Lęšiai – universali ankštinė daržovė, iš kurios galima gaminti įvairiausius patiekalus. Lęšiuose gausu įvairių naudingų medžiagų, kurios būtinos stipriam imunitetui palaikyti.
Lęšių nauda
Lęšiai neretai atsiduria sriubose, troškiniuose ar tampa mėsos pakaitalu vegetariškoje mityboje.
Ne veltui, mat lęšiai yra skaidulų, geležies, baltymų, magnio ir folio rūgšties šaltinis. Patiekalai, kuriuose yra lęšių, yra itin sotūs, tad nenuostabu, kad jie tampa mėsos pakaitalu vegetarams.
Šiandien lęšių pasirinkimas – platus. Galima įsigyti geltonus, raudonus, rudus, žalius ar oranžinius lęšius.
Vieni naudingiausių lęšių – rudieji arba žalieji. Šių ankštinių daržovių skonis nėra intensyvus, todėl gaminant patiekalus, vertėtų gardinti juos įvairiais prieskoniais, žolelėmis ar padažais.
Receptai su lęšiais
Šiandien galima rasti įvairiausių receptų. Norint išgauti mėgstamą skonį, galima eksperimentuoti tiek maisto produktais, tiek prieskoniais.
Kaip ir iš bene visų ankštinių daržovių, taip ir iš lęšių galima pagaminti:
- užkandžius;
- salotas;
- sriubas;
- pagrindinius patiekalus.
Šaltuoju metų sezonų lęšių sriuba ne tik sušildys organizmą, bet ir prisotins naudingais vitaminais, mineralinėmis medžiagomis.
Sriubą galima pagardinti petražolėmis, kmynais, aitriąja paprika, imbieru ir alyvuogių aliejumi. Iš lęšių taip pat galima pagaminti ir pagrindinius patiekalus, pavyzdžiui, vištienos ir ęšių kukulius. Juos patiekti kartu su šviežių daržovių salotomis ir gaiviu graikišku padažu.
Žinoma, lęšiai gali tapti ne tik pagrindiniu patiekalo akcentu, bet ir puikiai tikti kaip garnyras.
Pavyzdžiui, šios ankštinės daržovės puikiai dera su menke. Prie šio derinio galima patiekti ir šparagus su vyšniniais pomidorais.
Žinoma, viską patariama apšlakstyti citrinos sultimis ir pagardinti druska bei pipirais.
Priežasčių, kodėl verta įtraukti lęšius į maisto racioną – ne viena.
Kadangi šio ankštinių šeimos augalo skonis yra švelnus, neintensyvus, patiekalus galima gardinti pamėgtais prieskoniais ar aliejais.
Tokiu būdu galima įtikti kone visų skoniams.
Kruopos, turinčios daug ląstelienos, ne tik suteiks sotumo jausmą, bet ir pagerins virškinamojo trakto veiklą.