Šaldytų maisto gaminių laikymas šaldiklyje užtikrina šviežumo ir maistinės kokybės išsaugojimą bei prailgina galiojimo laiką. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad šaldymas – tai toks konservavimo būdas, kurio metu maisto gaminiuose išlieka daugiausiai maistinės vertės.
Išlieka daugiausiai maistinės vertės
Šaldytos daržovės ir vaisiai dažnai surenkami tada, kai jų maistinė vertė yra didžiausia, o tada greitai užšaldomi, todėl išsaugomi svarbiausi vitaminai, mineralai ir antioksidantai. Kai kuriais atvejais užšaldytuose gaminiuose gali išlikti net daugiau maistinių medžiagų nei šviežiuose, ypač turint omenyje laiką, per kurį švieži gaminiai nukeliauja iš ūkio iki vartotojo.
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tik atsiradus šaldymo technologijoms, įvairius maisto gaminius išlaikyti nuo vasaros sezono tapo ženkliai lengviau, nors dažnai susimąstoma, ar tokiu būdu laikomi gaminiai nepraranda gerųjų savybių.
„Šaldymas – tai vienas konservavimo būdų, kurio metu maiste išlieka daugiausiai maistinės vertės. Vis dėlto, reikėtų atkreipti dėmesį, kad ne visos šaldytos daržovės ar vaisiai gali būti vadinami sveikatai palankiais. Mat namų sąlygomis šaldymui paruošti gaminiai visuomet pranoks pramoninius ir tikrai pasižymės sveikatai palankesnėmis maistinėmis savybėmis. Tačiau matyti ir gera tendencija: gamintojai pastaruoju metu vis dažniau atsisako įvairių priedų, išlaikydami šaldytų gaminių natūralumą“, – pastebi dr. E. Gavelienė.
Dėmesys etiketės turiniui ir teisingam atšaldymui
Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, jog pramoniniu būdu šaldytuose gaminiuose kartais gali atsirasti spalvos konservavimo užtikrinimui reikalingų medžiagų: „Norintiems jų išvengti, reikėtų atsižvelgti į ant pakuotės paruoštus aprašymus. Žinoma, parduotuvėse vis dažniau galima aptikti praktiškai namų sąlygoms paruoštų ir jiems prilygstančių šaldytų daržovių ar vaisių“, – sako dr. E. Gavelienė ir priduria, kad ruošiant šaldytus gaminius reikėtų stengtis juos šaldyti mažesnėmis dalimis, kad galėtume pasiimti tik tiek, kiek reikės, o išėmus svarbu juos suvartoti laiku.
Patogumo garantas
Vienas iš svarbių šaldytų daržovių ir vaisių privalumų yra jų patogumas: jų galima įsigyti ištisus metus, todėl nebereikia rūpintis sezoniškumu ar gedimu. Toks prieinamumas leidžia žmonėms į savo mitybą įtraukti įvairių vaisių ir daržovių, nesibaiminant, kad jie gali sugesti prieš vartojimą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad šaldytos daržovės yra iš anksto supjaustytos ir nuplautos, todėl sutaupoma laiko jas ruošiant, o įtempto gyvenimo būdo žmonės gali rinktis sveikatai palankius gaminius.
„Šaldytų gaminių galiojimo laikas ilgesnis nei šviežių, o tai gali būti labai svarbu asmenims, kurie neturi galimybės dažnai apsipirkti. Dėl ilgesnio galiojimo laiko sumažėja maisto atliekų, todėl šaldytos daržovės ir vaisiai yra tvarus pasirinkimas. Be to, tai praktiškas sprendimas planuojant maistą, leidžiantis žmonėms turėti po ranka įvairių maistingų gaminių. Dar užšaldytos daržovės ir vaisiai dažnai yra ekonomiškesni nei švieži, todėl yra patraukli ir pigesnė alternatyva atidžiai stebintiems savo biudžetą asmenims“, – sako ekspertė.