Sekmadienis, 18 balandžio, 2021
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kokią duoną rinktis metant svorį?

www.alkas.lt
2015 04 25 13:30
0
Duona | LLBM nuotr.

Duona | LLBM nuotr.

Duona | LLBM nuotr.
Duona | LLBM nuotr.

Mokslininkų duomenimis, žmonių mitybos įpročiai net 25–30 proc. turi įtakos jų sveikatai, deja, vis dar mažuma paiso visų sveikatos piramidėje nurodytų mitybos principų. Visiems gerai žinoma, kad grūdinės kultūros sudaro viso raciono pagrindą – jų rekomenduojama valgyti kasdien po keletą kartų, tačiau Lietuvos gyventojų mitybos įpročių tyrimas parodė, kad kiekvieną dieną šiuos produktus vartoja tik 14 proc. suaugusiųjų. Duoną, kuri yra pagrindinis B grupės vitaminų šaltinis, reikėtų valgyti kasdien, tačiau pagal apklausas, tik 72,5 proc. lietuvių šių rekomendacijų laikosi.

„Duonos valgymas buvo viena pagrindinių priežasčių, leidusių lietuviams išgyventi atšiauriomis sąlygomis dar iki atsirandant bulvėms. Vargo metais be grūdų miltų į duonos tešlą buvo maišomi įvairūs augalų stiebai, sėklos, net pjuvenos, tačiau nepaisant sudėties, ji buvo pagrindinis stalo atributas ir pagrindinė maitintoja. Laimei, jau gerą šimtmetį Lietuvoje nebuvo badmečio – tai leido puoselėti ir tobulinti tradicinės duonos receptūrą, – pasakoja bendrovės „Biržų duona“ komercijos direktorius Andrius Kurganovas. – Pastaruoju metu žmonės primiršta duonos vertę, jos gerąsias maistingumo savybes – tai rodo ir atliktas Lietuvos gyventojų mitybos įpročių tyrimas: apklausos duomenimis, Lietuvoje duoną kasdien valgo tik 72,5 procentų suaugusių gyventojų – gerokai mažiau nei daržovių, vaisių ar pieno produktų.“

Visuomenės sveikatos instituto 2013 metais atliktas tyrimas parodė, kad 12,2 proc. gyventojų duoną valgo 3–5 kartus per savaitę, o 7,4 proc. duoną valgo rečiau nei kartą per savaitę arba visai jos nevalgo. Įdomu tai, kad tradicija valgyti duoną vis dar gyva kaimuose – net 42,8 proc. žmonių ją vartoja net kelis kartus per dieną, kai tuo tarpu mieste – 38 proc. Moterys taip pat rečiau valgo duoną kasdien nei vyrai – atitinkamai 71,5 proc. ir 73,5 proc. Pasak komercijos direktoriaus, tokiam pasiskirstymui įtakos gali turėti miestuose praktikuojamas sveiko gyvenimo kultas, kai atidžiau renkamasi, ką valgyti ir daugiau paisoma įvairių maitinimosi tendencijų. Dėl visuomenėje gajaus mito, kad miltiniai produktai kenkia figūrai, duoną racione vis dažniau keičia ryžiai ar net bulvės, kurios nėra tokios sočios ir turi gerokai mažiau naudingųjų medžiagų – sveikųjų riebalų rūgščių, sodos, ląstelienos, baltymų, vitamino A, kalcio, magnio.

„Skaičiuojantys kalorijas dažnai atsisako miltinių patiekalų, tačiau tinkamai pasirinktas produktas gali ne tik padėti sulieknėti, bet ir organizmą praturtinti mikroelementais, todėl duonos, kaip kasdienio produkto, bijoti nereikėtų. Pagrindinis ingredientas kepiniuose – miltai, tad į tai ir reikėtų atkreipti dėmesį, renkantis duoną: ruginiai yra maistingesni už kvietinius miltus, tačiau svarbiausia, kad jie būtų nešlifuoti – vadinamoji pilno grūdo miltų duona yra pati vertingiausia, nes išlaikoma 80 procentų grūdo luobelėje esančių maistinių medžiagų“, – sako mitybos specialistė V. Kurpienė.

Kaip teigia mitybos specialistė, visuomenėje paplitusi nuomonė, kad tamsi duona sveikesnė už šviesią, bet yra ne visai taip – tamsią spalvą duonai gali suteikti degintas salyklas, karamelės dažiklis ar maistiniai pelenai. Ruginė viso grūdo miltų bemielė duona itin tinka žmonėms, besilaikantiems dietos – turėdama panašų kalorijų kiekį kaip įprasta duona, ji yra lėčiau virškinama, tad ilgiau jaučiamas sotumas. Skaičiuojantiems kalorijas taip pat vertėtų atsisakyti duonos su mielėmis, ją keičiant į natūralaus raugo produkciją – tokia duona bus tankesnė, tad ir kietesnė bei sotesnė.

„Žmonės tapo išrankesni, reiklesni gaminio kokybei ir sudėčiai, todėl produktą renkasi labai atidžiai – ne tik pagal jo išvaizdą, bet ir maistingas medžiagas bei galiojimo terminą. Šiuo metu visoje Lietuvoje kepama šimtai skirtingų duonos rūšių ir pavadinimų, tad vartotojai tikrai turi iš ko pasirinkti. Turbūt, dėl sveikos mitybos bumo ir atėjusio pavasario, šiuo metu populiariausia mūsų gaminama „Viso grūdo ruginė“ duona be mielių, brandinama natūraliu raugu bei „Senolių“ ruginė duona – šiuolaikinės technologijos leidžia patenkinti visų, net pačių išrankiausių vartotojų poreikius. Netgi metančių svorį“, – šypsosi A. Kurganovas.

Pasak V. Kurpienės, ruginė duona turi daugiau organizmui vertingų medžiagų bei B grupės vitaminų, tačiau tai nereiškia, kad reikėtų atsisakyti kvietinės duonos – svarbu, kad ji būtų kepta iš viso grūdo (visadalių) miltų. Įprastai duona kepama iš vidinės grūdo dalies, atsisakant susidarančių sėlenėlių – taip kepta duona būna minkštesnė, lengviau virškinama, tačiau greičiau „nusėda“ ant problematiškų kūno vietų. Be to, tokioje duonoje yra 80 proc. mažiau mineralinių medžiagų, vitaminų, skaidulinių medžiagų – pašalinus grūdo luobelę, lieka tik „tuščios“ kalorijos. Kaip teigia V. Kurpienė, svarbu visuomet skaityti gaminio sudėtį ir pasirinkti vertingą duoną – ingredientai, sudarantys didžiausią produkto dalį, yra rašomi pirmiausia, tad, norintys gyventi sveikai, turėtų stebėti produkto etiketėje nurodomą cukraus bei druskos kiekį.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Rinkime tik gerai pažįstamus grybus
  2. Nuo moksleivių stalų dingo ne tik druska, bet ir pipirai
  3. Apsinuodyti galima ir nenuodingais grybais
  4. Valgydami daugiau kalio turinčių maisto gaminių galime sumažinti kraujospūdį
  5. Šiandien minima Europos sveikos mitybos diena
  6. Vandens poveikis žmogaus sveikatai
  7. Lietuviai mineralinio vandens išgeria keliskart mažiau nei vakariečiai
  8. Sveika mityba – ilgesnio gyvenimo garantas
  9. Kodėl nuolat kenčiame pilvo skausmus?
  10. J.Tulčina: 90 proc. Lietuvos žmonių – maisto „narkomanai“
  11. Maisto ir gėrimų pramonė kerta sveiko gyvenimo metus
  12. Ką reikia žinoti apie organizmo valymą?
  13. Ką valgyti vasarą?
  14. Maisto papildas – tik nevisavertei mitybai papildyti
  15. 10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis
  16. Tinkama vaikų mityba – sveikatos pagrindas
  17. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  18. D. Kunčienė: Mityba pagal metų laikus – pagrindas sveikatai
  19. Sveikai maitintis įmanoma! 3 paprasti žingsniai
  20. Kai net sveikas maistas tampa priešu
  21. Maisto pasirinkimas: daugiau ar kokybiškiau?
  22. Ar mėgstame valgyti sūriai?
  23. Piene – iki 20 dirbtinių cheminių medžiagų pėdsakų
  24. Kaip išvengti nugaros skausmų
  25. Kaip kovoti su maistinėmis kandimis?
  26. Cinkas kovoje prieš senatvę
  27. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  28. Neišnaudoti pievų lobiai
  29. Nespėliok. Geriau susiskaičiuok
  30. Pienas – geriausias gaminys, kokį gamta sukūrė žmogui

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Besilaukiančioms moterims patariama vengti ant grotelių keptos mėsos

Kaip maistą ant laužu kepti sveikiau?

2021 04 17
Už kai kurias prekes mokame gerokai brangiau

Kaimo reikalų komitetas skatina pirkti lietuvišką maistą

2021 04 16
Kodėl per karščius maistą tvarkyti reikia itin atsakingai?

Per mėnesį išmetama iki 5 kilogramų maisto

2021 04 12
Koronavirusas, tyrimai | sam.lt nuotr.

Ką reiškia teigiamas COVID-19 IgG antikūnų tyrimo atsakymas?

2021 04 07
Kaip apsisaugoti nuo širdies ligų?

Kaip apsisaugoti nuo širdies ligų?

2021 04 07
Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

2021 04 05
Kodėl naudinga valgyti pusryčius?

Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą

2021 03 28
Lašišinės žuvys | am.lrv.lt nuotr.

Kaip taisyklingai atšildyti žuvį?

2021 03 27
Dietologė pataria, kaip namuose ugdyti gerus valgymo įpročius

Norint tinkamai maitintis – svarbiausia įvairovė

2021 03 22
Europos Parlamentas patvirtino programą „ES – sveikatos labui“

Europos Parlamentas patvirtino programą „ES – sveikatos labui“

2021 03 11
Rodyti daugiau

Naujienos

Atnaujinta daugiau kaip 300 daugiabučių
Lietuvoje

Gyventojų poreikis naujam būstui nemažėja

2021 04 17
„Socialinis taksi“ paslaugas neįgaliesiems teiks ir Kauno rajone
Lietuvoje

„Socialinis taksi“ paslaugas neįgaliesiems teiks ir Kauno rajone

2021 04 17
Keliaujant su gyvūnais reikia laikytis reikalavimų
Gamta ir žmogus

Kelionei su gyvūnu reikia pasiruošti

2021 04 17
Seimas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Seimas siūlo daugiau PVM lengvatų

2021 04 17
Kaip saugoti ir tvarkyti maistą namuose?
Gamta ir žmogus

Visi maisto gaminiai turi galiojimo laiką

2021 04 17
„Rail Baltica“ ieško rangovo ilgiausio Baltijos valstybėse geležinkelio tilto statybai
Lietuvoje

„Rail Baltica“ Kaunui atveria naujų galimybių

2021 04 17
Besilaukiančioms moterims patariama vengti ant grotelių keptos mėsos
Gamta ir žmogus

Kaip maistą ant laužu kepti sveikiau?

2021 04 17
Geros žinios ekologiškai ūkininkaujantiems
Gamta ir ekologija

Geros žinios ekologiškai ūkininkaujantiems

2021 04 17


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Vertybinis neįgalumas ? apie Č. Iškauskas. Su kuo „valgomas“ fašizmas?
  • ar kalbam apie tai? - apie Č. Iškauskas. Kas naikina tautą?
  • Nuotrauka apie Č. Iškauskas. Su kuo „valgomas“ fašizmas?
  • Pirštas „Laisvei”? apie A. Gelžinis. Lietuvos valstybės aikštės kūrimas: ar jau finišo tiesioji?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Č. Iškauskas. Su kuo „valgomas“ fašizmas?
  • Gyventojų poreikis naujam būstui nemažėja
  • „Socialinis taksi“ paslaugas neįgaliesiems teiks ir Kauno rajone
  • Kelionei su gyvūnu reikia pasiruošti

Skaitomiausi straipsniai

  • R. Karbauskis. Ar patikite savo sveikatą „farmacininkei“ Šimonytei, „gydytojui“ Dulkiui, beviltiškai Vyriausybei? peržiūrėta: 749; komentarų: 14
  • A. Bajor. Asmenvardis – tautinės tapatybės atspindys peržiūrėta: 743; komentarų: 8
  • J. Gafurova. Laisvė ir demokratija klesti: Su P. Gražuliu šokę treneriai atleisti, sulaukia ir grasinimų  peržiūrėta: 436; komentarų: 5
  • V. Juozapaitis. Nesprendžiamos problemos nedingsta savaime peržiūrėta: 427; komentarų: 4
  • Č. Iškauskas. Ar grąžinsime baltiškuosius pavadinimus? peržiūrėta: 425; komentarų: 33
  • Spaudos konferencija dėl A. ir J. Juškų muziejaus (tiesioginė transliacija) Balandžio 13 d. 11 val. peržiūrėta: 422; komentarų: 4

Artimiausi renginiai

  1. Rasos

    2021-06-23 08:00 - 2021-06-24 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Kaip maistą ant laužu kepti sveikiau?

by Ditė Česėkaitė
2021 04 17
0
Besilaukiančioms moterims patariama vengti ant grotelių keptos mėsos

Vienas ryškiausių pavasario rodiklių – galimybė maistą gaminti lauke. Savaitgalį daugelis planuoja maistą kepti ant žarijų. Vaistininkai pastebi, kad nors...

Skaityti toliau

Kaimo reikalų komitetas skatina pirkti lietuvišką maistą

by Ditė Česėkaitė
2021 04 16
0
Už kai kurias prekes mokame gerokai brangiau

Lietuva, kaip ir visas pasaulis, yra apimta COVID-19, o su pasekmėmis susiduria kiekvienas žmogus. Mūsų prekybos tinklų darbuotojai ir vadovai...

Skaityti toliau

Per mėnesį išmetama iki 5 kilogramų maisto

by Ditė Česėkaitė
2021 04 12
0
Kodėl per karščius maistą tvarkyti reikia itin atsakingai?

7 iš 10 Lietuvos gyventojų sutinka, kad maisto švaistymas – didelė problema, rodo „Hellmann‘s“ iniciatyva atliktas tyrimas. Kartu, šalies gyventojai...

Skaityti toliau

Naujausios pastabos

  • Vertybinis neįgalumas ? apie Č. Iškauskas. Su kuo „valgomas“ fašizmas?
  • ar kalbam apie tai? - apie Č. Iškauskas. Kas naikina tautą?
  • Nuotrauka apie Č. Iškauskas. Su kuo „valgomas“ fašizmas?
  • Pirštas „Laisvei”? apie A. Gelžinis. Lietuvos valstybės aikštės kūrimas: ar jau finišo tiesioji?
  • Astronomas, 41-jų tremtinys inž. Romualdas Zubinas apie K. Stoškus. Pandemija tebegąsdina… bet ką daryti, kai ima skaudėti istoriją?
Kitas straipsnis
LEU gaminamos ir tyrinėjamos naujos cheminės struktūros vanadžio oksidų pagrindu

LEU gaminamos ir tyrinėjamos naujos cheminės struktūros vanadžio oksidų pagrindu

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | Visi rašiniai
Pradžia

 

Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai