Antradienis, 18 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Šaldytus gaminius svarbu tinkamai atšildyti

www.alkas.lt
2022-01-30 15:58:41
0
Šaldytuvas | pixabay.com nuotr.

Šaldytuvas | pixabay.com nuotr.

       

Per pandemiją leidžiant daugiau laiko namuose, išryškėjo vartotojų poreikis šaldiklyje turėti vartojimui paruošto maisto. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės Editos Gavelienės, šaldymas – vienas iš geriausiai maistines savybes išsaugančių konservavimo būdų.

Vis dėlto, „Rimi“ prekybos tinklo šaldytų produktų kategorijos vadovė Lilija Eidukaitienė priduria, kad svarbu vieną kartą jau atšildytų gaminių nešaldyti pakartotinai, o atšildymui skirti pakankamai dėmesio.

Lietuviai renkasi paruoštą maistą

Anot ekspertės, populiariausia šaldyto maisto kategorija – jau paruoštas maistas, patiekalai, kuriuos reikia tik atšildyti: „Dažniausiai lietuvių šaldikliuose rasime būtent vartojimui jau paruoštų kasdienių produktų, tačiau vertėtų atkreipti dėmesį ir į nišinius produktus, kurie nėra masinio naudojimo. Pavyzdžiui, jūrų gėrybės – tokie gaminiai taip pat po truputį populiarėja, nes žmonės vis daugiau keliauja, nori išbandyti egzotinius skonius.“

Labai svarbu šaldytus gaminius laikyti atsižvelgiant į gamintojų nurodymus. „Pavyzdžiui, mūsų parduotuvėse šaldytų gaminių sąlygos yra vienodos. Juos laikome šaldikliuose nuo 18 laipsnių šalčio.

Svarbu išlaikyti teisingą temperatūrinį režimą ir jokiu būdu pakartotinai neatšaldyti jau atšildyto produkto. Ant gaminio pakuotės visada būna pažymėta rekomenduotina temperatūra, kurioje tą gaminį reikėtų laikyti, kad gaminys nepradėtų gesti“, – pastebi specialistė.

Norint įvertinti šaldyto gaminio tinkamumą vartojimui, ji pataria atkreipti dėmesį į kelis aspektus: „Tai priklauso nuo paties produkto. Pavyzdžiui, žuvies produktai, kurie būna nebetinkami vartojimui, turi prastą kvapą, iš kurio ir galime atskirti, jog produktas yra sugedęs. Plika akimi negalima pastebėti, ar namuose ilgai stovintis šaldytas produktas pagavo kokią nors bakteriją, tačiau suvalgius tokį produktą žmogus gali susirgti, atsirasti virškinimo problemų. Dėl to ir rekomenduojama šaldytų maisto produktų pakartotinai neužšaldyti bei laikytis visų rekomendacijų, esančių ant produkto pakuotės.“

Nauda sveikatai ir teisingas atšildymas

Pasak L. Eidukaitienės, tiek šaldytų gaminių skonis, tiek maistinės savybės priklauso ir nuo teisingo jų atšildymo. Specialistė pataria vengti dažnai pasitaikančių klaidų: „Teisingiausia būtų atšildyti palaipsniui ir šaldyto gaminio iškart nemesti į karštą temperatūrą. Rekomenduotina mėsą arba žuvį išimti iš kameros ir laikyti šaldytuve, kad ji palaipsniui atšiltų, pavyzdžiui, per naktį. Toks atšildymo būdas, nors ir reikalauja daugiau laiko, būtų teisingiausias, nes tada produktai nepraranda savo maistinių savybių.“

Gydytoja dietologė Edita Gavelienė priduria, kad šaldymas – vienas sveikatai palankiausių maisto konservavimo būdų, išsaugančių daugiausia maistinių medžiagų.

„Nors šviežias produktas visada turės pirmenybę prieš šaldytą gaminį, kalbant apie vaisius, uogas, daržoves ar grybus šaldymas yra tas konservavimo būdas, kuris rekomenduotinas, kad išliktų kuo daugiau maistinių medžiagų. Ypač palankiai vertinamas greitasis užšaldymas – liofilizacija – kuri padeda išsaugoti pirminę produkto vertę“, – tikina E. Gavelienė.

Anot dietologės, pats šaldymo procesas produktų maistinės vertės savaime nepakeičia ir nesugadina, svarbiausia yra išsirinkti tinkamus produktus: „Lietuvių pamėgti šaldyti pusfabrikačiai, pavyzdžiui, picos ar koldūnai, gali turėti daug sočiųjų riebalų rūgščių ar druskos. Dėl to šiuos produktus reikėtų valgyti saikingai.“

E. Gavelienė taip pat dalijasi patarimais renkantis šaldytus duonos gaminius: „Jų vertė priklauso nuo pradinės vertės – jei tai aukščiausios rūšies miltų gaminys, jį iškepus ta maistinė vertė nebus ypatinga, bet jei turime viso grūdo bandelę – tai visai neblogas pasirinkimas. Tad svarbiausia žiūrėti, kiek maistinės vertės tas produktas turėjo prieš jį užšaldant.“

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Prie šventinio stalo svarbu nepamesti saiko
  2. Keturi etapai, kaip tinkamai pasiruošti iškylai gamtoje
  3. Lietuviškomis uogomis galima mėgautis ir žiemą
  4. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  5. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  6. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  7. Žiemos valgiaraštyje morkos tiesiog būtinos
  8. Net ir parudavusių bananų išmesti neverta

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Simonas Kairys
Lietuvoje

Seimas pritarė paveldo reformai

2025 11 18
Kibernetinis saugumas | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Steigiami 44 saugumo operacijų centrai

2025 11 18
Kad nepasikartotų Medininkų tragedija
Lietuvoje

Laisvės premija skirta Medininkų žudynes išgyvenusiam T. Šernui

2025 11 18
A. Rusteika. Balionų isterija – priedanga politinei aferai
Lietuvoje

VGT – siūlymai dėl oro erdvės gynybos

2025 11 18
Kelio darbai
Lietuvoje

Pradedamas tvarkyti tiltas per Šyšą Šilutėje

2025 11 18
Antanas Nedzinskas
Lietuvoje

Generalinė prokurorė kreipėsi į Seimą dėl A. Nedzinsko neliečiamybės

2025 11 18
Lietuvoje

Atnaujinti traukinių tvarkaraščiai

2025 11 18
Lotomatai
Gamta ir žmogus

Naujovė Baltijos šalyse – lotomatai

2025 11 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • Michailas Velleris apie R. Žemaitaitis. Baudžiauninko mentalitetas užsienio politikoje
  • P.Skutas apie Surengta konferencija „Kalbinė integracija: iššūkiai imigrantams ir Lietuvai“
  • Jonas apie I. Ruginienė susitiko su darbdavių atstovais

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Seimas pritarė paveldo reformai
  • Bėgimo takeliai: ką verta rinktis 2026 m.?
  • Steigiami 44 saugumo operacijų centrai
  • Laisvės premija skirta Medininkų žudynes išgyvenusiam T. Šernui

Kiti Straipsniai

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Kodėl kokosų aliejus turėtų atsirasi kiekvienuose namuose?

2025 11 16
Pistacijos, riešutai

Su pistacijomis – ne tik Dubajaus šokoladas: tiks ir su lašiša

2025 11 16
Bulvių plokštainis

Sotūs ir taupūs bulvių apkepo receptai, kurie pavyks kiekvienam

2025 11 15
Kepsniai, šnicelis

Skaniai ir taupiai: kiaulienos mentės troškinys su kopūstais ir šnicelis

2025 11 15
Mėsa, maistas

Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 11 13
Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Kava, cukrus, pienas,

Kodėl gerosios žarnyno bakterijos rinktųsi puodelį espreso?

2025 11 09
Maistas, mėsa

Kiaulienos patiekalai – be didelių išlaidų

2025 11 08
Vitaminas D

Vitamino D daugeliui trūksta ištisus metus

2025 11 08
Rauginti kopūstai

Atėjo metas raugti kopūstus – taip pagaminus, jų neliks iki Kalėdų

2025 11 08

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • Michailas Velleris apie R. Žemaitaitis. Baudžiauninko mentalitetas užsienio politikoje
  • P.Skutas apie Surengta konferencija „Kalbinė integracija: iššūkiai imigrantams ir Lietuvai“
  • Jonas apie I. Ruginienė susitiko su darbdavių atstovais
  • Kažin apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Telefonas | pixabay.com nuotr.

Kad telefono baterija tarnautų ilgiau

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai