Ketvirtadienis, 23 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kokią duoną rinktis metant svorį?

www.alkas.lt
2015-04-25 13:30:03
0
Duona | LLBM nuotr.

Duona | LLBM nuotr.

Duona | LLBM nuotr.
Duona | LLBM nuotr.

Mokslininkų duomenimis, žmonių mitybos įpročiai net 25–30 proc. turi įtakos jų sveikatai, deja, vis dar mažuma paiso visų sveikatos piramidėje nurodytų mitybos principų. Visiems gerai žinoma, kad grūdinės kultūros sudaro viso raciono pagrindą – jų rekomenduojama valgyti kasdien po keletą kartų, tačiau Lietuvos gyventojų mitybos įpročių tyrimas parodė, kad kiekvieną dieną šiuos produktus vartoja tik 14 proc. suaugusiųjų. Duoną, kuri yra pagrindinis B grupės vitaminų šaltinis, reikėtų valgyti kasdien, tačiau pagal apklausas, tik 72,5 proc. lietuvių šių rekomendacijų laikosi.

„Duonos valgymas buvo viena pagrindinių priežasčių, leidusių lietuviams išgyventi atšiauriomis sąlygomis dar iki atsirandant bulvėms. Vargo metais be grūdų miltų į duonos tešlą buvo maišomi įvairūs augalų stiebai, sėklos, net pjuvenos, tačiau nepaisant sudėties, ji buvo pagrindinis stalo atributas ir pagrindinė maitintoja. Laimei, jau gerą šimtmetį Lietuvoje nebuvo badmečio – tai leido puoselėti ir tobulinti tradicinės duonos receptūrą, – pasakoja bendrovės „Biržų duona“ komercijos direktorius Andrius Kurganovas. – Pastaruoju metu žmonės primiršta duonos vertę, jos gerąsias maistingumo savybes – tai rodo ir atliktas Lietuvos gyventojų mitybos įpročių tyrimas: apklausos duomenimis, Lietuvoje duoną kasdien valgo tik 72,5 procentų suaugusių gyventojų – gerokai mažiau nei daržovių, vaisių ar pieno produktų.“

Visuomenės sveikatos instituto 2013 metais atliktas tyrimas parodė, kad 12,2 proc. gyventojų duoną valgo 3–5 kartus per savaitę, o 7,4 proc. duoną valgo rečiau nei kartą per savaitę arba visai jos nevalgo. Įdomu tai, kad tradicija valgyti duoną vis dar gyva kaimuose – net 42,8 proc. žmonių ją vartoja net kelis kartus per dieną, kai tuo tarpu mieste – 38 proc. Moterys taip pat rečiau valgo duoną kasdien nei vyrai – atitinkamai 71,5 proc. ir 73,5 proc. Pasak komercijos direktoriaus, tokiam pasiskirstymui įtakos gali turėti miestuose praktikuojamas sveiko gyvenimo kultas, kai atidžiau renkamasi, ką valgyti ir daugiau paisoma įvairių maitinimosi tendencijų. Dėl visuomenėje gajaus mito, kad miltiniai produktai kenkia figūrai, duoną racione vis dažniau keičia ryžiai ar net bulvės, kurios nėra tokios sočios ir turi gerokai mažiau naudingųjų medžiagų – sveikųjų riebalų rūgščių, sodos, ląstelienos, baltymų, vitamino A, kalcio, magnio.

„Skaičiuojantys kalorijas dažnai atsisako miltinių patiekalų, tačiau tinkamai pasirinktas produktas gali ne tik padėti sulieknėti, bet ir organizmą praturtinti mikroelementais, todėl duonos, kaip kasdienio produkto, bijoti nereikėtų. Pagrindinis ingredientas kepiniuose – miltai, tad į tai ir reikėtų atkreipti dėmesį, renkantis duoną: ruginiai yra maistingesni už kvietinius miltus, tačiau svarbiausia, kad jie būtų nešlifuoti – vadinamoji pilno grūdo miltų duona yra pati vertingiausia, nes išlaikoma 80 procentų grūdo luobelėje esančių maistinių medžiagų“, – sako mitybos specialistė V. Kurpienė.

Kaip teigia mitybos specialistė, visuomenėje paplitusi nuomonė, kad tamsi duona sveikesnė už šviesią, bet yra ne visai taip – tamsią spalvą duonai gali suteikti degintas salyklas, karamelės dažiklis ar maistiniai pelenai. Ruginė viso grūdo miltų bemielė duona itin tinka žmonėms, besilaikantiems dietos – turėdama panašų kalorijų kiekį kaip įprasta duona, ji yra lėčiau virškinama, tad ilgiau jaučiamas sotumas. Skaičiuojantiems kalorijas taip pat vertėtų atsisakyti duonos su mielėmis, ją keičiant į natūralaus raugo produkciją – tokia duona bus tankesnė, tad ir kietesnė bei sotesnė.

„Žmonės tapo išrankesni, reiklesni gaminio kokybei ir sudėčiai, todėl produktą renkasi labai atidžiai – ne tik pagal jo išvaizdą, bet ir maistingas medžiagas bei galiojimo terminą. Šiuo metu visoje Lietuvoje kepama šimtai skirtingų duonos rūšių ir pavadinimų, tad vartotojai tikrai turi iš ko pasirinkti. Turbūt, dėl sveikos mitybos bumo ir atėjusio pavasario, šiuo metu populiariausia mūsų gaminama „Viso grūdo ruginė“ duona be mielių, brandinama natūraliu raugu bei „Senolių“ ruginė duona – šiuolaikinės technologijos leidžia patenkinti visų, net pačių išrankiausių vartotojų poreikius. Netgi metančių svorį“, – šypsosi A. Kurganovas.

Pasak V. Kurpienės, ruginė duona turi daugiau organizmui vertingų medžiagų bei B grupės vitaminų, tačiau tai nereiškia, kad reikėtų atsisakyti kvietinės duonos – svarbu, kad ji būtų kepta iš viso grūdo (visadalių) miltų. Įprastai duona kepama iš vidinės grūdo dalies, atsisakant susidarančių sėlenėlių – taip kepta duona būna minkštesnė, lengviau virškinama, tačiau greičiau „nusėda“ ant problematiškų kūno vietų. Be to, tokioje duonoje yra 80 proc. mažiau mineralinių medžiagų, vitaminų, skaidulinių medžiagų – pašalinus grūdo luobelę, lieka tik „tuščios“ kalorijos. Kaip teigia V. Kurpienė, svarbu visuomet skaityti gaminio sudėtį ir pasirinkti vertingą duoną – ingredientai, sudarantys didžiausią produkto dalį, yra rašomi pirmiausia, tad, norintys gyventi sveikai, turėtų stebėti produkto etiketėje nurodomą cukraus bei druskos kiekį.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Rinkime tik gerai pažįstamus grybus
  2. Nuo moksleivių stalų dingo ne tik druska, bet ir pipirai
  3. Apsinuodyti galima ir nenuodingais grybais
  4. Valgydami daugiau kalio turinčių maisto gaminių galime sumažinti kraujospūdį
  5. Šiandien minima Europos sveikos mitybos diena
  6. Vandens poveikis žmogaus sveikatai
  7. Sveika mityba – ilgesnio gyvenimo garantas
  8. Kodėl nuolat kenčiame pilvo skausmus?
  9. Maisto ir gėrimų pramonė kerta sveiko gyvenimo metus
  10. Ką reikia žinoti apie organizmo valymą?
  11. Ką valgyti vasarą?
  12. Tinkama vaikų mityba – sveikatos pagrindas
  13. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  14. D. Kunčienė: Mityba pagal metų laikus – pagrindas sveikatai
  15. Sveikai maitintis įmanoma! 3 paprasti žingsniai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Gediminas Navaitis | Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr.

Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (I)

2023 03 22
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.

Slaugytojams siūloma daugiau atsakomybės

2023 03 22
Registracija internetu | sam.lrv.lt nuotr.

Pas gydytojus vis daugiau registracijų internetu

2023 03 20
Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Vaistinėlė | „West Express“ nuotr.

Kaip pasiruošri kelionės vaistinėlę?

2023 03 19
Prieskoninės žolelės | pixabay.com, Tookapic nuotr.

Prieskoninės žolelės – sveikatai ir miegui

2023 03 19
Inkstų ligos | pixabay.com, Mohamed Hassan nuotr.

Kas paskatina inkstų ligas ir kaip jų išvengti?

2023 03 18
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Kraujo donorystė | VUL Santaros klinikos nuotr.

Duodantiems kraują svarbu pasirūpinti ir savimi

2023 03 18
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ vajus

2023 03 17
Rodyti daugiau

Naujienos

Pavasario lygiadienis Kernavėje 2023 | N. Žilinskaitės nuotr.
Etninė kultūra

Kernavės Balto kalno miške – žėruojanti pavasario lygiadienio šventė

2023 03 22
Alkas.lt, A. Rasakevičiaus nuotr.
Lietuvoje

Auga susidomėjimas atsinaujinančia energija

2023 03 22
Mokykla | kaunas.lt nuotr.
Lietuvoje

Keičiamos sąlygos mokyklos vadovams

2023 03 22
Valdžia nori apmokestinti paviršinio vandens naudojimą
Lietuvoje

Minima Pasaulinė vandens diena

2023 03 22
Kelias | am.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Atnaujinamas dar vienas „Via Balticos“ ruožas

2023 03 22
Vilnius, dangoraižiai | alkas.lt Arūno Sartanavičiaus nuot.
Lietuvoje

Iš Kanų Vilnius parsiveža net 10 apdovanojimų

2023 03 22
Valstybinė mokesčių inspekcija | VMI nuotr.
Lietuvoje

VMI: kodėl kai kuriems pasikeitė GPM suma?

2023 03 22
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Slaugytojams siūloma daugiau atsakomybės

2023 03 22
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Nuoroda apie L. Kalėdienė. Ministrė Armonaitė apžiojo ES lietuvių kalbai skirtus 35 milijonus
  • kupeta apie D. Kuolys. Imuosi ginti dėstytojos I. Makaraitytės akademinę laisvę
  • kupeta apie D. Kuolys. Imuosi ginti dėstytojos I. Makaraitytės akademinę laisvę
  • vajetau, mano apie V. Kavaliauskas. Jei turit savigarbos – nedalyvaukit tame

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kodėl skydiniai namai yra puikus pasirinkimas norintiems taupaus bei patogaus gyvenimo?
  • Planuojate statybas? Patarimai, kurie leis sutaupyti
  • I. Vėgėlė. Ministras D. Kuolys grasina atsistatydinti…
  • Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (I)
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (I)

by Jonas Vaiškūnas
2023 03 22
1
Gediminas Navaitis | Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr.

Gyvenimas be streso? Taip. „Daug žmonių Lietuvoje kenčia nuo streso. Juos vis dar veikia „Covid-19” pandemija ir karantinas, Rusijos karas...

Skaityti toliau

Slaugytojams siūloma daugiau atsakomybės

by Ditė Česėkaitė
2023 03 22
0
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.

Mažinant administracinę naštą gydytojams ir didinant sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą ligoniams, Sveikatos apsaugos ministerija siūlo slaugytojų ir kitų šeimos gydytojų...

Skaityti toliau

Pas gydytojus vis daugiau registracijų internetu

by Ditė Česėkaitė
2023 03 20
0
Registracija internetu | sam.lrv.lt nuotr.

Vis daugiau gyventojų ir gydymo įstaigų pasinaudoja galimybe registruoti žmones konsultacijoms pas gydytoją per Išankstinės registracijos (IPR) informacinę sistemą. Pernai...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Nuoroda apie L. Kalėdienė. Ministrė Armonaitė apžiojo ES lietuvių kalbai skirtus 35 milijonus
  • kupeta apie D. Kuolys. Imuosi ginti dėstytojos I. Makaraitytės akademinę laisvę
  • kupeta apie D. Kuolys. Imuosi ginti dėstytojos I. Makaraitytės akademinę laisvę
  • vajetau, mano apie V. Kavaliauskas. Jei turit savigarbos – nedalyvaukit tame
  • jes apie Dėl ko Si Dzinpingas tarsis su tarptautiniu nusikaltėliu Vadimiru Putinu?
Kitas straipsnis
LEU gaminamos ir tyrinėjamos naujos cheminės struktūros vanadžio oksidų pagrindu

LEU gaminamos ir tyrinėjamos naujos cheminės struktūros vanadžio oksidų pagrindu

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://www.zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai