlygų, kur vėsiau padėti, pavyzdžiui, bulves – greičiau jas sugadinsite“, – sako A. Choružaja.
Vaisiai ir daržovės ilgiau išliks tinkami vartoti, jeigu savo namų šaldytuvuose juos rūšiuosime pagal tam tikras taisykles – drėgmės poreikį, išskiriamo etileno kiekį, taip pat – naudosime specialius vaisiams bei daržovės skirtus stalčius. „Tačiau reikėtų įvertinti tai, kad nesušaldytume savo nusipirktų vaisių bei daržovių.
Kiekvienas vaisius ir daržovė turi skirtingą galiojimo laiką, todėl reikėtų vertinti ir vizualiai, ir paliečiant – pasižiūrėti, kaip atrodo tas vaisius ar daržovė arba patikrinti perpjovus ar nepasikeitė konsistencija, ar nepradėjo gesti, ar nesušalo“, – patarimais dalijasi „ekspertė.